Stories

Derby della Lanterna: Ο κατάσκοπος Ράμπο, η μαϊμού, η χριστουγεννιάτικη κάρτα και τα απίθανα κορεό!

Ένα ντέρμπι με αγγλική αύρα και λατινοαμερικάνικο πάθος. Το «Derby della Lanterna» ανάμεσα σε Τζένοα και Σαμπντόρια είναι το απόλυτο ποδοσφαιρικό ματς.

-«Ήμασταν εδώ πριν από εσάς».
-«Δεν υπάρχει ζωντανός οπαδός σας που να έχει δει πρωτάθλημα».

Ένας κλασικός διάλογος στο λιμάνι της Γένοβας, στους δρόμους και στα σοκάκια της πόλης, γύρω από το «Λουίτζι Φεράρις». Οι μεν οπαδοί της Τζένοα καυχιούνται για τα 9 πρωταθλήματα που έχουν κατακτήσει, αλλά και για το γεγονός πως αποτελούν τον αρχαιότερο σύλλογο της Γένοβας. Οι δε της Σαμπντόρια θέλουν να τους πικάρουν και να τους θυμήσουν πως τα όσα κατέκτησαν ήταν προπολεμικά και δεν τα έχουν ζήσει.

Το Τζένοα-Σαμπντόρια είναι το απόλυτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι. «Το πιο ξεχωριστό ντέρμπι στην Ιταλία», όπως έχει πει και ο σπουδαίος Μαρτσέλο Λίπι. Ένα ντέρμπι μεταξύ «ξαδερφιών», όπως αποκαλούν οι φίλοι της Τζένοα αυτούς της Σαμπντόρια, ένα παιχνίδι που είναι ικανό για 90 λεπτά να χωρίσει οικογένειες και παρέες στα δύο. Πάντα, σχεδόν, χωρίς ακρότητες, χωρίς τη βια να κυριαρχεί ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Αφού λίγο πολύ όλοι μεταξύ τους γνωρίζονται.



«Για τους οπαδούς της Σαμπντόρια, η Τζένοα είναι σαν τη μητρική φιγούρα στην ταινία ‘Ιστορίες της Νέας Υόρκης’ του Γούντι Άλεν. Βρίσκεται πάντα εκεί στο παρασκήνιο και είναι αδύνατον να την παραβλέψεις. Αντίθετα, οι οπαδοί της Τζένοα προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους πως η Σαμπντόρια δεν υπάρχει, μια τακτική που έχει ακολουθηθεί στο παρελθόν ακόμα κι από προέδρους που αναφερόταν στο αντίπαλο δέος ως “η άλλη ομάδα”», είχε πει ο Ρέντσο Παρόντι. Ντόπιος συγγραφέας που θέλησε να σκιαγραφήσει το προφίλ των δύο ομάδων, να δώσει στο κοινό να καταλάβει την κοσμοθεωρία τους.

Ο φάρος είναι πάντα στο λιμάνι της Γένοβας και ξεχωρίζει, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα από το γήπεδο. Ιδιαίτερα τα βράδια που πέφτει το σκοτάδι, δημιουργείται ένα ρομαντικό σκηνικό. Το φωτισμένο γήπεδο, από πίσω το σκοτάδι που έχει «αγκαλιάσει» την πόλη και στο βάθος ο φάρος να φέγγει! «Derby della Lanterna» σημαίνει «το ντέρμπι του φάρου» για όσους δεν το γνωρίζουν άλλωστε...



Η Γένοβα είναι μια παραδοσιακή πόλη της Ιταλίας. Ο τουρισμός είναι πλέον, ή ήταν καλύτερα μέχρι την πανδημία, ανεπτυγμένος παρότι οι ντόπιοι δεν... τρελαίνονται και ας πλουτίζουν από αυτόν. «F@ck off tourists», γράφει ένα γκράφιτι σε μια μεγάλη πλατεία της πόλης και δεν αφορά απλά την πόλη, αλλά και το «δικό τους» ντέρμπι. Η Γένοβα ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο, περιμένει πώς και πώς αυτό το ντέρμπι. Την επόμενη ημέρα θα πικάρει τον γείτονα, τον διπλανό μαγαζάτορα, τον φίλο ή ακόμη και τον αδερφό του ή συγγενή του. Υπάρχουν μαγαζιά που σε ρωτάνε τι ομάδα υποστηρίζεις για να ξέρουν αν θα σου πουλήσουν το φαγητό τους... «Συγνώμη αλλά δεν πουλάμε σε οπαδούς της Σαμπντόρια», είχε αναφέρει ένας ιδιοκτήτης κρεοπωλείου σε οπαδό της «ντόρια» που πήγε να ψωνίσει σύμφωνα με ιταλικό άρθρο.

Το γεγονός πως στη Γένοβα περιμένουν αυτές τις δυο φορές τον χρόνο το συγκεκριμένο παιχνίδι, έχει κάνει πολλές φορές τους οπαδούς και μερικές φορές τις ομάδες να γίνουν ευρηματικοί, να γίνουν εριστικοί, να φτάσουν την καζούρα σε άλλο επίπεδο.

Η Τζένοα είχε φέρει το καλοκαίρι του 1983 στην πόλη τον Βραζιλιάνο, Φρανσίσκο Ελόι. Οι προσδοκίες προς το πρόσωπό του ήταν τεράστιες, θεωρούνταν ένας σπουδαίος ντριπλέρ, ένας μεγάλος αρτίστας που θα έκανε τη διαφορά. «Μπορεί να σε ντριμπλάρει ακόμη και με ένα λεμόνι», έλεγαν οι άνθρωποι της διοίκησης της Τζένοα, αλλά διαψεύστηκαν σύντομα. Ο Ελόι ήταν ένας ράθυμος τύπος. Σαν να βαριόταν να παίξει, σαν να έκανε τη... χάρη στον κόσμο, με μια μικρή καμπούρα στην πλάτη. Αυτό στάθηκε αφορμή να τον παρομοιάσουν οι οπαδοί της Σαμπντόρια με μια μαϊμού για το ποδοσφαιρικό του στιλ. Σαν να μην αυτό, στο ντέρμπι της χρονιάς έντυσαν μια μαϊμού με φανέλα της Τζένοα με το «10» στην πλάτη και δύο οπαδοί τη συνόδευσαν περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου...



Οι οπαδοί της Τζένοα περίμεναν υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή για να απαντήσουν. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε τον Νοέμβριο του 1990, όταν η Σαμπντόρια βρισκόταν στα καλύτερά της πρωταγωνιστώντας στην Ιταλία, αλλά είχε και πορείες στην Ευρώπη. Στο «Derby della Lanterna» λοιπόν η Τζένοα κατάφερε να επικρατήει, ως τυπικά φιλοξενούμενη, με σκορ 2-1. Οι οπαδοί της το χάρηκαν με την ψυχή τους, ενώ εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως πλησίαζαν Χριστούγεννα και τύπωσαν εκατοντάδες κάρτες με στιγμιότυπα από εκείνον τον αγώνα, στέλνοντας στους οπαδούς της Σαμπντόρια για να τους ευχηθούν με αυτόν τον τρόπο για τις γιορτές...



Μια άλλη ιστορία αρκετά άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά που δείχνει την «δίψα» των δύο ομάδων για αυτή. Ο Λούκα ντε Πρα, προπονητής τερματοφυλάκων της δεύτερης ομάδας της Τζένοα, στάλθηκε από την ομάδα (που δεν το παραδέχτηκε ποτέ) για να κατασκοπεύσει τον Σεπτέμβριο του 2013 την προπόνηση της Σαμπντόρια. Ντυμένος με στολή στρατιωτικού και πηγαίνοντας με... έρπινγκ μέχρι το σημείο που ήθελε στο δάσος, έγινε ένα με τα δέντρα και άρχισε την κατασκοπεία. Έλα, όμως, που για κακή του τύχη οι οπαδοί της Σαμπντόρια που ειχαν βρεθεί στο προπονητικό κέντρο για να εμψυχώσουν την ομάδα τους πριν το μεγάλο ντέρμπι τον κατάλαβαν και τον έκαναν... τσακωτό!



Το «Derby della Lanterna» πάντα, όμως, ξεχώριζε για την «καυτή» του ατμόσφαιρα. Οι οπαδοί των δύο ομάδων κατέκλειζαν το «Λουίτζι Φεράρις», η πόλη χωριζόταν στα δύο... Είναι ένα ντέρμπι με αγγλική αίγλη, αλλά λατινοαμερικάνικο πάθος όπως λένε οι ίδιοι οι Γενοβέζοι! Το φοβερό αγγλικό γήπεδό τους, που στέκεται για πάνω από εκατό χρόνια, που είναι σαν κάστρο. Το πάθος των ποδοσφαιριστών και των οπαδών που βάζουν... φωτιά στο παιχνίδι. Ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός. Αλλά εκεί που απογειώνεται το ντέρμπι είναι πριν ξεκινήσει το ματς, με τα κορεό στα δύο πέταλα.









Υπήρξε μια φορά, όμως, που οι οπαδοί ένωσαν τα... ξίφη τους. Τον Νοέμβριο του 2018, όταν θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα περισσότερα από 40 άτομα που έχασαν τη ζωή τους στην κατάρρευση της γέφυρας Πόντε Μοράντι, σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Γένοβας.



Το φετινό «Derby della Lanterna» , όπως και το προηγούμενο, δεν θα είναι το ίδιο με τις άλλες χρονιές. Το «Λουίτζι Φεράρις» θα είναι άδειο και πάλι, αυτή η κοσμοσυρροή στις θύρες και στους διαδρόμους που οδηγούν στις κερκίδες δεν θα υπάρχει. Υπομονή και θα το ξαναζήσουμε όπως άλλοτε...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x