Stories

Αντρέα Τρινκιέρι: Έφτασε στην ουτοπία που τόσο πολύ ποθούσε

Μεθυσμένη… πολιτεία είναι η Μπάγερν με την πρώτη ιστορική πρόκριση στους «8» της Ευρωλίγκας και το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον «αρχιτέκτονα», Αντρέα Τρινκιέρι.

Αντρέα Τρινκιέρι: Έφτασε στην ουτοπία που τόσο πολύ ποθούσε

Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο είχε πει ότι «η ουτοπία είναι στον ορίζοντα. Κάνω δυο βήματα και απομακρύνεται δύο βήματα. Κάνω άλλα δέκα βήματα και ο ορίζοντας τρέχει δέκα βήματα πιο μακριά. Όσο και να περπατάω, δεν θα την φτάσω πότε. Οπότε, ποιο είναι το νόημα της ουτοπίας; Το νόημα είναι: Να συνεχίζεις να περπατάς». Το ηθικό δίδαγμα στο απόφθεγμα του σπουδαίου Ουρουγουανού συγγραφέα ακολούθησε πιστά ο Αντρέα Τρινκιέρι, ο οποίος ωστόσο κατάφερε να φτάσει στην… ουτοπία του.

Σ’ αυτή, βρίσκεται από την Πρωταπριλιά του 2021, ο Ιταλός κόουτς. Οι βολές του Λούτσιτς και η άμυνά του στο τέλος, διαμόρφωσαν το τελικό 71-70 και χάρισαν στην Μπάγερν Μονάχου τη νίκη επί της Ζαλγκίρις, αλλά πολύ περισσότερο τη μαθηματική πρόκριση στα playoffs τη Ευρωλίγκας.

Ύστερα, λοιπόν, από χρόνια παρουσίας στους πάγκους, με πολλή δουλειά, υπομονή, επιμονή και δίχως να σταματά να βαδίζει μπροστά, ο Αντρέα Τρινκιέρι κατάφερε να στείλει τους Βαυαρούς στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Κατάφερε να στείλει για πρώτη φορά στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας ομάδα από τη Γερμανία.

Ο Αντρέα Τρινκιέρι ανέλαβε το καλοκαίρι του 2020 τον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου και η διοίκηση τον εμπιστεύτηκε, λόγω του πρότερου και πολύ έντιμου… βίου του στη Γερμανία, όπου είχε μεγαλουργήσει για περίπου μία τετραετία (2014-18) στην Μπάμπεργκ, παρέα τότε με τον Νίκο Ζήση και έχοντας στο πλευρό του τον νυν προπονητή του Κολοσσού Ρόδου, Ηλία Καντζούρη.

Από την ομάδα του 2019/20, ο Ιταλός στηρίχθηκε φέτος στους «παλιούς» Βλάντιμιρ Λούτσιτς, Πάουλ Τσίπσερ, Νιχάντ Τζέντοβιτς, ενώ διατήρησε επίσης στο ρόστερ τους Τι Τζέι Μπρέι, Ζαν Σίσκο, Λεόν Ραντόσεβιτς και Ντιέγκο Φλακαντόρι. Από Αμερικανούς δηλαδή, πλην του νυν «πράσινου», δεν κράτησε κανέναν. Αντ’ αυτού, απέκτησε ξένους «διψασμένους» για διάκριση, αλλά και για να αποδείξουν πράγματα. Τα πιο τρανά παραδείγματα δεν είναι άλλα από αυτά των Γουέιντ Μπόλντγουιν και Τζέιλεν Ρέινολντς. Τον πρώτο, τον γνωρίσαμε στη ρούκι του χρονιά στην Ευρώπη με τον Ολυμπιακό. Πολύ αθλητικός, αλλά στην ομάδα του Πειραιά κάτι δεν… κόλλησε στη μαγιά και έτσι δεν κατάφερε να κάνει τη χρονιά που κάνει φέτος με τους Βαυαρούς.



Από την άλλη, ο συμπατριώτης του ψηλός είχε δώσει περισσότερα δείγματα γραφής στην Ευρωλίγκα, αφού νωρίτερα τον είχαμε δει με τη φανέλα των Μπαρτσελόνα, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Κοινός παρονομαστής στην παρουσία του και στις τρεις προηγούμενες ομάδες, ότι έμεινε για λίγους μήνες. Και μάλιστα, καμία από αυτές δεν… λυπήθηκε πολύ που τον αποχωρίστηκε, αφήνοντάς τον ελεύθερο χωρίς να παλέψει πολύ για να τον κρατήσει. Παράλληλα, η Μπάγερν υπέγραψε και δύο… εργαλεία που μπορεί να μην έκαναν «κρότο», αλλά στη φετινή ομάδα πρόσφεραν σημαντικά, όπως οι Νικ Γουέιλερ-Μπαμπ και ΤζαΤζουάν Τζόνσον. Επίσης, στο αρχικό ρόστερ ήταν και ο έμπειρος από Ευρωλίγκα, Μάλκολμ Τόμας.

Με τα υλικά που είχε στα χέρια του ο Τρινκιέρι, οι αρχικές προβλέψεις δεν έδιναν πολλές πιθανότητες στην Μπάγερν Μονάχου, όχι να βρίσκεται στην οκτάδα, αλλά να μπει σε διαδικασία διεκδίκησης ενός από τα οκτώ εισιτήρια... πρώτης θέσης. Ακόμη και οι ίδιοι οι Βαυαροί μπορεί να πίστευαν ότι θα είχαν ένα ανταγωνιστικό σύνολο που θα προβλημάτιζε τους αντιπάλους. Αλλά, να ήταν τον Απρίλη στο «παιχνίδι» ακόμη και για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs… Αυτό πιο πιθανό να το είχαν ονειρευτεί, παρά να το είχαν θέσει ως στόχο.

Οι Βαυαροί, λοιπόν, φρόντισαν να δείξουν το μαχητικό τους πνεύμα από την πρεμιέρα της φετινής Ευρωλίγκας. Την πρώτη αγωνιστική, υποδέχθηκαν στο Μόναχο την Αρμάνι Μιλάνο. Το… ζάμπλουτο και «γεμάτο» ρόστερ της ομάδας του πολύπειρου Έτορε Μεσίνα χρειάστηκε ένα μεγάλο σουτ του Σιλντς στην παράταση, για να φύγει με το ροζ φύλλο (81-79).

Κάθε αρχή και δύσκολη, λοιπόν, για την Μπάγερν, η οποία στη συνέχεια όμως άρχισε να κάνει νίκες και όταν η σεζόν έφτασε περίπου στο 1/3 της είχε φτάσει τις εννιά, με τις Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας να είχαν περισσότερες, μετρώντας δέκα. Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα, ο Τρινκιέρι είχε προχωρήσει σε δύο σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ στις αρχές Δεκεμβρίου, που όπως αποδείχθηκε στην πορεία, ήταν καταλυτικές. Αποφάσισε να αποδεσμεύσει τους Μάλκολμ Τόμας και Τι Τζέι Μπρέι, που δεν τους υπολόγιζε και στη θέση τους πήρε τον «μπαρουτοκαπνισμένο» από την Ευρωλίγκα, Τζέιμς Γκιστ, και τον Ντι Τζέι Σίλι, τον οποίο γνωρίζαμε ως έναν τυπικά καλό σουτέρ, από τη θητεία του σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Γκραν Κανάρια.



Οι αγωνιστικές περνούσαν και οι περισσότεροι ακόμη δεν είχε πειστεί τόσο πολύ από την Μπάγερν, έχοντας την εντύπωση πως κάποια στιγμή θα «ξεφουσκώσει» και στο τέλος θα απομακρυνθεί από την οκτάδα, παίρνοντας απλά το «ζεστό χειροκρότημα» για την καλή της παρουσία. Έρχεται, λοιπόν, η 23η αγωνιστική. Η ομάδα του Τρινκιέρι έπαιζε στη Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, στο δεύτερο ματς της «διαβολοβδομάδας». Μερικές ημέρες νωρίτερα στη ρωσική πρωτεύουσα, οι Βαυαροί δυσκολεύτηκαν παρά πολύ να καταβάλουν την αντίσταση της –ήδη παραπαίουσας- Χίμκι.

Οι εκτιμήσεις έλεγαν πως η Μπάγερν δεν είχε καμία ελπίδα με την ομάδα του Ιτούδη. Αμ δε! Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και κόντρα σε «Θεούς και Δαίμονες», οι Βαυαροί κάνουν το μεγάλο «μπαμ» και νικούν 69-66 στη «Μέγκασπορτ Αρίνα». Εκεί, ο Τρινκιέρι και οι παίκτες του ενδεχομένως να κατάλαβαν ότι αξίζει να παλέψουν για το θαύμα. Γέμισαν πίστη και κίνητρο και πίστεψαν στο μότο: «Όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις», όπως αναφέρεται στον «Αλχημιστή» του Πάουλο Κοέλιο.

Με την ψυχολογία στα ύψη και αφού νίκησαν ακόμη και την ΤΣΣΚΑ μέσα στη Μόσχα, πίστεψαν ότι μπορούν να νικήσουν τον οποιονδήποτε. Έτσι, συνέχισαν το ταξίδι τους προς την καταξίωση ο Αντρέα Τρινκιέρι και η ομάδα του. Στον διάβα τους παρέσυραν πολύ σπουδαίους συλλόγους όπως Παναθηναϊκός και Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά ακόμη και το τρομερό σύνολο της Αναντολού Εφές, με τον Γκιστ από τα… παλιά να κόβει στην τελευταία φάση τον Λάρκιν και να χαρίζει το πολύτιμο ροζ φύλλο, μέχρι εκείνο κόντρα στη Ζαλγκίρις, που επικύρωσε το τεράστιο επίτευγμά τους.

Η φετινή πορεία της Μπάγερν δεν ήταν εύκολη. Αρχικά, ξεκίνησε ως το αουτσάιντερ, ενώ στον δρόμο προς τη… δόξα της υπήρξαν και άσχημες βραδιές τόσο για την ομάδα, όσο και για τον Τρινκιέρι. Ο Ιταλός κόουτς μέτρησε δύο αποβολές στην Ισπανία, σε Ρεάλ και Μπασκόνια, με τους Βαυαρούς να γνωρίζουν ισάριθμες ήττες. Επίσης, ήρθαν και άσχημες ήττες, όπως η συντριβή στο Μιλάνο ή αυτές στην εκπνοή σε Κάουνας και ΣΕΦ, όμως τέλος καλό όλα καλά.

Όλο αυτό ή τουλάχιστον ένα πολύ μεγάλο μέρος της τεράστιας φετινής επιτυχίας της Μπάγερν, πιστώνεται στον Αντρέα Τρινκιέρι. Ο Ιταλός κόουτς πρωτοσυστήθηκε στο κορυφαίο επίπεδο τη σεζόν 2011/12 ως προπονητής της Καντού, την οποία έφτασε μέχρι το Top16, όπως ήταν το φορμάτ της διοργάνωσης τότε. Αργότερα, αξιόλογη πορεία είχε και με την Μπάμπεργκ, αλλά μέχρι εκεί. Προημιτελικά δεν είχε δει ποτέ. Στο μεταξύ, τον είχαμε δει και στα μέρη μας ως κόουτς της Εθνικής ομάδας, αλλά το πέρασμά του αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο. Ακόμη ήταν στην Ούνιξ, με την οποία έφτασε μέχρι τους τελικούς του Eurocup και μέχρι πέρυσι στην ιστορική Παρτίζαν.

Τα προηγούμενα χρόνια, είχε σημαντική συμβολή στην εξέλιξη των παικτών. Πόσοι και πόσοι παίκτες που πέρασαν από τα χέρια του, είτε αγωνίζονται στο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε ακόμη και στο ΝΒΑ. Και το οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στον Ιταλό τεχνικό, εκτός από το ταλέντο τους. Ίσως σε μία αντίστοιχη περίπτωση να εξελιχθεί ο Γουέιντ Μπόλντγουιν, αλλά θα φανεί με τον καιρό.

Ωστόσο, η σεζόν 2020/21 έμελλε να ήταν μία από τις κορυφαίες της προπονητικής καριέρας του Αντρέα Τρινκιέρι. Εκείνος «έχτισε» την Μπάγερν, εκείνος έκανε τα… μερεμέτια μεσούσης της σεζόν και έτσι του αξίζει και με το παραπάνω να γευτεί το νέκταρ της μεγάλης του επιτυχίας ή όπως το είπε εκείνος καλύτερα μετά τη νίκη-πρόκριση επί της Ζαλγκίρις, να το γιορτάσει πίνοντας μία… πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων σε κόκκινο κρασί…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x