Stories

Όταν η Εθνική Ελλάδας «σφαγιάστηκε» από έναν Αδόλφο

Τη δική της πρεμιέρα σε μεγάλη διοργάνωση είχε πριν από 41 χρόνια η Εθνική Ελλάδας, που συμμετείχε στην τελική φάση Euro και έχασε από την Ολλανδία, έχοντας δίκαια παράπονα για τη διαιτησία του αγώνα.

Euro: Η πρώτη φορά της Ελλάδας σε μεγάλη διοργάνωση

Λίγες ώρες έχουν απομείνει για την έναρξη του Euro 2020, το οποίο ετοιμάζεται να κάνει «σέντρα» από την Ιταλία, εκεί όπου πριν από 41 χρόνια η Εθνική Ελλάδας συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Η παρθενική εμφάνιση της «γαλανόλευκης» σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν τεράστια επιτυχία, αφού τότε στην τελική φάση συμμετείχαν μόλις οκτώ ομάδες (σε αντίθεση με τις 24 που είναι πλέον).

Η Εθνική Ελλάδας κατάφερε να προκριθεί στο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης με εντυπωσιακό τρόπο, αφού τερμάτισε στην πρώτη θέση στην προκριματική φάση και άφησε εκτός την Σοβιετική Ένωση που είχε σπουδαίους παίκτες, την Ουγγαρία που δεν θύμιζε σε τίποτα την ομάδα του ένδοξου παρελθόντος και την Φινλανδία που έμοιαζε ο πιο βατός αντίπαλος.



Τα αποτελέσματα της Εθνικής στα προκριματικά

Τετάρτη 24 Μαΐου 1978, Ελσίνκι
Φινλανδία – Ελλάδα 3-0
Σκόρερ: 35', 85' lσµαήλ, 82' Νιέµινεν

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 1978, Ερεβάν
Σοβιετική Ένωση – Ελλάδα 2-0
Σκόρερ: 20' Τσεσνόκοφ, 52' Μπιεσόνοφ

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 1978
Ελλάδα – Φινλανδία 8-1
Σκόρερ: 15', 25' Νικολούδης, 23', 47' Δεληκάρης, 38', 44', 75' (πέναλτι), Μαύρος, 61' Χεϊσκάνεν, 81' Γαλάκος

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 1978, Θεσσαλονίκη
Ελλάδα – Ουγγαρία 4-1
Σκόρερ: 58', 67' Γαλάκος, 71' Αρδίζογλου, 89' Μαύρος, 91' Βάραντι

Τετάρτη 2 Μαΐου 1979, Βουδαπέστη
Ουγγαρία – Ελλάδα 0-0

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 1979, Αθήνα
Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 1-0
Σκόρερ: 26' Νικολούδης

Βαθμολογία

Euro: Η πρώτη φορά της Ελλάδας σε μεγάλη διοργάνωση

Στις 11 Ιουνίου 1980 η Ελλάδα αντιμετώπισε την Ολλανδία, διαθέτοντας ένα πολλά υποσχόμενο ρόστερ, με παίκτες όπως οι Κωνσταντίνου, Κυράστας, Άνθιμος Καψής, Ιωσηφίδης, Κούης, Αρδίζολγου, Μαύρος, Αναστόπουλος και Γαλάκος.

Ωστόσο, η πρεμιέρα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος υπό τις οδηγίες του αείμνηστου Αλκέτα Παναγούλια δεν συνοδεύεται με τις καλύτερες αναμνήσεις, αφού η πρώτη φορά της Εθνικής σε μεγάλη διοργάνωση μπορεί να χαρακτηριστεί οδυνηρή.

Στο «Σαν Πάολο» της Νάπολι η Ελλάδα κοντραρίστηκε με την Ολλανδία, έχοντας πολύ καλό πρόσωπο και επιχείρησε στο δεύτερο μέρος να πάρει κάτι καλύτερο από μία ισοπαλία που θα έμοιαζε με νίκη, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της επιτυχίας εκείνης της εποχής.

Η φάση στο 64ο λεπτό της αναμέτρησης είναι εκείνη που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Ο Κωνσταντίνου βγήκε από την εστία του για να «γλιτώσει» ένα κόρνερ για την Εθνική μας και είχε επαφή με τον Νανίγκα, ο οποίος φαίνεται πως κέρδισε το πέναλτι από τον διεθνή τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού.

Ο Αδόλφος Πρόκοπ είδε δόλο στην ενέργεια του Έλληνα γκολκίπερ και καταλόγισε το πέναλτι, με τον Κιστ να μην αφήνει ανεκμετάλλευτο το «δώρο» που πήρε από τον Δυτικογερμανό διαιτητή και έκανε το 1-0. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος που περιέγραψε το συγκεκριμένο παιχνίδι ακούγεται να εκφράζει τις ενστάσεις του για αυτή την απόφαση.

Η Εθνική μας, όμως, δεν τα παράτησε και, έχοντας σε πρώτο πλάνο την άμυνα, επιχείρησε να σκοράρει. Ωστόσο, η κεφαλιά του Άνθιμου Καψή στο 87’ (έπειτα από ένα καλοεκτελεσμένο κόρνερ του Γαλάκου) τράνταξε το δοκάρι της ολλανδικής εστίας.



Στις 14 Ιουνίου η Εθνική Ελλάδας, αποφασισμένη να παλέψει τις όποιες πιθανότητες είχε για πρόκριση στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μπήκε με επιθετικό προσανατολισμό στον αγώνα με την Τσεχοσλοβακία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα με 3-1.



Το «παράσημο» της ομάδας του Παναγούλια αποτελεί η εμφάνιση κόντρα στην πανίσχυρη Δυτική Γερμανία, καθώς η «γαλανόλευκη» αναδείχθηκε ισόπαλη (0-0) με την μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης και πήρε τον πρώτο βαθμό της σε μεγάλη διοργάνωση.



Όταν η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το Euro 2004 αρκετοί από τους παλαίμαχους διεθνείς είχαν εκφράσει την άποψη πως η εμπειρία του 1980 και μετέπειτα του 1994 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής είχαν αποτελέσει τα καλύτερα «μαθήματα» για τα παιδιά του Ότο Ρεχάγκελ.

Αρκετοί από τους Πρωταθλητές Ευρώπης της Πορτογαλίας είχαν ως προπονητές παίκτες που είχαν αγωνιστεί σε εκείνες τις διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Κυράστας στον Παναθηναϊκό, και μπόρεσαν να τους μεταφέρουν παραστάσεις από τις δικές τους συμμετοχές στα δύο μεγάλα τουρνουά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x