sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Southwest: Ο Ντόντσιτς, ο Ζάιον και η αναδόμηση του Πόποβιτς

Διαβάστε το τέταρτο μέρος του αφιερώματος του sport-fm.gr για τη νέα σεζόν στο ΝΒΑ. Σε αυτό εστιάζουμε στην Southwest των Μάβερικς, Σπερς, Ρόκετς, Γκρίζλις και Πέλικανς.

To sport-fm.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 30 ομάδων του ΝΒΑ που ρίχνονται στη μάχη του πρωταθλήματος (18/10). Μετά την Ανατολή και την περιήγηση σε Central, Southeast και Atlantic, περνάμε πλέον στη Δύση.

Η αρχή γίνεται από την Southwest. Αναλύουμε πώς σμίγουν Λούκα Ντόντσιτς και Τζέισον Κιντ στο Ντάλας, το rebuilding που κάνουν Σπερς και Ρόκετς, την εμπιστοσύνη των Γκρίζλις στην περσινή συνταγή, αλλά και τα πολλά ερωτηματικά των Πέλικανς του Ζάιον Γουίλιαμσον.

Σαν Αντόνιο Σπερς: Trust the Pop’s process

Οι Σπερς έμειναν για δεύτερη σερί σεζόν εκτός playoffs, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς, με τον Μάνου Τζινόμπιλι σε ρόλο συμβούλου πλέον, είναι σαφές πως αποφάσισε να κάνει «σκληρό» rebuilding στην ομάδα, που έχασε μέσα σε λίγους μήνες Μιλς, Όλντριτζ, ΝτεΡόζαν και Γκέι, προκειμένου να δώσει κι άλλο τόπο στα νιάτα. Οι Ντεζούντε Μάρεϊ, Κέλντον Τζόνσον, Λόνι Γουόκερ και ο ρούκι Τζος Πρίμο θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τη βάση της νέας ομάδας, που όμως δύσκολα θα μπορεί να έχει αξιώσεις άμεσα.



Κυριότερες προσθήκες: Αλ-Φαρούκ Αμίνου (F, Μπουλς), Ζακ Κόλινς (C, Μπλέιζερς), Μπριν Φορμπς (G, Μπακς), Τζοκ Λαντέιλ (C, Μέλμπουρν Γιουνάιτεντ), Νταγκ ΜακΝτέρμοτ (F, Πέισερς), Τζος Πρίμο (SG, ντραφτ), Θάντεους Γιανγκ (F, Μπουλς).

Κυριότερες αποχωρήσεις: ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν (G/F, Μπουλς), Γκοργκί Ντιένγκ (PF/C, Χοκς), Ρούντι Γκέι (F, Τζαζ), Τρέι Λάιλς (F, Πίστονς), Πάτι Μιλς (G, Σπερς).

Μεγάλο ατού: Ο Γκρεγκ Πόποβιτς είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ομάδας. Έστω και στα 72 του, παραμένει εξαιρετικά διαυγής και φαίνεται πως έχει βάλει ως τελευταία αποστολή της καριέρας του να φτιάξει τη μαγιά για την επόμενη μεγάλη ομάδα των Σπερς.

Μεγάλο ερωτηματικό: Χωρίς βετεράνους πρώτης γραμμής, καθώς οι Μιλς, ΝτεΡόζαν και Γκέι δεν αντικαθίστανται επαρκώς από παίκτες όπως οι Αμίνου, ΜακΝτέρμοτ, Γιανγκ και Φορμπς, είναι άγνωστο αν οι νέοι θα βρουν αγωνιστικές σταθερές για να εξελιχθούν δίπλα τους.

Καλύτερο σενάριο: Ο «Ποπ» κάνει τα… μαγικά του, οι νέοι ξεπερνούν τις προσδοκίες και οι Σπερς φτάνουν στο όριο της πρόκρισης για τα play in.

Χειρότερο σενάριο: Οι Σπερς πέφτουν αρκετά από τις 32 και 33 νίκες που είχαν τις δύο τελευταίες σεζόν, περιορίζονται στις τελευταίες θέσεις της Δύσης και «φωνάζουν» πως πέρα από ταλέντα χρειάζονται έναν-δύο έτοιμους παίκτες να ηγηθούν.

Χιούστον Ρόκετς: Νέο αίμα, νέα αρχή

Οι Ρόκετς γύρισαν σελίδα με την περσινή αποχώρηση του Τζέιμς Χάρντεν και θα συνεχίσουν και στο 2021/22 την αναδόμησή τους. O Τζέιλεν Γκριν που επέλεξαν στο νούμερο «2» θα χριστεί ηγέτης της επόμενης μέρας, ενώ χώρο για να «βλαστήσουν» θα έχουν κι άλλα υψηλά πικ, όπως ο Τούρκος ψηλός Αλπερέν Σενγκούν (Νο 16), ο Ισπανός «δυναμίτης» Ουσμάν Γκαρούμπα (Νο 23) και ο Τζος Κρίστοφερ (Νο 24). Πόρτερ, Μάρτιν και Τέιτ ανήκουν περίπου στην ίδια γενιά και εφόσον Γουόλ και Γουντ είναι υγιείς, το μείγμα θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον.

Southwest

Κυριότερες προσθήκες: Τζέιλεν Γκριν (G, ντραφτ), Τζος Κρίστοφερ (SG, ντραφτ), Ουσμάν Γκαρούμπα (PF/C, ντραφτ, Ρεάλ Μαδρίτης), Αλπερέν Σενγκούν (PF/C, ντραφτ, Μπεσίκτας), Ντάνιελ Τάις (C, Μπουλς).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Έιβερι Μπράντλεϊ (G, Γουόριορς), Στέρλινγκ Μπράουν (G/F, Μάβερικς), Κέλι Ολίνικ (PF, Πίστονς), Ντι Τζέι Γουίλσον (F, Θάντερ).

Μεγάλο ατού: Η προοπτική. Οι Ρόκετς επέλεξαν τέσσερις παίκτες στα πρώτα 24 νούμερα του ντραφτ και μπορούν να χτίσουν κάτι καλό για το μέλλον, χωρίς πίεση για άμεσα αποτελέσματα.

Μεγάλο ερωτηματικό: Ο Τζον Γουόλ και ο Κρίστιαν Γουντ είναι οι πιο έτοιμοι παίκτες κορυφαίου επιπέδου, αλλά οι τραυματισμοί που τους έχουν ταλαιπωρήσει δημιουργούν ερωτηματικά για το πόσο μπορούν να βοηθήσουν.

Καλύτερο σενάριο: Οι Ρόκετς παίζουν όμορφο στο μάτι μπάσκετ, οι νέοι της ομάδας εξελίσσονται εντυπωσιακά παίρνοντας χρόνο και ευθύνες, με την ομάδα τους να τερματίζει αρκετά πάνω από τον πάτο της Δύσης και με πολύ καλύτερο ρεκόρ από το περσινό 17-55.

Χειρότερο σενάριο: Χωρίς επαρκή στήριξη από τους παλιούς και με τόσα νέα πρόσωπα, οι Ρόκετς μοιάζουν με… πείραμα, που όμως δεν πετυχαίνει και η 15η θέση στη Δύση είναι αναπόφευκτη για δεύτερη σερί σεζόν.

Μέμφις Γκρίζλις: Περιμένοντας την ωρίμανση

Οι Γκρίζλις επέστρεψαν στα playoffs μετά από μια τετραετία και επέλεξαν συνειδητά να εμπιστευτούν τη συνταγή της επιτυχίας. Βασιζόμενοι στη νεανική τριάδα των Τζα Μοράντ, Ντίλον Μπρουκς και Τζάρεν Τζάκσον, άλλαξαν προσανατολισμό στο «5» με τον αμυντικογενή Στίβεν Άνταμς αντί του πιο ποιοτικού Γιόνας Βαλαντσιούνας, ενώ επένδυσαν στον Ζάιρ Γουίλιαμς στο «10» του ντραφτ. Ο Τέιλορ Τζένκινς έχει παρουσιάσει έργο και καλείται να οδηγήσει το Μέμφις στο επόμενο επίπεδο.

Southwest

Κυριότερες προσθήκες: Στίβεν Άνταμς (C, Πέλικανς), Σάντι Αλντάμα (PF/C, ντραφτ), Τζάρετ Κάλβερ (G/F, Τίμπεργουλβς), Κρις Νταν (G, Ατλάντα Χοκς), Σαμ Μέριλ (G, Μπακς), Ζάιρ Γουίλιαμς (G/F, ντραφτ).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Γκρέισον Άλεν (SG, Μπακς), Τιμ Φρέιζερ (G, ελεύθερος), Γιόνας Βαλαντσιούνας (C, Πέλικανς), Τζάστις Γουίνσλοου (F, Κλίπερς).

Μεγάλο ατού: Οι Γκρίζλις διαθέτουν έναν πολύ ταλαντούχο νεανικό κορμό ηγετών στα πρόσωπα των Μοράντ, Μπρουκς και Τζάκσον. Με την κατάλληλη πλαισίωση, το μέλλον προμηνύεται λαμπρό.

Μεγάλο ερωτηματικό: Παρότι έγιναν ελάχιστες αλλαγές στο ρόστερ, αποχώρησαν δύο «βασικοί» με καλή παρουσία, ο Γκρέισον Άλεν και ο Γιόνας Βαλαντσιούνας. Είναι άγνωστο αν οι Τζάρετ Κάλβερ και Στίβεν Άνταμς θα γεμίσουν τα παπούτσια τους.

Καλύτερο σενάριο: Με μια σεζόν ανάλογη με την περσινή, οι Γκρίζλις μπαίνουν ξανά στα playoffs (έστω και μέσω play in) και αυτή τη φορά είναι πιο ανταγωνιστικοί στον πρώτο γύρο.

Χειρότερο σενάριο: Στην πολύ ανταγωνιστική Δύση, οι Γκρίζλις δεν δείχνουν αξιοσημείωτη πρόοδο σε σχέση με πέρσι και τελικά μένουν οριακά εκτός playoffs.

Μάβερικς: Εκεί που η «μαγεία» του Ντόντσιτς συναντά την ψυχολογία του… Ντάλας

Southwest

Από την ημέρα που η επιλογή στο ντραφτ ήταν ο Λούκα Ντόντσιτς υπάρχει η πίστη ότι οι Μάβερικς μπορούν να στηριχτούν πάνω του και να κάνουν μεγάλα πράγματα ξανά. Με μπροστάρη τον Σλοβένο και ένα καλό δομημένο ρόστερ γύρω του, οι Τεξανοί αποτελούν από τις σταθερές δυνάμεις της Δύσης. Συμμετέχουν στα playoffs και κάποια στιγμή είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα παίξουν σε Τελικούς. Η περσινή πορεία τους ήταν σχετικά καλή, αλλά φυσικά από την άλλη κάτι έλειπε και δεν προχώρησαν τόσο πολύ, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στον πρώτο γύρο των playoffs της Δύσης από τους Κλίπερς, οι οποίοι έφτασαν μέχρι τους τελικούς της περιφέρειας. Οι Μάβερικς, λοιπόν, κάνουν σταθερά βήματα μπροστά. Ο κορμός που τους οδηγεί δεν «χάλασε» και θέλουν κάνουν το βήμα παραπάνω, έχοντας πλέον στην άκρη του πάγκου τον Τζέισον Κιντ.

Κυριότερες προσθήκες: Μόουζες Μπράουν (C, Θάντερ), Στέρλινγκ Μπράουν (G, Ρόκετς), Ρέτζι Μπούλοκ (F, Νικς), Φρανκ Ντιλικινά (G, Νικς).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Νικολό Μέλι (F, Αρμάνι Μιλάνο), Τζέι Τζέι Ρέντικ (G, αποσύρθηκε), Τζος Ρίτσαρντσον (G, Σέλτικς).

Μεγάλο ατού: Όλα ξεκινούν από τον Λούκα Ντόντσιτς. Χρόνο με το χρόνο ο Σλοβένος παρουσιάζεται όλο καλύτερος και αν και είναι μόλις 22 ετών δεν έχει κανένα πρόβλημα να κουβαλήσει μόνος του την ομάδα.

Μεγάλο ερωτηματικό: Ο Ρικ Καρλάιλ δεν θα είναι έπειτα από 13 χρόνια στην άκρη του πάγκου των Μάβερικς. Ο προπονητής που τους οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2011 και εκείνος που «έχτισε» το σύνολο γύρω από τον Ντόντσιτς. Άρα, ερωτηματικό θα είναι ο Τζέισον Κιντ και κατά πόσο θα μπορέσει να παρουσιάσει κάτι καινούριο και φρέσκο.

Καλύτερο σενάριο: Να παραμείνουν ως μία σταθερή δύναμη της Δύσης και προοδευτικά να προχωρούν στα playoffs.

Χειρότερο σενάριο: Να μην δέσει η… μαγιά με τον Τζέισον Κιντ και ο νέος προπονητής να μην καταφέρει να τους εμπνεύσει.

Πέλικανς: Σταρ έχουμε, πάμε να κάνουμε και κάτι

Οι Πέλικανς είναι από τις… άτυχες ομάδες του ΝΒΑ. Η Νέα Ορλεάνη φημίζεται περισσότερο για τους Saints που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα του NFL, παρά για την ομάδα μπάσκετ. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση των «πελεκάνων» κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα φτάσει στον… αφρό και δεν θα αρκείται απλώς με τη συμμετοχή στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Η αρχή είχε γίνει με τον Άντονι Ντέιβις και από τότε που εκείνος μετακόμισε στο Λος Άντζελες για τους Λέικερς, η ομάδα άρχισε να… μαραζώνει. Όμως, η επιλογή του εκρηκτικού και μελλοντικού σταρ του ΝΒΑ, Ζάιον Γουίλιαμσον, αναπτέρωσε το ηθικό όλων στους Πέλικανς, οι οποίοι πλέον προσπαθούν να βρουν τα κατάλληλα εργαλεία που θα πλαισιώσουν τον σταρ τους για να παρουσιάσουν ένα ανταγωνιστικό σύνολο, όπως για παράδειγμα ο Μπράντον Ίνγκραμ. Κάνουν, λοιπόν, ένα νέο ξεκίνημα και με «όπλο» τον ενθουσιασμό έχουν θέσει ως στόχο την επιστροφή στα playoffs.

Southwest

Κυριότερες προσθήκες: Ντεβόντε Γκρέιαμ (G, Χόρνετς), Τόμας Σατοράνσκι (G, Μπουλς), Γκάρετ Τεμπλ (G, Μπουλς), Γιόνας Βαλαντσιούνας (C, Γκρίζλις).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Στίβεν Άνταμς (C, Γκρίζλις), Λόνζο Μπολ (G, Μπουλς), Έρικ Μπλέντσο (G, Κλίπερς), Τζέιμς Τζόνσον (F, Νετς).

Μεγάλο ατού: Αν βάλουμε στην άκρη τον Ζάιον Γουίλιαμσον, μπορεί κάποιος να πει ότι έγιναν καλές κινήσεις το καλοκαίρι στην στελέχωση του ρόστερ. Γενικά το νεανικό στοιχείο, με τον ενθουσιασμό που αυτό φέρνει, είναι στα συν της ομάδας.

Μεγάλο ερωτηματικό: Το υλικό υπάρχει στην ομάδα. Δεν μπορεί κανείς, όμως, να πει ότι… ξεχειλίζει από εμπειρία τόσο το ρόστερ, όσο και η άκρη του πάγκου, καθώς ο νέος προπονητής, Γουίλι Γκριν, είναι ρούκι.

Καλύτερο σενάριο: Δεν είναι άλλο από το να επιστρέψουν στα playoffs. Πέρυσι δεν κατάφεραν να παίξουν ούτε στα play-in, μένοντας στην 11η θέση της Δύσης.

Χειρότερο σενάριο: Είναι πολλά τα στοιχήματα που έχουν πάρει φέτος οι Πέλικανς και το χειρότερο για εκείνους θα είναι μην βγει κάποιο και να αρχίσουν να… ψάχνονται από νωρίς, χωρίς να καταφέρουν κάτι.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κεφαλάς, Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x