Γήπεδα

Municipal – Πόζναν

Κερκίδες καλυμμένες με μεμβράνη από φυσικό μετάξι και σχεδιασμός που επιτρέπει την αποθήκευση του βρόχινου νερού σε τεράστιες υπόγειες δεξαμενές ώστε το νερό που συλλέγεται να χρησιμοποιείται μετά για την άρδευση του γηπέδου και το πότισμα φυτών γύρω από την εγκατάσταση, σημαίνει, Municipal Stadion. Το υπέροχο γήπεδο του Πόζναν! Δείτε photos του γηπέδου κι ότι άλλο υπάρχει στην πόλη μέσω του sport-fm.gr.

Κερκίδες καλυμμένες με μεμβράνη από φυσικό μετάξι και σχεδιασμός που επιτρέπει την αποθήκευση του βρόχινου νερού σε τεράστιες υπόγειες δεξαμενές ώστε το νερό που συλλέγεται να χρησιμοποιείται μετά για την άρδευση του γηπέδου και το πότισμα φυτών γύρω από την εγκατάσταση, σημαίνει, Municipal Stadion.

Το υπέροχο γήπεδο του Πόζναν!

Το Municipal Stadium εγκαινιάστηκε το 1980 και η ανακατασκευή του ενόψει Euro 2012, ξεκίνησε το 2003.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2010 και κόστισαν 180 εκατομμύρια ευρώ.

Με τέσσερις πλήρως ανακαινισμένες και καλύμμένες με στέγαστρο εξέδρες, η χωρητικότητά του αυξήθηκε από 18.000 σε 43.000 θέσεις και πλέον είναι το τρίτο μεγαλύτερο γήπεδο σε χωρητικότητα στην Πολωνία.

Είναι η έδρα της Λεχ Πόζναν. Βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης ούτως ώστε να διευκολύνει τις μετακινήσεις των ομάδων.

Το πρώτο παιχνίδι στο ανακαινισμένο γήπεδο έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 με την Λεχ Πόζναν να νικά με 2-0 την Σάλτσμπουργκ στα πλαίσια του Γιουρόπα Λιγκ και ενάμιση μήνα αργότερα φιλοξένησε και το πρώτο διεθνές παιχνίδι ανάμεσα στην Πολωνία και στην Ακτή Ελεφαντοστού, με τους οικοδεσπότες να επικρατούν με 3-1. Η πρόσβαση στο γήπεδο γίνεται από το αεροδρόμιο Lawice αλλά και από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό με τρένα. Αλλά και με τα τραμ γραμμής 1(Junikowo-Zawady), 6 (Budziszynska-Milostowo), 13 (Junikowo-Staroleka) και 15 (Budziszynska-os. Jana III Sobiekiego) όπως και τα λεωφορεία γραμμών Α 50, 63 και 91.

Λίγα λόγια για την πόλη:

Το Πόζναν, θεωρητικά, είναι το σημείο 0 της Πολωνίας. Αφού εκεί ο Mieszko ο πρώτος βαφτιστικέ χριστιανός και μαζί του κι όλη η χώρα. Εξ’ ου και οι άπειρες εκκλησιές. Με κυριότερες, τον Καθεδρικό Ναό των Αγ. Παύλου και Πέτρου, την Εκκλησία της Αγίας Μαρίας In Summo και το κάστρο των αρχιεπισκόπων. Τα υπόλοιπα που αξίζει να δει κανείς είναι το Stare Miasto (Παλιά Πόλη) η οποία βρίσκεται στις όχθες της Wartas.

Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία είναι το δημαρχείο χτισμένο από τον Giovaniego Battiste di Quadr. Ενώ εξίσου ωραίο είναι και το κάστρο Gorkow. Κάθε μεσημέρι στις 12 συγκεντρώνεται πλήθος τουριστών κάτω από το κτήριο για να παρακολουθήσει το περίεργο ρολόι του δημαρχείου. Δύο τράγοι βγαίνουν από δύο μικρές πόρτες και χτυπούν τα κέρατά τους 12 φορές. Το ιδιόμορφο αυτό ρολόι κατασκευάστηκε λόγο ενός παλιού μύθου που ήθελε δύο τράγοι να έχουν χτυπήσει τα κέρατά τους για να τραβήξουν την προσοχή σε μια φωτιά που είχε ξεσπάσει στο κτίριο.

Extra Tips:

Το νόμισμα της Πολωνία είναι το ζλότυ (zloty), με ισοτιμία ένα ευρώ 4,2 ζλότυ

Οι πιο διάσημες σούπες στην Πολωνία

Rosol (Ροσουλ): Η κλασική κοτόσουπα μας
Barszcz (μπαρστ): παντζαρόσουπα
Kapusniak (καπούσνιακ): σούπα με ξινό λάχανο
Zupa grzybowa (ζούπα γκζιμποβα): μανιταρόσουπα
Zupa ogorkowa (ζούπα ογκουρκόβα): σούπα με αγγούρι

Δεύτερο πιάτο

Pierogi (πιερόγκι): κάτι σαν τα τορτελίνια, άλλα με περισσότερες γεμίσεις (από μανιτάρια, λάχανο μέχρι διάφορα φρούτα)
Kotlet schabowy (κότλετ σχαμποβι): το γνωστό μας σνίτσελ
Placki ziemniaczane (πλάτσκι ζιεμνιατσάνε): πίτα φτιαγμένη από τριμμένη πατάτα

Junk food

zapiekanki: το Πολωνικό hot dog, το οποίο αποτελείτε από μισή φρατζόλα ψωμιού, πασαλειμμένη με μανιτάρια κι από πάνω τυρί συν άλλα φαγητά της αρέσκεια σας

μπύρες: Zubr, Tatra, Zywiec, Okocim, Tyski, Warka

βότκα: Wyborowa, Zoladkowa Gorzka, Zubrowka, Sobieski

Μετακίνηση:

Το αεροδρόμιο Σοπέν βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Βαρσοβία με πολύ εύκολη πρόσβαση στην πόλη. Οι γραμμές λεωφορείων 175 κι 188 πηγαίνουν στο κέντρο και η τιμή του εισιτηρίου είναι 3.6 ζλότυ για μια διαδρομή. Ποτέ, μα ποτέ μην πάρετε ταξί από τους κράχτες μέσα στο τέρμιναλ, βγείτε έξω κι διαλέξτε μια εταιρία όπως: Merc Taxi, MPT Radio Taxi, Ele, ή Sawa Taxi. Η ταρίφα είναι 40 ζλότυ προς οποιοδήποτε ξενοδοχείο της Βαρσοβίας. Το φιλοδώρημα δεν είναι αναγκαστικό, αλλά με ευχαρίστηση θα πάρουν.

Αναλυτικά τα παιχνίδια που θα φιλοξενήσει το Municipal του Πόζναν.

10 Ιουνίου: Ιρλανδία–Κροατία, Γ’ Όμιλος
14 Ιουνίου: Ιταλία–Κροατία, Γ’ Όμιλος
18 Ιουνίου: Ιταλία–Ιρλανδία, Γ’ Όμιλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x