2012 review

Μάιος: Ο θρύλος της Πόλης και άλλες ιστορίες

Έτσι ήταν, έτσι είναι κι έτσι θα ‘ναι. Ο Μάιος είναι ο μήνας που συνδέεται με κούπες στον… αέρα. Ειδικά εκείνος του 2012 έχει έναν απόλυτο πρωταγωνιστή: Την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Ας θυμηθούμε λοιπόν μαζί το «ερυθρόλευκο» έπος της Κωνσταντινούπολη αλλά και τους υπόλοιπους «θρύλους» που γεννήθηκαν μέσα από μοναδικές επιτυχίες τον περασμένο Μάιο.

Never say never


Όταν το ταμπλό στον τελικό της Ευρωλίγκας έγραφε ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός 53-34 όλοι πίστεψαν πως δικαιώθηκαν οι προβλέψεις που ήθελαν τους Ρώσους να κάνουν περίπατο επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί που κουβαλούσαν από την αρχή της σεζόν και τους Πειραιώτες να επιστρέφουν με την τιμητική δεύτερη θέση. Όλοι είπαμε; Όχι ακριβώς! Αρκεί που δεν το πίστεψε ο Ίβκοβιτς, ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης και οι υπόλοιποι Πειραιώτες μάγκες που έφτασαν σε μια ανατροπή θρυλικών διαστάσεων. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τον Ολυμπιακό νικητή με 62-61 και του εξασφάλισε όχι μόνο την επιστροφή στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ 15 χρόνια μετά αλλά και μια θέση στο… βιβλίο των θαυμάτων που μόνο στον αθλητισμό μπορείς να συναντήσεις.




Το 93:20 δεν είναι ένας αριθμός

Και μια και μιλάμε για θαύματα, ας περάσουμε και σ’ εκείνα που γίνονται στο χορτάρι κι όχι στο παρκέ. Γιατί αναμφισβήτητα μόνο στην κατηγορία των θαυμάτων μπορεί να ενταχθεί ο τρόπος με τον οποίο η Μάντσεστερ Σίτι έφτασε στην κατάκτηση της Premier League, βάζοντας τέλος σε μια αναμονή 44 χρόνων. Το 93:20, το ακριβές χρονικό σημείο δηλαδή στο οποίο ο Αγουέρο στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και διαμορφώνει το 3-2 με την ΚΠΡ, δεν θα είναι ποτέ ξανά ένας απλός αριθμός για τους φίλους των «πολιτών», αλλά κομμάτι της ιστορίας της ομάδας.



Με λένε Φαλκάο

Η παροιμία «στους δύο τρίτος δεν χωρεί» δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τον Ρανταμέλ Φαλκάο. Θέλοντας να αποδείξει πως το ποδόσφαιρο δεν είναι παιχνίδι για δύο (Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ, Μέσι ή Ρονάλντο) ο Κολομβιανός επιθετικός με μια ακόμη παράσταση ύψιστης ποιότητας οδηγεί την Ατλέτικο Μαδρίτης στην κατάκτηση του Europa League πετυχαίνοντας δύο φανταστικά γκολ στο 3-0 επί της Μπιλμπάο. Ο Φαλκάο, «the next big thing», δεν είναι μια υπόσχεση, είναι μια πραγματικότητα…



Κούπα με μεγάλα αυτιά και παίκτες με μεγάλα… «καρύδια»

Από την ημέρα που ο Δαυίδ σημάδεψε διάνα κι έριξε φαρδύ-πλατύ τον Γολιάθ στο χώμα, η ιστορία δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνεται. Γιατί κάπως έτσι βρέθηκε στον τελικό του Champions League η Τσέλσι απέναντι στην Μπάγερν και περίπου έτσι διαμορφώθηκαν –καθαρά αγωνιστικά- οι ρόλοι των δύο ομάδων στο γήπεδο. Οι… γεροντάρες των «μπλε» πολλοί εκ των οποίων είχαν βιώσει την τραγικότητα της απώλειας του ίδιου τίτλου μερικά χρόνια πριν, είναι όμως αποφασισμένες στο τελευταίο τόσο σπουδαίο ραντεβού με την ιστορία να τα καταφέρουν. Ειδικά για τον Ντρογκμπά, που μόνο ως τερματοφύλακας δεν έπαιξε- αποδεικνύεται πως είναι his moment in time. Σκοράρει στην κανονική διάρκεια και πετυχαίνει το καθοριστικό πέναλτι. Αν η δικαίωση έχει χρώμα, σίγουρα είναι μπλε…



Η επανάσταση των «μικρών»

Στα υπόλοιπα τώρα, ο Μάιος αποδείχθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρος προς την Ελλάδα αφού συνδυάστηκε με μεγάλες επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο. Ξεχωριστή στιγμή αναμφισβήτητα η κατάκτηση του Challenge Cup στο χάντμπολ από τον Διομήδη Άργους, ενώ σπουδαία ήταν και η παρουσία των Ελλήνων κολυμβητών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Γρηγοριάδης, Σαμιλίδης, Δρυμωνάκος και Νιανγκουάρα γυρνούν από το Ντέμπρετσεν φορτωμένοι χρυσάφι και άλλα πολύτιμα μέταλλά και μετάλλια και μαζί με την επιτυχία των «λύκων» ήρθαν να φωνάξουν πως κάποια αθλήματα και ορισμένοι αθλητές αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Και τα μεγάλα αντίο

Ο Μάιος όμως, συνδυάστηκε και με δύο τεράστια «αντίο», αν και στις περιπτώσεις του Γκουαρντιόλα και της Μπαρτσελόνα, καθώς και εκείνης του Ντελ Πιέρο και της Γιουβέντους ταιριάζει περισσότερο το εις το επανιδείν. Πάντως, τόσο ο εμβληματικός αρχηγός των «μπιανκονέρι», όσο και η ενσάρκωση της καταλανικής περηφάνιας, έκλεισαν τον κύκλο τους στις ομάδες τις οποίες δόξασαν και δοξάστηκαν όπως τους άξιζε: Με έναν τίτλο δηλαδή (τα αντίστοιχα Κύπελλα σε Ισπανία και Ιταλία) αλλά και τη βεβαιότητα πως κάποια στιγμή το παρελθόν θα επιστρέψει ως μέλλον.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x