Κινηματογράφος

Οι Άγιοι της μαφίας: Ο απρόσμενος δημιουργός του Τόνι Σοπράνο και το... κόμπλεξ

Είδαμε την prequel ταινία των “Sopranos” και κρατήσαμε μερικά πραγματάκια...

Με 14 μήνες καθυστέρηση ελέω κορωνοϊού, η ώρα του “The many Saints of Newark” ή «Οι Άγιοι της μαφίας», ελληνιστί έφτασε.

Οι απανταχού φίλοι των θρυλικών “Sopranos”, της σειράς του ΗΒΟ που άλλαξε το τηλεοπτικό τοπίο σαρώνοντας μεταξύ 1999 και 2007 είχαν πλέον την ευκαιρία να δουν την prequel ταινία που υπέγραψαν ο Άλαν Τέιλορ (που έχει δουλέψει εκτός των “Sopranos”, και σε σειρές όπως το Game of Thrones, το Sex and the City και το Boardwalk Empire) και φυσικά ο δημιουργός του θρυλικού σίριαλ, Ντέιβιντ Τσέις.

Το σλόγκαν της ταινίας, «ποιος έφτιαξε τον Τόνι Σοπράνο». Τοποθετημένη μεταξύ 1967 και 1972, μας δείχνει τον νεαρό τότε Τόνι, με τον γιο του αείμνηστου Τζέιμς Γκαντολφίνι, Μάικλ, να ενσαρκώνει την έφηβη εκδοχή του θρυλικού γκάνγκστερ που έπαιξε ο πατέρας του.

Άγιοι της μαφίας: Ο απρόσμενος δημιουργός του Τόνι Σοπράνο

Αν κάποιοι περίμεναν να είναι εστιασμένη η ταινία στον πιτσιρικά Τόνι και ίσως τον πατέρα του, Τζόνι, ή έστω τον θείο του, Κοράντο ή Τζούνιορ, απογοητεύτηκαν.

Ο άνθρωπος που έφτιαξε τον Τόνι Σοπράνο δεν ήταν κάποιος από αυτούς, αλλά αντιθέτως, ένας χαρακτήρας που δεν είχε ακουστεί πολλές φορές στη σειρά. Ο Ντίκι Μολτισάντι ήταν ο πατέρας που δεν πρόλαβε να γνωρίσει ο Κρίστοφερ, η φωνή του οποίου ακούγεται να αφηγείται σε ορισμένα σημεία της ταινίας – παρότι ασφαλώς δεν βρισκόταν εν ζωή όταν είχε ολοκληρωθεί η σειρά. Ευχάριστη έκπληξη η χροιά του Μάικλ Ιμπεριόλι, ειδικά αφού έτσι ξεκίνησε η ταινία.

Ο Αλεσάντρο Νίβολα ενσάρκωσε εξαιρετικά έναν άνθρωπο που είχε τα φόντα για να γίνει... μεγάλο αφεντικό στις τάξεις της οικογένειας Ντι Μέιο, κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Κοράντο. Όσοι έχουν δει τη σειρά, θυμούνται πως ο θείος Τζούνιορ κουβαλούσε πάντα κάτι σαν σύμπλεγμα κατωτερότητας (ή κόμπλεξ, αν θέλετε). Μικρός επισκιαζόταν από τον Τζόνι και, όπως μάθαμε χάρη στην ταινία, από τον Ντίκι. Στα μεγάλα του, αντιλαμβανόταν κανείς πως ο ανιψιός του, Τόνι, ήταν αυτός που είχε στο αίμα του το πώς να ηγηθεί – όπως και οι ίδιοι.

Άγιοι της μαφίας: Ο απρόσμενος δημιουργός του Τόνι Σοπράνο

Ο Ντίκι έμοιαζε ηγέτης στα όλα του. Δυστυχώς, μέσα σ’ αυτά τα όλα, είχε και τα ξεσπάσματα που συνήθιζαν ανέκαθεν να χαρακτηρίζουν ρόλους σε ταινίες ή σειρές σχετικές με τη μαφία. Πρώτα την πλήρωσε ο πατέρας του, στη συνέχεια η Τζουζεπίνα, ενώ και η σκηνή του βασανισμού και της δολοφονίας του συνεργάτη του Χάρολντ ήταν ίσως υπερβολικά βίαια.

Το πού θα έφτανε και το πώς θα άλλαζε, αν άλλαζε, η πορεία του νεανία τότε Τόνι έμεινε για πάντα μυστήριο. Ο Ντίκι δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, από τον διεφθαρμένο αστυνομικό Μπάρι Χέιντου – σύμφωνα με την τηλεοπτική σειρά.

Άγιοι της μαφίας: Ο απρόσμενος δημιουργός του Τόνι Σοπράνο

Η ενημέρωση που έλαβε ο θείος Τζούνιορ μέσω τηλεφώνου για τη δολοφονία αποτέλεσε γροθιά στο στομάχι. Ναι, τον αντιπαθούσε, αλλά θα έφτανε στο σημείο να δώσει εντολή να τον δολοφονήσουν; Όπως φαίνεται, ναι. Κι αν αυτή η γνώση υπήρχε στα 00’s, όπου είναι τοποθετημένη η σειρά, είναι σαφές πως η πορεία της θα ήταν πολύ διαφορετική.

Κάποιοι αναρωτήθηκαν online αν ο Τόνι Σοπράνο γνώριζε την αλήθεια, καθώς είχε πει στον Κρίστοφερ πως η εντολή είχε δοθεί από τον εγκληματία Τζίλι Ράφαλο, που είχε προηγούμενα με τον Ντίκι.

Παραμένει ωστόσο δύσκολο να γνώριζε ο Τόνι την αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση, ο Τζούνιορ έχασε μπόλικη από την εκτίμηση των φίλων των “Sopranos”. Και είχε ήδη χάσει αρκετή και στη σειρά...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x