Παναγιώτης Κεφαλάς

Το ορεξάτο και… γεμάτο ντεμπούτο του Μήτρου-Λονγκ με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Τα πρώτα δείγματα… γραφής του με τη φανέλα του Ολυμπιακού κατέθεσε ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ, κάνοντας το ντεμπούτο του κόντρα στον Απόλλωνα Πατρών.

Η… γραφειοκρατία και η Ευρωλίγκα καθυστέρησαν το ντεμπούτο του Ναζ Μήτρου-Λονγκ με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωσαν την απόκτηση του 30χρονου γκαρντ στις 21 Νοεμβρίου του 2023, αλλά ήρθε η στιγμή να παίξει πρώτη φορά με την ομάδα του Πειραιά στις 24 Δεκεμβρίου και στην αναμέτρηση με τον Απόλλωνα Πατρών, για την 11η αγωνιστική της Stoiximan Basket League.

Όλο αυτό το διάστημα, όπου περίμενε να πάρει την ελληνική ταυτότητα, ο Μήτρου-Λονγκ έκανε μόνο προπονήσεις με τον Ολυμπιακό, αφού η συμμετοχή του με τη Ζαλγκίρις στη φετινή Ευρωλίγκα, του στέρησε το δικαίωμα να παίξει στον υπόλοιπο πρώτο γύρο της διοργάνωσης.

Στην πρώτη του εμφάνιση με τα ερυθρόλευκα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας του έδωσε αρκετά λεπτά και ο Μήτρου-Λονγκ τα κέρδισε, δείχνοντας παράλληλα αρκετούς από τους τομείς που μπορεί να προσφέρει στην ομάδα του Πειραιά. Συγκεκριμένα, ο 30χρονος γκαρντ αγωνίστηκε για 26:41’’, έχοντας 5 πόντους με 1/3 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα και 2 λάθη.

Από σωματικής άποψης, αυτό που διέκρινε κάποιος στον Ελληνοκαναδό απέναντι στον Απόλλωνα είναι ότι πρόκειται για έναν αρκετά γοργοπόδαρο παίκτη. Του αρέσει το τρανζίσιον και γενικά αρκετές φορές στο παιχνίδι πέρασε πολύ γρήγορα το κέντρο χωρίς χρονοτριβές. Μάλιστα, έδειξε ότι δεν είναι από τους παίκτες που δεν «κλέβουν» στην άμυνα. Εκτός από την πίεση στον αντίπαλο γκαρντ, όπου έκανε και ένα κλέψιμο, ο Μήτρου-Λονγκ έτρεξε πολύ γρήγορα και σε μία άμυνα, προσφέροντας μία εντυπωσιακή τάπα στον Ντέσμοντ Γουάσινγκτον.

Όσον αφορά στην επίθεση τώρα. Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ είναι καθαρός «1». Του αρέσει ο ρόλος του οργανωτή και αυτό θα έχει και στον Ολυμπιακό. Στο ματς με τον Απόλλωνα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον χρησιμοποίησε σε σχήματα με όλους τους υπόλοιπους γκαρντ όπως Τόμας Γουόκαπ, Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος και Μιχάλη Λούντζη. Αρχικά, έδειξε ότι προτεραιότητα αποτελεί για εκείνον η δημιουργία. Τελείωσε το ματς με 4 ασίστ, αλλά πολλές φορές προσπάθησε να παίξει το πικ εν ρολ (και το κατάφερε), ενώ γενικά πασάρει αρκετά στο παιχνίδι, χωρίς να κάνει κατάχρηση ντρίμπλας, κάτι που δεν αρέσει σε καμία περίπτωση στον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Από ‘κει και πέρα, εάν και έχει ύψος 1.93μ. χρησιμοποιεί την αλτικότητά του και για τα ριμπάουντ. Γι’ αυτό, ολοκλήρωσε το παιχνίδι με τον Απόλλωνα με 5 «σκουπίδια», δείχνοντας ότι και εκεί μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό.

Μήτρου-Λονγκ: Το ορεξάτο και γεμάτο ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό

Στο μοναδικό κομμάτι που δεν ήταν τόσο εντυπωσιακός ο Μήτρου-Λονγκ ήταν η επιθετική συγκομιδή. Σημείωσε 5 πόντους, παίρνοντας συνολικά 8 σουτ. Είχε ένα 1/3 δίποντα και 1/5 τρίποντα. Στην επίθεση, όπως κάθε νεοφερμένος σε μία ομάδα έδειξε μία σχετική διστακτικότητα, γι’ αυτό και ενδεχομένως να ήταν άστοχος, αφού έκανε δεύτερες και τρίτες σκέψεις πριν εκτελέσει. Αυτό, είναι κάτι φυσιολογικό για κάθε… ρούκι, οπότε είναι πολύ πιθανό να το βελτιώσει στη συνέχεια και να προσφέρει και σ’ αυτόν τον τομέα ο Μήτρου-Λονγκ.

Βάσει των αριθμών που έχει στην τριετή παρουσία του στην Ευρώπη, ο Μήτρου-Λονγκ έχει δείξει ότι και επιθετικά μπορεί να σταθεί αρκετά καλά. Στην πρώτη του σεζόν στην ήπειρό μας και στην Ιταλία το 2021/22 με τη φανέλα της Μπρέσια είχε κατά μέσο όρο 17,6 πόντους, με στα 37% τρίποντα. Την επόμενη χρονιά, έκανε το μεγάλο βήμα, υπογράφοντας στην Αρμάνι Μιλάνο. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό σε ομάδα Ευρωλίγκας ο ρόλος του συρρικνώθηκε κάπως και φυσικά τα λεπτά συμμετοχής από τα 29 που είχε κατά μέσο όρο στην Μπρέσια, έπεσαν στα περίπου 20 στο σύνολο του Έτορε Μεσίνα.

Εκεί, είχε κατά μέσο όρο 7,4 πόντους με 35% τρίποντο. Το φετινό καλοκαίρι, ο Μήτρου-Λονγκ υπέγραψε στη Ζαλγκίρις, με την οποία πρόλαβε να αγωνιστεί σε 19 ματς σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα. Πολύ περισσότερο έπαιξε στην εγχώρια λίγκα, προσφέροντας 8,4 πόντους, σε 19 λεπτά συμμετοχής, ενώ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση είχε μόλις 10,2 λεπτά συμμετοχής, με 4,1 πόντους ανά ματς.

Τελευταίο και… ελπιδοφόρο νέο για τον Ολυμπιακό αναφορικά με τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ είναι οι ελεύθερες βολές. Πρόκειται για έναν αξιόπιστο σουτέρ από τη γραμμή, αφού στην Μπρέσια είχε 86,1%, στην Αρμάνι Μιλάνο 90% και φέτος στη Ζαλγκίρις 90,9%.

Όπως και να 'χει, με τον Ελληνοκαναδό στο παρκέ η ομάδα του Πειραιά θα είναι πιο γρήγορη και θα τρέχει στο παρκέ, αφού πρόκειται για παίκτη που του αρέσει το τρανζίσιον. Το θέμα για τον ίδιο είναι να αφομοιώσει όσο πιο σύντομα μπορεί το παιχνίδι των συμπαικτών του, καθώς το μπάσκετ που θέλει να παίζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι κυρίως... αυτοματοποιημένο. Στο πρώτο του δείγμα, πάντως, έδειξε ότι δεν κάνει εξεζητημένες ενέργειες ή το κάτι παραπάνω απλώς και μόνο για εντυπωσιασμό και πλέον ο Ολυμπιακός προσέθεσε ακόμη έναν πολύ καλό χειριστή μαζί με τους Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος. Βέβαια, το ακόμη πιο σοβαρό δείγμα από τον Μήτρου-Λονγκ θα δοθεί στις 2 Ιανουαρίου του 2024. Συγκεκριμένα, στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου της Ευρωλίγκας, όπου ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί την πρώην ομάδα του, Αρμάνι Μιλάνο, για τη 18η αγωνιστική.

Μήτρου-Λονγκ: Το ορεξάτο και γεμάτο ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό

Εκτός από τον Μήτρου-Λονγκ που έκανε το ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό, ο Φίλιπ Πετρούσεφ πήρε και τα πρώτα του… ελληνικά λεπτά με τα ερυθρόλευκα. Έπειτα από τα δύο ματς Ευρωλίγκας (με Βαλένθια και Βιλερμπάν), ο 23χρονος ψηλός αντιμετώπισε και τον Απόλλωνα. Σε 23:08’’ παρουσίας είχε 12 πόντους με 6/9 δίποντα και 0/1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 τάπα. Ελλείψει του Μουσταφά Φαλ, ο οποίος πήρε ανάσες στο συγκεκριμένο ματς, ο Σέρβος έπαιξε αρκετά στο «5», ενώ σε κάποια σχήματα αγωνίστηκε και ως «4» παρέα με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ συνθέτοντας ένα δίδυμο… πύργων στη φροντ λάιν.

Από 'δω και στο εξής, ο Πετρούσεφ θα παίρνει όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής στον Ολυμπιακό, προσφέροντας το ύψος και την αθλητικότητα που θέλει η ομάδα στο «4». Οπότε, αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν τον Λουκ Σίκμα τον... ξεχνάμε, τουλάχιστον για τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, αφού βγήκε από τη λίστα των ξένων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x