Τα τραγούδια της... άλλης όχθης

Είναι και ο πρώτος... Μάγγας!

Στο σκαμμένο πρόσωπο της Φιλιώς αναγνωρίζει κανείς την τραχιά ελληνική γη, αυτή που ένας… μάγκας σαν το Γιώργο τη γητεύει!

Με τα χειροποίητα «άμφιά» του, ο Μάγγας είναι έτοιμος για την ιεροτελεστία και η Φιλιώ παράμερα, για το… ψαλτήρι. Το «εκκλησίασμα» είναι από πιστούς που ονειρεύονται να ξαναστήσουν ένα πανηγύρι ελληνικό, ένα πανηγύρι, στο αλώνι του Άη Γιώργη, που να στέλνει τους ήχους και τις… μυρωδιές του στα λαγκάδια και τις γύρω βουνοκορφές.

Μπροστά ο Μάγγας με τους απίστευτους δακτυλισμούς, που κάνουν το κλαρίνο να αγκομαχάει και πίσω η Πυργάκη να αναζητεί έναν πλάτανο και μια πηγή, για να ξαποστάσει και να αρχίσει το «κλάμα».

Όλοι ψάχνουν την αφορμή για να το ρίξουν στο γλέντι και το πιοτί και η παρέα ολοένα και μεγαλώνει. Η φωνή της Φιλιώς ακούγεται κάπως κουρασμένη, διότι κουβαλάει τα χρόνια, τον πόνο, το κλάμα και τους ήχους μιας ολόκληρης γενιάς.

Το κλαρίνο του Μάγγα, όμως, ξέρει να ξεγελάει το χρόνο και να πηγαίνει πίσω, σε άλλες εποχές, για να κλέψει κάποιο φύσημα, κάποιο σκέρτσο, κάτι διαφορετικό στο παίξιμο, από τον Καρακώστα, τον Γιαούζο, τον Ανεστόπουλο και τους άλλους που άνοιξαν το μπογάζι του δημοτικού τραγουδιού.

Αυτές τις εικόνες, που κανείς δεν μπορεί να τις αντιληφθεί, παρά μόνο αν τις ζήσει, θα προσπαθήσουμε να τις …εγκλωβίσουμε σε ένα τραγούδι. Και αν μέσα σε τρία λεπτά μπορέσετε να ξαναφέρετε στο νου σας τα χρόνια εκείνα, τότε σίγουρα είστε από εκείνους που περιμένουν οι αστοί για να τους περάσετε… απέναντι!





Ο Γιώργος Τσάμπρας πηγαίνει το χρόνο πίσω και δίνει χρώμα σε ξεθωριασμένες εικόνες από το παρελθόν. Ξαναβάζει στη ζωή μας ήθη και έθιμα ξεχασμένα και μας ξαναθυμίζει στιγμές που οι παλιοί τις θυμούνται με νοσταλγία και οι νέοι τις αναζητούν στα λευκώματα των γονιών τους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x