Χρήστος Σούτος

Το πράσινο DNA και τα καλοκαιρινά λάθη

Ο Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ζαλγκίρις.

Με το δεξί μπήκε ο Παναθηναϊκός στην δεύτερη φάση της φετινής Ευρωλίγκα αφού στην πρεμιέρα του στο Top - 16 επικράτησε της Ζαλγκίρις Κάουνας στο κλειστό του ΟΑΚΑ με 67-66. Σε ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο, οι δύο μονομάχοι έμοιαζαν στα τελευταία λεπτά να προσπαθούν να χαρίσουν ο ένας στον άλλο τη νίκη. Η μπίλια κάθισε τελικά στο πράσινο χάρη και στην αστοχία του Ντάριους Λαβρίνοβιτς στην τελευταία φάση του παιχνιδιού σε σουτ δύο πόντων.

Με απόντα ουσιαστικά τον αρχηγό του Δημήτρη Διαμαντίδη, με εμφανώς ανέτοιμο τον Γκιστ που ενσωματώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες στην ομάδα και τον Καπόνο να προσπαθεί να βρει ακόμα τα πατήματα του με μια πρώτη ανάγνωση μοιάζει με άθλο το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να επικρατήσει των Λιθουανών, που στην πρώτη φάση της διοργάνωσης έφυγαν νικητές από πολύ δύσκολες έδρες χάνοντας μόνο στην Κροατία από την Τσεντεβίτα, σε ένα αδιάφορο παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια νίκη ψυχολογίας που θα βοηθήσει τους παίκτες του Πεδουλάκη ενόψει της δύσκολης συνέχειας του ομίλου. Την επόμενη εβδομάδα μην ξεχνάμε πως ταξιδεύουν στην Τουρκία για να αντιμετωπίσουν την Εφές μια ομάδα που έχει δαπανήσει τεράστια ποσά με σκοπό να βρεθεί μετά από χρόνια πάλι σε final-four. Με παρακαταθήκη τη νίκη επί της Ζαλγκίρις οι πράσινοι θα πάνε δίχως άγχος στην αναμέτρηση με τους Τούρκους με στόχο να πάρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δεν είχε όμως μόνο θετικά σημεία το παιχνίδι της Παρασκευής. Η εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου, ειδικά στην δεύτερη περίοδο, δεν είχε συνέχεια στην επανάληψη. Έμοιαζε να άφησαν στα αποδυτήρια την ενέργεια τους, το αγωνιστικό τους πάθος και την φρεσκάδα των πρώτων είκοσι λεπτών με αποτέλεσμα η ομάδα του Πλάθα να μειώνει συνεχώς το σκορ και να φθάσει στην ισοφάριση επτά περίπου λεπτά πριν από το τέλος. Στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού του ο Παναθηναϊκός φαινόταν επικίνδυνα μονοδιάστατος. Συνεχές ποστάρισμα από τους περιφερειακούς, προσπάθεια να περάσει η πάσα στην απέναντι πλευρά, διαρκής αναζήτηση του ελεύθερου σουτ.

Στο πρώτο ημίχρονο οι Λιθουανοί άφησαν σε αρκετές περιπτώσεις αμαρκάριστα σουτ γεγονός που το πλήρωσαν, κυρίως από τον Καπόνο που άλλωστε γι' αυτό το λόγο αποκτήθηκε. Στο δεύτερο ημίχρονο η άμυνα της Ζαλγκίρις έσφιξε κάτι που οδήγησε σε απανωτά λάθη τους γηπεδούχους. Σημαντικό ρόλο στην επιθετική καθίζηση της επανάληψης έπαιξε η απουσία φαντασίας από τα γκαρντ του ΠΑΟ, Μπάνκς και κυρίως Ούκιτς ταλαιπωρούσαν συστηματικά την μπάλα στερώντας πολύτιμα δευτερόλεπτα σε κάθε επίθεση. Φαίνεται για μια ακόμη χρονιά το πόσο απαραίτητος είναι ο Διαμαντίδης και πόσο εξαρτάται η πορεία των πρασίνων από την φυσική του παρουσία. Βλέποντας ο Πεδουλάκης τις δυσχέρειες που αντιμετώπιζε η ομάδα του στην επίθεση προσπάθησε να πάρει το παιχνίδι από την άμυνα του και εν πολλοίς τα κατάφερε. Αν εξαιρέσει κανείς τα αρκετά επιθετικά ριμπάουντ των αντιπάλων, αλλά και την τελευταία φάση του αγώνα που σε άμυνα και επίθεση, λίγο νωρίτερα, οι πράσινοι βραχυκύκλωσαν, πράγμα ανεπίτρεπτο με ταιμ-αουτ να έχει προηγηθεί, σε γενικές γραμμές η άμυνα έδωσε τη νίκη. Στα πολύ θετικά του χθεσινού αγώνα συμπεριλαμβάνεται και η ανατροπή των τελευταίων λεπτών όταν οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν χάρη σε τρίποντο του Πόποβιτς με 58-62 αλλά τελικά οι παίκτες του τριφυλλιού επέστρεψαν και κατέκτησαν το ροζ φύλλο αγώνα φανερώνοντας στοιχεία του πράσινου DNA του εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης.

Συμπερασματικά μετά και τις τελευταίες αλλαγές ο Παναθηναϊκός φαίνεται να βαδίζει στο σωστό δρόμο. Κάθε αγωνιστική που περνάει οι νέοι θα προσαρμόζονται περισσότερο, η ομάδα θα λειτουργεί καλύτερα σαν σύνολο, θα βγάζει πιο πολλούς αυτοματισμούς και συνεργασίες όπως είναι λογικό. Στη θέση του ανεπαρκούς Κίτσεν ήρθε ο Μπάνκς που με δυάρι τον Διαμαντίδη συνεισφέρει αποφασιστικά στη οργάνωση του παιχνιδιού και μεταφέρει πιο γρήγορα από τον προκάτοχο του την μπάλα στην επίθεση, στην περιφέρεια προστέθηκε ένα πραγματικό πολυβόλο, ο Καπόνο, που δίνει σιγουριά στο μακρινό σουτ και βάζει δυσεπίλυτα προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα, ενώ και η ανταλλαγή Γκιστ- Πάνκο με την Μάλαγα βοηθάει την άμυνα του τριφυλλιού να αποκτήσει το απαιτούμενο βάθος μην επιτρέποντας ουσιαστικά την εύκολη διείσδυση στα αντίπαλα γκαρντ στοιχείο που θέλει ο Πεδουλάκης στο αμυντικό παιχνίδι του φετινού Παναθηναϊκού.

Άλλωστε οι Λάσμε και Γκιστ μοιάζουν με τερματοφύλακες στην πράσινη ρακέτα. Όταν μπορείς και διορθώνεις τα λάθη σου μέσα στη σεζόν τότε μπορείς να ατενίζεις το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Πρόσφατο είναι το περσινό παράδειγμα του πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας Ολυμπιακού που οι δύο κομβικές, μεσούσης της περιόδου, αλλαγές στο ρόστερ του τον οδήγησαν, μέσα και από τη δουλειά, σε αγωνιστική αναγέννηση με αποκορύφωμα τους δύο μεγάλους τίτλους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x