Παράξενα

Σπαθί Ινδού Σουλτάνου πoυλήθηκε έναντι... 17 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία στο Λονδίνο!

Ο Tipu κυβέρνησε το Mysore στη νότια Ινδία μεταξύ 1782 και 1799, κερδίζοντας τον τίτλο "Tίγρης του Mysore" για τη δυναμική με την οποία υπερασπίστηκε το βασίλειό του, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Tο ξίφος του Tipu, σουλτάνου τoυ 18ου αιώνα, διάσημου για τον ζωτικής σημασίας ρόλο που έπαιξε στους πολέμους στη νότια Ινδία, πουλήθηκε για 14 εκατομμύρια λίρες (17,4 εκατομμύρια δολάρια) σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Η τιμή πώλησης η οποία έγινε την Τρίτη ήταν επταπλάσια της εκτίμησης, σπάζοντας το ρεκόρ για ένα ινδικό- ισλαμικό κειμήλιο που πουλήθηκε στη δημοπρασία, σύμφωνα με δήλωση του οίκου δημοπρασιών Bonhams.

Λονδίνο: Σπαθί Ινδού Σουλτάνου πωλήθηκε 17 εκατ. δολάρια!

«Το σπαθί έχει μια εξαιρετική ιστορία, είναι εντυπωσιακής προέλευσης και χαρακτηρίζεται από ασυναγώνιστη δεξιοτεχνία», δήλωσε ο Nima Sagharchi, επικεφαλής της ομάδας Ισλαμικής και Ινδικής Τέχνης στο Bonhams.

«Δεν ήταν έκπληξη που υπήρξε τόσο έντονη διεκδίκησή του μεταξύ δύο υποψηφίων, που έλαβαν μέρος μέσω τηλεφώνου στη διαδικασία, και ενός πλειοδότη στην αίθουσα. Είμαστε ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο Tipu κυβέρνησε το βασίλειο του Mysore στη νότια Ινδία μεταξύ 1782 και 1799, κερδίζοντας τον τίτλο "Tίγρης του Mysore" για την δυναμική με την οποία υπερασπίστηκε το βασίλειό του, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση πυραυλικού πυροβολικού σε πολέμους και μετέτρεψε το Mysore στην πιο δυναμική οικονομία στην Ινδία, είπε ο Bonhams.

Λονδίνο: Σπαθί Ινδού Σουλτάνου πωλήθηκε 17 εκατ. δολάρια!

Σκοτώθηκε από τις βρετανικές δυνάμεις στις 4 Μαΐου 1799, όταν εισέβαλαν στην πρωτεύουσα του βασιλείου του, Seringapatam (τώρα Srirangapatna).

Μετά τη δολοφονία του Tipu, το σπαθί του, το οποίο βρέθηκε στις ιδιωτικές κατοικίες του παλατιού του, προσφέρθηκε στον Βρετανό στρατηγό David Baird ως ένδειξη τιμής για το θάρρους του, σύμφωνα με τον Bonhams.

Ο Τipu κοιμόταν σε μια αιώρα κρεμασμένη από το ταβάνι του κρεβατιού του, με το σπαθί του στο πλάι του.

Λονδίνο: Σπαθί Ινδού Σουλτάνου πωλήθηκε 17 εκατ. δολάρια!

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x