Δελτία Τύπου

Τι βγάζει το πιο αξιόπιστο γκάλοπ για τις Εκλογές της 6ης Μαΐου

Μερικές ώρες απέμειναν μόνο μέχρι τις κρίσιμες εκλογές της 6ης Μαΐου και με τις δημοσκοπήσεις να έχουν απαγορευτεί από την περασμένη εβδομάδα, οι φήμες οργιάζουν σχετικά με τα αποτελέσματα. Υπάρχει όμως ένα εργαλείο «σφυγμομέτρησης», το οποίο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστο στις προηγούμενες εκλογικές μάχες, και δεν είναι άλλο από τις αγορές του ανταλλακτηρίου της Betfair.

Μερικές ώρες απέμειναν μόνο μέχρι τις κρίσιμες εκλογές της 6ης Μαΐου και με τις δημοσκοπήσεις να έχουν απαγορευτεί από την περασμένη εβδομάδα, οι φήμες οργιάζουν σχετικά με τα αποτελέσματα. Υπάρχει όμως ένα εργαλείο «σφυγμομέτρησης», το οποίο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστο στις προηγούμενες εκλογικές μάχες, και δεν είναι άλλο από τις αγορές του ανταλλακτηρίου της Betfair. Εκεί μπορούμε να δούμε την τάση των ψηφοφόρων για την παράσταση νίκης στις εκλογές, αλλά και σε διάφορες επιμέρους υποκατηγορίες.

Ως προς το πρώτο κόμμα οι αγορές της Betfair είναι ξεκάθαρες. Η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεντρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία του πονταρίσματος και ανταλλάσσεται αυτή τη στιγμή στο 1,04 (πιθανότητα δηλαδή 96%) για να είναι το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων. Αυτό που παρουσιάζει ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το ακριβές ποσοστό που ενδέχεται να συγκεντρώσει η παράταξη του Αντώνη Σαμαρά. Το να πάρει πάνω από 24% ανταλλάσσεται στο 1,29, με διαρκώς πτωτικές τάσεις τις τελευταίες μέρες, όπερ σημαίνει ότι αυξάνονται σταδιακά οι πιθανότητες να υπερβεί η ΝΔ το συγκεκριμένο ποσοστό.

Αντιθέτως, δεν φαίνεται να παρουσιάζει την ίδια συσπείρωση το σώμα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Το να πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση ποσοστό άνω του 17,5% θεωρείται μεν φαβορί στο 1,75 (πιθανότητα 57%), αλλά παρουσιάζει θεαματική άνοδο από το 1,26 που ήταν στο άνοιγμα της αγοράς Αυτό μεταφράζεται στο ότι οι αγορές δεν είναι πλέον βέβαιες για το ότι το ΠΑΣΟΚ θα περάσει το φράγμα του 17,5%.

Στη μάχη των μικρότερων κομμάτων η τάση δείχνει μεγάλο φαβορί τον ΣΥΡΙΖΑ για 3ο κόμμα με την απόδοση στην παράταξη του Αλέξη Τσίπρα να κατρακυλά στο 1,41 (πιθανότητα 71%) στην Betfair. Είναι ενδεικτικό πως πριν από μερικές μέρες ήταν το αουτσάιντερ στο 3,15, αλλά η αλλαγή στις αποδόσεις επιβεβαιώνει τις φήμες των τελευταίων ημερών για άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Βάσει της τάσης των αγορών, το -αρχικά φαβορί- ΚΚΕ θα υποσκελιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή τη στιγμή ανταλλάσσεται μόλις στο 6,80 για να είναι αυτό που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό στα κόμματα εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μεγάλη πτώση παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (από 4,50-5,00 παίζεται στο 8,80), ενώ το απόλυτο αουτσάιντερ στη συγκεκριμένη αγορά είναι η Δημοκρατική Αριστερά στο 20,00.

Τέλος, μία αγορά που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτή του αριθμού κομμάτων που τελικά θα καταφέρουν να εκπροσωπηθούν στη Βουλή. Φαβορί είναι τα 8 (ή λιγότερα) κόμματα, τα γραφήματα της αγοράς όμως δείχνουν μια αβεβαιότητα στο συγκεκριμένο στοίχημα. Η απόδοση ανταλλάχθηκε αρχικά κάτω από το 1,60, εν συνεχεία ανέβηκε σταδιακά αγγίζοντας το 1,80 και πλέον έχει σταθεροποιηθεί περίπου στη μέση στο 1,70, το οποίο μεταφράζεται σε μια πιθανότητα περίπου 60% για μια Βουλή με 8 ή λιγότερα κόμματα. Αντιστοίχως, μία Βουλή με περισσότερα από 8 κόμματα ανταλλάσσεται στο 2,36.

Οι αποδόσεις μεταβάλλονται συνεχώς, έχετε την ευκαιρία όμως να δείτε όλες τις αλλαγές και τα γραφήματα για το πιο αξιόπιστο γκάλοπ ακόμη και παραμονές ή ανήμερα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Οι αγορές θα παραμείνουν ανοιχτές για livebetting και μετά το κλείσιμο της κάλπης, με το ενδιαφέρον να γιγαντώνεται όσο θα ανακοινώνονται τα επιμέρους αποτελέσματα! Επισκεφθείτε το www.betfair.com και περιηγηθείτε στις παραπάνω, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες αγορές των Εθνικών Εκλογών 2012!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x