Χρήστος Σούτος

Κρίσιμη εβδομάδα για τους αιώνιους

Ο Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για τα παιχνίδια Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα.

Με την δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αυτήν την εβδομάδα γίνεται η τέταρτη αγωνιστική, οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν ξεκινήσει τις υποχρεώσεις τους περίπου όπως τις περιμέναμε. Οι πράσινοι με ρεκόρ 2-1 έχουν καταφέρει να διατηρήσουν το εντός έδρας αήττητο τους απέναντι στην σκληροτράχηλη Ζαλγκίρις και την πάντα υπολογίσιμη Μάλαγα, ενώ στο μοναδικό εκτός έδρας ματς έχασαν εύκολα στην Πόλη από την Εφές.

Οι ερυθρόλευκοι από την άλλη έκαναν το αυτονόητο με αντίπαλο την Μπεσίκτας στο ΣΕΦ, αλλά και στις δύο έδρες που επισκέφτηκαν παρουσιάστηκαν κατώτεροι του αναμενόμενου. Ειδικά στην Βιτόρια έπαθαν αγωνιστικό μπλακ-άουτ για σχεδόν ένα ημίχρονο. Στην αγωνιστική που λαμβάνει χώρα αυτήν την εβδομάδα και για τις δύο ελληνικές ομάδες υπάρχει η υποχρέωση της νίκης αν θέλουν να συνεχίσουν στην επόμενη φάση.

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ταξιδεύει στο Βερολίνο για την αναμέτρηση με την Άλμπα σε ένα γήπεδο μάλιστα που το τριφύλλι έχει γράψει μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του αφού εκεί κατέκτησε το πέμπτο αστέρι που κοσμεί την φανέλα του στο final- four του 2009 με αντίπαλο στον τελικό την ΤΣΣΚΑ. Με παρακαταθήκη τις δύο νίκες στις τρεις πρώτες αγωνιστικές ο Παναθηναϊκός καλείται να περάσει από την Ο2 World Arena αν θέλει να έχει βάσιμες ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Οι Γερμανοί δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να πάρουν το πρώτο τους ροζ φύλλο αγώνα, αφού έχουν ηττηθεί εντός από Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ και εκτός από την Εφές. Μαζί με την έτερη γερμανική ομάδα την Μπάμπεργκ αποτελούν τους αδύναμους κρίκους του ομίλου που όλοι οι διεκδικητές της πρόκρισης καλούνται να κερδίσουν για να μην μπλέξουν σε περιπέτειες. Όποιος στραβοπατήσει λογικά θα το πληρώσει ακριβά. Οι πράσινοι επιβάλλεται να υπερκεράσουν το εμπόδιο της ομάδας του Ομπράντοβιτς, καμία σχέση με τον κόουτς των επιτυχιών εκτός από την κοινή καταγωγή, αφού αν κάπου είναι πιο εύκολο να αναζητήσουν τις πολυπόθητες εκτός έδρας νίκες αυτό είναι στα ματς με τους Γερμανούς. Η απουσία για ένα ακόμα παιχνίδι του αρχηγού Δημήτρη Διαμαντίδη πονοκεφαλιάζει τον πράσινο κόουτς.

Με δεδομένη την απουσία αυτή το βάρος της οργάνωσης πέφτει στα χέρια των Μπάνκς και Ούκιτς. Ο τελευταίος μέχρι τώρα δεν έχει δικαιώσει τους ανθρώπους του τριφυλλιού για την απόκτηση του. Μοιάζει να ταλαιπωρεί την μπάλα καθυστερώντας την επίθεση της ομάδας του. Ο Πεδουλάκης για ένα ακόμα ματς αναμένεται να στηριχθεί στην άμυνα του με την παρουσία του Λάσμε και του Γκίστ να αποτρέπουν την είσοδο στην πράσινη ρακέτα και την επίθεση να στηρίζεται στο μακρινό σουτ από τους Μπράμο και Καπόνο κυρίως.

Ελπίζω απλώς κάποια στιγμή να υπάρξει και άλλο επιθετικό πλάνο στον Παναθηναϊκό εκτός από το συνεχές ποστάρισμα με κάθε ευκαιρία, γιατί μετά από τα πρώτα λεπτά γίνεται προβλέψιμο και εύκολα αντιμετωπίσιμο από τις αντίπαλες άμυνες. Σε τελική ανάλυση αρκεί οι παίκτες του Πεδουλάκη να παρουσιασθούν στοιχειωδώς σοβαροί και συγκεντρωμένοι και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Στον Ολυμπιακό μετά και την ήττα από την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες απώλειες και πολύ περισσότερο εντός έδρας. Με δεδομένο πως τα αποτελέσματα των τριών πρώτων αγωνιστικών έχουν περιπλέξει αρκετά τα πράγματα στον όμιλο τυχόν στραβοπάτημα στο Πειραιά μπορεί να αποβεί καταστροφικό στην προσπάθεια των ερυθρόλευκων για την κατάληψη ενός εκ των δύο πρώτων προνομιούχων θέσεων που είναι και ο στόχος τους. Αντίπαλος τους στην αναμέτρηση της Παρασκευής στο ΣΕΦ η ιταλική Σιένα.

Μια ομάδα που μοιάζει σε πολλά με τον φετινό Παναθηναϊκό. Τεράστιες αλλαγές στο ρόστερ το καλοκαίρι, αποχώρηση προπονητή μετά από αρκετά χρόνια. Με τον βοηθό του Πιανιτζιάνι πια στην άκρη του πάγκου και με αξιόλογες μεταγραφικές κινήσεις, όχι μεγάλων ονομάτων σαν των παικτών που αποχώρησαν, η Σιένα παρουσιάζει ένα αρκετά καλό σύνολο που προσπαθεί να πάρει τα παιχνίδια μέσα από την επίθεση της, δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στα ματς της καταγράφονται από τα μεγαλύτερα σκορ στη φετινή διοργάνωση.

Μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα στην αρχή της πρώτης φάσης των ομίλων οι παίκτες του Λούκα Μπάνκι κατάφεραν να πετύχουν μεγάλες νίκες σε δύσκολες έδρες. Στο Top- 16 η εκκίνηση τους είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή. Κέρδισαν μέσα στην Παλαέστρα, παραδοσιακά δυνατή ευρωπαϊκή έδρα, Μακάμπι και Χίμκι και πέρασαν από την Πόλη επικρατώντας της Φενέρ με σχετική άνεση πετυχαίνοντας 98 πόντους. Στην τελευταία τους υποχρέωση εντός των συνόρων συνετρίβησαν από τη Δυναμό Σάσσαρι με 30 πόντους διαφορά.

Αποτέλεσμα που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Το ματς στον Πειραιά δεν θα είναι περίπατος. Η Σιένα δεν έχει τίποτα να χάσει αφού μια ήττα από τον πρωταθλητή Ευρώπης και μάλιστα εκτός έδρας είναι εντός προγράμματος. Αντίθετα οι Πειραιώτες πρέπει να επικρατήσουν για να μην μπλέξουν σε περιπέτειες. Για την νίκη δεν αρκεί μόνο να περιορισθεί ο Μπράουν. Επιθετικές λύσεις δίνουν και άλλοι παίκτες όπως ο Γεωργιανός φόργουορντ Σανικίτζε και ο πάντα σταθερός Μος.

Πρόκειται για μια ομάδα με πολλούς ρολίστες που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν αναπάσα στιγμή μέσα στο ματς και προσπαθούν να προσφέρουν σε άμυνα και επίθεση βάζοντας το εγώ τους κάτω από την ομάδα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να μπει από την αρχή δυνατά με έμφαση στην άμυνα και στα ριμπάουντ. Δεν πρέπει να επιτρέψει σε καμία περίπτωση στην Σιένα να τρέξει και να δώσει φρενήρη ρυθμό στο ματς βρίσκοντας ελεύθερα σουτ σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό.

Με την ελπίδα το βράδυ της Παρασκευής να πανηγυρίζουμε δύο μεγάλες ελληνικές νίκες ας απολαύσουμε ένα ακόμα διήμερο μεγάλων αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x