Τεχνολογία

Ιαπωνία: Βραβευμένο ηλεκτρικό κουτάλι μειώνει το αλάτι στα φαγητά

Ο γίγαντας ποτών Kirin ξεκινάει να πουλάει ένα ηλεκτρικό κουτάλι το οποίο ζυγίζει 60 γραμμάρια και λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου.

Ο ιαπωνικός γίγαντας ποτών Kirin ξεκινάει να πουλάει ένα ηλεκτρικό κουτάλι, το οποίο, σύμφωνα με ερευνητές, μπορεί να προωθήσει την υγιεινή διατροφή, αφού ενισχύει τις αλμυρές γεύσεις χωρίς επιπλέον αλάτι και κατ’ επέκταση νάτριο. Το λανσάρισμα του προϊόντος σηματοδοτεί την πρώτη εμπορική αξιοποίηση της εν λόγω τεχνολογίας, που πέρυσι κέρδισε το βραβείο Ig Nobel, ως η πιο ασυνήθιστη και ιδιόρρυθμη έρευνα.

Η Kirin θα πουλήσει μόλις 200 από τα ηλεκτρικά κουτάλια αλατιού στο διαδίκτυο, προς 19.800 γιεν (127 δολάρια) αυτόν τον μήνα και μια limited edition σε ιαπωνικό κατάστημα λιανικής πώλησης τον Ιούνιο, αλλά ελπίζει σε 1 εκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως μέσα σε πέντε χρόνια. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος.

Το κουτάλι, κατασκευασμένο από πλαστικό και μέταλλο, αναπτύχθηκε από κοινού με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Meiji, Χομέι Μιγιασίτα, ο οποίος είχε προηγουμένως αποδείξει την τεχνολογία που βελτιώνει τη γεύση, σε πρωτότυπα ηλεκτρικά ξυλάκια. Πώς γίνεται αυτό; Με τη διέλευση ενός μικρού ηλεκτρικού φορτίου για τη συγκέντρωση μορίων ιόντων νατρίου στη γλώσσα, ώστε να ενισχυθεί η αίσθηση του αλμυρού στο φαγητό.

Η Kirin, η οποία παραδοσιακά ασχολούνταν με την μπίρα και πλέον στρέφεται προς τα υγιεινά προϊόντα, δήλωσε ότι η τεχνολογία έχει ιδιαίτερη σημασία στην Ιαπωνία, όπου ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ποσότητα διπλάσια από τη συνιστώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων παθήσεων.

«Η Ιαπωνία έχει μια διατροφική κουλτούρα που τείνει να προτιμά τις αλμυρές γεύσεις», δήλωσε ο ερευνητής της Kirin, Άι Σάτο. «Οι Ιάπωνες στο σύνολό τους πρέπει να μειώσουν την ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνουν, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθούμε από αυτά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε», όπως είπε. Αυτό ήταν που τον οδήγησε στην ανάπτυξη αυτού του ηλεκτρικού κουταλιού.

Το κουτάλι ζυγίζει 60 γραμμάρια και λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου.

Πηγή: Η Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x