sport-fm.gr ΘΕΜΑ

NBA: Τι περιμένουμε 48 ώρες πριν από τη λήξη των ανταλλαγών

Η διορία των ανταλλαγών στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη ολοκληρώνεται και το sport-fm.gr συγκεντρώνει όλα τα πιθανά σενάρια που ακούγονται και γράφονται.

Πρόκειται για την ησυχία πριν από την καταιγίδα ή απλά είναι ένα αποτέλεσμα των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη; Ο λόγος φυσικά για το NBA, που σε 48 ώρες (25 Μαρτίου) θα σημάνει τη λήξη της διορίας των ανταλλαγών και τα σενάρια για την κατάσταση των ομάδων από τις 26 Μαρτίου και μετά δίνουν και παίρνουν.

Ωστόσο, επειδή έγινε ήδη αναφορά στα «νέα δεδομένα», εξηγούμε ποια είναι αυτά. Τη φετινή σεζόν, η Λίγκα ανακοίνωσε τον νέο τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, τόσο για να τονώσει ακόμα περισσότερο την εμπορικότητά του, όσο και για να αυξήσει τις αναμετρήσεις με ενδιαφέρον, μειώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ομάδες, που υπό τις γνώριμες συνθήκες του παρελθόντος, θα προτιμούσαν να χάνουν ώστε να βρεθούν πιο ψηλά στα Draft της επόμενης σεζόν.

Η μεγάλη διαφορά, λοιπόν, είναι το Play-In Tournament που αφορά τη φετινή σεζόν. Οι ομάδες «7» και «8» από κάθε περιφέρεια θα έχουν δύο ευκαιρίες να κερδίσουν ένα ματς, ώστε να βρεθούν στα play-offs, ενώ οι ομάδες «9» και «10» θα πρέπει να κερδίσουν δύο συνεχόμενα ματς για να βρεθούν στα play-offs.


Πώς θα διεξαχθεί:

Με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, οι ομάδες «7» των δύο περιφερειών θα φιλοξενήσουν τις ομάδες «8». Ο νικητής κάθε περιφέρειας θα κατακτήσει την 7η θέση. Οι ομάδες «9» κάθε περιφέρειας, θα φιλοξενήσουν τις ομάδες «10» κάθε περιφέρειας. Ο νικητές αυτών των παιχνιδιών θα φιλοξενηθούν από τους ηττημένους του αγώνα «7 vs 8» και οι νικητές θα πάρουν την 8η θέση των play-offs.

Αυτό το μίνι-τουρνουά είναι προγραμματισμένο για τις 18-21 Μαΐου.

Πώς σχετίζεται με τις ανταλλαγές

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, πώς σχετίζεται αυτή η συνθήκη με την προσεχή ολοκλήρωση των ανταλλαγών στις 25 Μαρτίου; Πλέον, όλο και περισσότερες ομάδες έχουν ελπίδες να βιώσουν την εμπειρία των play-offs και ως εκ τούτου, τα front offices είναι όλο και πιο διστακτικά να αλλάξουν κάτι σε σύνολα που λίγο έως πολύ δουλεύονται την τρέχουσα σεζόν.

Για παράδειγμα στην Ανατολική περιφέρεια, οι Ράπτορς που είναι σε κάθετη πτώση και βρίσκονται στην 11η θέση, έχουν ρεκόρ 17-26, τη στιγμή που οι Νικς (7) και Σέλτικς (8) είναι στο 21-22 και οι Μπουλς (9), Πέισερς (10) είναι στο 19-23. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά ακόμα και οι Καναδοί έχουν ελπίδες να μπουν στα play-offs.

Ακόμα πιο σύνθετα είναι τα πράγμα στη Δυτική περιφέρεια, καθώς οι Γκρίζλις που είναι στη 10η θέση (20-20), καταδιώκονται από Οκλαχόμα (19-24), Νέα Ορλεάνη (18-24) και Κινγκς (18-25). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Θάντερ δεν προσδοκούσαν πριν από την έναρξη της σεζόν ότι θα μπορούν να μπουν σε αυτή τη συζήτηση, αλλά η πραγματικότητα του παρκέ είναι διαφορετική.

Τα μεγάλα ονόματα

Αρκετά, όμως, με τη θεωρία… Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές που είναι οι παίκτες. Τις τελευταίες ώρες όλο και περισσότεροι εκφράζουν την επιθυμία τους για αλλαγή περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων κάποια «δυνατά» ονόματα, που πλέον βλέπουν το μέλλον τους σε άλλον οργανισμό. Για να δούμε μερικές περιπτώσεις που μπορεί ήδη να ετοιμάζουν βαλίτσες για να αποχωρήσουν.



Κάιλ Λάουρι: Ίσως ο κορυφαίος παίκτης που αναμένεται να αποχωρήσει από την ομάδα του. Κι όχι όποια κι όποια ομάδα, αλλά από τους Τορόντο Ράπτορς, με τους οποίους έχει «δεθεί» εδώ και εννιά χρόνια και πιθανότατα κάποια στιγμή οι Καναδοί θα υψώσουν το νούμερο «7» στο «Scotiabank Arena». Εδώ υπάρχει μια απόλυτα ειλικρινής σχέση, αφού ο 34χρονος θέλει να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα, οι Καναδοί αντιλαμβάνονται την επιθυμία και σέβονται τα «θέλω» του, οπότε προσπαθούν να βρουν μία κατάσταση που θα είναι συμφέρουσα για όλους, χωρίς θυμούς και εντάσεις. Σίξερς και Χιτ είναι οι πιθανότεροι προορισμοί του βραχύσωμου γκαρντ.

Βίκτορ Ολαντίπο: Θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι πήγε με το… ζόρι στο Χιούστον, τη στιγμή που στην Ιντιάνα είχε βολευτεί; Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά, αλλά θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν ο γκαρντ είναι ακόμα «ρουκέτα» στις 26 Μαρτίου. Πρόσφατα, απέρριψε πρόταση ανανέωσης από τους Ρόκετς και το συμβόλαιό του, ύψους 21 εκατ. δολαρίων ολοκληρώνεται το καλοκαίρι. Οπότε, το Χιούστον ψάχνει επειγόντως κάποια διαθέσιμη ομάδα για ανταλλαγή, ώστε να μην χάσει ελεύθερο έναν παίκτη, για τον οποίο ενεπλάκη και ο Τζέιμς Χάρντεν.

Άαρον Γκόρντον: Σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ και συγκεκριμένα του «Athletic», ο φόργουορντ των Ορλάντο Μάτζικ ζήτησε και επίσημα να γίνει ανταλλαγή. Το νούμερο 4 του draft του 2014, δεν είναι πια ένα παιδί που καρφώνει, αλλά δείχνει να βελτιώνεται (παρά τον πρόσφατο τραυματισμό του), έχοντας 14,7 πόντους, 6,8 ριμπάουντ και 4,2 ασίστ. Από τη στιγμή που βρίσκεται σε έναν οργανισμό που για φετινή σεζόν δεν στοχεύει κάπου, η επιθυμία του είναι πολύ πιθανό να γίνει πραγματικότητα. Η ομάδα που έχει ήδη ακουστεί ότι ενδιαφέρεται είναι οι Χιούστον Ρόκετς, που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, ότι παρά την τραγική σεζόν που διανύουν, στόχος είναι να επανέλθουν άμεσα στις υψηλές θέσεις της Δυτικής περιφέρειας. Ωστόσο, σοβαρό ενδιαφέρον προκύπτει από Ντένβερ, Ντάλας, Πόρτλαντ και Σέλτικς, με τους τελευταίους να κρυφοκοιτάζουν και τον Φουρνιέ.

ΛαΜάρκους Όλντριτζ: Έχει ξεχαστεί ο 35χρονος φόργουορντ, αφού οι Σαν Αντόνιο Σπερς του έχουν ξεκαθαρίσει ότι τον προορίζουν για ανταλλαγή, αλλά μιλάμε για έναν παίκτη που στην καριέρα του έχει 19,4 πόντους μέσο όρο και 8,3 ριμπάουντ. Τα «σπιρούνια» δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν τρόπο ανταλλαγής του, καθώς το συμβόλαιό του προβλέπει αποδοχές 24 εκατ. δολαρίων. Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ο παίκτης τελικά θα μείνει ελεύθερος και ο Έρικ Σποέλστρα τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες στο ηλιόλουστο Μαϊάμι.

Αντρέ Ντράμοντ: Στον «μαγικό» κόσμο του NBA είναι πιο ελκυστική μια περίπτωση ενός παίκτη με 12,9 πόντους και 10 ριμπάουντ μέσο όρο (Τζάρετ Άλεν), από μία άλλη που οι φετινοί αριθμοί του έφτασαν πολλές φορές στο «20-20». Ο λόγος για τον Αντρέ Ντράμοντ που εδώ και περίπου δύο μήνες, οι Καβς προσπαθούν να τον ανταλλάξουν χωρίς όμως επιτυχία, λόγω του συμβολαίου του που αγγίζει τα 29 εκατ. δολάρια ετησίως και ολοκληρώνεται το προσεχές καλοκαίρι. Με τον χρόνο να εκπνέει, το σενάριο να ελευθερωθεί συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες με Λέικερς και Μάβερικς να αναμένεται να δώσουν μάχη για την υπογραφή του, με τους πρωταθλητές να είναι το φαβορί.



Λάουρι Μάρκανεν: Το καλοκαίρι απέρριψε πρόταση ανανέωσης από τους Μπουλς και μάλιστα οι δύο πλευρές δεν έφτασαν ποτέ κοντά σε συμφωνία. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η πρόταση άγγιζε τα 15 εκατ. δολάρια ετησίως. Πλέον, στους «ταύρους» γίνονται συνεχείς κρούσεις για τον νεαρό Φινλανδό σουτέρ (17,7 πόντους, 6 ριμπάουντ και 40% από το τρίποντο φέτος) και εύλογα ακούν όλα τα ενδεχόμενα, όπως προκύπτει τις τελευταίες ώρες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το συμβόλαιο του 23χρονου ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, αλλά οι Μπουλς έχουν το δικαίωμα να ισοφαρίσουν οποιαδήποτε πρόταση. Όπως ακριβώς είχαν κάνει με τον ΛαΒίν, όταν ο τελευταίος είχε αποδεχθεί πρόταση των Κινγκς 80 εκατ. δολαρίων για τέσσερα χρόνια.

Μάλκολμ Μπρόγκντον: Ναι, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, τις τελευταίες ώρες ο πρώην πλέι-μέικερ των Μπακς έχει μπει στο κάδρο των ανταλλαγών, με τους Πέισερς να είναι πρόθυμοι να ακούσουν προτάσεις. Ο 28χρονος είναι στον δεύτερο χρόνο του τετραετούς συμβολαίου του, ύψους 85 εκατ. δολαρίων και η Ιντιάνα θεωρεί ότι ο Κάρις Λεβέρτ μπορεί να ανταπεξέλθει στη θέση του βασικού πόιντ-γκαρντ, για αυτό έχει στη βιτρίνα τον «Pres», που μπορεί να φέρει κάτι πολύ πίσω ως αντάλλαγμα.

Προφανώς, οι προαναφερθέντες δεν είναι οι μοναδικοί που βρίσκονται στο επίκεντρο, αλλά πρόκειται για τα πιο «δυνατά» ονόματα που είναι πιθανότερο να αποχωρήσουν. Άλλες περιπτώσεις που το όνομά τους έχει εμπλακεί σε σενάρια ανταλλαγής είναι των Κόλινς, Μπογκντάνοβιτς (Χοκς), Κέλι Ούμπρε Τζούνιορ (Γουόριορς), Λόνζο Μπολ, Έρικ Μπλέντσο, Τζέι Τζέι Ρέντικ (Πέλικανς), Ρίκι Ρούμπιο (Τίμπεργουλβς) και Νεμάνια Μπιέλιτσα (Κινγκς). Επιπλέον, οι Ζακ ΛαΒίν (Μπουλς) και Μπράντλεϊ Μπιλ (Ουίζαρντς) είναι τα πλέον ηχηρά ονόματα, αλλά οι ομάδες τους διατυμπανίζουν ότι «δεν αγγίζονται». Όλα αυτά, όμως, μέχρι αποδείξεως του εναντίου…

Τι θέλουν

Εκτός όμως από τα ονόματα, υπάρχουν ομάδες που εδώ και καιρό ψάχνονται για βελτιωτικές λύσεις σε συγκεκριμένες θέσεις και δεν αποκλείεται να έχουν τον δικό τους ρόλο αυτές τις ώρες.



Μπόστον Σέλτικς: Αναφέραμε για το ενδιαφέρον που έχει δείξει για Γκόρντον, Φουρνιέ, αλλά τα κενά τους εντοπίζονται στη ρακέτα και ειδικά στο «4». Η ομάδα του Μπραντ Στίβενς έχουν κεραίες ανοιχτές για μία τέτοια επιλογή, με τον Χάρισον Μπαρνς να μοιάζει ιδεατή περίπτωση, αλλά κάθε άλλο παρά εύκολη.

Μπρούκλιν Νετς: Κι όμως, ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει το ρόστερ τους. Παρά το γεγονός ότι πήραν και τον Μπλέικ Γκρίφιν, θέλουν έναν σέντερ για να κάνει τις δουλειές του Τζάρετ Άλεν που αποχώρησε. Κεμ Μπερτς (πρώην του Ολυμπιακού, νυν Μάτζικ), Τζαβέιλ ΜακΓκί, Εντ Ντέιβις, Χασάν Γουάιτσαϊντ στα υπ’ όψιν.

Σικάγο Μπουλς: Έναν πλέι-μέικερ. Το «πείραμα» με τον δευτεροετή Κόμπι Γουάιτ δίπλα στον Ζαν ΛαΒίν δεν βγήκε, ο Σατοράνσκι δεν γεμίζει το… μάτι για βασικός και ο Αρτούρας Καρνισόβας εξετάζει πιθανές περιπτώσεις για τα γκαρντ, ώστε να κάνει ένα All-in για το Play-In Tournament. Έχει ακουστεί το όνομα του Λόνζο Μπολ.

Ντένβερ Νάγκετς: Θέλουν έναν γκαρντ και ειδικά στη θέση «2». Έχοντας έναν από τους καλύτερους άσους στη Λίγκα (Τζαμάλ Μάρεϊ), έναν από τους δύο-τρεις καλύτερους σέντερ (Γιόκιτς) που είναι και υποψήφιος MVP, έναν από τους καλύτερους νέους φόργουορντ (Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ) και έχοντας βρεθεί στον τελικό της Δυτικής περιφέρειας την περσινή σεζόν, η στιγμή τους είναι τώρα. Φανταστείτε, σε αυτό το ρόστερ, να μπορούσε να προσθεθεί ο Μπράντλεϊ Μπιλ…

Λος Άντζελες Κλίπερς: Έναν πλέι-μέικερ. Καλός ο Μπέβερλι στην άμυνα, καλός ο Λου Γουίλιαμς να έρχεται από τον πάγκο και να βάζει 15-20 πόντους, αλλά ουσιαστικός οργανωτής δεν υπάρχει. Για αυτόν τον λόγο, ο Ρίκι Ρούμπιο ακούγεται και εξετάζεται όλο και πιο έντονα.

Λος Άντζελες Λέικερς: Έναν σέντερ. Ο Μαρκ Γκασόλ έχει τα θέματά του και έχει μείνει ο Χάρελ να παλεύει μόνος του. Η ανάγκη να υπάρχει ένα «σκιάχτρο» τύπου Ντράμοντ είναι μεγάλη, ρόλο που πέρυσι είχε ο Ντουάιτ Χάουαρντ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x