Stories

Λίντα Καϊσέδο: Το μεγαλύτερο ταλέντο στον κόσμο που σκόραρε ακόμα και κόντρα στον καρκίνο!

Η Λίντα Καϊσέδο έχει προλάβει ως τα 18 της να πετύχει πολλά πράγματα στη ζωή της: Ντεμπούτο στα 14, μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, γκολ στο ντεμπούτο της στο Μουντιάλ, αλλά και να νικήσει τον καρκίνο!

Λίντα Καϊσέδο: Η 18χρονη που σκόραρε κόντρα στον καρκίνο

Η μοίρα γράφει συχνά-πυκνά διάφορα σενάρια. Άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα. Σαν να κάθεται ένας σεναριογράφος σε μια γωνιά του πλανήτη και να γράφει στο τεφτέρι του διάφορες στιγμές, οι οποίες θα μείνουν στο μυαλό του εκάστοτε ανθρώπου χαραγμένες για μια ζωή.

Η αλήθεια είναι πως η μοίρα έχει παίξει περίεργο παιχνίδι στην Λίντα Καϊσέδο. Μια κοπέλα 18 χρονών, η οποία από πολύ νωρίς στη ζωή της δοκιμάστηκε. Δοκιμάστηκε από το ποδόσφαιρο, δοκιμάστηκε η υγεία της και κατάφερε να βγει νικήτρια σε όλα, σκοράροντας απέναντι σε κάθε αντίπαλο.

«Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο απ' όταν ήταν στην κοιλιά μου», λέει με χιούμορ η μητέρα της, Ερλίνδα Αλεγρία. «Από όταν άρχισε να περπατάει, άρχισε να κλωτσάει μια μπάλα και όσο περνούσε ο καιρός έπαιζε ολοένα και περισσότερο», συνεχίζει για να δείξει την ενασχόληση της Λίντα από μικρό παιδί.

Μεγάλωσε στην Κανδελάρια της Κολομβίας, μια μικρή αγροτική πόλη περίπου 17 μίλια από το Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Σε ηλικία πέντε ετών, οι γονείς της την πήγαν σε μια μικρή ποδοσφαιρική ομάδα για παιδιά που ονομαζόταν Club Real Juanchito, όπου γνωρίστηκε με τον Ντιέγκο Βάσκεθ, τον αντιπρόεδρο του συλλόγου που ξεχώρισε το ταλέντα της από μακριά...

Λίντα Καϊσέδο: Η 18χρονη που σκόραρε κόντρα στον καρκίνο

«Κλωτσάει τα πάντα στο σπίτι! Τα μαγειρικά σκεύη, τα πράγματα στην κουζίνα, τις κούκλες της», είχε πει στον Βάσκεθ η μητέρα της Καϊσέδο στην πρώτη τους γνωριμία.

«Η Λίντα ήρθε στον σύλλογό μας όταν ήταν πέντε ετών, κρατώντας το χέρι της μητέρας της», είχε τονίσει ο αντιπρόεδρος της ομάδας αργότερα σε συνέντευξή του. Χρόνια μετά, οι δεξιότητες της Λίντα Καϊσέδο βελτιώθηκαν και ανέβηκε στο επόμενο επίπεδο στο κλαμπ, όπου γνώρισε τον πρόεδρο του συλλόγου Ράφαελ Μουρίγιο, ο οποίος τελικά θα γινόταν μέντορας της ζωής της.

Η βελτίωση και η πρόοδος της ταλαντούχας παίκτριας ήταν ραγδαία, με αποτέλεσμα να την εντοπίσουν γρήγορα οι άνθρωποι της Αμέρικα Ντε Κάλι και να την πάρουν στην ομάδα τους. Μάλιστα, ανέβηκα υπερβολικά γρήγορα στην πρώτη ομάδα των γυναικών, κάνοντας το ντεμπούτο της σε ηλικία μόλις 14 ετών!

Λίντα Καϊσέδο: Η 18χρονη που σκόραρε κόντρα στον καρκίνο

Η ίδια περιγράφει την παιδική της ηλικία ως την «επιτομή της ελευθερίας», αλλά η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα προέκυψε λίγους μήνες μετά τα δέκατα πέμπτα γενέθλιά της, όταν άρχισε να έχει μικρούς και σποραδικούς πόνους στο στομάχι.

«Παρατηρήσαμε ότι είχε κάποιο πόνο, έναν μικρό πόνο, στο στομάχι της και οι γιατροί μας είπαν ότι ήταν γαστρίτιδα και αρχίσαμε να κάνουμε θεραπείες γι’ αυτό», είχε πει η μητέρα της, περιγράφοντας την δύσκολη κατάσταση που περνούσαν.

Παρά τη θεραπεία, οι πόνοι όχι απλά δεν υποχωρούσαν αλλά μάλιστα γινόντουσαν χειρότεροι. Τότε ήταν που η οικογένειά της την πήγε σε μια κλινική για περαιτέρω εξετάσεις. «Η αλήθεια είναι ότι ήμουν μικρή και ίσως δεν καταλάβαινα καλά τι μου συνέβαινε. Οι γονείς μου ήταν αυτοί που έμαθαν τι μου συνέβαινε. Ήταν πολύ περίπλοκη κατάσταση», τόνισε η ίδια.

Η Λίντα Καϊσέδο είχε καρκίνο στις ωοθήκες. Μάλιστα αυτό το είδος όγκου, είναι θανατηφόρο στο 46% των γυναικών που διαγνώστηκαν στην Κολομβία. Η ανακάλυψη του σοβαρού προβλήματος υγείας της μικρής Λίντα, εν τω μεταξύ, συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας του Covid-19. Οπότε η προσοχή της όπως και των δικών της ανθρώπων, έπρεπε να είναι διπλάσια.

Καθώς ετοιμαζόταν να λάβει τη θεραπεία, οι γιατροί έδωσαν εντολή στη Λίντα να σταματήσει να παίζει μέχρι να υποχωρήσει ο καρκίνος, κάτι που της ράγισε την καρδιά. «Η διάγνωση την έκανε να νιώθει πολύ λυπημένη. Ρωτούσε τους γιατρούς και τη μητέρα της και της έλεγαν ότι θα ήταν μια μακρά και αργή διαδικασία»... Βέβαια, η Λίντα στάθηκε και τυχερή μέσα στην ατυχία της, να το πούμε και έτσι, αφού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είχε σταματήσει η αθλητική δραστηριότητα.

Λίντα Καϊσέδο: Η 18χρονη που σκόραρε κόντρα στον καρκίνο

Η παίκτρια από την Κολομβία χρειάστηκε να υποβληθεί σε μια πολύπλοκη επέμβαση και μια μακρά θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας. «Πνευματικά, ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή μου», είπε στην ιστοσελίδα της FIFA. «Είμαι για πάντα ευγνώμων που συνέβη όταν ήμουν πολύ νέα. Μπόρεσα να συνέλθω, είχα και την υποστήριξη της οικογένειάς μου και νιώθω πολύ καλά τώρα. Αυτό που συνέβη με έκανε να μεγαλώσω γρήγορα. Νιώθω ευγνώμων και χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ στο Μουντιάλ Γυναικών», κατέληξε.

Με τη χαρακτηριστική της δύναμη και το θάρρος, η Καϊσέδο μπόρεσε να επιστρέψει στο γήπεδο έξι μήνες μετά τις θεραπείες, στις 20 Οκτωβρίου 2022. Με τις συμπαίκτριές της στη Ντεπορτίβο Κάλι να την αποθεώνουν στην επιστροφή της!

Η Λίντα είχε επίσης να αντιμετωπίσει την απώλεια μαλλιών της, ως αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η τριχόπτωση είναι μια από τις πιο συχνές παρενέργειες των ασθενών με χημειοθεραπεία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 65% των ασθενών με χημειοθεραπεία εμφανίζουν απώλεια μαλλιών και το 72% αυτών πιστεύουν ότι η τριχόπτωση έχει αρνητική επίδραση στην καθημερινή τους ζωή.

Λίντα Καϊσέδο: Η 18χρονη που σκόραρε κόντρα στον καρκίνο

Για την Καϊσέδο, αυτό δεν ήταν διαφορετικό. Αφού έχασε τα μαλλιά της, πήγε σε έναν ειδικό για να μπορέσει να παίξει με μια περούκα αρκετά δυνατή, ώστε να αντέχει σε έντονη δραστηριότητα, από τις προπονήσεις ως τα ματς. Αφού πήρε μια περούκα, η αυτοπεποίθησή της μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. «Τις μέρες που φορούσε την περούκα της, άρχισε να χαμογελάει ξανά», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα της.

Η «Κολομβιανή Νεϊμάρ» όπως την αποκαλούν έχει για είδωλό της τον Βραζιλιάνο σταρ, ενώ θαυμάζει και τους Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο. Έπαιξε στο Κόπα Αμέρικα σε ηλικία 17 ετών και διέπρεψε, στέλνοντας την χώρα της στον τελικό με το δικό της γκολ! Στη συνέχεια ακολούθησε το Παγκόσμιο Κύπελλο U-17, Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 και τώρα Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Όλα αυτά μέσα σε μόλις έναν χρόνο, ούσα η πρώτη που καταφέρνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του ποδοσφαίρου γυναικών!

Λίντα Καϊσέδο: Η 18χρονη που σκόραρε κόντρα στον καρκίνο

Για να έρθει η σπουδαία μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης στις αρχές του 2023, η οποία κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή της ταλαντούχας φορ, ενώ την βολιδοσκοπούσε και η Μπαρτσελόνα, στέλνοντας εκπροσώπους της ομάδας στην Κολομβια για να την κλείσουν. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, τα δημοσιεύματα υποστήριξαν πως η νεαρή επιθετικός υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο, με οψιόν επέκτασής του. Έλαβε επίσης ένα σημαντικό πριμ υπογραφής ύψους 235.000 €

«Νιώθω ότι τα πήγα καλά στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκομαι στην Ισπανία. Η μετακόμιση στη χώρα δεν ήταν ένα σημαντικό πολιτισμικό σοκ», είπε σε συνέντευξή της στο Claro Sports. Από το ντεμπούτο της με τη Ρεάλ Μαδρίτης ως τώρα, η Καϊσέδο έπαιξε σε 10 αγώνες, πετυχαίνοντας 2 γκολ και μοίρασε τέσσερις ασίστ.

Λίντα Καϊσέδο: Η 18χρονη που σκόραρε κόντρα στον καρκίνο

Η δύναμη που εξάντλησε από τις δυσκολίες που της προέκυψαν την έκαναν να βγει πιο ισχυρή. Δεν λύγισε, δεν το έβαλε κάτω και επέστρεψε δριμύτερη. Για να σκοράρει στο ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών με τη φανέλα της εθνικής Κολομβίας, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0 απέναντι στη Νότια Κορέα.

Με ένα γκολ, το οποίο θα μπορούσε να είναι και οι στιγμές της ζωής της ως τώρα, η... πορεία της! Μια κούρσα 40 μέτρων, όπου απέφυγε κάθε αντίπαλο ντριμπλάροντάς τον και δεν κατάφερε ούτε ο τελευταίος... τοίχος (σσ. αντίπαλη κίπερ) που συνάντησε μπροστά της, να περιορίσει την ορμή της, τρυπώντας και αυτόν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x