sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Face off: Οι ρεπόρτερ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού απαντούν

Λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του μεγάλου ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός για την Ευρωλίγκα οι ρεπόρτερ των «αιωνίων» στον bwinΣΠΟΡ Fm 94,6, Γιώργος Πετρίδης και Νίκος Ζέρβας, απαντούν σε δέκα ερωτήσεις.

Face off: Οι ρεπόρτερ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού απαντούν

Η άμμος στην κλεψύδρα για το τζάμπολ του πρώτου φετινού ευρωπαϊκού ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, αδειάζει και το sportfm.gr σας βάζει για τα καλά στο αγωνιστικό κλίμα.

Με τους δύο μονομάχους έτοιμους για την δεύτερη συνάντησή τους φέτος στο ΟΑΚΑ μετά από εκείνη του πρωταθλήματος στο ΣΕΦ που οι «πράσινοι» επικράτησαν των «ερυθρόλευκων», οι Γιώργος Πετρίδης και Νίκος Ζέρβας, απαντούν σε δέκα ερωτήσεις για το παιχνίδι. Τι θα σημαίνει η νίκη ή ήττα για τις δύο ομάδες; ) Πόσο καθοριστικό ρόλο θα να παίξει η ζώνη του Παναθηναϊκού και ποια αρετή διακρίνουν στη μία και στην άλλη ομάδα;

Οι δυο ρεπόρτερ, απαντούν παράλληλα, για τον παίκτη του αντιπάλου που δεν θα ήθελαν να αγωνιστεί, αλλά και για το ποιόν παίκτη της ομάδας τους από το παρελθόν, θα ήθελαν να παίξει σε αυτό το παιχνίδι.

Ώρα λοιπόν για… απαντήσεις:

1) Τι σημαίνει νίκη στο ντέρμπι;

Πετρίδης: Για τον Παναθηναϊκό μια νίκη στο ντέρμπι θα αποτελεί τονωτική ένεση στο ηθικό της ομάδας και θα δώσει αέρα υπεροχής έναντι των αιώνιων αντιπάλων, κόντρα στους οποίους θα έχουν κάνει το «2 στα 2». Σίγουρα σε βαθμολογικό επίπεδο δεν θα προσφέρει και πολλά πράγματα, αφού οι «πράσινοι» έχουν μείνει πολύ πίσω στην Ευρωλίγκα, ωστόσο το ροζ φύλλο σε αυτό το ματς θα χαρίσει τρομερή αυτοπεποίθηση και στους παίκτες του Πρίφτη, ειδικά από τη στιγμή που προέκυψαν τα ζητήματα των τελευταίων ημερών με τον κορωνοϊό.

Ζέρβας: Σε περίπτωση που επικρατήσει ο Ολυμπιακός θα έχει διπλό κέρδος. Εκτός από το βαθμολογικό, που θα τον φέρει στο εξαιρετικό ρεκόρ 12-5 στο τέλος του πρώτου γύρου, θα είναι και ψυχολογικό. Παρότι πρόκειται για δύο διαφορετικές διοργανώσεις, η ήττα στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα, δημιούργησε γκρίνια σε ένα κομμάτι του κόσμου που «τρέφεται» μόνο από τα ντέρμπι, οπότε αν οι «ερυθρόλευκοι» επικρατήσουν, θα κερδίσουν άπλετη ηρεμία για να συνεχίσουν την εξαιρετική φετινή τους προσπάθεια.

2) Τι συνέπειες μπορεί να έχει μία ήττα;

Πετρίδης: Σε βαθμολογικό επίπεδο δεν θα έχει ιδιαίτερες συνέπειες, αν και το ρεκόρ 4-13 προφανώς και θα χτυπάει άσχημα στο μάτι. Όπως και στην πρώτη ερώτηση, έτσι και σε αυτήν, το θέμα είναι ψυχολογικό και πνευματικό. Αν ηττηθούν οι «πράσινοι», θα έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα στο ηθικό τους, αφού το ζητούμενο για εκείνους στην Ευρωλίγκα είναι να ολοκληρώσουν με αξιοπρέπεια τη σεζόν τους.

Ζέρβας: Ισχύει σχεδόν το αντίστροφο από την προηγούμενη ερώτηση. Αν ο Ολυμπιακός ηττηθεί δεν θα υποστεί τρομερή ζημιά βαθμολογικά για τον πρωταρχικό στόχο της εισόδου στα πλέι οφ. Αλλά σίγουρα θα χάσει έδαφος για το κάτι παραπάνω στην βαθμολογία, στην έδρα μίας ομάδας που είναι στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Παράλληλα, θα έχει δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια από τον «αιώνιο» αντίπαλο, κάτι που θα επιφέρει ξανά εσωστρέφεια.

3) Αν επέλεγες έναν τομέα στατιστικής στον οποίο θα υπερείχε η ομάδα σου στο ντέρμπι, ποιος θα ήταν αυτός;

Πετρίδης: Σε ματς -πολλώ δε μάλλον σε ντέρμπι- που κρίνονται στις λεπτομέρειες, η ευστοχία στις βολές παίζει πάντα σημαντικό ρόλο. Ο Παναθηναϊκός είναι από τις πιο εύστοχες ομάδες της Ευρωλίγκας (4ος) από τη γραμμή (80,2%), ενώ οι «ερυθρόλευκοι» σουτάρουν με 76,1%. Θυμίζουμε ότι στο προ μηνός ντέρμπι του πρωταθλήματος, οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν 3/7 σε κρίσιμες βολές προς το φινάλε του αγώνα, κάτι που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των «πράσινων».

Ζέρβας: Πολλές φορές σε αυτά τα παιχνίδια δεν παίζουν ρόλο τα νούμερα, αλλά το κυριότερο στοιχείο από τα πολλά που υπερτερεί στην στατιστική ο Ολυμπιακός είναι η δημιουργία. Μοιράζει 17,6 ασίστ μέσο όρο έναντι 14ων του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να βρίσκει στην επίθεση 81,1 πόντους ανά παιχνίδι έναντι 73ων. Επίσης, ξεχωρίζω το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» κρατούν τους αντιπάλους με την άμυνά τους σε ποσοστό ευστοχίας 48,8% στα δίποντα, που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση στον συγκεκριμένο τομέα στην διοργάνωση.

4) Πόσο καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει η ζώνη του Παναθηναϊκού στο ματς;

Πετρίδης: Καταρχάς, πρέπει να δούμε αν θα χρησιμοποιήσει ζώνη ο Πρίφτης και σε τι βαθμό, ειδικά από τη στιγμή που ο αντίπαλος θα είναι ψυλλιασμένος αυτή τη φορά. Επίσης, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν γίνεται να πορεύεται με αυτή τη μορφή άμυνας σε όλα τα ματς. Συν τοις άλλοις, στο παιχνίδι πρωταθλήματος είδαμε ότι ο Ολυμπιακός «ξεχαρβάλωσε» κάπως τη ζώνη στην 3η περίοδο με το inside game του Φαλ. Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη άμυνα επιτρέπει στο «τριφύλλι» να μακιγιάρει κάποιες αδυναμίες των περιφερειακών σε αυτό το κομμάτι, αλλά μέχρι εκεί.

Ζέρβας: Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω για πόσο θα την χρησιμοποιήσει ο κόουτς Πρίφτης, όμως θεωρητικά ο Ολυμπιακός αυτή την φορά θα είναι περισσότερο προετοιμασμένος για να την αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά. Η λογική λέει επίσης πως αν δούμε την ίδια συνθήκη, δύσκολα οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν 0/9 σε ελεύθερα τρίποντα και κυρίως, θα έχουν βρει και άλλους τρόπους για να την «σπάσουν». Διότι η ζώνη δεν… πληγώνεται μόνο από τα εύστοχα μακρινά σουτ, αλλά και με παιχνίδι κοντά στο καλάθι.

5) Ποια αρετή του αντιπάλου φοβάσαι περισσότερο;

Πετρίδης: Η τρομερή αυτοπεποίθηση με την οποία πορεύεται ο Ολυμπιακός από την αρχή της σεζόν στην Ευρωλίγκα. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα έχουν εξαιρετική χημεία και σε ψυχολογικό επίπεδο έχουν πλεονέκτημα, αφού ακόμα και οι «ρεζέρβες» έρχονται από τον πάγκο και προσφέρουν το 101%. Σε αγωνιστικό επίπεδο, θα λέγαμε ότι η κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση και η αμυντική προσήλωση που έχουν οι «ερυθρόλευκοι» στη φετινή διοργάνωση είναι αξιοθαύμαστα στοιχεία.

Ζέρβας: Το «βάρος» της φανέλας του Παναθηναϊκού είναι τέτοιο, που σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκεται μπορεί να νικήσει ένα ντέρμπι. Επίσης, αρετή γι’ αυτόν είναι και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο ΟΑΚΑ. Καθαρά αγωνιστικά τώρα, οι «πράσινοι» σε κάποια παιχνίδια έχουν παίξει καλύτερα απ’ ότι δείχνει η βαθμολογική τους θέση, παίζοντας αποτελεσματική άμυνα (όχι μόνο ζώνη). Επιθετικά, αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι, μια και το τρίποντο είναι θέμα ημέρας, είναι η αποτελεσματικότητα του Παπαγιάννη, όταν τροφοδοτείται σωστά από τους συμπαίκτες του.

6) Ποιος έχει να διαχειριστεί την μεγαλύτερη πίεση για την νίκη ανάμεσα στις δύο ομάδες;

Πετρίδης: Όπως και να το κάνουμε, η πίεση στα ντέρμπι σπάει όλα τα… κοντέρ, σε όποια βαθμολογική και αγωνιστική κατάσταση βρίσκονται οι δύο ομάδες. Άρα δεν μπορούμε να κάνουμε διαχωρισμό και να «μετρήσουμε» το μέγεθος. Ο Παναθηναϊκός έχει την πίεση της έδρας και την «ανάγκη» να ικανοποιήσει τον κόσμο του, αλλά και χρειάζεται τη νίκη για να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός έχει υψηλότερες βλέψεις και έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε βαθμολογικό επίπεδο, αφού παλεύει για να διατηρηθεί στην πρώτη τετράδα.

Ζέρβας: Και οι δύο έχουν να διαχειριστούν αυτή την φορά πίεση, μια και ο Παναθηναϊκός είναι γηπεδούχος, ενώ λόγω και της απρόσμενης για πολλούς νίκη του στο πρώτο παιχνίδι, έχει δημιουργήσει προσδοκίες στον κόσμο του. Καθαρά βαθμολογικά μιλώντας, ίσως ο Ολυμπιακός να το χρειάζεται περισσότερο, όμως και για τους «πράσινους», εκτός από το γόητρο, δεν είναι αμελητέα ποσότητα ενδεχόμενη επικράτηση, καθώς για το πρεστίζ τους δεν είναι καλό που βρίσκονται μεταξύ προτελευταίας και τελευταίας θέσης στην βαθμολογία.

7) Ποιόν παίκτη του αντιπάλου θα… κλείδωνες στα αποδυτήρια;

Πετρίδης: Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι ο Μουσταφά Φαλ, ο οποίος έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι του Νοεμβρίου, τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση. Σε εκείνο το ματς, ο Γάλλος σέντερ λειτουργούσε σαν… σκιάχτρο στα μετόπισθεν για τους παίκτες του «τριφυλλιού», που δεν είχαν τον τρόπο να τον νικήσουν. Μέχρι να πάρει μπρος ο Νέντοβιτς, ο οποίος δεν τον φοβήθηκε και δικαιώθηκε. Στην επίθεση δε, ξεκλείδωσε τη ζώνη του Πρίφτη και δεν είχε αντίπαλο. Θα ήθελα όμως να μείνει και στα αποδυτήρια ο Σάσα Βεζένκοβ, ο οποίος πραγματοποιεί εντυπωσιακή σεζόν και βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα, ενώ πρόκειται για έναν παίκτη που μπορεί να απειλήσει με πολλούς τρόπους.

Ζέρβας: Η απάντηση είναι εύκολη. Νεμάνια Νέντοβιτς. Η ποιότητά του είναι τέτοια που μπορεί να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Αν το δούμε αμιγώς αγωνιστικά και βάση αναγκών στο ρόστερ, ο Παναθηναϊκός έχει ίσως περισσότερη ποσότητα και ποιότητα στην θέση «3» (Λαρεντζάκης και ΜακΚίσικ δεν είναι καθαροί σμολ φόργουορντ), οπότε αν… άφηνα τον Νέντοβιτς να βγει από τα αποδυτήρια γιατί κάθε μπασκετικός γουστάρει να τον βλέπει να παίζει, θα κλείδωνα έναν εκ των Σαντ Ρος ή Ιωάννη Παπαπέτρου.

8) Τι διαφορετικό μπορεί να παρουσιάσει η ομάδα σου στο ντέρμπι;

Πετρίδης: Πολλά και διάφορα. Σε πρώτη φάση, αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι καλύτερες συνεργασίες και δημιουργίες από τους γκαρντ του «τριφυλλιού», που οφείλουν να εκμεταλλευτούν περισσότερους τους ψηλούς της ομάδας. Επίσης, οι παίκτες του Πρίφτη θα μπορούσαν να τρέξουν λίγο περισσότερο στο ανοιχτό γήπεδο με στόχο εύκολους πόντους και να ξεσηκώσουν τους φιλάθλους τους. Επίσης, σε αυτή τη συνθήκη, θα έχουν και πλεονέκτημα αφού θα αποφύγουν τον… Φαλ στο σετ παιχνίδι. Όνειρο και ευχή ίσως θα ήταν να έχουν ένα πραγματικά καλό ματς οι Γουάιτ και Πέρι.

Ζέρβας: Σίγουρα μπορεί και πρέπει να παρουσιάσει περισσότερο «καθαρό» μυαλό στην διαχείριση του αγώνα για να αντεπεξέλθει και στην όποια πίεση υπάρχει για την νίκη. Αγωνιστικά, εκτός από περισσότερη ευστοχία στα τρίποντα σε σχέση με το παιχνίδι στο ΣΕΦ που θα χρειαστεί σε μία τόσο δύσκολη έδρα, περιμένω να επιχειρήσει να πάρει περισσότερα από το ποστ παιχνίδι, ώστε να βρει έξτρα λύσεις για σκοράρισμα και απέναντι στην ζώνη. Αυτό μπορεί να το κάνει εκτός από τον μετρ του είδους, Γιώργο Πρίντεζη και ο Σάσα Βεζένκοφ.

9) Σου δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσεις έναν παίκτη από άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας για αυτό το ματς και μόνο. Ποιος θα ήταν και γιατί;

Πετρίδης: Από τη στιγμή που το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι στον «άσο», αμφιταλαντεύομαι μεταξύ Νικ Καλάθη και Βασίλιε Μίτσιτς. Αν δεν ήταν τραυματίας, θα επέλεγα τον γκαρντ της Μπαρτσελόνα, κυρίως διότι έχει γνώση και εμπειρία από ντέρμπι, ενώ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον Παπαγιάννη. Ο Σέρβος της Εφές πάντως είναι πιο πληθωρικός και ένας παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο, οπότε είναι καλοδεχούμενος. Έστω και για ένα ματς...

Ζέρβας: Με βάση αυτό που έγραψα και πιο πριν για την έλλειψη δεύτερου «καθαρού» σμολ φόργουορντ πίσω από τον Παπανικολάου, που δεν έχει στοιχίσει παρά ελάχιστα μέχρι ώρας φέτος, θα επέλεγα την προσθήκη ενός παίκτη στο «3», που παράλληλα δεν θα χάλαγε και τις ισορροπίες, αλλά και τους ρόλους. Ιδανικός θα ήταν ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς, καθώς εκτός από γλυκός επιθετικά παίκτης, έχει μυαλό πλέι μέικερ και θα μπορούσε να προσφέρει πολλά και στην δημιουργία.

10) Ποιόν θρύλο της ομάδας σου θα έφερνες με μηχανή του χρόνου στο σήμερα για να παίξει στο ντέρμπι;

Πετρίδης: Θέλει και ερώτημα; Δημήτρης Διαμαντίδης είναι αυτός. Ο 3D ήταν ο άνθρωπος που είχε ορίσει τη μοίρα σε τόσα και τόσα ντέρμπι στο παρελθόν, ενώ σε αυτόν τον Παναθηναϊκό θα ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Επιπροσθέτως, η ηγετική παρουσία του θα ήταν ό,τι χρειαζόταν στα δύσκολα η ομάδα του Πρίφτη, που έχει χάσει αρκετά ματς στις λεπτομέρειες στη φετινή Ευρωλίγκα. Από την «επαγγελματική» πλευρά του πράγματος, θα ήθελα να ζούσα από κοντά ως αθλητή τον τεράστιο Ντομινίκ Γουίλκινς.

Ζέρβας: Εύκολη και αυτή η απάντηση. Βασίλης Σπανούλης, για όλα αυτά που έχει καταφέρει και την παραπάνω αίγλη που έδινε σε αυτά τα παιχνίδια η παρουσία του και μόνο. Καθαρά με βάση τις ανάγκες της ομάδας αυτή την στιγμή όμως, θα ταξίδευα με την μηχανή του χρόνου και θα έφερνα τον Έντι Τζόνσον, ούτε ώστε η ζώνη του Παναθηναϊκού να έχει με το εξαιρετικό του σουτ έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο. Καλό ντέρμπι να έχουμε!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x