Ψυχαγωγία

Τσίμας στον ΣΠΟΡ FM: «Δεν είχαμε καμία εγγύηση ότι εκεί που θα πάμε δεν θα πέσει μια βόμβα»

Τις αναμνήσεις του από το ταξίδι του με την ΑΕΚ στο Βελιγράδι για το ματς με την Παρτιζάν το 1999 μετέφερε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και στην εκπομπή του Ντέμη Νικολαΐδη ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Τα όσα έζησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του με την ΑΕΚ στο Βελιγράδι για το ματς με την Παρτιζάν το 1999 κατά τη διάρκεια του πολέμου, μετέφερε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και στην εκπομπή του Ντέμη Νικολαΐδη ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Ο Παύλος Τσίμας αναφέρθηκε στο ξεκίνημα στην κατάσταση που επικρατούσε στο Βελιγράδι, στον… φόβο που υπήρχε λόγω του βομβαρδισμού από το ΝΑΤΟ αλλά και για την σημασία της κίνησης της ΑΕΚ να πάει να αγωνιστεί στη γείτονα χώρα σε καιρό πολέμου.

Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή «Ντεμοτεχνείο» και στους Αλέξη Σπυρόπουλο, Ντέμη Νικολαΐδη

«Ήταν ένα τρομερό ταξίδι, συγκινητικό. Ήμασταν όλοι εξαιρετικά φορτισμένοι, ήταν μια πολύ μεγάλη στιγμή. Το MEGA είχε αποφασίσει να το μεταδώσει live, είχε έρθει αν θυμάμαι ο Νικος ο Κατσαρός να κάνει την μετάδοση και στείλανε και εμένα από κοντά, που μόλις είχα γυρίσει από το Βελιγράδι. Θυμάμαι στις 24 Μαρτίου είχαν αρχίσει οι βομβαρδισμοί. Την άλλη ημέρα ακριβώς πήρα το αεροπλάνο και πήγα στη Βουδαπέστη και από εκεί πήρα ένα ταξί, το μοιράστηκα με άλλους τρεις Σέρβους που είχαν αφήσει την οικογένειά τους λόγω του πολέμου και πήγαμε στο Βελιγράδι. Δεν επιτρεπόταν εκείνο το διάστημα πτήσεις πάνω από την Γιουγκοσλαβία, είχαν κλείσει όλα τα αεροδρόμια.

Θυμάμαι στο ταξί ήμουν με τρεις Σέρβους ανήσυχους και συγκινημένους. Όλοι φεύγανε από την χώρα, ενώ εμείς πηγαίναμε. Από πάνω βλέπαμε τα αεροπλάνα να πετάνε και ακούγαμε τους κρότους από τις βόμβες που έπεφταν. Κοιμηθήκαμε το βράδυ στη Βουδαπέστη και την άλλη ημέρα πήγαμε στο Βελιγράδι. Ο κόσμος που ήξερε ότι θα πάει η ΑΕΚ εκεί, είχε βγει στους δρόμους με σημαίες. Ήταν 15 ημέρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, δεν είχαμε καμία εγγύηση ότι εκεί που θα πάμε ότι δεν θα πέσει μια βόμβα. Ωστόσο, δεν φοβόμασταν. Συμμετείχαμε σε κάτι που είχε ιστορική σημασία, οι άνθρωποι που μας υποδέχθηκαν ήξεραν ότι ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Ήμασταν τρία πούλμαν. Ήταν ένα η ομάδα με τη διοίκηση, ένα οι φίλαθλοι και ένα των δημοσιογράφων. Εγώ ήμουν με τους φιλάθλους, δεν θυμάμαι γιατί, και ήταν η στιγμή στη ζωή μου που ήρθα πιο κοντά με τους ΑΕΚτσήδες»
, είπε αρχικά.

Για ήταν τόσο σημαντική η κίνηση της ΑΕΚ να πάει να παίξει στο Βελιγράδι: «Ήταν το 1999. Υπάρχει απόλυτο εμπάργκο, η Σερβία ήταν αποκλεισμένη από τα πάντα. Επιπλέον, υπήρχε το ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει συνεχώς. Η Σερβία προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της, υπήρχε μεγάλη πείνα, εισαγωγές-εξαγωγές δεν γίνονταν. Ένας λαός ολόκληρος είχε αποκλειστεί από τον κόσμο, συν ότι τους βομβάρδιζαν συνεχώς. Ήταν ένα τρομερό δράμα, δεν ξέρω αν ένας 20αρης μπορεί να αντιληφθεί ότι 200 χιλιόμετρα από την χώρα σου γίνεται πόλεμος και πεθαίνει κόσμος.

Η ΑΕΚ κινδύνευε να τιμωρηθεί από τους διεθνείς οργανισμούς γιατί πήγαινε σε μια χώρα που γινόταν πόλεμος, η FIFA είχε αποκλείσει την Σερβία από τα πάντα. Η κίνηση της ΑΕΚ ήταν γενναία, μάγκικη. Πήγαμε να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους μέσα από το ποδόσφαιρο. Φανταστείτε ότι ήταν γήπεδο στη μέση μιας πόλης που βομβαρδίζεται και γέμισε με πολίτες. Είδαν μια ελληνική ομάδα που ήρθε να παίξει ποδόσφαιρο. Ήταν μια κίνηση για να σταματήσει ο πόλεμος. Η κίνηση της ΑΕΚ ήταν σπουδαία. Οι νεότεροι δεν μπορούν να αντιληφθούν τι είναι πόλεμος και πόσο κοντά ήταν σε εμάς. Υπήρχαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ που στάθμευαν στη Θεσσαλονίκη και μετά έμπαιναν στα Σκόπια. Θυμάμαι και ότι η διαδρομή όταν φεύγαμε ήταν επικίνδυνη. Επιπλέον, τρία πούλμαν κομβόι θα μπορούσε να είναι στρατιωτικός στόχος.

Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά σε αυτό το παιχνίδι που έκαναν μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα. Είχα ρωτήσει τον κύριο Νίκο τον Κατσαρό αν μου επιτρέπει να κάνω για ένα μικρό διάστημα και με είχε αφήσει. Ωστόσο, κατάλαβα ότι είναι πολύ δύσκολο».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x