Τεχνολογία

Έρχονται τα ιπτάμενα ηλεκτρικά ταξί!

Η αμερικανική αεροπορική United Airlines επενδύει 10 εκατ. δολάρια στα αεροσκάφη eVTOL της Archer.

Το να φανταστούμε μια καθημερινότητα στο πλαίσιο της οποίας οι άνθρωποι κυκλοφορούν με ιπτάμενα αυτοκίνητα είναι κάτι που απέχει ακόμη πάρα πολύ από εμάς. Ωστόσο, όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο το περιοδικό Fortune και η εφημερίδα The Wall Street Journal, ορισμένες επιχειρήσεις δεν πτοούνται και θέλουν να επενδύσουν σε αυτό το ίσως αβέβαιο μέλλον.

Μία από αυτές είναι η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines, η οποία στοιχηματίζει 10 εκατ. δολάρια σε ιπτάμενα ταξί. Ο αερομεταφορέας έχει διαθέσει μια προκαταβολή για 200 ιπτάμενα ταξί τεσσάρων επιβατών από την Archer Aviation, μια νεοφυή εταιρεία του κλάδου με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Η Archer Aviation δραστηριοποιείται σε αυτό το είδος του υβριδικού αεροσκάφους/ταξί.

Για να είμαστε ειλικρινείς, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη εγκρίνει αυτά τα οχήματα για να ξεκινήσουν να μεταφέρουν επιβάτες, αλλά η προκαταβολή αποτελεί μια υποστηρικτική χειρονομία από τη United ως προς το ότι η τεχνολογία είναι έγκυρη. Η American Airlines πέρυσι, άλλωστε, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 25 εκατ. δολάρια σε μια ξεχωριστή εταιρεία ηλεκτρικών αεροσκαφών, αλλά αυτά τα χρήματα φέρεται να μην έχουν δοθεί ακόμη, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Το όραμα για αυτά τα αεροσκάφη είναι ότι θα μεταφέρουν πελάτες στις πόλεις με κομβικά αεροδρόμια, επιτρέποντας στους ανθρώπους να παρακάμπτουν τους πολυσύχναστους αυτοκινητοδρόμους και να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά τον χρόνο τους. Επειδή πρόκειται για ηλεκτρικά αεροσκάφη, θα υπήρχε και μεγάλο όφελος περιβαλλοντικό, διότι η χρήση τους θα περιόριζε τις εκπομπές άνθρακα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας των ΗΠΑ δηλώνει πως σχεδιάζει να ενσωματώσει τις εν λόγω πτήσεις στα υπάρχοντα πρότυπα συμβατικών δρομολογίων – οι περισσότερες πτήσεις αναμένεται να πραγματοποιούνται μεταξύ 2.000 και 3.000 ποδιών υπεράνω του επιπέδου του εδάφους, ενώ οι προδιαγραφές για τους πιλότους θα απηχούν τις ισχύουσες. Κατά την εκτίμηση της νεοφυούς Archer, η πιστοποίηση της τεχνολογίας της για τα αεροταξί θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2024. Οι δοκιμαστικές πτήσεις για το αεροσκάφος της ξεκίνησαν τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

«Αυτή η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια νέα σημαντική φάση στη σχέση μας με την Archer», δήλωσε ο Μάικλ Λέσκινεν, πρόεδρος της United Airlines Ventures, που ασχολείται με καινοτόμες επενδύσεις. «Γινόμαστε μάρτυρες ενός σημείου καμπής όπου οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι όλοι ευθυγραμμισμένοι για να δώσουν προτεραιότητα στην τεχνολογία που μειώνει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής».

Τα αεροσκάφη eVTOL (ηλεκτρική κάθετη απογείωση και προσγείωση) της Archer έχουν τη δυνατότητα να απογειώνονται και να προσγειώνονται όπως τα ελικόπτερα, άρα αυτό σημαίνει πως δεν απαιτείται διάδρομος προσγείωσης. Είναι σχεδιασμένα να είναι πιο αθόρυβα από τα αυτοκίνητα ή ακόμη και από τις μονάδες κλιματισμού και έχουν αυτονομία 60 μιλίων, ταξιδεύοντας με ταχύτητες έως και 150 μιλίων την ώρα. Οι επιβάτες θα κάνουν κράτηση μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων, όπως αναφέρει τέλος η εταιρεία.

Πηγή: Η Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x