Παράξενα

Αποτσίγαρο οδήγησε στην εξιχνίαση δολοφονίας γυναίκας μετά από... μισό αιώνα!

Ο ύποπτος, Ουίλιαμ ΝτεΡούς, πέθανε στο Σαν Φρανσίσκο 15 χρόνια μετά τον στραγγαλισμό της Ρίτα Κάραν, 24 ετών, το 1971.

Η για περισσότερο από μισό αιώνα, από το 1971, ανεξιχνίαστη δολοφονία δασκάλας στο Βερμόντ εξιχνιάστηκε μέσα σε λίγες ώρες, αφού τοπικές αρχές συνέδεσαν ένα πεταμένο αποτσίγαρο με έναν ύποπτο που έγινε βουδιστής μοναχός μετά τη δολοφονία.

Ο ύποπτος, Ουίλιαμ ΝτεΡούς, πέθανε στο Σαν Φρανσίσκο 15 χρόνια μετά τον στραγγαλισμό της Ρίτα Κάραν, 24 ετών, δήλωσε ο Τζο Μάραντ, αρχηγός του αστυνομικού τμήματος του Μπέρλινγκτον.

Ένας συνδυασμός γενετικής γενεαλογίας, τεστ DNA και μια πρόσφατης συνέντευξης με την πρώην σύζυγο του ΝτεΡούς επέτρεψε στις αρχές να τον αναγνωρίσουν ως τον φερόμενο ως δολοφόνο, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο Μάραντ.

Οι συγκάτοικοι της Κάραν τη βρήκαν νεκρή στο διαμέρισμά τους στις 19 Ιουλίου 1971. Ο ΝτεΡούς ζούσε με τη σύζυγό του δύο ορόφους πάνω από την Κάραν, αλλά ποτέ δεν θεωρήθηκε ύποπτος εκείνη την εποχή. Σε μια συνέντευξη με τις αρχές την επόμενη μέρα της δολοφονίας, ο ΝτεΡους και η σύζυγός του, Μισέλ, είχαν άλλοθι, λέγοντας ότι ήταν σπίτι τους τη νύχτα της δολοφονίας και δεν άκουσαν ή είδαν τίποτα, είπε ο Τζιμ Τριμπ, επικεφαλής του τμήματος ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος.

Η υπόθεση κατέληξε στο αρχείο, αλλά οι αρχές που ερεύνησαν την υπόθεση το 1971 συνέλεξαν ένα αποδεικτικό στοιχείο - ένα αποτσίγαρο - που έγινε το «κλειδί» για την επίλυση, εξήγησε ο Τριμπ. Το αντικείμενο εντοπίστηκε, και υποβλήθηκε για επεξεργασία DNA το 2014. Βρέθηκε ένα ανδρικό προφίλ DNA, αλλά δεν υπήρξε ταυτοποίηση.

Το τμήμα συνεργάστηκε με την Parabon NanoLabs, μια εταιρεία γενετικής γενεαλογίας που συνδυάζει την ιστορική έρευνα με τη γενετική ανάλυση, για να αναζητήσει στοιχεία για την ταυτότητα του δολοφόνου.

Η ΚεΚε Μούρ, επικεφαλής γενεαλόγος της εταιρείας, είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι, δουλεύοντας από μια δημόσια βάση δεδομένων, μπόρεσε να περιορίσει τη λίστα των πιθανών υπόπτων στον ΝτεΡούς - μέσα σε λίγες ώρες.

Μετά την ανακάλυψη, οι ντετέκτιβ πήραν ξανά συνέντευξη από την τότε σύζυγο του ΝτεΡούς, και εκείνη τους αποκάλυψε ότι τη νύχτα της 19ης Ιουλίου 1971, εκείνη και ο άνδρας της είχαν τσακωθεί και εκείνος είχε φύγει. Επέστρεψε αφού η ίδια είχε πάει για ύπνο και αργότερα της είπε να πει στις αρχές ότι ήταν σπίτι όλη τη νύχτα.

«Νομίζω ότι είπε ψέματα εκείνη την εποχή επειδή ήταν νέα, αφελής, νιόπαντρη και ερωτευμένη… Δεν ήθελε να τον βάλει σε μπελάδες για ένα έγκλημα που δεν πίστευε ότι διέπραξε» σχολίασε ντετέκτιβ που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση.

Μετά τη δολοφονία, ο ΝτεΡούς άφησε τη γυναίκα του και μετακόμισε στην Ταϊλάνδη για να γίνει βουδιστής μοναχός. Μέχρι το 1974 είχε επιστρέψει στις ΗΠΑ, και ζούσε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου μια άλλη γυναίκα που παντρεύτηκε είπε στις αρχές ότι τον ήξερε ως γκουρού με το όνομα «Dutch».

Η γυναίκα δήλωσε δε ότι μπορούσε να γίνει βίαιος, μια φορά μάλιστα την έπνιγε, ενώ μαχαίρωσε έναν φίλο του σε μια απρόκλητη επίθεση.

Η γυναίκα χώρισε τον ΝτεΡούς ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ξενοδοχείο του Σαν Φρανσίσκο το 1989, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σε πρόσθετες εξετάσεις DNA βρέθηκε δείγμα που συνδέεται με το DNA του ΝτεΡούς σε ένα μπουφάν που φορούσε η Κάραν την ημέρα της δολοφονίας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x