Life

Δέος: Το Hubble «τράβηξε» μια συγκλονιστική φωτογραφία δύο γαλαξιών που… μπερδεύουν!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, ενώ πολύ σύντομα θα το διαδεχθεί το James Webb, συνεχίζει να καταγράφει σημαντικές εικόνες του σύμπαντος!

Διανύει τις τελευταίες στιγμές της «ζωής» του, καθώς το James Webb ετοιμάζεται να αναλάβει εκείνο δράση, βάζοντας την παρατήρηση του διαστήματος στη νέα εποχή, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, ωστόσο, συνεχίζει να μας «δίνει» συγκλονιστικές εικόνες του σύμπαντος!

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λοιπόν, το Hubble «τράβηξε» μια ασυνήθιστη φωτογραφία, δύο γαλαξιών, που φαίνεται να συγκρούονται μεταξύ τους. Η εστίαση του Hubble ήταν στον σπειροειδή γαλαξία NGC 105, που βρίσκεται περίπου 215 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό των Ιχθύων. Κοιτάζοντας τη φωτογραφία, πράγματι, φαίνεται σαν ο NGC 105 να συγκρούεται με έναν γειτονικό γαλαξία, αλλά εδώ είναι, που η προοπτική παίζει σημαντικό ρόλο και… μπερδεύει!

«Αυτό είναι απλώς μια περίσταση προοπτικής», εξηγεί η NASA. «Ο γείτονας του NGC 105 είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο μακρινός. Τέτοιοι οπτικοί συνειρμοί είναι το αποτέλεσμα της γήινης προοπτικής μας και συμβαίνουν συχνά στην αστρονομία».

Η NASA λέει, δε, ότι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η προοπτική παίζει μεγάλο ρόλο στην αντίληψή μας είναι οι αστερισμοί. Τα αστέρια, που σχηματίζουν αστερισμούς στον ουρανό της Γης τη νύχτα, δεν είναι τόσο κοντά το ένα στο άλλο όσο φαίνονται και είναι στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικές οι αποστάσεις τους.

«Σε εμάς φαίνεται να σχηματίζουν αυτά τα μοτίβα επειδή είναι ευθυγραμμισμένα κατά μήκος της ίδιας οπτικής γραμμής, ενώ ένας παρατηρητής σε άλλο μέρος του γαλαξία θα έβλεπε διαφορετικά μοτίβα», εξηγεί η NASA.

Ο γείτονας του NGC 105, πάντως, παραμένει σχετικά άγνωστος στους αστρονόμους μέχρι στιγμής. Όπως και πολλά ακόμη πράγματα, τα οποία ελπίζουμε να γίνουν γνωστά στο άμεσο μέλλον με το εκπληκτικό James Webb.

Η φωτογραφία:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x