Life

«Φάλαινα δολοφόνος των προϊστορικών χρόνων»: Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα θαλάσσιας σαύρας 10 μέτρων!

Ο μοσόσαυρος ήταν ένας κορυφαίος θαλάσσιος θηρευτής, που έζησε πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, όταν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Τέξας, όπου ανακαλύφθηκε, βρισκότ ακόμα κάτω από το νερό.

Παλαιοντολόγοι από το Μουσείο Φύσης και Επιστήμης Perot στο Ντάλας ανακάλυψαν τα απολιθώματα ενός μοσάσαυρου, μιας θαλάσσιας σαύρας 10 μέτρων περίπου, που έζησε πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με το Dallas Morning News.

Ξεκινώντας από τα μέσα Ιουλίου, οι επιστήμονες ανέσκαψαν τμήματα του κρανίου, των κάτω γνάθων και αρκετών σπονδύλων από τη σπονδυλική στήλη του μοσάσαυρου κοντά στον πλούσιο σε απολιθώματα ποταμό North Sulfur στο Βόρειο Τέξας. Ο Stephen Kruse, ένας ερασιτέχνης ενθουσιώδης, είπε στο Dallas Morning News ότι συνάντησε για πρώτη φορά ένα κομμάτι της σπονδυλικής στήλης του πλάσματος, καθώς περπατούσε κοντά στον ποταμό. «Όταν έστριψα σε αυτήν τη γωνία, απλώς βρισκόταν εκεί, έβγαινε ακριβώς από τον τοίχο», είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ανακαλύπτονται οστά μοσάσαυρων κοντά στον ποταμό North Sulfur. Ο Ron Tykoski, διευθυντής παλαιοντολογίας του Μουσείου Perot και επιμελητής παλαιοντολογίας σπονδύλων, είπε στο Morning News ότι κατά την εποχή του μοσάσαυρου, το μεγαλύτερο μέρος του Κεντρικού Τέξας βρισκόταν κάτω από το νερό.

......

Ο μοσάσαυρος, τον οποίο ο Tykoski περιέγραψε ως τον μεγάλο λευκό καρχαρία ή τη φάλαινα δολοφόνο των προϊστορικών χρόνων, ήταν ένας κορυφαίος θαλάσσιος θηρευτής, που τρέφονταν με χελώνες, καρχαρίες και ακόμη και άλλους μοσάσαυρους. «Φανταστείτε έναν δράκο του Κομόντο μήκους 10 μέτρων να κολυμπά με μυτερή μύτη, βατραχοπέδιλα και διχαλωτή ουρά», είπε ο Tykoski στο Morning News.

......

Προκειμένου να αφαιρέσουν τα απολιθωμένα οστά από τον βράχο του κολπίσκου, ο Tykoski και η ομάδα του χρησιμοποίησαν αξίνες και φτυάρια, καθώς και πιο λεπτά εργαλεία, όπως ανιχνευτές και πινέλα, για να αφαιρέσουν τα υπόλοιπα κομμάτια βράχου. Έριξαν επίσης κόλλα από πλαστικό και ακετόνη στις ρωγμές των οστών, για να αποτρέψουν τη διάσπαση των απολιθωμάτων. Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου έξι ημέρες, ανέφερε η Morning News.

......

«Είναι σαν ένα παζλ: Καθώς εργάζεσαι, ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει», είπε στην Morning News η Dory Contreras, επιμελήτρια παλαιοβοτανικής στο Μουσείο Perot. «Και έτσι, καθώς σκάβεις πιο πίσω, ανακαλύπτεις περισσότερα, βρίσκεις περισσότερα».

Τα απολιθώματα στεγάζονται επί του παρόντος στις εγκαταστάσεις συλλογής του Μουσείου Perot, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να εργάζονται για την αφαίρεση των υπολειπόμενων πετρωμάτων από τα απολιθώματα και προετοιμάζονται να τα μελετήσουν και να τα συγκρίνουν με άλλους σκελετούς μοσάσαυρων που είχαν βρεθεί στο παρελθόν. Η ομάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στην περιοχή του κολπίσκου το φθινόπωρο για να ολοκληρώσει την ανασκαφή της υπόλοιπης σαύρας, σύμφωνα με την Morning News.

......

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x