Life

Οι πέντε πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες του σύμπαντος από τηλεσκόπιο!

Αυτές είναι οι πέντε πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες του σύμπαντος από τηλεσκόπιο!

Περιμένοντας με κομμένη την ανάσα τις εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, που θα προσφέρει άνευ προηγουμένου νέες ευκαιρίες στους αστρονόμους, είναι μια ευκαιρία αυτή την εποχή να κάνουμε μια αναδρομή στο τι μας έδειξαν οι προηγούμενες γενιές τηλεσκοπίων.

Οι αστρονόμοι, αξίζει να σημειωθεί, σπάνια χρησιμοποιούν τα τηλεσκόπιά τους, για να τραβήξουν απλώς φωτογραφίες. Οι εικόνες στην αστροφυσική δημιουργούνται συνήθως από μια διαδικασία επιστημονικών συμπερασμάτων και φαντασίας, που τις περισσότερες φορές οπτικοποιούνται από τον εκάστοτε καλλιτέχνη με βάση τα δεδομένα.

Οπότε, η επιλογή μόνο μιας χούφτας εικόνων δεν είναι εύκολη. Περιορίσαμε τις επιλογές μας σε εικόνες, που «τραβήχτηκαν» από τηλεσκόπια με δημόσια χρηματοδότηση και οι οποίες αποκαλύπτουν εκπληκτικά επιστημονικά δεδομένα. Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε πολύ δημοφιλείς εικόνες, που έχουν ήδη προβληθεί ευρέως.

Αυτές, λοιπόν, είναι οι πέντε πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες του σύμπαντος, που «τραβήχτηκαν» από τηλεσκόπιο:

1. Οι πόλοι του Δία


Η πρώτη εικόνα είναι από την αποστολή Juno της NASA, η οποία βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία. Η εικόνα τραβήχτηκε τον Οκτώβριο του 2017 όταν το διαστημόπλοιο ήταν 18.906 χιλιόμετρα μακριά από τις κορυφές των νεφών του Δία. Καταγράφει ένα σύστημα νεφών στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη και αντιπροσωπεύει την πρώτη μας άποψη για τους πόλους του Δία (τον βόρειο πόλο).

Σύμπαν: Οι πέντε πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες

2. Το Νεφέλωμα του Αετού


Η επόμενη εικόνα είναι από το τηλεσκόπιο Herschel, του σχηματισμού άστρων στο Νεφέλωμα του Αετού, γνωστό και ως M16. Το Νεφέλωμα του Αετού απέχει 6.500 έτη φωτός από τη Γη, κάτι που είναι αρκετά κοντά για τα αστρονομικά δεδομένα.

Σύμπαν: Οι πέντε πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες

3. Το Γαλαξιακό Κέντρο


Αυτή η εικόνα «κοιτάζει» βαθύτερα στο διάστημα στο κέντρο του Γαλαξία μας. Χρησιμοποιεί επίσης υπέρυθρο φως, αυτήν τη φορά συνδυάζοντας δεδομένα από δύο τηλεσκόπια της NASA, το Hubble και το Spitzer.

Η φωτεινή λευκή περιοχή κάτω δεξιά της εικόνας είναι το κέντρο του Γαλαξία μας. Περιέχει μια τεράστια μαύρη τρύπα, που ονομάζεται Τοξότης Α*, ένα σμήνος αστεριών και τα υπολείμματα ενός τεράστιου αστέρα, που εξερράγη ως σουπερνόβα πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Σύμπαν: Οι πέντε πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες

4. Abell 370


Ο Abell 370 είναι ένα σμήνος γαλαξιών, που βρίσκεται σχεδόν 5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Κήτου. Ο πυρήνας του αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες γαλαξίες. Καταγράφηκε από τον George Abell και είναι το πιο απομακρυσμένο από τα συμπλέγματα που καταλόγισε. Η φωτογραφία «τραβήχτηκε» από το θρυλικό Hubble και κυκλοφόρησε το 2017.

Σύμπαν: Οι πέντε πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες

5. Η πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος


Η πλέον συγκλονιστική φωτογραφία, που μας προσέφερε το Hubble. Αποτελεί ένα διαχρονικό «καλειδοσκόπιο» ταυτόχρονα νεαρών και πανάρχαιων γαλαξιών, καθώς και άλλων ουράνιων αντικειμένων, τα πιο μακρινά από τα οποία έχουν ηλικία μόλις 450 εκατ. ετών μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» του σύμπαντος, η οποία έγινε πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Σύμπαν: Οι πέντε πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x