Άρης Ασβεστάς

Η βλακεία παραμένει ανίκητη!

Η φάπα που δέχτηκε ο Μαυρίας στο «Γεντί Κουλέ», καταδεικνύει πως οι χαζοβιόληδες των γηπέδων πάντα θα υπάρχουν, πάντα θα είναι εκεί και πάντα θα νικούν! Η βλακεία ενός σημαντικού κομματιού της εξέδρας, ήταν και παραμένει ανίκητη. Δεν γνωρίζει φυλακή γιατί δεν πάει ποτέ, ούτε δήθεν αποκλεισμούς από τις ΠΑΕ, διότι και την άλλη Κυριακή θα βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Η ανακοίνωση αυτοκριτικής και αποδοχής της εξοντωτικής ευρωπαϊκής ποινής από την πλευρά του ΠΑΟΚ, αφήνει μια ελπίδα.

Η φάπα που δέχτηκε ο Μαυρίας στο «Γεντί Κουλέ», καταδεικνύει πως οι χαζοβιόληδες των γηπέδων πάντα θα υπάρχουν, πάντα θα είναι εκεί και πάντα θα νικούν! Η βλακεία ενός σημαντικού κομματιού της εξέδρας, ήταν και παραμένει ανίκητη. Δεν γνωρίζει φυλακή γιατί δεν πάει ποτέ, ούτε δήθεν αποκλεισμούς από τις ΠΑΕ, διότι και την άλλη Κυριακή θα βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Η ανακοίνωση αυτοκριτικής και αποδοχής της εξοντωτικής ευρωπαϊκής ποινής από την πλευρά του ΠΑΟΚ, αφήνει μια ελπίδα. Σωτηρία όμως θα δούμε, όταν οι φράσεις «ο υπέροχος κόσμος μας» και «η φανταστική ατμόσφαιρα», εκλείψουν…

Του Άρη Ασβεστά

Ο Μαυρίας έζησε την εμπειρία. Ένα παιδάκι στα όρια της ενηλικίωσης, ένιωσε το βαρύ χέρι του οπαδού που δεν σηκώνει μαγκιές μέσα στο «σπίτι» του. Χωρίς καν να χρειαστεί να μπουκάρει! Απ’ ευθείας από την εξέδρα. Πριν καλά-καλά καθιερωθεί, ο Μαυρίας κατάλαβε ότι με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να φύγει στο εξωτερικό. Και θα φύγει σφαίρα! Διότι έξω δεν τολμάς να απλώσεις χέρι στον ποδοσφαιριστή. Αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί (όπως έγινε πρόσφατα στην Αγγλία), γνωρίζεις καλά ότι τουλάχιστον στο γήπεδο δεν θα τον ξαναδείς, ενώ πιθανότατα θα περάσει και λίγο διάστημα στη φυλακή. Ξέρεις ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη ρε παιδί μου, ότι τίποτα δεν μένει ατιμώρητο.

Όπως δεν έμειναν ατιμώρητα τα επεισόδια στο ΠΑΟΚ-Ραπίντ. Και εδώ μιλάμε για καμπάνα τρομακτική, όχι αστεία: τρεις αγωνιστικές, μεγάλο πρόστιμο και ένα χρόνο αποκλεισμό με αναστολή, έτσι να υπάρχει…

Όπως δεν θα μείνουν ατιμώρητα τα επεισόδια στο Παναθηναϊκός-Λάτσιο. Ο Ολλανδός παρατηρητή, Κις Ντε Γιονγκ τα έχει γράψει χαρτί και καλαμάρι στην έκθεση του και η καμπάνα ήδη βαράει από μακριά και έρχεται…

Ο ΠΑΟΚ (και για την ακρίβεια ο Σαββίδης) πάντως, μας έδειξε ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε μια άλλη εικόνα στις κερκίδες. Στην πράξη δεν έχουμε δει τίποτα βέβαια, αλλά και τα λόγια στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχουν σημασία.

Και έχουν σημασία, διότι για πρώτη φορά (ή μία από τις σπάνιες τελοσπάντων) βλέπουμε ανάληψη ευθύνης και αποδοχή μιας βαριάς ποινής. Ποιο θα ήταν το «νορμάλ»; «Σκάνδαλο! Θέλουν να εξοντώσουν τον ΠΑΟΚ». «Φοβήθηκαν τον γίγαντα που ξυπνάει και εξάντλησαν την αυστηρότητα». «Τρέμουν τον Σαββίδη και τον τρομερό κόσμο του ΠΑΟΚ». «Μετά την ελληνική παράγκα, μας πολεμάει και η ευρωπαϊκή»! Αυτά είναι τα... "νορμάλ"!

Αντίθετα, στην ανακοίνωση του ΠΑΟΚ διαβάσαμε: «Η βαρύτατη τιμωρία της ομάδας, καταδεικνύει την ανάγκη και την υποχρέωση όλων μας να αλλάξουμε νοοτροπία και φιλοσοφία γύρω από το θέμα της βίας και να αντιληφθούμε το μέγεθος της αγωνιστικής και οικονομικής ζημιάς που προκαλούν στην ομάδα μας τέτοιου είδους συμπεριφορές. Πράξεις επιζήμιες για το κύρος, το πρεστίζ και την μεγάλη ιστορία του συλλόγου μας… Είμαστε υποχρεωμένοι να κατανοήσουμε το μήνυμα της απόφασης, όσο σκληρό κι αν είναι για την ομάδα μας, και να ακολουθήσουμε πιστά όλες εκείνες τις διαδικασίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην οριστική εξάλειψη φαινομένων βίας».

Ιβάν προχώρα, θα πω εγώ. Πέρνα στις πράξεις.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, διαβάζεις την ανακοίνωση του ΟΦΗ. Η καταδίκη του περιστατικού είναι 27 λέξεις, συμπεριλαμβανομένης της… διευκρίνησης, ότι «δεν προέρχεται από φιλάθλους μας, αλλά από πρόσωπο ξένο με τις αρχές μας και τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι».

Η ανακοίνωση έχει άλλες 213 λέξεις! Σε αυτές διαβάζεις για τις προσπάθειες της διοίκησης του ΟΦΗ (και μπράβο τους), για το ότι δεν έχει συμβεί το παραμικρό σε άλλο φετινό αγώνα (αυτό έλειπε, να έτρωγαν φάπες οι αντίπαλοι παίκτες σε κάθε ματς), ότι δεν έχει κληθεί μέχρι τώρα στον αθλητικό δικαστή (τώρα όμως θα κληθεί για το σοβαρότερο –ίσως- περιστατικό του φετινού πρωταθλήματος), ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό (καμία αντίρρηση), ότι ο οπαδός δεν προέρχεται από τους οργανωμένους φιλάθλους (τι σημασία να έχει αυτό άραγε). Στις δύο τελευταίες παραγράφους, μάλιστα, ο ΟΦΗ επιφυλάσσεται ότι μπορεί να κινηθεί και νομικά εναντίον των δημοσιογράφων που προέβαλαν «κατά κόρον» το θέμα και το σχολίασαν εκτενώς(!), καθώς και εναντίον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού (μάλλον τον ίδιο τον Μαυρία εννοούν), επειδή επέδειξαν συκοφαντική συμπεριφορά! Οι αιχμές στο τέλος εναντίον του Παναθηναϊκού δεν αφορούν κανέναν.

Είναι ξεκάθαρο ότι στον ΟΦΗ είναι θυμωμένοι διότι βρέθηκε ένας ανεγκέφαλος και τους χάλασε την –πράγματι- καλή φετινή εικόνα. Είναι κατανοητό αυτό. Δεν μπορεί να φταίει η νέα διοίκηση (που όντως προσπαθεί και έχει και ένα κάρο θέματα να λύσει) για την βλακεία του καθενός. Η ανακοίνωση που εξέδωσαν όμως ήταν άστοχη. Δεν χρειάζονταν όλα αυτά. Είναι άνευ ουσίας και λειτουργούν αντίστροφα όσον αφορά τις εντυπώσεις. Βγάζεις μια ανακοίνωση και λες απλά ότι «έχουμε κάνει προσπάθειες, έγινε ένα λάθος και ζητάμε συγνώμη. Θα τον βρούμε ΕΜΕΙΣ, θα τον παραδώσουμε ΕΜΕΙΣ στην αστυνομία, δεν θα ξαναδεί το Γεντί Κουλέ ούτε με κιάλι και θα προσπαθήσουμε να μην ξανασυμβεί». Έτσι είσαι κύριος και καθαρίζεις. Και το βασικότερο: στις εντυπώσεις τουλάχιστον είσαι νικητής! Κατ’ εμέ, οι εντυπώσεις χάθηκαν και νικητής (και πάντα αήττητος) βγαίνει ο κάθε βλάκας της εξέδρας που αισθάνεται ότι ο σύλλογος ουσιαστικά τον ανέχεται.

Σε ένα κράτος ανίκανο, οι ΠΑΕ οφείλουν να πάρουν πάνω τους το θέμα της βίας. Ξέρουν τους φιλάθλους τους και πρέπει να τους βάλουν μυαλό. Κάποια στιγμή να σταματήσουν να λένε για τον «φανταστικό κόσμο μας», ενώ πριν από λίγο έχει γίνει πόλεμος. Να λένε «έχουμε φανταστικό κόσμο, αλλά σήμερα αυτός ο κόσμος μας απογοήτευσε. Δεν τους θέλουμε έτσι». Να σταματήσουν να λένε για τη «φανταστική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οπαδοί μας», εννοώντας τα διακόσια καπνογόνα που άναψαν και τις εκατό κροτίδες που έσκασαν. Να λένε «θέλουμε μόνο φωνή και τραγούδι, γιατί το καπνογόνο και η κροτίδα απαγορεύονται και η ομάδα τιμωρείται».

Απλά πράγματα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x