Άρης Ασβεστάς

Μονότονοι και οι διαιτητές…

Δεν έχουν ποικιλία οι διαιτητές. Λες και το κάνουν επίτηδες. Όποιος παρακολουθεί από κοντά τα της διαιτησίας, διαπιστώνει κάτι περίεργο: σε κάθε αγωνιστική, ή θα έχουμε πολλές λάθος υποδείξεις οφσάιντ, ή πολλά λάθη στον πειθαρχικό έλεγχο με «δολοφονικά» μαρκαρίσματα που δεν παρατηρούνται, ή θα γίνει πάρτι με τα πέναλτι. Σχεδόν ποτέ και τα τρία μαζί! Απαιτούμε μία από τις επόμενες αγωνιστικές (και αν γίνεται σε ένα μόνο ματς), να γίνουν… τα πάντα όλα!

Δεν έχουν ποικιλία οι διαιτητές. Λες και το κάνουν επίτηδες. Όποιος παρακολουθεί από κοντά τα της διαιτησίας, διαπιστώνει κάτι περίεργο: σε κάθε αγωνιστική, ή θα έχουμε πολλές λάθος υποδείξεις οφσάιντ, ή πολλά λάθη στον πειθαρχικό έλεγχο με «δολοφονικά» μαρκαρίσματα που δεν παρατηρούνται, ή θα γίνει πάρτι με τα πέναλτι. Σχεδόν ποτέ και τα τρία μαζί! Απαιτούμε μία από τις επόμενες αγωνιστικές (και αν γίνεται σε ένα μόνο ματς), να γίνουν… τα πάντα όλα!

(αστειεύομαι φυσικά, όλοι θέλουμε να εκμηδενιστούν τα λάθη και ας μην υπάρχει μετά υλικό να γράψουμε…)

Του Άρη Ασβεστά

Στην 23η αγωνιστική, έγινε το έλα να δεις με τα πέναλτι: Στο ΟΑΚΑ δόθηκε ένα ανύπαρκτο και δεν δόθηκε άλλο καθαρό, στο Ηράκλειο δεν δόθηκε πέναλτι στο τέλος, ενώ από ένα πέναλτι έπρεπε να δοθεί και στη Νέα Σμύρνη, αλλά και στο Καυταντζόγλειο!

Στο «ψυγείο», πάντως, αναμένεται να μπει μόνο ο Βοσκάκης που ήταν στο ΟΑΚΑ και πιθανότατα ο β’ βοηθός Δημόπουλος που ήταν στην Τρίπολη και μέτρησε γκολ οφσάιντ του Αστέρα.

Ας δούμε αναλυτικά τι έκαναν οι διαιτητές στην 23η αγωνιστική:


ΘΑΝΟΣ (Τάτσης, Φραγκιαδάκης): Πανιώνιος-Ατρόμητος 1-2

Προβληματική η διαιτησία του Δημήτρη Θάνου στη Νέα Σμύρνη και ίσως χρειαστεί να μείνει εκτός ορισμών για 1-2 αγωνιστικές. Εκτός από τον πειθαρχικό έλεγχο όπου έκανε πολλές εκπτώσεις, υπάρχει και ένα χέρι του Σκόνδρα με το οποίο σταματάει τη μπάλα μέσα στην περιοχή. Από τα ριπλέι που είδαμε, δεν φαίνεται για ακούσιο και ίσως σε αυτή τη φάση να έπρεπε να δοθεί πέναλτι.
Από εκεί και πέρα, ο Γιαννούλης μπορούσε να δει ακόμα και απ’ ευθείας κόκκινη για ένα σκληρό τάκλιν στον Σκέμπρι. Βλέποντας τα φάουλ στο παιχνίδι, εντοπίζει κανείς ότι τόσο ο Ζουέλα όσο και ο Όμο, μπορούσαν να δουν από δυο κίτρινες και να αποβληθούν (ο πρώτος πήρε μία σε άλλη φάση). Μια κίτρινη έπρεπε να δει και ο Φυτανίδης για φάουλ στον Κούτσι. Χωρίς λάθη οι Τάτσης και Φραγκιαδάκης.


ΔΕΛΦΑΚΗΣ (Αναστόπουλος, Τσολάκης): Ξάνθη-Παναιτωλικός 0-1

Καλή σε γενικές γραμμές η διαιτησία του Γιάννη Δελφάκη στα Πηγάδια, αλλά όπως ορθότατα απέβαλε τον Μπέρτο για το σκληρό φάουλ πάνω στον Μητρόπουλο, έπρεπε να κάνει το ίδιο και με τον Μαρσελίνιο για μια πανομοιότυπη περίπτωση φάουλ (δεν έδωσε ούτε κίτρινη). Υπάρχει, εξάλλου, ένα καθαρό φάουλ υπέρ της Ξάνθης ελάχιστα έξω από την περιοχή (Ντολεζάι στον Σουάννη) όπου ο Δελφάκης έδειξε αδίκως κίτρινη για θέατρο στον δεύτερο. Σωστές υποδείξεις από τους Αναστόπουλο, Τσολάκη.


ΚΑΚΟΣ (Καρσιώτης, Σωτηρόπουλος): Άρης-ΑΕΚ 1-0

Λάθη στο κομμάτι του πειθαρχικού ελέγχου εντοπίσαμε στη διαιτησία του Τάσου Κάκου στο «Κλεάνθης Βικελίδης», χωρίς πάντως να υποπέσει σε φαλτσοσφύριγμα που θα αλλοίωνε το αποτέλεσμα. Πρώτα απ’ όλα, ανέχτηκε (ή δεν αντιλήφθηκε) τον Καστίγιο, που ήταν εριστικός σχεδόν σε όλο το ματς και προκαλούσε συνεχώς τους αντιπάλους του.
Από εκεί και πέρα, μπορούσε να βγάλει κίτρινη στον Βάργκας για μια αγκωνιά, όπως και δύο κίτρινες στον Μάκο (μία στο 87’ για φάουλ στον Καστίγιο και αμέσως μετά στο 88’ για αγκωνιά στον Ούμπιντες). Στις καθυστερήσεις, εξάλλου, ο Σανκαρέ κάνει ένα φάουλ στον Σιαλμά όπου ο Κερκυραίος ρέφερι έπρεπε να αφήσει πλεονέκτημα. Από τη στιγμή που έκοψε τη φάση, έπρεπε να βγάλει κίτρινη στον παίκτη του Άρη. Τέλος, στο 35’ η μπάλα χτυπάει μεταξύ του στήθους και του ώμου του Δέλλα και επ’ ουδενί υπάρχει χέρι. Εξαιρετικοί Καρσιώτης και Σωτηρόπουλος.


ΝΤΙΤΣΟΣ (Μαγιάνης, Δημόπουλος): Αστέρας Τρ.-Εργοτέλης 3-0

Αν ο Γεράσιμος Ντίτσος έδινε φάουλ και κίτρινη στον Ουσέρο για μια αγκωνιά στον Κατσικοκέρη στο 44’ και άλλο ένα εξόφθαλμο φάουλ έξω από την περιοχή που κάνει ο Σαρρής στον Σολάκη, θα είχε μια συνολικά άψογη διαιτησία. Αυτός που τα έκανε μαντάρα στην Τρίπολη, ήταν ο β’ βοηθός, Δημόπουλος, που άφησε τον Ράγιο να ξεκινήσει από θέση οφσάιντ και να πετύχει το δεύτερο γκολ του Αστέρα (που έπρεπε να ακυρωθεί), ενώ ο ίδιος βοηθός έκοψε τους γηπεδούχους με ανύπαρκτο οφσάιντ στο 65’, σε φάση τετ-α-τετ! Καλός ο α’ βοηθός, Μαγιάνης.


ΓΙΑΧΟΣ (Ευθυμιάδης, Αλεξέας): Λεβαδειακός-Κέρκυρα 4-3

Αλάνθαστη διαιτησία έκανε στη Λειβαδιά ο Θανάσης Γιάχος, σε ένα παιχνίδι τόσο ανοιχτό που θα μπορούσε να του δημιουργήσει προβλήματα και να του φύγουν φάσεις. Παρόλα αυτά, πεντακάθαρο ήταν το πέναλτι του Κυριακίδη στον Ιωάννου στο 44’ και ορθώς δόθηκε, ενώ δεν υπάρχει και καμία περίπτωση να είναι οφσάιντ ο Κόρμπος στο τέταρτο γκολ του γηπεδούχων. Άψογοι και οι Ευθυμιάδης,Αλεξέας.


ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Γκάγκας, Γεωργαράκος): Δόξα Δρ.-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0

Στο πρώτο παιχνίδι της καριέρας του στη Σούπερ Λίγκα, ο Δημητρόπουλος έκανε ένα σοβαρό λάθος και μάλιστα νωρίς-νωρίς! Στο 12ο λεπτό υπάρχει αντικανονικό μαρκάρισμα του Βέρτζου στον Βίλα και έπρεπε να δοθεί πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ Γιάννινα. Ίσως και να έφταιγε το άγχος της αρχής και της πρώτης φοράς για τον ρέφερι από τη Φθιώτιδα, μιας και στη συνέχεια δεν έκανε άλλα λάθη και είχε σωστές αποφάσεις, ενώ έβγαλε κάρτες όποτε ήταν πράγματι απαραίτητο. Χωρίς λάθη και οι Γκάγκας, Γεωργαράκος.


ΠΑΠΠΑΣ (Βασιλειάδης, Ποντίκης): ΟΦΗ-Ολυμπιακός 0-2

Ο Ανδρέας Παππάς δεν απέφυγε τα λάθη στο παιχνίδι του Ηρακλείου, ωστόσο δεν επηρέασε με τα σφυρίγματα του το αποτέλεσμα. Σε ένα χέρι του Πίτσου δεν φαίνεται πρόθεση και ορθώς δεν δόθηκε παράβαση. Στο 44’ δόθηκε ανύπαρκτο κόρνερ υπέρ του Ολυμπιακού, με το λάθος να βαραίνει κυρίως τον β’ βοηθό, Ποντίκη. Στη φάση αυτή, ο Βεζυρίδης μπλόκαρε τη μπάλα εντός της γραμμής. Από το λανθασμένο κόρνερ που δόθηκε, ξεκίνησε η φάση από την οποία προήλθε το γκολ του Χολέμπας. Ενδιάμεσα, βέβαια, η μπάλα άλλαξε δυο-τρεις φορές πόδια και θα ήταν λίγο άδικο να ισχυριστούμε ότι το γκολ του Ολυμπιακού είναι σε απόλυτο βαθμό προϊόν ενός ανύπαρκτου κόρνερ.
Από εκεί και πέρα, στο δεύτερο γκολ των «ερυθρολεύκων» δεν υπάρχει κανένα οφσάιντ, ενώ δεν υπάρχει πέναλτι και στο μαρκάρισμα του Τοροσίδη στον Παπουλή στο 56’ (κόβει καθαρά τη μπάλα). Η κίτρινη για θέατρο, πάντως, είναι τουλάχιστον υπερβολική.
Μια περίπτωση πέναλτι υπάρχει στο 87’, σε χέρι του Μέλμπεργκ. Ο Παππάς (και το αποδέχτηκε και ο παρατηρητής του) θεώρησε το χέρι ακούσιο. Κατά τη γνώμη μας, στη φάση αυτή έπρεπε να δοθεί πέναλτι.


ΒΟΣΚΑΚΗΣ (Γρεβένης, Δημητριάδης): Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 0-2

Θάλασσα τα έκανε ο Μιχάλης Βοσκάκης στο ΟΑΚΑ. Νόμιζε ίσως ότι σε ένα άδειο γήπεδο θα μπορούσε να κάνει τα… δικά του και να βγει λάδι, αλλά έκανε δυο λάθη τόσο χτυπητά που θα τον αναγκάσουν να μείνει σπίτι του για αρκετό καιρό ώστε να συνετιστεί. Το μεγαλύτερο λάθος του ήταν το πέναλτι που έδωσε στο τέλος του αγώνα στον Παναθηναϊκό, με το οποίο γέλασε όλη η Ελλάδα. Ο Χριστοδουλόπουλος πέφτει μόνος του και θα έπρεπε να δει κίτρινη για θέατρο, αλλά ο Ρεθυμνιώτης ρέφερι εφηύρε πέναλτι και κίτρινη στον Πάμπλο Γκαρσία. Ο Βοσκάκης έκανε λάθος και στη φάση του 2ου λεπτού, καθώς το παρατεταμένο τράβηγμα της φανέλας του Σαριέγκι από τον Τσιρίλο, είναι πέναλτι που έπρεπε να δοθεί. Το πέναλτι που έδωσε στον ΠΑΟΚ, παρά τις αρχικές αμφιβολίες, είναι καθαρό και ορθώς δόθηκε. Κατά την άποψη μας, σωστή ήταν και η κίτρινη στον Σαριέγκι. Δεν υπήρχε λόγος για κόκκινη, μιας και βρισκόταν σε σχετικά πλάγια θέση ενώ στο σημείο υπήρχαν και άλλοι παίκτες. Καλή εικόνα από τους βοηθούς, Γρεβένη και Δημητριάδη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x