sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι μεγάλοι σταθμοί ενός «500άρη»

Όταν το καλοκαίρι του 1995 η Εθνική εφήβων στεφόταν πρωταθλήτρια Κόσμου στο ΟΑΚΑ, άπαντες μιλούσαν για τη «χρυσή» γενιά που θα διατηρήσει το ελληνικό μπάσκετ στην ελίτ. Κανείς όμως δε περίμενε πως ο ένας από τους δώδεκα ταλαντούχους παίκτες που την αποτελούσαν, θα πραγματοποιούσε τόσο συνεπή και γεμάτη επιτυχίες καριέρα. Λίγοι πίστευαν πως θα τον απολαμβάνουμε μέχρι και το 2012, χωρίς η απόδοσή του να έχει φθίνει, λόγω του πανδαμάτoρα χρόνου. Κύριες και κύριοι…ο Νίκος Χατζής.

Όταν το καλοκαίρι του 1995 η Εθνική ομάδα των εφήβων στεφόταν πρωταθλήτρια Κόσμου στο ΟΑΚΑ, άπαντες μιλούσαν για τη «χρυσή» γενιά που θα διατηρήσει το ελληνικό μπάσκετ στην ελίτ. Κανείς όμως δεν περίμενε πως ο ένας από τους δώδεκα ταλαντούχους παίκτες που την αποτελούσαν, θα πραγματοποιούσε μία τόσο συνεπή και γεμάτη επιτυχίες καριέρα. Λίγοι μάλιστα πίστευαν πως θα τον απολαμβάνουμε μέχρι και το 2012, χωρίς η απόδοσή του να έχει φθίνει, λόγω του πανδαμάτορα χρόνου. Κύριες και κύριοι…ο Νίκος Χατζής. Ο 36χρονος πλέον γκαρντ, που σήμερα συμπληρώνει με τον Ηλυσιακό στο ματς με τον Άρη, 500 συμμετοχές στην Α1 μπάσκετ.

Του Νίκου Ζέρβα

Το www.sport-fm.gr θυμάται με εικόνα και στατιστικά τα κατορθώματα του Καλαματιανού άσου, που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στα κιτάπια του αθλήματος, έχοντας παράλληλα περίοπτη θέση σε αρκετούς τομείς των λιστών με τις κορυφαίες επιδόσεις. Το όμορφο ταξίδι που ξεκίνησε από τα ανοικτά γήπεδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, συνεχίστηκε στο κλειστό της «τέντας» με τον Ποσειδώνα Καλαμάτας και καταλήγει όπως όλα δείχνουν στον Ηλυσιακό. Σε μία γειτονιά που με τα όσα έχει με συνέπεια καταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια, αγαπήθηκε όσο λίγοι τα προηγούμενα χρόνια.

Εκεί που ξεκίνησαν όλα…

Ο τελικός του Παγκόσμιου πρωταθλήματος το 1995 στο νεόκτιστο τότε ΟΑΚΑ, βρίσκει την Εθνική ομάδα στην κορυφή, με τον Νίκο Χατζή να είναι αναντικατάστατο μέλος της ομάδας του Γιώργου Προεστού, μαζί με τους Ρεντζιά, Κακιούζη, Καλαϊτζη, Καράγκουτη, Παπανικολάου και τα άλλα παιδιά…

Εθνική Εφήβων 1995



Η απογείωση στην ΑΕΚ

Παρά το άσχημο τέλος στη σχέση του με την Ένωση, τα περισσότερα από αυτά που κατάφερε ο πρώην διεθνής γκαρντ στην καριέρα του, συνδέονται άρρηκτα με την ΑΕΚ. Την ομάδα που έδωσε αλλά και πήρε, όντας βασικό μέλος της απογείωσής της στη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος. Με τον δικέφαλο στο στήθος, ο Χατζής κατέκτησε ένα πρωτάθλημα (2002), δύο Κύπελλα (2001, 2002) και το Κύπελλο Σαπόρτα (2000), ενώ παράλληλα αγωνιζόταν στην Εθνική ομάδα όπου μετρά 26 συμμετοχές στην Ανδρών και συνολικά 92 με αυτές των τμημάτων υποδομής.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από τους θριάμβους…

Πρωτάθλημα 2002



Κύπελλο Σαπόρτα 2000



Κύπελλο 2000



Κύπελλο 2001



Η μετά-ΑΕΚ εποχή…

Ο Νίκος Χατζής, θα γίνει σήμερα μόλις ο δεύτερος παίκτης που συμπληρώνει 500 συμμετοχές στην 20ετή ιστορία του πρωταθλήματος ΕΣΑΚΕ, πίσω μόνο από τον Νίκο Μπουντούρη που ολοκλήρωσε την καριέρα του έχοντας 509. Έτσι όπως τον βλέπουμε σωματικά, δεν αποκλείεται να συνεχίσει και τη νέα περίοδο, οπότε θα τον δούμε στην κορυφή αυτού του τομέα της στατιστικής. Μετά την δεκαετή παρουσία του στην ΑΕΚ, ο Χατζής πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό στα πρώτα χρόνια της εποχής Αγγελόπουλων, παρουσία που συνδέθηκε με εκτίμηση από τον κόσμο της ομάδας που τον χειροκροτεί ακόμα και σήμερα ως αντίπαλο. Η επόμενη σεζόν τον βρίσκει στον Πανιώνιο, ακολουθεί η διετή επιστροφή στην Ένωση όπου επέρχεται και η οριστική ρήξη στις σχέσεις του με την ομάδα.

Υποβιβασμός…



Από το καλοκαίρι του 2009 αγωνίζεται στον Ηλυσιακό και αν θέλετε έναν…ρεζουμέ των όσων έχει καταφέρει στην καριέρα του, διαβάστε: Τρίτος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος με 4.784 πόντους, τρίτος σε εύστοχες βολές (1.211) και σε τρίποντα (587), έβδομος σε ασίστ (851) και κλεψίματα (389), 14ος σε εύστοχα δίποντα (906) και παρότι «κοντός» 33ος σε ριμπάουντ (986).

Ο Νίκος Χατζής είναι ένα φωτεινό παράδειγμα επαγγελματία και καλού χαρακτήρα-πρότυπο για τους νέους παίκτες που αποφασίζουν να ακολουθήσουν το άθλημα. Δεν προκάλεσε ποτέ με τη συμπεριφορά του και κέρδισε περισσότερες συμπάθειες σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε. Οι 500 συμμετοχές, είναι άλλο ένα παράσημο στον ήδη στολισμένο ώμο του…

In Hatzis we trust…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x