sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Δύο και φέτος: Η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε, το νέο -επιτέλους- Champions League… πλησιάζει!

Η φάση των ομίλων του Champions League ολοκληρώθηκε και φέτος και η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ξεκίνησε. Το sport-fm αναλύει τη νέα μορφή των… αστεριών!

Champions League: Αυτή θα είναι η νέα μορφή του!

Άλλες δύο σεζόν.

Τόσες απέμειναν, για να ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε στην αγαπημένη μας διοργάνωση, η οποία -η αλήθεια είναι πως- στο πρώτο μισό της, χρόνια τώρα, έχει χάσει κάτι από την παλιά της αίγλη.

Κακά τα ψέματα: Από τη φάση των ομίλων του Champions League κάτι λείπει. Λείπουν, κυρίως, οι παραμυθένιες ιστορίες ομάδων, που τα έβαλαν με τα μεγαθήρια και νίκησαν. Η ιστορία του Δαβίδ με τον Γολιάθ δεν αποτυπώνεται, πλέον, στα «αστέρια» και κυρίως οι «μεγάλοι» προχωρούν παρακάτω.

Κάπως έτσι, άλλωστε, φτάσαμε πριν από μερικούς μήνες στην ιστορία με τους «12», που αυτομόλησαν, ιδρύοντας τη European Super League. Και -περίπου- κάπως έτσι φτάσαμε στο να αλλάξει ριζικά η UEFA το format της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, που από τη σεζόν 2024-25 θα θυμίζει… NBA! Αυτό, βέβαια, δεν αναμένεται να ευνοήσει τους «Δαβίδ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σίγουρα, όμως, μπορεί να δώσει κάτι από την αίγλη παλαιότερων ετών στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, και μέχρι να αρχίσουν τα νοκ-άουτ.

Με τη φάση των ομίλων, λοιπόν, να ολοκληρώνεται και φέτος (έχουμε μόνο την εκκρεμότητα του Αταλάντα-Βιγιαρεάλ), η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στα «αστέρια» από το 2024 και μετά ξεκίνησε. Δύο χρόνια ακόμη θα βλέπουμε το Champions League όπως το έχουμε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Πώς θα είναι, όμως, μετά;

Champions League: Αυτή θα είναι η νέα μορφή του!

Το ελβετικό μοντέλο


Περιμένοντας, φυσικά, να δοθούν και άλλες λεπτομέρειες από την UEFA, ξέρουμε ήδη πως το format θα βασίζεται στο ελβετικό μοντέλο.

Αντί για 32, οι ομάδες θα γίνουν 36, αλλά σε έναν όμιλο και μέσα από κλήρωση θα προκύπτουν 10 αγώνες, πέντε εντός και πέντε εκτός, με διαφορετικό αντίπαλο! Μιλάμε, δηλαδή, για τέσσερις περισσότερους αντιπάλους για τον καθένα σε σχέση με το τρέχον φορμάτ, επομένως, συνολικά, 100 περισσότεροι αγώνες στην πρώτη φάση του Champions League! Καταλαβαίνει κανείς πως το καλεντάρι γεμίζει ασφυκτικά, με περισσότερες εμβόλιμες αγωνιστικές.

Τώρα, οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας και όπως προείπαμε, κάθε ομάδα θα κοντράρεται με δύο ομάδες από το 1ο, τρεις από το 2ο, τρεις από το 3ο και δύο από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας (2+3+3+2). Οι αντίπαλοι, θυμίζουμε, θα προκύπτουν από κλήρωση.

Play-offs


Ήδη, φέτος, σε Europa League και Europa Conference League η UEFA έχει θεσπίσει play-offs μετά τη φάση των ομίλων για την είσοδο στους «16». Αυτό θα συμβεί και στο Champions League!

Από τον ενιαίο όμιλο, οι πρώτοι οκτώ εξασφαλίζουν το «εισιτήριο» για τους «16». Οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες, όμως, θα προκύπτουν από φάση play-offs. Σε αυτήν θα συμμετέχουν οι ομάδες, που τελείωσαν τον πρώτο γύρο από την 9η ως την 24η θέση. Οι ομάδες στις θέσεις 9-16 θα είναι «ισχυρές» και θα έχουν, επομένως, το πλεονέκτημα έδρας στη ρεβάνς, και εκείνες στις θέσεις 17-24 θα είναι «ανίσχυρες». Η μεγάλη διαφορά είναι πως οι τελευταίες 12 ομάδες της κατάταξης δεν θα «υποβιβάζονται» σε άλλη διοργάνωση, αλλά θα πηγαίνουν… σπίτι!

Από τη φάση των «16» και μετά, ωστόσο, δεν αλλάζει το παραμικρό!

Τα τέσσερα επιπλέον «εισιτήρια»


Είπαμε παραπάνω ότι οι ομάδες από 32 θα γίνουν 36. Το πώς έχει μεγάλο ενδιαφέρον…

- Το πρώτο «εισιτήριο», λοιπόν, θα πηγαίνει στο Νο. 5 του coefficient ranking της UEFA. Στη Γαλλία για παράδειγμα τη σεζόν 2020/21.

- Το δεύτερο θα δίνεται στον πρωταθλητή της χώρας με την υψηλότερη θέση στο ranking από όσες δεν έχουν εγγυημένη θέση μέσω των πρωταθλημάτων τους. Την Ελλάδα την αφορά άμεσα αυτό…

- Και το τρίτο και το τέταρτο θα δίνονται στις ομάδες με την υψηλότερη θέση στο club coefficient της πενταετίας, που δεν έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους από το πρωτάθλημα, αλλά έχουν τουλάχιστον κερδίσει θέση στο Europa ή το Conference League.



Σημείωση: Τα παραπάνω κριτήρια δεν είναι οριστικά, ειδικά μετά από όσα έγιναν μεταξύ European Super League και UEFA. Οι δύο από τις τέσσερις επιπλέον θέσεις, που θα δίνονται μέσω του ranking πενταετίας των συλλόγων, είναι αλλαγή, που δεδομένα ευνοεί τους κορυφαίους συλλόγους, καθώς έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίζουν συνεχώς τα δύο έξτρα «εισιτήρια».

Την ίδια στιγμή, όμως, η ECA (Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων) πιέζει καταστάσεις, προκειμένου τα «εισιτήρια» να μοιραστούν σε δύο ακόμη πρωταθλητές από ομάδες υποδεέστερων χωρών, που δεν έχουν εξασφαλισμένη είσοδο από τις Λίγκες τους.

Είναι τρελά τα λεφτά


Καταλαβαίνει κανείς με βάση τα παραπάνω πως το όλο format θυμίζει λίγο… European Super League! Οι «μεγάλοι» θα έχουν εξασφαλισμένη παρουσία και, κυρίως, τα λεφτά, πλέον, θα εκτοξευτούν!

Φυσικά και αναμένεται χαμός για το πώς θα μοιραστούν τα κέρδη. Αλλά αρκεί να σημειωθεί το εξής: Για τη σεζόν 2019-20, το μπάτζετ της UEFA για Champions League Super Cup Ευρώπης ανήλθε στα 2,09 δισεκατομμύρια ευρώ. Με 100 περισσότερα ματς από τη σεζόν 2023-24 και με την αύξηση του συνολικού μπάτζετ στα 4,5 ως 7 δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στη νέα συνέργεια της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με αγγλικό fund, μιλάμε για ένα ποσό που προκαλεί… ίλιγγο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x