Stoiximan

Μάριο Γκέτσε: Από τον πάγκο στη… Νέμεση με τη Γερμανία!

Η Γερμανία έφτασε στην κατάκτηση του τέταρτου Μουντιάλ της το 2014, με τον Μάριο Γκέτσε να γίνεται μάλλον απρόσμενα, βάσει της συνολικής παρουσίας του, ο σκόρερ-ήρωας του τελικού με την Αργεντινή.

Δεδομένο πρώτο: ο Μάριο Γκέτσε δεν… έχαιρε της απόλυτης εκτίμησης του Πεπ Γκουαρντιόλα στη Μπάγερν Μονάχου.

Παρότι ο Ισπανός τεχνικός μετακόμισε στους Βαυαρούς το ίδιο καλοκαίρι, του 2013 συγκεκριμένα, με τον 22χρονο τότε Γερμανό μέσο, ουδέποτε… πέταξε την σκούφια του με την προοπτική της συνεργασίας τους.

Μάριο Γκέτσε: Από τον πάγκο στη… Νέμεση με τη Γερμανία!

Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα και από τους αριθμούς του Γκέτσε στην κοινή τριετία του με τον νυν προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι στη Μπάγερν…

Θα πει κανείς ότι η πρώτη χρονιά του νυν άσου της Άιντραχτ Φρανκφούρτης περιλάμβανε 45 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ο αντίλογος λέει ότι μεταφράστηκαν σε «μόλις» 2.087 αγωνιστικά λεπτά!

Είχε όλο το «πακέτο»


Δεδομένο δεύτερο: Ο Γκέτσε, ούτε του… πεταματού ποδοσφαιριστής ήταν, αλλά ούτε κι εκείνος που θα μπορούσε να ηγηθεί άμεσα ενός Συλλόγου όπως είναι η Μπάγερν.

Είχε καταθέσει τα διαπιστευτήρια του τα προηγούμενα χρόνια με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ και περίμενε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Γηγενής, ερχόμενος από τον μεγάλο αντίπαλο, σε νεαρή ηλικία, ανεξαρτήτως των «πιστεύω» του Γκουαρντιόλα, διέθετε όλο το «πακέτο» και η μεταγραφή του στην πρωταθλήτρια Γερμανίας ήταν μια απόλυτα σωστή κίνηση από πλευράς διοίκησης, ανεξάρτητα του ότι… δεν πήγε και πολύ καλά αυτό!

Πήρε… ρεβάνς στα γήπεδα της Βραζιλίας


Δεδομένο τρίτο και… σχετικό με την περίπτωσή μας: Ο 30χρονος σήμερα Γκέτσε περίμενε… πως και πως την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Οι λόγοι; Αφενός ήθελε να χαρεί ξανά το ποδόσφαιρο και δη στο κορυφαίο επίπεδο. Αφετέρου να νιώσει και πάλι σημαντικός, τόσο για τον ίδιο όσο και την ομάδα του.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο «Σούπερ Μάριο», όπως είναι το παρατσούκλι που φέρει χάρη (και) στα κατορθώματά του εκείνο το διάστημα, τα κατάφερε μια χαρά!

Βασικός και σκόρερ!


Όπως όλη του η καριέρα, έτσι και η πορεία του στην εθνική Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Το αντίθετο, θα έλεγε κανείς, βλέποντας πως κύλησαν τα πράγματα…

Ξετυλίγοντας το κουβάρι, λοιπόν, αυτό που παρατηρούμε σε πρώτη ανάγνωση είναι πως ο Γκέτσε ξεκίνησε έχοντας ρόλο βασικού στα πλάνα του Γιόαχιμ Λεβ, αλλά σταδιακά άρχισε να μετατοπίζεται στον πάγκο.

Για την ακρίβεια, η πρεμιέρα στις 16 Ιουνίου τον βρήκε στην αρχική 11άδα του αγώνα της Γερμανίας με την Πορτογαλία. Σε θέση έξω αριστερά, όχι μόνο έβγαλε ολόκληρο 90λεπτο αλλά ήταν κι εκείνος ο οποίος άνοιξε τον δρόμο ουσιαστικά για το τελικό 4-0. Καθώς κέρδισε πέναλτι μόλις στο 12’, με τον Μίλερ να το κάνει γκολ και το… πάρτι να ξεκινάει!

Η δεύτερη αγωνιστική του 7ου ομίλου βρίσκει την «νατσιονάλμανσαφτ» αντιμέτωπη με την Γκάνα, στις 21 του μήνα και τον… πρωταγωνιστή μας ξανά 11αδάτο. Άλλωστε, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει λέει το γνωστό προπονητικό κλισέ, με τον να το ασπάζεται.

Διατηρώντας τον Γκέτσε στο βασικό σχήμα, ως αριστερό εξτρέμ και εκείνον να τον δικαιώνει, ανοίγοντας το σκορ στο 51’, με σουτ με το αριστερό μέχρι να αντικατασταθεί στο 69’ από τον Μίροσλαβ Κλόζε και το ματς να λήξει 2-2.



Η συνθήκη αλλάζει την τρίτη αγωνιστική και την αναμέτρηση της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, στις 26/06, που έληξε με νίκη της πρώτης με 1-0. Καθώς ο Γκέτσε μπαίνει αλλαγή στο 76ο λεπτό αντί του Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ, με τον Λεβ να αρχίζει να δείχνει τις προθέσεις του…

Έπεσε πάνω στον Κλόζε


Ανοίγουμε μια παρένθεση εδώ. Πέραν των αγωνιστικών κριτηρίων, καλώς ή κακώς αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, ο Λεβ και κατ’ επέκταση και ο Γκέτσε έχουν να αντιμετωπίσουν και μια ιδιαιτερότητα στην προκειμένη περίπτωση.

Ο Κλόζε έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από την εθνική μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Προσοχή: δεν λέμε ότι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε Μουντιάλ -όπως θα έμελλε να αναδειχθεί αργότερα στο τουρνουά- έπαιζε… χαριστικά.

Μάριο Γκέτσε: Από τον πάγκο στη… Νέμεση με τη Γερμανία!

Σίγουρα, όμως, αυτό επηρέασε αναγκαστικά και τον χρόνο συμμετοχής του τότε άσου της Μπάγερν Μονάχου, ενώ πλην του Μίλερ που ξεκινούσε στην κορυφή της επίθεσης υπήρχε και ο Λούκας Ποντόλσκι.

Σταδιακά αναπληρωματικός…


Επιστέφοντας στα αμιγώς αγωνιστικά, τα «πάντσερ» καλούνται να αγωνιστούν κόντρα στην Αλγερία, στις 30 Ιουνίου, για την προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Εκεί όπου ναι μεν ο Γκέτσε βρίσκεται στις 11 πρώτες επιλογές του ομοσπονδιακού εκλέκτορα, αλλά ταυτόχρονα είναι κι αυτός που πληρώνει το… μάρμαρο για την κακή εμφάνιση και αντικαθίσταται στην ανάπαυλα, ενώ τελικά η χώρα του κερδίζει με 2-1 στην παράταση.

Πλέον, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τον ξανθομάλλη άσο, που μένει στον πάγκο μέχρι το 83ο λεπτό του προημιτελικού με την Γαλλία στις 04/07, όπου αντικαθιστά τον Μεσούτ Οζίλ...

Ενώ βλέπει να είναι εντελώς εκτός των επιλογών του Λεβ για τον ημιτελικό της 8ης Ιουλίου απέναντι στη Βραζιλία και τον θρίαμβο της «νατσιονάλμανσαφτ» με 7-1!

…και τελικά ήρωας!


Φτάνουμε στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, όπου η Γερμανία κονταροχτυπιέται με την Αργεντινή, με φόντο το τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ», στις 13 Ιουλίου του 2014 στο «Εστάδιο Μάριο Φίλιο» του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, από αυτά που γράφουν την ιστορία του αθλητισμού, ο Γκέτσε μένει στον πάγκο. Καλείται, τελικά, από τον Λεβ στο 88’ να αντικαταστήσει τον… Κλόζε, που είχε πάρει τη θέση βασικού σε ένα ακόμα παιχνίδι.

Ο τελικός οδηγείται στην παράταση, ενώ στα 32΄ συμμετοχής του ο Γκέτσε είναι εκείνος που… λύνει τον γόρδιο δεσμό, σκοράροντας στο 113ο λεπτό, κάνει το 1-0 και σε ηλικία 22 ετών χαρίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο στην πατρίδα του!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x