Τεχνολογία

Ελληνικές εταιρείες κατασκευάζουν τσιπ για Xiaomi και Google

Η εγχώρια αγορά εταιρειών τεχνολογίας ισχυροποιείται με την έλευση της Zepp Health

Μικροτσίπ για smartwatches των Xiaomi, Google, Samsung κ.ά., καθώς και για άλλες εφαρμογές, σχεδιάζει από την Ελλάδα μια κρίσιμη μάζα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, πολλές εκ των οποίων έχουν απορροφηθεί από ισχυρούς διεθνείς παίκτες που καταγράφουν τζίρους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ηχηρά παραδείγματα είναι η Think Silicon που εξαγοράστηκε από την αμερικανική Applied Materials το 2020, η Helic που περιήλθε στον έλεγχο της αμερικανικής Ansys το 2019, ενώ απόβαση στην Ελλάδα αποφάσισε να κάνει πριν από λίγες ημέρες η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Zepp Health, μέσω της θυγατρικής της Whale Microelectronics. Ο Νίκος Μοσχόπουλος, επικεφαλής του κέντρου Ερευνας & Ανάπτυξης της WhaleMicro στην Ελλάδα, αναφέρεται στην πορεία εκείνων των εταιρειών που έθεσαν πριν από 20-25 χρόνια τα θεμέλια για τον σχεδιασμό αυτών των πολύτιμων –και δυσεύρετων πλέον– εξαρτημάτων στην Ελλάδα, καθώς και στα πλάνα της Zepp Health στη χώρα μας.

Η διαδρομή του κ. Μοσχόπουλου ξεκινάει το 2000 από την Atmel, εταιρεία τεχνολογίας με παρουσία στην Αθήνα και στην Πάτρα, όπου ειδικεύονταν στον σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων ασύρματων δικτύων. «Κάποια στιγμή είχαμε καταφέρει να έχουμε περίπου το 20% της παγκόσμιας αγοράς σχεδιασμού τέτοιων τσιπ. Η κατασκευή τους γινόταν στην Ταϊβάν αλλά ο σχεδιασμός στην Ελλάδα», αναφέρει στην «Κ», παρομοιάζοντας την περίοδο δραστηριοποίησης της Atmel στην Ελλάδα με… το Big Bang. «Αρκετός κόσμος που δούλευε εκεί, γνώρισε το αντικείμενο, άνοιξε τα φτερά του και δημιούργησε έπειτα δικές του εταιρείες. Υπάρχει μεγάλη αντιπροσώπευση εταιρειών στον κλάδο των ημιαγωγών στην Ελλάδα που είτε ανήκουν σε πολυεθνικές είτε δουλεύουν αυτόνομα». Σύμφωνα με την ΗΕΤιΑ (Hellenic Emerging Technologies Industry Association – Ενωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών), υπάρχουν τουλάχιστον 15 εταιρείες στη χώρα μας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ημιαγωγών, απασχολώντας τουλάχιστον 500 εργαζομένους.

Μετά την αποχώρηση της Atmel από την Ελλάδα, ο κ. Μοσχόπουλος εργάστηκε στην ολλανδική SiTel, εταιρεία που προσέλαβε μέρος του προσωπικού της Atmel Hellas. H SiTel είχε ως κύριο αντικείμενο τον σχεδιασμό κυκλωμάτων και εφαρμογών που αφορούσαν τηλεφωνία μέσω Ιντερνετ (VoIP). «Κατορθώσαμε να φτιάξουμε chips μαζί με software τα οποία ενσωματώθηκαν στα τηλέφωνα της Cisco και της LG», αναφέρει ο κ. Μοσχόπουλος, υπενθυμίζοντας πως το 2011 η ολλανδική εταιρεία περιήλθε στην αγκαλιά της Dialog Semiconductor (μαζί με τις εγκαταστάσεις σε Πάτρα και Αθήνα), όπου παρέμεινε ο ίδιος περίπου μία 10ετία. «Η Dialog Semiconductor έφτιαχνε ένα από τα τσιπάκια που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της παροχής ρεύματος στα προϊόντα της Apple. Η ίδια εξαγόρασε την ολλανδική SiTel, ώστε να διευρύνει το πελατολόγιό της και να μην προμηθεύει τσιπ μόνο την Apple». Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε να αναπτύσσει μία καινούργια σειρά προϊόντων βασισμένα σε bluetooth low energy, ανεβάζοντας στα τέλη του 2020 τον τζίρο της συγκεκριμένης κατηγορίας στα 90 εκατ. δολ. Το 2021, η Dialog απορροφήθηκε από την ιαπωνική Renesas έναντι 4,8 δισ. δολ., έχοντας εντάξει στο πελατολόγιό της ένα προϊόν που έμελλε αργότερα να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πορείας του κ. Μοσχόπουλου. «Μέχρι το 2021 έφτιαχνα τσιπάκια τα οποία τοποθετούνταν στο Xiaomi mi band (φορητές συσκευές που μετρούν δείκτες υγείας) καθώς και σε άλλα παρεμφερή προϊόντα», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως η Xiaomi είχε αναθέσει τότε σε μία μικρή κινεζική εταιρεία, την Huami, να δημιουργήσει τις φορητές αυτές συσκευές με τη σφραγίδα της. «Στην Dialog συνεργαζόμουν μαζί με την κινεζική εταιρεία προκειμένου να φτιάξουμε το προϊόν και να το πουλήσει στην αγορά η Xiaomi».

Μετά την επιτυχία που είχε το προϊόν, η Huami εξαγόρασε την αμερικανική Zepp, η οποία έφτιαχνε έξυπνα ρολόγια για τη μέτρηση βιομετρικών δεδομένων και διαφόρων δεικτών υγείας (οξυγόνο, παλμοί). Επειτα, μετονομάστηκε σε Zepp Health και εισήλθε το 2019 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το κυριότερο brand της εταιρείας είναι τα έξυπνα ρολόγια Amazfit, με πωλήσεις που φτάνουν το μισό δισ. ετησίως, ενώ ακολουθούν άλλα αντίστοιχα προϊόντα. H δε Zepp Health δημιούργησε και μία θυγατρική, την Whale Microelectronics, υπεύθυνη για τον σχεδιασμό των μικροτσίπ που ενσωματώνονται στα έξυπνα ρολόγια που κατασκευάζει. «Το 2020 και δεδομένων των τεταμένων σχέσεων του Τραμπ με την Κίνα, η εταιρεία θέλησε να διασφαλίσει τον έλεγχο όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, να σχεδιάσει τους δικούς της ημιαγωγούς και να μην εξαρτάται από άλλους προμηθευτές». Ετσι, δημιουργήθηκε η WhaleMicro, με γραφεία στην Κίνα (Χεφέι, Σέντζεν, Πεκίνο), στο Ντάλας των ΗΠΑ και στο κέντρο Ε&Α στην Αθήνα.

To «στρατηγείο» της WhaleMicro στην Αθήνα


Τσιπάκια που χρησιμοποιούνται στα έξυπνα ρολόγια της Zepp Health αναμένεται να δημιουργήσουν από την Αθήνα –ενδεχομένως στην περιοχή της Καλλιθέας– όσοι θα στελεχώσουν το υπό διαμόρφωση κέντρο Ερευνας & Ανάπτυξης της θυγατρικής της WhaleMicro.

Προς το παρόν, η ομάδα στελεχώνεται από 11 άτομα, πολλά εκ των οποίων ήρθαν από την Dialog, ωστόσο ενδιαφέρον υπάρχει και από Ελληνες του εξωτερικού που διερευνούν την πιθανότητα επιστροφής στη χώρα. «Στο μέλλον προβλέπεται να κάνουμε και άλλα τσιπ για προϊόντα της μητρικής εταιρείας.

Στα σχέδια της WhaleMicro είναι να χτυπήσει την πόρτα και άλλων μεγάλων εταιρειών που φτιάχνουν έξυπνες συσκευές για το σπίτι, remote controls κ.ά».

Σε πρώτη φάση, η επένδυση ανέρχεται στα 2 εκατ. δολ. και αφορά τον σχεδιασμό τσιπ για τα έξυπνα ρολόγια της Zepp, όπως το Amazfit που, κατά τον κ. Μοσχόπουλο, είναι το τέταρτο smartwatch σε πωλήσεις παγκοσμίως. Από το επόμενο έτος, η εταιρεία φιλοδοξεί να διπλασιάσει το προσωπικό της επεκτείνοντας σταδιακά την παρουσία της και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Επέλεξαν την Ελλάδα, αφενός λόγω και της δικής μου εμπλοκής σε πρότζεκτ για τη δημιουργία του Xiaomi mi band, αφετέρου λόγω του ταλέντου που υπάρχει στη χώρα».

Ο ανταγωνισμός αλλά και οι ελλείψεις σε ταλέντο καθιστούν τη χώρα μας για πολλούς ελκυστικό προορισμό. «Επίσης, το μισθολογικό κόστος για υψηλής εξειδίκευσης εργαζομένους είναι πλέον στην Ελλάδα χαμηλότερο απ’ ό,τι στην Κίνα», αναφέρει, προσθέτοντας πως η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου για την Ευρώπη, αντίθετα με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία που οι κανόνες για τις κινεζικές εταιρείες είναι μη ευνοϊκοί.

Σημειώνεται πως τα έσοδα της Zepp Health –το 15% της οποίας κατέχει η Χiaomi– έφτασαν το 2021 το 1,2 δισ. δολ., ωστόσο η μετοχή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δέχεται πιέσεις, σημειώνοντας πτώση από 11 δολ. τον περυσινό Ιούλιο στο 1,74 δολ. φέτος.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσχόπουλο, η πτώση οφείλεται στα lockdowns σε περιοχές της Κίνας όπου η εταιρεία έχει παρουσία, στη διόρθωση που υφίσταται ο κλάδος τεχνολογίας, καθώς και στους επιπλέον ελέγχους των αμερικανικών αρχών σε εισηγμένες κινεζικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και η Alibaba.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x