Ψυχαγωγία

Ολόκληρη η εκπομπή του Ντέμη Νικολαΐδη στον ΣΠΟΡ FM (audio)

Ο Ντέμης Νικολαΐδης επέστρεψε στα μικρόφωνα του ΣΠΟΡ FM 94,6 για μια ακόμα απολαυστική «ποδοσφαιροκουβέντα» γεμάτη ιστορίες για το παρόν και το παρελθόν με τον Αλέξη Σπυρόπουλο. Ακούστε την εδώ.

Το «Ντεμοτεχνείο» επέστρεψε και τα... έσπασε ξανά!

Ο Ντέμης Νικολαΐδης παρέα με τον Αλέξη Σπυρόπουλο είχαν ακόμα μία ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το ελληνικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, το παρελθόν και το παρόν και -φυσικά- με πολλή ΑΕΚ.



Αναλυτικά, όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή «Ντεμοτεχνείο» στον «αέρα» του ΣΠΟΡ FM 94,6:

Για την αλλαγή του προπονητή στην ΑΕΚ:«Δεν υπήρχε προπονητής όταν έφυγα. Απλώς βρήκαν καινούργιο. Αν έχεις αποφασίσει να αλλάξεις προπονητή, δεν έχει να κάνει με ένα αποτέλεσμα. Μια νίκη ή μια ήττα. Παίζει ρόλο ο σεβασμός. Σεβασμό πρέπει να έχουν όλοι απέναντι σε όλους, δεν πρέπει να είσαι πετυχημένος για να σε σέβονται. Επίσης, πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην ομάδα. Κριτική μπορεί να κάνει ο καθένας, αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός».

Για τη φιλοσοφία του γύρω από τους προπονητές: «Ο Τιμούρ πιστεύω ότι δεν ήξερε τη μέρα, αλλά είχε καταλάβει τι θα συμβεί. Αν το σκεφτούμε ιστορικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, θέλουμε αδύναμο προπονητή, για να είναι πιο εύκολη η αλλαγή του. Πίστευα ότι ο προπονητής θα έπρεπε να ήταν όπως ο Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ, όπως ο Βενγκέρ. Πρέπει να είναι αυτός που παίρνει τα περισσότερα χρήματα από όλους. Εντάξει, μπορεί να τύχει και ένας Ριβάλντο, αλλά στην Ελλάδα είμαστε, είναι δύσκολο να γίνονται αυτά. Άλλοι ποντάρουν σε παίκτες, εμένα μου φαινόταν πιο λογικό να ποντάρω σε έναν προπονητή. Να μου κάνει ομάδα, να μου κάνει τους μέτριους παίκτες, καλύτερους. Ο προπονητής είναι αρχηγός για εμένα. Υπάρχει και η Ρεάλ Μαδρίτης, που αλλάζει προπονητές, αλλά παίρνει και Ρονάλντο και Μπέιλ. Πόσους μεγάλους παίκτες θα μπορούσα να έχω στην ΑΕΚ; Αποφάσισα να ποντάρω σε προπονητή. Οι επαφές που είχα κάνει ήταν εξωπραγματικές. Ευτυχώς, δεν γελούσαν μαζί μου».

Για τον Φερνάντο Σάντος: «Νομίζω ότι για πάρα πολλούς στη θέση μου, ιδιαίτερα για ΑΕΚτσήδες, θα ήταν προφανής η επιλογή. Σε μια ομάδα διαλυμένη, που θέλουμε κάποιον να τη φτιάξει, είναι ο ιδανικός. Τον ήξερα και ως παίκτης, δεν ήταν καθόλου περίεργη επιλογή. Είχαμε πάντα πάρα πολύ καλή σχέση. Ταξίδεψε από Πορτογαλία για να έρθει στοΝ γάμο μου. Του άρεσε η πρόταση, αγαπούσε την ΑΕΚ».

Για το ότι αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Σάντος: «Νόμιζα ότι δεν ρίσκαρε, έπαιζε πιο σίγουρα. Πιστεύω πως έτσι κάνει. Είναι ό,τι καλύτερο για να φτιάξει μια ομάδα, να την κάνει να χάνει δύσκολα. Από τη στιγμή, όμως που φώναζα να έρθει στο γήπεδο ο κόσμος, ήθελα να υπάρχει θέαμα. Να ρισκάρει, να βάλει παίκτες, που δεν ήταν έτοιμοι 100%. Έπαιζε με 13 παίκτες. Ο Σάντος θα βάλει τους καλύτερους, για να πάρει το καλύτερο για την ομάδα. Πολύ σωστό είναι αυτό που κάνει. Σκαφτόμουν ότι έπρεπε να πουλήσουμε παίκτες, να παίζουμε επιθετικά για να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο, να μπουν λεφτά στα ταμεία από τις πωλήσεις. Έψαξα πάρα πολύ».

Για τις επαφές που έκανε για τον αντικαταστάτη του Σάντος: «Είχα προσεγγίσει τον Κλοντ Πιέλ. Είχα πάει στη Λιλ, μιλούσαμε δύο ώρες. Δεν μου έκανε κουβέντα για χρήματα. Μου ζήτησε πενταετές πλάνο, γήπεδο και προπονητικό χρόνο. Μου είχε πει “θα τελειώσει το συμβόλαιό μου και μετά θα συζητήσουμε. Στον τέταρτο χρόνο δεν θα φύγω”. Αλλά ήταν κάτι ανέφικτο. Τότε δεν έφευγε ούτε για να πάει στη Λιόν. Ήταν λίγο όνειρο θερινής νυκτός οι επαφές που έκανα. Ο Μαρτσέλο Λίπι ήταν ένας ακόμα. Του είχα πει να συζητήσουμε μετά το μουντιάλ, πού να ήξερα ότι θα το πάρει! Ήταν πολύ ευγενικός πάντως. Νομίζω πως πιο πολύ με γοήτευσε το παρουσιαστικό του, το ότι η ομάδα θα αποκτούσε ειδικό βάρος, δεν είναι ο προπονητής που είχα το μυαλό μου 100%. Ένας ακόμα είναι ο Μάρτιν Γιόλ, που μου έστειλε μήνυμα ότι έχει κλείσει αλλού. Είχα επαφές και με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος ήρθε στο Χίλτον. Είχα κάνει έρευνα και είχα ανασφάλεια, γιατί δεν είχε φύγει ποτέ από τη χώρα των Βάσκων. Καθυστέρησα να τον πάρω τηλέφωνο και μου είπε ότι την προηγούμενη είχε κλείσει Εσπανιόλ».

Για την επιλογή του Σέρα Φερέρ: «Ήταν μέσα στη λίστα μας και είχε όλα τα χαρακτηριστικά. Έπαιζε φουλ επίθεση, ρίσκαρε με νέους παίκτες. Πήγαμε δύο φορές στη Σεβίλλη με τον Ίβιτς για να τον συναντήσουμε. Έκατσα μια εβδομάδα και με έψησε. Είχε ενθουσιασμό, ήταν απαιτητικός, ήταν γνώστης του ποδοσφαίρου. Από όση εμπειρία μπορεί να είχα, νόμιζα ότι θα έκανε για αυτό που θέλαμε».

Για το ότι ο κόσμος δεν θυμάται ευχάριστα την εποχή Φερέρ: «Όσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνουμε τι μπάλα έβλεπαν με τον Φερέρ. Και τώρα να δεις τα ματς, βλέπεις το θέαμα. Βγήκαμε πρώτοι παντού την επόμενη χρονιά, σε άμυνα, επίθεση, παντού. Δική του ήταν η ομάδα. Όχι ότι δεν βοήθησε ο Κωστένογλου, αλλά την είχε φτιάξει ο Φερέρ. Μου χρεώνουν σωστά ότι πήραμε απόφαση να ανανεώσουμε το συμβόλαιο και πληρώσαμε περίπου τρία εκατ. ευρώ αποζημίωση. Αν τα βάλεις στη ζυγαριά, όμως, τα έσοδα από τις κινήσεις του Φερέρ ήταν παραπάνω. Επωφεληθήκαμε από τους παίκτες που έβαζε. Ρίσκαρε με νεαρούς στο Champions League, έβαλε το χέρι του να πωληθούν ο Σωκράτης, ο Τόζερ... ακόμα και τον Ριβάλντο πουλήσαμε. Τολμούσε παραπάνω από τον μέσο όρο. Μου άρεσε η ομάδα τότε, ήταν επιθετική. Χαιρόσουν να τη βλέπεις».

Για το αν ανακατευόταν σε μεταγραφές ως πρόεδρος: «Όχι. Είχα εμπιστοσύνη και άφηνα τον καθένα να κάνει τη δουλειά του. Έτυχε να έχω άποψη για τρεις παίκτες. Ο ένας ήταν ο Σωκράτης. Είχαμε πάει με τον ίβιτς να τον δούμε σε ένα χωριό με την Εθνική νέων. Τον ήθελε και ο Ολυμπιακός, αλλά τον πήραμε. Μια άλλη φορά -παρακολουθούσα πάντα παίκτες- είδα έναν παίκτη που μου έκανε εντύπωση. Όταν το είπα στον Ίλια, μου είπε ότι έκλεισε στο Μεξικό. Μετά από ενάμιση χρόνο μου λένε ότι έμεινε... κάποιος Σκόκο ελεύθερος από μια ομάδα του Μεξικού. Του λέω αυτός είναι παικτάρα και τον πήραμε. Δεν θεωρώ ότι είναι δική μου επιλογή, αλλά τον είχα δει

Η τρίτη περίπτωση ήταν όταν ήθελε σέντερ φορ ο Φερέρ, αλλά είχε ακριβά γούστα. Ήθελε τον Νιάνγκ της Μαρσέιγ. Είχα δει σε κάποια ματς στη δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής, του Μπλάνκο. Ζήτησα να μου φτιάξουν ένα DVD με φάσεις. Το έδωσα στον Φερέρ. Τότε ο Μπλάνκο έκανε 300.000. Μου λέει άλλον παίκτη, πάλι ακριβό. Δεν μου λέει τίποτα για τον Μπλάνκο. Του ξαναδίνω το ίδιο DVD, το ξαναπαίρνει. Έρχεται τρίτη φορά, του λέω δεν μπορούμε, δεν έχουμε χρήματα. Του λέω ξανά για τον Μπλάνκο. Μέχρι να το αποφασίσουμε ανέβηκε η τιμή του στα 750.000. Εκεί μόνο ανακατεύτηκα, πλαγίως
».

Για τους λόγους που έφυγε ο Σέρα Φερέρ: «Ο Φερέρ χάλασε τη σχέση του με κάποιους παίκτες, με άλλους μέσα στην ομάδα, παρότι τον στήριζα μέχρι τελευταίο δευτερόλεπτο. Φτάσαμε σε σημείο που χάλασε με όλους τους υπόλοιπους εκτός από μένα την σχέση του. Δεν γινόταν να μείνει και έπρεπε να το κάνουμε γρήγορα. Δεν πήραμε προπονητή και με στήριξε μόνο ο Κανελλόπουλος. Έλεγα ότι η ομάδα είναι καλή, θα ηρεμούσε από προσωπικές τριβές και ότι έπρεπε να βάλουμε έναν δικό μας για να κατευθύνει την ομάδα.

Ο Κωστένογλου πικράθηκε και λίγο όταν σταμάτησε. Θεώρησε ότι πήγε καλά. Η ΑΕΚ τον βοήθησε να πάρει το δίπλωμα, επένδυσε πάνω του. Του είπα πως ότι και να γίνει, στο τέλος της χρονιάς θα φύγει. Να δουλέψει αλλού, να κάνει τον κύκλο του ως προπονητής. Το κατάλαβε στην πορεία, αλλά στην αρχή πικράθηκε, γιατί να αναλάβει ο Δώνης και όχι αυτός
».

Για την επιλογή του Γιώργου Δώνη: «Η μοναδική ομάδα που έβλεπα να έχει κατοχή, εκτός από τους μεγάλους, ήταν η Λάρισα του Δώνη, με μέτριους παίκτες. Έπαιζε επιθετικά, δεν έπαιρνε αποτελέσματα γιατί δεν έχει ποιότητα, αλλά είχε την κατοχή. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πριν την Λάρισα. Ήταν Έλληνας, θέλαμε να τον εμπιστευτούμε, αν και ήταν δύσκολο. Εγώ νομίζω φταίω για τον Δώνη. Τον πήρα στο λαιμό μου».

Για τη σημασία του προπονητή σε μια ομάδα: «Ως παίκτης άλλαξα πολλούς προπονητές στην ΑΕΚ. Ένας τρόπος να χαθεί ο έλεγχος στα αποδυτήρια είναι να μην στηρίζει η διοίκηση. Ως θεσμό είχα τον προπονητή ψηλά. Εκεί νομίζω είναι όλο το κλειδί. Αν υπάρχει αμφισβήτηση, τα προβλήματα θα αρχίσουν. Αν καταλάβουν οι παίκτες ότι ο προπονητής δεν πατάει καλά».

Για τον αυστηρό εσωτερικό κανονισμό που ακολούθησε: «Είχε πολλά πρόστιμα. Δεν ήθελα να γίνονται τα λάθη που έκανα εγώ... Η καθυστέρηση πριν το 89’ ήταν πρόστιμο, η γκρίνια στον διαιτητή, το ίδιο. Ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα, που γράψαμε και στον κανονισμό ότι το φερ πλέι δεν είναι... άουτ και πιέζουμε».

Για το αν έχει αντιληφθεί ποτέ εχθρική διαιτησία στην Ευρώπη: «Με δύο λάθη συνεχόμενα υπάρχει πιθανότητα να χάσεις την πρόκριση. Στην Ευρώπη καχύποπτοι δεν είμαστε. Φυσικά έχω καταλάβει πρόθεση για εχθρική διαιτησία, κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Μου θύμισε τον Βοριά ο διαιτητής. Πήγαινες να πεις μια κουβέντα, μόνο που δεν σε έβριζε, ενώ ταυτόχρονα έπιανε κουβέντα με παίκτες της Μπαρτσελόνα. Δεν υπήρχαμε μπροστά του. Η κόκκινη που είχε δώσει ήταν πολύ αυστηρή. Δεν σημαίνει ότι είναι μιλημένοι, αλλά γίνονται αυτά».

Για την καχυποψία απέναντι στην διαιτησία, στην Ελλάδα: «Με τόσα χρόνια καχυποψίας θέλει πολλά χρόνια καλής διαιτησίας για να φύγει από το κεφάλι μας. Όταν ξεπεραστεί θα ανέβει σε άλλο επίπεδο το πρωτάθλημα».

Για την ανάρτηση του υπεύθυνου επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, για την διαιτησία: «Ο ΠΑΟΚ κάνει τέτοια λάθη ακόμα και τώρα. Δημιουργεί μια τέτοια ψυχολογία. Για παράδειγμα ο Βλάνταν μίλησε πρόσφατα για την διαιτησία. Ας το κάνει η διοίκηση. Ο προπονητής δεν υπάρχει λόγος να μιλήσει για κάτι τέτοιο. Έτσι δημιουργείται άλλοθι και ψυχολογία για εκνευρισμό στους παίκτες. Κάνουν κακό στην ομάδα τέτοια σχόλια. Η ομάδα έχει νέους παίκτες με πάθος και ενθουσιασμό. Ίσως το πρόβλημα να είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος στα δύσκολα να τους κουμαντάρει. Δεν κρίνω αν έχουν δίκιο ή όχι, αλλά οι παίκτες επηρεάζονται».

Για την προσπάθεια να καθαρίσει το ποδόσφαιρο: «Πόσο κερδισμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες αν καθαρίσει το ποδόσφαιρο... Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι οι “μεγάλοι” και να γίνει αυτό που θα πουν, αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Είναι μεγάλη κουβέντα, τα έσοδα που θα έρθουν, αν ανέβει το ποδόσφαιρο. Η Ελλάδα αγαπάει το ποδόσφαιρο, αλλά γιατί ένας φίλαθλος να πάει να δει μπάλα αν είναι καχύποπτος απέναντί του».

Για την προσπάθεια που είχαν κάνει τότε για κάθαρση του ποδοσφαίρου: «Ήμουν βέβαιος για τον Τσίγγερ, γιατί είχαμε μια παραπάνω επαφή. Μου είχε πει ότι αν έμενε ο Πέτρος (σ.σ. Κόκκαλης) θα κάναμε ένα καθαρό πρωτάθλημα. Του είπα ότι δεν τον ξέρω και μου είχε εγγυηθεί γι’ αυτόν. Για να ξεκινήσει μια τέτοια κίνηση θέλει σίγουρα τις τέσσερις μεγάλες ομάδες. Αν αυτοί δεν τα βρουν, δεν γίνεται. Δεν υπάρχει λόγος να λέμε ομάδες. Δεν υπάρχει λόγος να πούμε για Ολυμπιακό, χθες θα λέγαμε κάτι άλλο και αύριο κάτι άλλο».

Για τον Σταύρο Κοντονή: «Μου κάνει εντύπωση ο υπουργός να συνομιλεί με εκπρόσωπο τύπου μιας ομάδας, με διαρροές. Δεν γίνεται να συμβαίνει αυτό. Έχουμε βάλει έναν απέναντι και... πάμε; Μπορεί όντως να είναι απέναντι, αλλά δεν καθαρίζει έτσι το ποδόσφαιρο. Ιδίως από την πλευρά του Υπουργού. Ή είναι όλοι μαζί του ή όλοι εναντίον του».

Για την προσπάθεια που είχε κάνει για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Εγώ ήθελα γήπεδο στη Φιλαδέλφεια, πληρώσαμε αρκετά χρήματα για μελέτες, αλλά δεν έβγαιναν. Για να κάνεις ένα γήπεδο χρειάζονται εμπορικοί χώροι, όπως έμαθα, για να βγαίνουν τα έξοδα. Το γήπεδο δεν είναι για μένα, είναι για 100 χρόνια μετά. Έχω πανηγυρίσει όλα μου τα γκολ στη Φιλαδέλφεια. Ένιωθα δέος όταν έπαιζα στον Απόλλωνα και περνούσα έξω από τη σκεπαστή. Είναι αστείο να λένε ότι δεν το ήθελα. Για να γινόταν κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει ένα μικρό γήπεδο και όλα τα έσοδα θα πήγαιναν σ’ αυτό το γήπεδο. Δεν θα είχε έσοδα η ομάδα. Σε βάθος χρόνου φανταζόμουν ότι θα γινόταν πιο ανταγωνιστικό. Είχα μεγάλα όνειρα για την ομάδα. Ακόμα και τώρα, ένας τόσο δυνατός παράγοντας, βλέπουμε πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει. Είναι πρόβλημα και η τοπική κοινωνία. Είχαμε ξεκινήσει μελέτες για κάθε λεπτομέρεια. Μετά από πολλούς μήνες είχαμε πει ότι δεν γίνεται. Εγώ δεν είχα στο μυαλό μου να κάτσω 20 χρόνια πρόεδρος. Θα γινόταν, για να το χαρούν τα παιδιά μου».

Για τις κινήσεις που είχε κάνει για το γήπεδο: «Δεν το είχα κάνει μόνος, όλοι οι μέτοχοι. Συναντηθήκαμε με τους πέντε μεγαλύτερους αρχιτέκτονες που έχουν χτίσει τα καλύτερα γήπεδα στον. Ήταν πολλοί ακριβοί. Τα είχαμε με έναν Αυστριακό, τον Χέρτζοκ, του άρεσε πάρα πολύ το κόνσεπτ. Ενθουσιάστηκε με την ιστορία της ΑΕΚ. Πέρασε από δω, μας άφησε ένα DVD, το έχουμε ακόμα να το κοιτάμε. Θέλαμε να είναι όμορφο».

Για το ότι σταμάτησε: «Τότε και η Λάρισα ήθελε να φτιάξει γήπεδο. Κάναμε συναντήσεις με τον Σουφλιά. Κάναμε ένα-δύο ραντεβού. Πριν από ένα ραντεβού η Λάρισα έκανε πορεία κατά του Σουφλιά κι αυτός έκανε πίσω. Όταν συναντηθήκαμε, ήμουν λίγο πιο επιθετικός αλλά πάντα με ευγένεια. Του ανέφερα πως μαζεύτηκαν στη Λάρισα και έκανε πίσω. Γιατί καθυστερούμε σε μια ομάδα με ενάμισι εκατομμύριο κόσμο. Όταν φύγαμε, μου είπαν ότι δεν του άρεσε η συμπεριφορά μου. Ζήτησε να μην είμαι στα επόμενα ραντεβού και δεν ξαναπήγα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x