Κινηματογράφος

Θα καταστρέψει ο Πίτερ Τζάκσον το Χόμπιτ;

Διαβάστε τους λόγους που μας κάνουν αισιόδοξους, ότι παρά τις πολλές αλλαγές στην πλοκή, ο Πιτερ Τζάκσον θα τα καταφέρει με το Χόμπιτ, όπως τα κατάφερε και με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Το πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνει και πολύ καλά θα κάνει.

Μπήκαμε ήδη στη χρόνια που το πρώτο μέρος του Χόμπιτ θα κάνει την εμφάνιση του στους κινηματογράφους. Μπορεί ο Δεκέμβριος να αργεί ακόμα, αλλά η όλη σπέκουλα έχει ξεκινήσει καιρό τώρα. Αν είστε φαν της κινηματογραφικής τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και των βιβλίων του Τόλκιν γενικότερα, τότε ίσως να βρείτε αυτό το κείμενο ενδιαφέρον. Αν όχι, τότε η ανάγνωσή του θα είναι σπατάλη από τον πολύτιμο, υποθέτω, χρόνο σας.

Βέβαια από το να διαβάζετε άλλα site καλύτερα να μείνετε σε εμάς, που είμαστε και ωραίοι τύποι και ενδιαφερόμαστε για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και άλλα φαινόμενα που απειλούν με αφανισμό το είδος μας.


O Benedict Cumberbatch, είναι ο ηθοποιός που μπορεί να τον ξέρετε αν έχετε παρακολουθήσει την τηλεοπτική εκδοχή του Sherlock. Είναι επίσης ο ηθοποιός που θα δώσει τη φωνή του στον δράκο Smaug αλλά και στον Νεκρομάντη, στο Χόμπιτ του Πίτερ Τζάκσον.

Οι πιο μυημένοι στον κόσμο που δημιούργησε ο Τόλκιν θα ξέρουν ότι ο Νεκρομάντης, δεν είναι άλλος από τον Sauron. Και κάπου εδώ φτάνουμε στη συνέντευξη του Benedict Cumberbatch που σήκωσε θύελλα συζητήσεων, για τον δρόμο που έχει διαλέξει να τραβήξει ο Πίτερ Τζάκσον στην κινηματογραφική μεταφορά του Χόμπιτ.

«Παίζω το ρόλο του Smaug μέσω της τεχνολογίας motion-capture και δίνω τη φωνή μου στον Νεκρομάντη, που παίρνει μέρος στη μάχη των πέντε στρατών ή κάτι παρόμοιο που δεν έχω καταλάβει ακόμα. Δεν συμμετέχει στο βιβλίο του Τολκιν, είναι κάτι που ο Πίτερ Τζάκσον έχει πάρει από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και θέλει να το προσαρμόσει στην ταινία».

Η αντίδραση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην πρόθεση του Πίτερ Τζάκσον να αλλοιώσει το αρχικό κείμενο του Τόλκιν, είναι η αντίδραση και εκατομμύρια άλλων εξαγριωμένων αναγνωστών. Από πού κι ως που ο Sauron στη μάχη των πέντε στρατών; Για ποιο λόγο θα πρέπει να φύγει η προσοχή από τον κεντρικό κακό της υπόθεσης, που δεν είναι άλλος από τον φοβερό και τρομερό Smaug και να πάει στον Sauron ; Όλα αυτά αν υποθέσουμε ότι ο Benedict Cumberbatch ξέρει τι λέει και δεν πετάει απλά αρλούμπες.

Όμως για μισό λεπτό. Το ίδιο δεν είχε κάνει ο Τζάκσον και στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών; Κόβοντας ολόκληρα κεφάλαια, αλλάζοντας διαλόγους και δημιουργώντας καινούργιους χαρακτήρες; Συγχωρήστε μου τα επαναλαμβανόμενα ερωτηματικά, τα περισσότερα είναι ρητορικά. Αυτό είχε κάνει. Και τότε είχε ξεσηκώσει τους Τολκινικούς αλλά το τελικό αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

Για παράδειγμα, αν είχε διατηρήσει την ιδιοσυγκρασία που παρουσιάζει ο Άραγκορν στα βιβλία θα έπρεπε σε κάθε σκηνή να κραδαίνει το σπαθί του και να αυτόπαρουσιάζεται συνέχεια ως ο βασιλιάς των ανθρώπων. Η δυσκολία του να διατηρήσει τον χαρακτήρα αρεστό στο κοινό θα ήταν τεράστια.

Τα παραδείγματα όπου ο Τζάκσον ξεφεύγει από το αρχικό κείμενο στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών είναι ατελείωτα. Ο Γκάνταλφ, που στις ταινίες παρουσιάζει χτυπητά τρωτά σημεία, στα βιβλία είναι σχεδόν βιβλική φιγούρα. Η σχέση του Φρόντο με τον Σαμ στα βιβλία είναι περισσότερο σχέση ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών κοινωνικών τάξεων παρά φιλική. Τα ξωτικά δεν πάνε ποτέ στη μάχη του Helm’s Deep, ενώ η ίδια η μάχη στους «Δύο Πύργους» καλύπτει μόλις 14 σελίδες.

Αν συνεχίσουμε να απαριθμούμε διαφορές θα ξημερώσουμε και κάποιοι από εσάς δεν αποκλείεται να διαβάζετε αυτό το κείμενο ενώ έχει ήδη ξημερώσει. Ας αφήσουμε λοιπόν τον «Άρχοντα» και ας επιστρέψουμε στο Χόμπιτ.

Όσοι δεν έχετε διαβάσει το Χόμπιτ θα πρέπει να ξέρετε ότι πάνω κάτω είναι ότι βλέπετε στη φωτογραφία. Παραμύθι για μικρά παιδιά. Έχει γραφτεί 20 χρόνια πριν την τριλογία και οι αναθεωρημένες εκδόσεις του, που είχαν σκοπό να το φέρουν πιο κοντά στο ολοκληρωμένο σύμπαν της Μέσης Γης, που δημιουργήθηκε αργότερα δεν άλλαξαν στο ελάχιστο τη βάση του. Παρέμεινε λοιπόν παραμύθι για παιδιά.

Είναι κακό αυτό; Όχι βέβαια, παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ιστορίας του δαχτυλιδιού, αφού βλέπουμε πως ο Μπίλμπο πήρε το δαχτυλίδι από το γκόλουμ και… και τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Η εύρεση του δαχτυλιδιού αποτελεί όμως ένα πολύ μικρό κεφάλαιο του βιβλίου που έχει εντελώς διαφορετική ιστορία.

Το ταξίδι των νάνων προς το Μοναχικό Βουνό με σκοπό να ανακτήσουν τον θησαυρό τους από τον Δράκο Smaug. Ναι μπλέκονται και άνθρωποι , μπλέκονται και ξωτικά, αλλά πρωταγωνιστές παραμένουν οι νάνοι, μαζί με τον φουκαριάρη τον Μπίλμπο, φυσικά που είναι και το μοναδικό χόμπιτ στην ιστορία. Η έκταση του βιβλίου δεν έχει καμία σχέση με τις ατελείωτες σελίδες του «Άρχοντα» και οι λεπτομέρειες που δίνονται για τους χαρακτήρες, που δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ελάχιστες.

Τι κάνει λοιπόν ο Τζάκσον για να ξεπεράσει τα εμπόδια και να απλώσει το storyline σε δύο ταινίες; Παίρνει όλα τα στοιχεία που δίνει ο Τόλκιν σε άλλα γραπτά του, για την εποχή που διαδραματίζεται το Χόμπιτ και τα ενσωματώνει στην πλοκή. Και είναι σίγουρα μια πολύ καλή κίνηση. Τι άλλο κάνει;

H γνωστή παρέα, επιστρέφει. Εντάξει ο Γκάνταλφ και το Γκόλουμ είναι μέρος του βιβλίου. Αλλά η Γκαλάντριελ, ο Λέγκολας και ειδικά ο Φρόντο δεν υπάρχουν πουθενά. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Φρόντο θα παίξει τον συνδετικό κρίκο των δύο ιστοριών, με έναν πιο αφηγηματικό ρόλο, ενώ η Γκαλάντριελ θα έχει σημαντική παρουσία στο Λευκό συμβούλιο που θα οργανώσει την επίθεση στο άντρο του νεκρομάντη (Sauron) .

Ο Λέγκολας, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι γιος του Βασιλιά των ξωτικών του δάσους, μάλλον θα κάνει κάτι ενδιαφέρον στη μάχη των πέντε στρατών. Και μάλλον θα πάρει όλο το χειροκρότημα στις κασκαντερικές του απόπειρες.

Και φυσικά από τους γνωστούς μας ήρωες επιστρέφει άλλος ένας. Ένας που βιολογικά έχει πατήσει τα 90, αλλά δεν φαίνεται να πτοείται ιδιαίτερα. Σωστά μαντέψατε. Ούτε αυτός εμφανίζεται στο βιβλίο. Όπως και να το κάνουμε όμως η παρουσία του είναι καλοδεχούμενη αφού …Saruman Rocks

Και φτάνουμε λοιπόν στο αρχικό μας ερώτημα. Θα καταστρέψει ο Πίτερ Τζάκσον το Χόμπιτ; Το πιο πιθανό είναι πως όχι. Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να ζωντανέψει μια ιστορία, που πολλοί πίστευαν ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Και ας μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό.

Δεν προσπαθεί να φτιάξει μία ανεξάρτητη ταινία, αλλά ένα ξεκάθαρο prequel. Και στο κάτω κάτω εκτός από ένα teaseraki δύο λεπτών δεν έχουμε ιδέα για την πλοκή των δύο ταινιών οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βγάζουμε συμπεράσματα.

Και τα συμπεράσματα το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας κάνουν να γράφουμε εξυπνάδες που σπάνια έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Γι αυτό λοιπόν τα μαζεύουμε προς το παρόν και φεύγουμε και θα επανέλθουμε αμέσως μόλις γίνει και πάλι δήλωση που θα δικαιολογεί κείμενο 1000 λέξεων.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x