sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Λίλαρντ, ο Πολ και οι... άλλοι: Οι δέκα καλύτερες κινήσεις στην offseason του NBA!

Το τζάμπολ του NBA είναι προ των πυλών και το sport-fm.gr παρουσιάζει τις κινήσεις των ομάδων που έκλεψαν τις εντυπώσεις και άλλαξαν τα δεδομένα το καλοκαίρι.

Μετά από ένα όχι και τόσο (σε σύγκριση με άλλα) «πολυάσχολο» καλοκαίρι, η νέα σεζόν του NBA είναι έτοιμη να ξεκινήσει και πάλι, τα ξημερώματα της Τετάρτης (25/10).

Πράγματι, οι «βόμβες» στην offseason δεν ήταν πολλές, αφού ελάχιστοι παίκτες από το ανώτατο ράφι άλλαξαν «στέγη». Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως δεν έγιναν κινήσεις που αναδιαμορφώνουν τον χάρτη της λίγκας και αλλάζουν τα δεδομένα!

Το sport-fm.gr παρουσιάζει, επομένως, τις 10 καλύτερες κινήσεις του καλοκαιριού, είτε μέσω ανταλλαγών είτε μέσω απόκτησης ελεύθερων παικτών. Εξαιρούνται, φυσικά, οι παίκτες που επιλέχθηκαν μέσω Draft, αφού ακόμη δεν γνωρίζουμε το πού μπορεί να φτάσουν, επομένως μόνο να... μαντέψουμε θα μπορούσαμε!

10. ΝτιΆντρε Έιτον στους Μπλέιζερς


NBA: Οι δέκα καλύτερες κινήσεις στην offseason

Αν υπάρχει μία ομάδα που αποφάσισε να πάρει εντελώς διαφορετικό δρόμο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτή είναι οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Το franchise του Όρεγκον επέλεξε να εξερευνήσει ένα μέλλον χωρίς τον Ντέιμιαν Λίλαρντ, όμως έλαβε ως αντάλλαγμα ένα περιουσιακό στοιχείο που ίσως αποβεί καθοριστικό.

Ο ΝτιΆντρε Έιτον μπορεί να έφυγε με αρνητικούς όρους από τους Σανς, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί το πρώην νούμερο 1 του Draft κι έναν ικανότατο ψηλό. Είναι φανερό πως ο 25χρονος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις πρωταθλητισμού του Φοίνιξ, ωστόσο στο Πόρτλαντ θα βρει τον χώρο και την υπομονή που χρειάζεται, σε μία ομάδα που κάνει νέο ξεκίνημα.

Οι Μπλέιζερς, από την πλευρά τους, αποκτούν έναν παίκτη σε εξαιρετική ηλικία, με αδιαμφισβήτητες ικανότητες κοντά στο καλάθι αλλά και στο κομμάτι των ριμπάουντ. Αν πιάσει, μπορεί να αποτελέσει κεφάλαιο, ενώ αν όχι, μπορεί άνετα να μπει σε ένα ελκυστικό πακέτο για trade.

9. Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο στους Νιου Γιορκ Νικς


NBA: Οι δέκα καλύτερες κινήσεις στην offseason

Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να μην μοιάζει εντυπωσιακή εκ πρώτης όψεως, ωστόσο βάσει του τρόπου παιχνιδιού των Νικς μπορεί να τους ανεβάσει επίπεδο. Ο Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο θα παίξει ξανά μαζί με τους συμπαίκτες του στο κολλέγιο Τζέιλεν Μπράνσον και Τζος Χαρτ, και μαζί θα δημιουργήσουν ένα από τα πιο «tough» περιφερειακά… τρίδυμα στη λίγκα.

Ο 26χρονος «αναγεννήθηκε» στους Γουόριορς μετά από μία σεζόν γεμάτη τραυματισμούς, μετρώντας 9 πόντους, 4,5 ριμπάουντ και 3,5 ασίστ κατά μέσο όρο, με 40% στο τρίποντο. Πρόκειται για έναν αξιόπιστο σουτέρ, ικανό αμυντικό αλλά και τρομερό ριμπάουντερ βάσει θέσης και ύψους.

Είναι αυτό που χρειάζονται οι Νικς για να φτάσουν ψηλά; Σίγουρα όχι, ωστόσο ο ΝτιΒιντσέντζο είναι «ταμάμ» για το στυλ παιχνιδιού του Τομ Τιμποντό και αναμένεται να βελτιώσει την ομάδα της Νέας Υόρκης και στις δύο πλευρές του παρκέ.

8. Γκραντ Γουίλιαμς στους Μάβερικς


NBA: Οι δέκα καλύτερες κινήσεις στην offseason

Η σεζόν 2022-23 ήταν ανεπανάληπτο «φιάσκο» για τους Μάβερικς, οι οποίοι παρότι πρόσθεσαν δίπλα στον Λούκα Ντόντσιτς τον Κάιρι Ίρβινγκ, δεν κατάφεραν καν να τερματίσουν στην πρώτη δεκάδα. Βασικός λόγος γι’ αυτό ήταν πως στο trade για τον «Uncle Drew» θυσίασαν σχεδόν όλους τους ικανούς αμυντικούς στο ρόστερ, με αποτέλεσμα να τερματίσουν ως η 6η χειρότερη άμυνα της λίγκας βάσει defensive rating.

Με αυτά τα δεδομένα, η απόκτηση του Γκραντ Γουίλιαμς αποτελεί μία σούπερ κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο πρώην φόργουορντ των Σέλτικς είναι ο ορισμός του «3-and-D» παίκτη, αφού είναι ικανότατος σουτέρ (39,5% πέρυσι στο τρίποντο) αλλά και εξαιρετικός στα μετόπισθεν, έχοντας δύναμη, σκληράδα και όγκο για να μαρκάρει πολλές θέσεις.

Ο Γουίλιαμς είναι ακριβώς το στυλ του «σκληρού» παίκτη που χρειάζεται δίπλα σε «πριμαντόνες» όπως ο Ντόντσιτς και ο Ίρβινγκ. Μάλιστα, έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις, ακόμη και στο «5» σε small ball σχήματα, κάτι που ίσως χρησιμεύσει στον Τζέισον Κιντ.

7. Κρίστιαν Γουντ στους Λέικερς


NBA: Οι δέκα καλύτερες κινήσεις στην offseason

Η περασμένη σεζόν ήταν roller coaster για τους Λέικερς, που ξεκίνησαν τραγικά αλλά έκαναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις που τους μετέτρεψαν ξαφνικά σε contender. Πλέον, μπαίνουν στη νέα χρονιά με ξεκάθαρο στόχο τον τίτλο, αφού παρουσιάζουν ένα από τα πιο πλήρη ρόστερ στη λίγκα. Αυτό σίγουρα σχετίζεται και με την απόκτηση του Κρίστιαν Γουντ, ενός παίκτη που έχει όλα τα φόντα να… απογειώσει το «μείγμα» της ομάδας.

Ο Γουντ, με τις όποιες αμυντικές του αδυναμίες, αποτελεί τρομερή λύση για τους Λέικερς, αφού μπορεί να παίξει στο «4» και στο «5», όντας μεγάλη απειλή και από τα 7,25μ. (ποσοστό καριέρας 38%). Το κυριότερο είναι ότι για πρώτη φορά, οι «λιμνάνθρωποι» διαθέτουν έναν παίκτη που μπορεί να καλύψει το κενό του Άντονι Ντέιβις, ο οποίος κάθε χρόνο απουσιάζει σε πολλά ματς λόγω ευπάθειας σε τραυματισμούς.

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι Λέικερς θα δώσουν για τον Γουντ μόλις 5,7 εκατ. δολάρια για δύο χρόνια. Ένα πολύ χαμηλό ποσό για κάποιον που την περασμένη σεζόν μέτρησε 16,6 πόντους και 7,3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, σε μόλις 25 λεπτά συμμετοχής.

6. Μάρκους Σμαρτ στους Γκρίζλις


NBA: Οι δέκα καλύτερες κινήσεις στην offseason

Μετά από μία σεζόν… άνω κάτω για διάφορους εξωαγωνιστικούς λόγους, οι Γκρίζλις κινήθηκαν το καλοκαίρι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χωρίς να χάσει κάποιο μεγάλης αξίας παικτικό asset, η ομάδα του Μέμφις απέκτησε μέσω ανταλλαγής τον Μάρκους Σμαρτ, στο πλαίσιο του deal που έστειλε τον Κρίσταπς Πορζίνγκις στη Βοστόνη.

Το trade αυτό είναι πολύ σημαντικό για αρκετούς λόγους, ο βασικός από τους οποίους είναι ότι οι Γκρίζλις αποκτούν έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς της λίγκας, κι έναν παίκτη που σίγουρα ταιριάζει στην «Bad Boys» φιλοσοφία της ομάδας. Ο Σμαρτ είναι ηγετικός, έχει βελτιώσει με τα χρόνια και την επιθετική του συνεισφορά, και αναμένεται να προσφέρει πολλά σε μία ομάδα στην οποία ταιριάζει απόλυτα.

Παράλληλα, μην ξεχνάμε πως οι Γκρίζλις δεν θα στη διάθεσή τους για 25 παιχνίδια τον Τζα Μοράντ, που είναι τιμωρημένος για τα… αίσχη του την περασμένη σεζόν. Η απόκτηση του Σμαρτ προσφέρει ασφάλεια πως υπάρχει ένας γκαρντ για να μπει στα «παπούτσια» του Τζα και να αναλάβει την ομάδα όσο αυτός θα λείπει.

5. Μπράντλεϊ Μπιλ στους Σανς


NBA: Οι δέκα καλύτερες κινήσεις στην offseason

Μία από τις ομάδες που βγαίνει σίγουρα κερδισμένη από την preseason είναι οι Φοίνιξ Σάνς. Ο σύλλογος της Αριζόνα δεν τα κατάφερε την περασμένη σεζόν παρά τις μεγάλες προσδοκίες μετά την προσθήκη του Κέβιν Ντουράντ, ωστόσο φέτος δείχνει πιο έτοιμος για το βήμα παραπάνω. Η πιο σημαντική κίνηση ήταν η απόκτηση του Μπράντλεί Μπιλ, ενός παίκτη που προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη επιθετική ποιότητα στο δίδυμο Μπούκερ-Ντουράντ.

Ο Μπιλ από την αρχή της καριέρας του δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε διεκδικητές τίτλου, επομένως έχει σίγουρα «δίψα» για το κάτι παραπάνω. Από τη Γουάσινγκτον, όπου είχε την απόλυτη ευθύνη των επιθέσεων, πηγαίνει πλέον σε μια ομάδα όπου αυτή θα βρίσκεται σε άλλα χέρια, επομένως ίσως απελευθερωθεί.

Από εκεί και πέρα, το Φοίνιξ προσπάθησε να προσθέσει βάθος στο ρόστερ για να αποφύγει το περσινό… φιάσκο, επομένως με την Big-3 που δημιούργησε αλλά και το supporting cast γύρω από αυτή, μοιάζει έτοιμο για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

4. Τζρου Χόλιντεϊ στους Σέλτικς


NBA: Οι δέκα καλύτερες κινήσεις στην offseason

Η ομάδα της Βοστόνης πήρε το καλοκαίρι την απόφαση να «σπάσει» το Big-3 των Μάρκους Σμαρτ, Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν, με τον πρώτο να αποχωρεί για τους Μέμφις Γκρίζλις μέσω ανταλλαγής. Παρόλα αυτά, οι «Κέλτες» κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν… ό,τι πιο κοντινό στον Σμαρτ, αφού λίγο αργότερα απέκτησαν τον Τζρου Χόλιντεϊ!

Ο πρώην γκαρντ των Μπακς είναι ίσως ο κορυφαίος περιφερειακός αμυντικός του NBA, ενώ διαθέτει την εμπειρία πρωταθλητισμού που φαινόταν να λείπει από τους Σέλτικς τα τελευταία χρόνια.

Επιθετικά «υπερόπλα» υπάρχουν ήδη στην ομάδα (Τέιτουμ, Μπράουν, Πορζίνγκις), επομένως ο Χόλιντεϊ θα κληθεί να αποτελέσει το πρώτο… ανάχωμα στα μετόπισθεν, χωρίς τις υπέρογκες επιθετικές ευθύνες που είχε στο Μιλγουόκι. Μία εξαιρετική κίνηση, και όχι η μοναδική για τους Σέλτικς...

3. Κρίσταπς Πορζίνγκις στους Σέλτικς


NBA: Οι δέκα καλύτερες κινήσεις στην offseason

Η ένδειξη πως η Βοστόνη ήθελε να πάει σε κάτι διαφορετικό το φετινό καλοκαίρι, ήρθε με την προσθήκη του Κρίσταπς Πορζίνγκις μέσω ανταλλαγής. Μετά από αρκετές σεζόν όπου το… μεγάλο ατού των Σέλτικς ήταν η περιφερειακή τους γραμμή, οι «Κέλτες» αποφάσισαν να κινηθούν σε άλλη κατεύθυνση και να βάλουν στο ρόστερ τους τον κορυφαίο ψηλό που έχει περάσει εδώ και χρόνια από τη Μασαχουσέτη.

Ο Πορζίνγκις στα καλά του είναι elite ψηλός. Ο Λετονός παίζει φόργουορντ, παίζει σέντερ, μπορεί να απειλήσει τόσο από τη ρακέτα όσο και από μακριά, ενώ είναι ικανότατος rim protector αλλά και ριμπάουντερ.

Προέρχεται, μάλιστα, από την ίσως καλύτερη σεζόν της καριέρας του, αφού βρήκε στη Γουάσινγκτον τον χώρο να αναδειχθεί μετρώντας 23 πόντους και 8,5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως έμεινε υγιής για 65 παιχνίδια, μετά από χρόνια ταλαιπωρίας με τραυματισμούς. Αν καταφέρει το ίδιο και στη Βοστόνη, θα απογειώσει τους Σέλτικς.

2. Κρις Πολ στους Γουόριορς


NBA: Οι δέκα καλύτερες κινήσεις στην offseason

Για ακόμα μία σεζόν, ο Κρις Πολ θα προσπαθήσει να φτάσει στη «Γη της Επαγγελίας», στο πρώτο δηλαδή πρωτάθλημα της σπουδαίας καριέρας του. Είναι πραγματικά ως και… θλιβερό το γεγονός πως αυτός ο υπερπαίκτης δεν έχει ούτε ένα δαχτυλίδι στη συλλογή του, ωστόσο πλέον βρίσκεται σε μία ομάδα που έχει μαζέψει μπόλικα από δαύτα τα τελευταία χρόνια, επομένως ίσως ήρθε η στιγμή του.

Με την απόκτηση του Κρις Πολ, και μόνη ουσιαστική παικτική απώλεια τον απογοητευτικό Τζόρνταν Πουλ, οι Γουόριορς κάνουν μία κίνηση-ματ η οποία πέρασε στα… ψιλά όμως ίσως αποβεί καθοριστική. Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Στεφ Κάρι θα έχει έναν ακόμη ικανότατο πλέι μέικερ δίπλα του, ο οποίος θα μπορεί να τον αποφορτίσει αλλά και να τον απαλλάξει από το βάρος της δημιουργίας.

Η υγεία του «Στεφ» είναι το πιο κομβικό ζήτημα για το Γκόλντεν Στέιτ, που πήγε σε μία προσθήκη ενός βετεράνου με μπόλικη εμπειρία αλλά και θέληση να πετύχει αυτό που δεν μπορεί τόσα χρόνια. Ο «CP3» ταιριάζει στο μπάσκετ του Στιβ Κερ, δίνοντάς του κι ακόμη περισσότερες δυνατότητες με το mid-range παιχνίδι του. Γι’ ακόμη μία φορά, οι Γουόριορς έχουν όλα τα φόντα για να πάνε ψηλά…

1. Ντέιμιαν Λίλαρντ στους Μπακς


NBA: Οι δέκα καλύτερες κινήσεις στην offseason

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προκάλεσε… πανικό στο front office των Μπακς με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, και η διοίκηση αναγκάστηκε να κάνει ένα «μπαμ» έτσι ώστε να φέρει την ανανέωση στα πολύ στάσιμα «ελάφια» των τελευταίων δύο σεζόν. Καμία κίνηση της offseason δεν συγκρίνεται με αυτή του Ντέιμιαν Λίλαρντ. Ο «Dame» είναι ο μοναδικός mega star που άλλαξε ομάδα μέσα στο καλοκαίρι, και η μετακίνησή του στο Μιλγουόκι αναδιαμόρφωσε τα δεδομένα στην Ανατολή.

Ο Λίλαρντ θα αποτελέσει τον πρώτο παίκτη από το ανώτατο ράφι που μπαίνει στο παρκέ μαζί με τον Γιάννη. Αναμένεται να βελτιώσει πολύ την επίθεση των Μπακς, απαλλάσσοντας τον «Greek Freak» από την απόλυτη ευθύνη των… έμπροσθεν. Η άμυνα είναι ένα ερωτηματικό με την απώλεια του Τζρου Χόλιντεϊ, όμως όταν έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις τον Λίλαρντ, το κάνεις, όπως και σωστά έπραξε ο σύλλογος του Μιλγουόκι. Αν η κίνηση πιάσει, αμέσως οι Μπακς γίνονται φαβορί για πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x