sport-fm.gr ΘΕΜΑ

NBA Playoffs Review: Η Νέμεσις του Γιάννη και οι άλλοι

Διαβάστε το πρώτο μέρος των preview στον πρώτο γύρο των playoffs με Γιάννη Αντετοκούνμπο, Big Three των Νετς, Ντόντσιτς απέναντι σε Κλίπερς και τους μεταμορφωμένους Νικς.

NBA Playoffs Review: Η Νέμεσις του Γιάννη και οι άλλοι

Τα πιο αμφίρροπα playoffs όλων των εποχών (κι αυτό ΔΕΝ είναι υπερβολή) είναι προ των πυλών στο ΝΒΑ. Γιατί, αλήθεια, ποιος μπορεί να μιλήσει ξεκάθαρα για φαβορί για τον τίτλο; Αλλά και για να μην το πάμε ακόμη τόσο μακριά, ποιος μπορεί να είναι σίγουρος έστω και για ένα ζευγάρι του πρώτου γύρου των playoffs.

Το sport-fm.gr αναλύει τα τέσσερα από τα οκτώ ζευγάρια του πρώτου γύρου (σύντομα το δεύτερο μέρος) και ρισκάρει προβλέψεις για νικητή και «σκορ» σειράς. Μιλάμε για τους Νετς των τριών αστέρων που θα… γνωριστούν παίζοντας (και μάλλον αποκλείοντας) τους Σέλτικς, για τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο που ψάχνουν τη ρεβάνς απέναντι στους Χιτ που τους ξεπάστρεψαν πέρσι, τους αναγεννημένους από τις στάχτες τους Νικς στο άκρως ισορροπημένο ζευγάρι με τους Χοκς, αλλά και το repeat των Κλίπερς με τους Μάβερικς του… μόνου αλλά ασταμάτητου Ντόντσιτς.

Μπρούκλιν Νετς-Μπόστον Σέλτικς

Οι Νετς τερμάτισαν δεύτεροι στην Ανατολή, αλλά δικαίως χαρακτηρίζονται από όλους φαβορί όχι φυσικά μόνο στη σειρά με τους Σέλτικς, αλλά για τους τελικούς του ΝΒΑ. Μπορεί η Big Three των Κέβιν Ντουράντ, Τζέιμς Χάρντεν και Κάιρι Ίρβινγκ να πρόλαβε να παίξει μαζί σε μόλις οκτώ ματς της regular season και την ίδια ώρα στο παρκέ για μόλις 202 λεπτά, ωστόσο στο κατάλληλο τάιμινγκ είναι όλοι παρόντες και υγιείς. Παρότι το Μπρούκλιν έπαιξε σε πολλά παιχνίδια χωρίς ένα, δύο ή κάποιες φορές και τα τρία αστέρια του, τελείωσε τη σεζόν με την καλύτερη επίθεση (117,3 πόντους ανά 100 κατοχές). Ζητούμενο για την ομάδα του Στιβ Νας θα είναι να σταθεί το supporting cast στο ύψος του, αλλά και να βρεθεί αμυντική ισορροπία, καθώς είχε μόλις την 22η άμυνα στη λίγκα (113,1 πόντους ανά 100 κατοχές). Τα τελευταία 24 χρόνια μόνο δύο ομάδες που ήταν κάτω από την 11η θέση στο defensive rating έφτασαν στον τίτλο.

NBA Playoffs Review: Η Νέμεσις του Γιάννη και οι άλλοι

Οι Σέλτικς, πιο ισορροπημένοι αλλά… μέτριοι σε άμυνα κι επίθεση (13οι και 10οι σε όλο το ΝΒΑ αντίστοιχα), έσωσαν μια απογοητευτική σεζόν με τη νίκη στα play in επί των Γουίζαρντς χάρη στους 50 πόντους του Τζέισον Τέιτουμ. Ο ηγέτης της Βοστώνης είχε εξαιρετικές επιδόσεις (σχεδόν 30 πόντους ανά αγώνα) στα τρία φετινά ματς με τους Νετς, αλλά σε όλα η ομάδα του έχασε. Πλέον χωρίς και τον τραυματία Διόσκουρο Τζέιλεν Μπράουν, θα χρειαστεί πολλή βοήθεια για να είναι ανταγωνιστική η ομάδα του. Αν δεν βγει μπροστά ο απογοητευτικός και φέτος Κέμπα Γουόκερ, οι Σέλτικς δεν έχουν καμία τύχη να είναι καν ανταγωνιστικοί. Σε κάθε περίπτωση, αρκετά πήγαν στραβά φέτος στο «χτίσιμο» της ομάδας από τον Μπραντ Στίβενς και απαιτούνται αλλαγές.

Πρόβλεψη: Οι Νετς θα προκριθούν σβηστά, αφού τα ηρωικά του Τέιτουμ δεν αρκούν για να ματσάρουν την ομοβροντία των… απέναντι. Πιθανότερο σενάριο ένα 4-1 ή ακόμη και… «σκούπα».

Μιλγουόκι Μπακς-Μαϊάμι Χιτ

Μετά το συναπάντημά τους πέρσι στα ημιτελικά της Ανατολής, φέτος συναντώνται με το «καλημέρα» στα playoffs. Οι Μπακς καλούνται να δώσουν απαντήσεις, αφού αν αποκλειστούν για μία ακόμα σεζόν ακόμη νωρίτερα (τελικούς Ανατολής πρόπερσι, ημιτελικούς πέρσι, πρώτη φάση φέτος) θα προκληθούν τριγμοί και θα απαιτηθούν αλλαγές που ίσως έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Οι Χιτ είναι ξανά με μειονέκτημα έδρας, αλλά φέτος δεν δείχνουν να έχουν το ίδιο μομέντουμ φτάνοντας στα playoffs

Το Μιλγουόκι στήριξε τον Μάικ Μπουντενχόλζερ (πιθανότατα τελευταία του ευκαιρία στον πάγκο) τερματίζοντας τρίτο μετά από δύο διαδοχικές πρωτιές στην Ανατολή. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στάθηκε στο ύψος του με επιδόσεις και πάλι για MVP (αλλά δεν θα κάνει το three-peat λόγω Γιόκιτς ή Εμπίντ), ο Κρις Μίντλετον είχε ξανά μεγάλα σκαμπανεβάσματα και το βασικό upgrade σε σχέση με πέρσι ήταν ο Τζρου Χόλιντεϊ αντί του Έρικ Μπλέντσο, καθώς είναι πολύ καλύτερος σε όλα. Οι Μπακς είχαν την πέμπτη καλύτερη επίθεση (116,5 πόντους ανά 100 κατοχές) και την ένατη καλύτερη άμυνα (110,7 πόντους ανά 100 κατοχές) στη λίγκα και η επιτυχία τους στα playoffs δεν θα εξαρτηθεί τόσο από τον ηγέτη τους, όσο από το supporting cast και στην προσαρμοστικότητά τους σε ένα πιο κλειστό παιχνίδι. Η σκληράδα και η εμπειρία παικτών όπως του Πι Τζέι Τάκερ και του Τζεφ Τιγκ θα είναι χρήσιμη, έστω και σε περιορισμένο χρόνο.

NBA Playoffs Review: Η Νέμεσις του Γιάννη και οι άλλοι

Το Μαϊάμι είχε μια ασταθέστατη σεζόν και έδειξε κάποιες στιγμές να κινδυνεύει να μείνει ακόμη και εκτός οκτάδας ή έστω… εξάδας. Η αγωνιστική άνοδος του Τζίμι Μπάτλερ όταν χρειάστηκε έκανε τη διαφορά και θα συνεχίσει να την κάνει μπαίνοντας σε playoffs mode, ενώ σίγουρο χαρτί μοιάζει και ο Μπαμ Αντεμπάγιο. Η αστάθεια, ωστόσο, των Χίρο και Ναν, αλλά και η πολύ κατώτερη της περσινής εικόνα του Ντράγκιτς προβληματίζουν, ενώ ο πολύτιμος ρολίστας Κράουντερ δεν αντικαταστάθηκε επαρκώς. Σίγουρα οι Χιτ θα χρειαστούν αρκετά τρικ από τον Έρικ Σπόελστρα και πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα σε άμυνα κι επίθεση (όπου ήταν 10οι και 18οι αντίστοιχα στη regular season).

Πρόβλεψη: Οι Μπακς δεν έχουν τη… θέση, αλλά ούτε και οι Χιτ την περσινή φόρμα. Η σειρά θα κριθεί στις λεπτομέρειες και με ρίσκο ο Γιάννης (μιας και ο Θανάσης θα χάσει τους αγώνες με πρόβλημα στο γόνατο) θα χαμογελάσει τελευταίος, με 4-2 ή 4-3 παίρνοντας τη δική του ρεβάνς.

Νιου Γιορκ Νικς-Ατλάντα Χοκς

Το ζευγάρι 4-5 είθισται να είναι το πιο αμφίρροπο και φυσικά ο κανόνας επιβεβαιώνεται κι εδώ. Νικς και Χοκς τερμάτισαν ανέλπιστα τόσο ψηλά και μοιράστηκαν το ίδιο ρεκόρ (41-31). Η ομάδα της Νέας Υόρκης έκανε το μεγαλύτερο step up σε σχέση με πέρσι. Υπό την καθοδήγηση του Τομ Θιμποντό και δίχως σημαντικές προσθαφαιρέσεις μεταμορφώθηκε από το περσινό σκορποχώρι του 21-45 στο σκληροτράχηλο σύνολο που επέστρεψε στα playoffs μετά από οκτώ χρόνια και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας. Ο «Τιμπς» με οδηγό τον υπεράνω κάθε αμφιβολίας πιο βελτιωμένο παίκτη της σεζόν Τζούλιους Ραντλ, τον επίσης θεαματικά καλύτερο Αρ Τζέι Μπάρετ και την εμπειρία του αδικημένου από την μοίρα Ντέρικ Ρόουζ έφτιαξε μια ομάδα για την οποία επιτέλους καμαρώνει η μεγαλούπολη.

NBA Playoffs Review: Η Νέμεσις του Γιάννη και οι άλλοι

Οι Νικς ήταν η τέταρτη καλύτερη άμυνα (107,8 πόντους ανά 100 κατοχές) και θα βρεθούν απέναντι στην ένατη καλύτερη επίθεση της λίγκας (114,3 πόντους ανά 100 κατοχές). Οι Χοκς έχουν να επιδείξουν το δικό τους success story, που άρχισε όταν αποφάσισαν να απολύσουν τον Λόιντ Πιρς και να προάγουν σε πρώτο τον Νέιτ ΜακΜίλαν. Από το 14-20 στο πρώτο μισό της σεζόν, έφτασαν με τον έμπειρο προπονητή στο 27-11 και θα αντιμετωπίσουν μάλλον τον πιο βατό αντίπαλο που θα μπορούσαν να βρουν στον πρώτο γύρο. Η μεταμόρφωση του Τρέι Γιανγκ μετά το All Star Game στην Ατλάντα, όπου αγνοήθηκε στις επιλογές, η άνοδος του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και η αμυντική ισορροπία που προσφέρει ο Κλιντ Καπελά είναι μια καλή πρώτη ύλη για τα «γεράκια», που θα επιδιώξουν την πρώτη τους πρόκριση στα ημιτελικά μετά το 2016.

Πρόβλεψη: Παρότι το 3-0 της regular season δεν σημαίνει τίποτα, η σκληράδα των Νικς μπορεί να κάνει τη διαφορά απέναντι στο πλεόνασμα ποιότητας που έχουν οι Χοκς. Η πρόκριση με 4-2 ή 4-3 μπορεί να πάει στη Νέα Υόρκη, επειδή συν τοις άλλοις το «Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν» με 13.000 φίλους των Νικς θα θυμίζει αρκετά έδρα σε εποχή κανονικότητας και όχι πανδημίας.

Λος Άντζελες Κλίπερς-Ντάλας Μάβερικς

Άλλη μια επανάληψη των περσινών playoffs. Οι Κλίπερς δείχνουν φέτος πιο ώριμοι, σοβαροί και αποφασισμένοι για την υπέρβαση, αλλά το εμπόδιο της παρέας του Λούκα Ντόντσιτς μόνο αμελητέο δεν είναι.

Ο Τάιρον Λου έκανε περισσότερο ομάδα του προπονητή το συγκρότημα του LA, με αρκετά καλή ισορροπία που μαρτυρά η αναλογία της τρίτης καλύτερης επίθεσης και της όγδοης καλύτερης άμυνας στο ΝΒΑ. Οι Κογουάι Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ παραμένουν τα πρώτα βιολιά, αλλά πλέον με περισσότερα χιλιόμετρα μαζί και καλύτερο κώδικα επικοινωνίας στο παρκέ. Η προσθήκη εμπειρίας από παίκτες που γνωρίζουν καλά τι εστί playoffs και μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως οι Ραζόν Ρόντο και Σερζ Ιμπάκα, αποτελεί μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με πέρσι.

NBA Playoffs Review: Η Νέμεσις του Γιάννη και οι άλλοι

Οι Μάβερικς έχουν να καυχιούνται πως φέτος κέρδισαν τα δύο από τα τρία ματς με τους Κλίπερς, με το εμφατικό 124-73 μέσα στο LA να προκαλεί κρότο. Το κακό για το Ντάλας είναι πως και φέτος έχει υπερβολική εξάρτηση από τον Λούκα Ντόντσιτς, που άρχισε νωθρά τη σεζόν αλλά επέστρεψε σύντομα στα πολύ υψηλά στάνταρ του. Η ευπάθεια του Κρίσταπς Πορζίνγκις σε τραυματισμούς αποτελεί σταθερά έναν απρόβλεπτο παράγοντα, ενώ το υπόλοιπο supporting cast των δύο Ευρωπαίων σταρ δεν μοιάζει να μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο. Συν τοις άλλοις, η 21η χειρότερη άμυνα στο πρωτάθλημα θα πρέπει να παρουσιάσει πολύ μεγαλύτερη συνέπεια για να υπάρχει ενδιαφέρον στη σειρά.

Πρόβλεψη: Οι Κλίπερς θα κάνουν το… repeat, ίσως και πιο εύκολα από το περσινό 4-2, αφού ένας κούκος (κι ας λέγεται Λούκα) δεν φέρνει την άνοιξη.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x