sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Είναι τζόγος»: Γιατί, τελικά, η FIFA θέλει να διεξάγει το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια;

Τι την έπιασε τη FIFA και… λυσσάει για Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια; Η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ και συνεργάτιδα της Premier League, Χριστίνα Φιλίππου, εξηγεί στον bwinΣΠΟΡ FM!

FIFA: Γιατί, τελικά, θέλει Παγκόσμιο Κύπελλο ανά διετία

Τον Μάιο του 2021 η Σαουδική Αραβία έριξε στο τραπέζι της FIFA την πρόταση, που περισσότερο έμοιαζε με ρητορική ερώτηση: «Γιατί να μη διεξάγεται κάθε δύο χρόνια το Παγκόσμιο Κύπελλο αντί για τέσσερα;».

Οι Σαουδάραβες, που χρόνια τώρα προσπαθούν να μπουν -και μπήκαν μέσω της Νιούκαστλ- στο ποδόσφαιρο, όπως έκαναν νωρίτερα οι βασικοί ανταγωνιστές τους, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ, απλά βγήκαν εκείνοι μπροστά.

Το ίδιο σκέφτονταν, πέρα, φυσικά, από την ίδια τη FIFA, και άλλες χώρες-μέλη της. Δεκάδες. Ήταν μόνο θέμα χρόνου ποιος θα προλάβει να καταθέσει πρώτος την πρόταση. Η ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Κατάρ, ωστόσο, έκανε φαβορί για αυτή την… πρωτιά τη Σαουδική Αραβία, που προφανώς και θα ήθελε μέσα στην επόμενη δεκαετία να φιλοξενήσει και εκείνη τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον πλανήτη. Η πρόταση, λοιπόν, κατατέθηκε. Και αυτό ήταν.

Του Νίκου Ράλλη

FIFA: Γιατί, τελικά, θέλει Παγκόσμιο Κύπελλο ανά διετία

Έναν μήνα αφότου η European Super League τάραξε το ποδόσφαιρο, ήρθε άλλη μία, ακόμα μεγαλύτερη ταραχή, για το «όμορφο παιχνίδι», που ταλανίζεται ξανά από «βρώμικες μπίζνες». Και στην προκειμένη περίπτωση, η «μπίζνα» δεν απέτυχε όπως -τουλάχιστον για την ώρα- με την ESL. Κάθε άλλο.

Με τον Αρσέν Βενγκέρ μπροστάρη από το πόστο του επικεφαλής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ανάπτυξης της FIFA, το θέμα είναι ορθάνοιχτο και σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη ο πρώην προπονητής έχει αναπτύξει το πλάνο του για το πώς θα μπορούσε να διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια και τι θα γινόταν με το καλεντάρι. Πώς, δηλαδή, θα «χωρούσαν» όλες οι διοργανώσεις, διασυλλογικές και εθνικές. Ουδείς, βέβαια, απαντάει στο ερώτημα τι θα γίνει με τους ποδοσφαιριστές, που τείνουν να γίνουν… ρομπότ! Αλλά αυτό είναι μια άλλη, τεράστια ιστορία.

Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως η FIFA θέλει, τώρα, άμεσα και διακαώς, να διεξάγει το Παγκόσμιο Κύπελλο ανά διετία. Είναι δεδομένο, επίσης, πως για αυτά τα σχέδια έχει μαζί της κόσμο, που τάσσεται υπέρ, αλλά έχει, κιόλας, απέναντί της μια πλειονότητα, που είναι κάθετα αντίθετη. Για να μην πούμε σφόδρα πολέμια. H UEFA καταρχήν, και ο ίδιος ο πρόεδρός της, Αλεξάντερ Τσέφεριν, χλευάζει το πλάνο και απειλεί με μποϊκοτάζ και από εκεί και πέρα, πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου και, κυρίως, ο απλός κόσμος, που αγαπάει το σπορ. Και δεν ρωτήθηκε. Για άλλη μια φορά.

FIFA: Γιατί, τελικά, θέλει Παγκόσμιο Κύπελλο ανά διετία

Όλη αυτή η υπόθεση, που κλείνει πια σχεδόν έναν χρόνο στην επικαιρότητα και φαίνεται ότι θα «τραβήξει» μέχρι να παρθούν οριστικές αποφάσεις, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Ένα βασικό: Γιατί; Τι την έπιασε τη FIFA και θέλει ξαφνικά Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια; Μαντέψτε. Το θέμα είναι τα λεφτά.

Μιλήσαμε με τη Χριστίνα Φιλίππου, Ελληνίδα καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ της Αγγλίας, που ασχολείται με τα οικονομικά στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο, ενώ συνεργάζεται και με την Premier League. Η κα. Φιλίππου έχει δημοσιεύει κατά καιρούς άρθρα, στα οποία εξηγεί γιατί όλος αυτός ο χαμός. Γιατί η FIFA ξαφνικά θέλει Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια. Όπως μας είπε, μόνο «ξαφνικά» δεν συνέβη αυτό.

Λέει στην κουβέντα μας: «Το πρόβλημα είναι οικονομικό. Και δεν είναι μόνο η Σαουδική Αραβία, που ξεκίνησε την ιστορία. Η FIFA κοιτάει το εισόδημα της UEFA, και τι βλέπει; Σε έναν τετραετή κύκλο, η UEFA βγάζει περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ από τις διοργανώσεις. H FIFA, για την ίδια περίοδο, ούτε έξι. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, δηλαδή, έχει παραπάνω από τα διπλάσια έσοδα! Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Για την UEFA, δε, τα περισσότερα χρήματα έρχονται από το Champions League και μετά από το Europa και το Conference. Τα 3/4 του εισοδήματός της είναι από εκεί και όχι από το EURO».

Καταλαβαίνει κανείς πως οι διαφορές στα έσοδα είναι τρομακτικά μεγάλες, όπως μπορείτε να δείτε και στα γραφήματα, που έχει δημοσιεύσει η κα. Φιλίππου σε άρθρο της. Συνεχίζει: «Η FIFA βγάζει πολλά λεφτά όταν έχει Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά μετά, τα επόμενα τρία χρόνια, χάνει αντίστοιχα πολλά λεφτά. Είναι πιο λείο το εισόδημα από το Champions League, οπότε η FIFA κοιτάει πώς μπορεί και εκείνη να έχει κάτι αντίστοιχο. Οι δύο σκέψεις, λοιπόν, που υπάρχουν είναι: Πρώτον το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων να ''ανοίξει'' και να γίνει πιο μεγάλο και δεύτερον το Παγκόσμιο Κύπελλο των εθνικών ομάδων, η μεγαλύτερη διοργάνωση στον πλανήτη, να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια».

FIFA: Γιατί, τελικά, θέλει Παγκόσμιο Κύπελλο ανά διετία

FIFA: Γιατί, τελικά, θέλει Παγκόσμιο Κύπελλο ανά διετία

Εδώ γεννάται ένα νέο ερώτημα. Άντε και γίνεται το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει αυτομάτως και αύξηση στα έσοδα; Η κα. Φιλίππου είναι κατηγορηματική, κάνοντας λόγο για ένα «προβληματικό πράγμα», που αν καθίσουν στη FIFA και το εξετάσουν, θα δουν πως είναι ρίσκο. Τζόγος αν θέλετε.

«Είναι προβληματικό το όλο θέμα. Όταν μιλάμε για διετές Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα διπλασιαστούν και τα έσοδα. Οι χορηγοί πληρώνουν ακριβώς γιατί ο κόσμος θέλει κάθε τέσσερα χρόνια να βλέπει Μουντιάλ. Όταν αρχίζει μια διοργάνωση, ένα θέαμα, να χάνει την αίγλη του, τότε θα μειωθούν και οι χορηγοί», τονίζει.

Αναφορικά τώρα με τη σφοδρή αντίδραση της UEFA, και εδώ η Χριστίνα Φιλίππου λέει ότι, πιθανότατα, το ζήτημα είναι οικονομικό. Η UEFA αντιδράει γιατί θα «πέφτει» πάνω της, στο EURO δηλαδή, το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για τον ίδιο λόγω «φωνάζει» και η ΔΟΕ, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μικραίνει η «πίτα», όπως γίνεται κατανοητό. Τα έσοδα της UEFA, που ούτως ή άλλως με το Champions League είναι «τρελά», ειδικά σε σχέση με εκείνα της FIFA, σε χρόνια Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πραγματικά εκτινάσσονται στα ύψη! Γιατί η UEFA -και η κάθε UEFA- να θέλει να μειωθούν;

FIFA: Γιατί, τελικά, θέλει Παγκόσμιο Κύπελλο ανά διετία

Προσέξτε το εξής απίστευτο, που λέει η κα. Φιλίππου: «Ούτε το 2% από τα έσοδα της UEFA δεν προέρχεται από τα εισιτήρια! Όλα είναι τηλεόραση». Και προσθέτει: «Το μάθημα, πάντως, με τη European Super League δεν το πήραμε. Για τη FIFA, αυτό πρέπει να καταλάβουν, είναι τζόγος το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι χορηγοί, τα τηλεοπτικά, ασχολούνται με το τι βλέπει ο κόσμος. Και ήδη έχουμε προβλήματα με τους χορηγούς, από το 2018. Όχι με τους γενικούς χορηγούς της FIFA, αλλά με αυτούς για το Παγκόσμιο Κύπελλο, συγκεκριμένα. Είχαν προβλήματα αρκετοί με τη Ρωσία και τώρα με το Κατάρ. Δεν ήθελαν να βάλουν το όνομά τους σε αυτές τις διοργανώσεις. Γιατί να το βάλουν; Όταν έχεις χάσει φιλάθλους, αθλητές, έσοδα αρχίζει και γίνεται προβληματικό το πράγμα».

Στο ερώτημα για το τι πιστεύει, τελικά, η κα. Φιλίππου ότι θα γίνει, λέει: «Υπάρχουν πολλά προβλήματα και αν κάποιος στη FIFA κοιτάξει πολύ καλά τα οικονομικά, που λένε ότι το έχουν κάνει, πιστεύω ότι δεν θα τους αρέσουν τα νούμερα. Θα καταλάβουν ότι το συμφέρον, όσο μεγάλο και να είναι, εμπεριέχει, τελικά, μεγάλο ρίσκο στο να χάσουν τα λεφτά. Ενδέχεται να ''χαλάσει'' το Νο. 1 προϊόν της, που είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Το πιο ανησυχητικό είναι αυτό, ωστόσο, που αναφέρει στο τέλος: «Υπάρχουν πολλά κράτη, που δεν έχουν εισοδήματα. Πρωταθλήματα, που περιμένουν τη FIFA να τους δώσει χρήματα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τις μικρότερες χώρες. Αν δεν πάει καλά το πράγμα και η FIFA χάσει χρήματα, οι μικρές χώρες θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, όχι οι μεγάλες, καθώς αυτές έχουν τα δικά τους, μεγάλα εισοδήματα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη με τη Χριστίνα Φιλίππου στον bwinΣΠΟΡ FM, η οποία μιλάει ακόμη για το θέμα των Σαουδαραβών της Νιούκαστλ, αλλά και για την οπαδική βία στην Αγγλία:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x