Stories

Αγγλία-Γερμανία: 10 επικές αναμετρήσεις ανάμεσα στους δύο... αιώνιους εχθρούς!

Αγγλία και Γερμανία ετοιμάζονται για την 33η μονομαχία τους στη φάση των «16» του Euro 2020 και τo sport-fm.gr θυμίζει 10 επικές αναμετρήσεις μεταξύ των δύο... αιώνιων εχθρών!

Αγγλία-Γερμανία: 10 επικές αναμετρήσεις τους!

Αγγλία-Γερμανία λοιπόν.

Η μητέρα των μαχών σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Τουλάχιστον στην Ευρώπη, διότι υπάρχει και το Βραζιλία-Αργεντινή.

Οι δύο... αιώνιοι εχθροί ξεκίνησαν τις -ποδοσφαιρικές- μάχες τους το 1930 και από τότε έχουν δώσει συνολικά 32 παιχνίδια (13 νίκες για Αγγλία, 15 για Γερμανία), όλα ξεχωριστά!

Στο sport-fm.gr, όμως, τα βάλαμε κάτω και ενόψει της 33ης συνάντησής τους (29/06, 19:00) στη φάση των «16» του Euro 2020, ξεχωρίσαμε 10 επικές αναμετρήσεις, που γιγάντωσαν την αντιπαλότητά τους!

Του Νίκου Ράλλη

2010: Γερμανία-Αγγλία 4-1


Η Αγγλία -κλασικά- πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Και δικαίως. Το ρόστερ εκείνης της ομάδας ήταν γεμάτο παίκτες-προσωπικότητες. Μια γενιά ποδοσφαιριστών, που είχε κάνει, πραγματικά, τους Άγγλους να πιστέψουν ότι… έρχεται σπίτι! Παρότι δυσκολεύτηκε, λοιπόν, να προκριθεί από τον όμιλο, τερματίζοντας πίσω από τις εξαιρετικές ΗΠΑ, η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο πέρασε στους «16», όπου, καλή ώρα, έπεσε πάνω στη μισητή αντίπαλό της Γερμανία. Τα πράγματα σε εκείνο το ματς θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά από την τελική «τεσσάρα» των «πάντσερ», αν το πεντακάθαρο γκολ του Λάμπαρντ είχε μετρήσει με το σκορ στο 2-1 υπέρ των Γερμανών. Το Goal-line technology, ωστόσο, δεν υπήρχε ακόμα…


2008: Γερμανία-Αγγλία 1-2


Έναν χρόνο μετά το «διπλό» των Γερμανών στο «Γουέμπλεϊ», οι Άγγλοι έκαναν το ίδιο στο παιχνίδι του Βερολίνου, με το ίδιο σκορ, μάλιστα, 2-1, χάρη στα γκολ των δύο κεντρικών αμυντικών της ομάδας του Φάμπιο Καπέλο, Τζον Τέρι και Μάθιου Άπσον. Μια ιστορική -έστω και φιλική- νίκη, καθώς τα «τρία λιοντάρια» δεν είχαν νικήσει ποτέ στο… φρούριο του Βερολίνου τα «πάντσερ», γεγονός, φυσικά, που στο Νησί το υποδέχθηκαν με διθυραμβικά σχόλια.


2001: Γερμανία-Αγγλία 1-5


Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη εντός έδρας ήττα της Γερμανίας σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά εδώ δεν μιλάμε για μία απλή ήττα, αλλά για… απόλυτη ταπείνωση! Και μάλιστα, ενώ η γερμανική ομάδα είχε προηγηθεί με τον Κάρστεν Γιάνκερ. Στη συνέχεια, ωστόσο, ήρθε η κατάρρευση, με την ομάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον να φέρνει «τούμπα» το ματς, φεύγοντας με ένα επικό 5-1 από το Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, αποτέλεσμα, φυσικά, που ακόμη μνημονεύεται από τους Άγγλους όταν θέλουν να πικάρουν τους Γερμανούς. Βέβαια, για να τα λέμε όλα: Η Γερμανία, όχι απλά πήγε, τελικά, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά έφτασε μέχρι τον τελικό, ενώ τα «τρία λιοντάρια» χαιρέτησαν στα προημιτελικά…


2000: Αγγλία-Γερμανία 0-1


Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Γερμανίας να έρχεται και να χαλάει… γιορτές! Στον τελευταίο αγώνα της Αγγλίας στο παλιό «Γουέμπλεϊ», στις 7 Οκτωβρίου 2000, ο μέσος της Λίβερπουλ, Ντίτμαρ Χάμαν, πέτυχε το γκολ με το οποίο τα «πάντσερ» πήραν τη νίκη και οδήγησαν τον Κέβιν Κίγκαν στην πόρτα της εξόδου.


2000: Αγγλία-Γερμανία 1-0


Μια πολύ σπάνια νίκη για την Αγγλία απέναντι στον παλιό εχθρό της, καθώς η παρέα του -σκόρερ- Άλαν Σίρερ νίκησε τη Γερμανία στο Σαρλερουά, με τα «πάντσερ» να χάνουν από τα «τρία λιοντάρια» σε αγώνα τελικής φάσης μεγάλης διοργάνωσης (Euro 2000) για πρώτη φορά από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966! Ωστόσο, η ειρωνεία για την ομάδα του Κέβιν Κίγκαν είναι ότι, όχι μόνο η Αγγλία, όπως η Γερμανία, δεν κατάφερε στη συνέχεια να προκριθεί από τον όμιλο, μένοντας εκτός από Πορτογαλία και Ρουμανία, αλλά από τις στάχτες αυτής της θλιβερής εμφάνισης στη διοργάνωση των Κάτω Χωρών, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποφάσισε να αναδιαρθρώσει πλήρως το πλάνο της και τον σχεδιασμό της για το ποδόσφαιρο. Και τα αποτελέσματα τα είδαμε τα επόμενα χρόνια...


1996: Αγγλία-Γερμανία 1-1 (5-6 πεν.)


Στο «δικό της» Euro η Αγγλία είχε μπροστά έναν «τελικό» πριν τον τελικό στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ο Άλαν Σίρερ ανοίγει γρήγορα το σκορ με κεφαλιά, όμως ο Στέφαν Κουντς ισοφαρίζει σε 1-1 πριν προλάβουν οι παίκτες του Τέρι Βέναμπλς να το χαρούν. Το παιχνίδι έφτασε στην παράταση, όπου ο Γκασκόιν έχασε σπουδαία ευκαιρία, ο Ντάρεν Άντερτον είχε δοκάρι και ο Κουντς σκόραρε ξανά, αλλά το τέρμα του ακυρώθηκε για επιθετικό φάουλ. Το ματς πήγε, τελικά, στα πέναλτι, με τις πρώτες πέντε εκτελέσεις να είναι εύστοχες. Ο νυν τεχνικός της Αγγλίας, όμως, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αστόχησε στη δική του προσπάθεια και ο Αντρέας Μέλερ δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, δίνοντας την πρόκριση στα «πάντσερ». Λίγες ημέρες αργότερα, με το πρώτο «χρυσό γκολ» στην ιστορία, η Γερμανία κατακτούσε ένα τρόπαιο επί αγγλικού εδάφους. Ό,τι δεν κατάφερε 30 χρόνια νωρίτερα.


Δυτική Γερμανία-Αγγλία 1-1 (4-3 πεν.)


Άλλος ένας ημιτελικός ανάμεσα στα δύο μεγαθήρια, αυτήν τη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας. Ένα
κλασικό παιχνίδι, που κατέληξε και αυτό στα πέναλτι. Και όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει όταν Γερμανία και Αγγλία πηγαίνουν στα πέναλτι...


1982: Αγγλία-Δυτική Γερμανία 0-0


Ο δεύτερος γύρος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 περιείχε μια νέα φάση ομίλων αντί για νοκ άουτ αναμετρήσεις. Στο νέο γκρουπ, λοιπόν, των τριών ομάδων, έπεσαν μαζί η Γερμανία, η Αγγλία και η Ισπανία. Η «Φούρια Ρόχα» ήταν απογοητευτική, όπως σε κάθε Μουντιάλ, με αποτέλεσμα η πρόκριση να κριθεί μεταξύ Γερμανών και Άγγλων, που έπαιξαν πρώτοι στον όμιλο. Η αναμέτρηση του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» έφερε αντιμέτωπη μια φορμαρισμένη ομάδα (Αγγλία) και τον «Ρουμενίγκε και 10 ρομπότ», όπως χαρακτήρισε ο Πελέ εκείνη τη Γερμανία. Το ματς ήταν πολύ κακό, λήγοντας 0-0, αποτέλεσμα, ωστόσο, που, τελικά, βόλεψε τα «πάντσερ», με τα «τρία λιοντάρια» να μένουν εκτός.


1970: Αγγλία-Δυτική Γερμανία 2-3


Μία από τις πλέον θρυλικές συναντήσεις μεταξύ των δύο... αιώνιων αντιπάλων. H ομάδα του Αλφ Ράμσεϊ προηγήθηκε 2-0 σε αυτόν τον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Λεόν του Μεξικού. Ωστόσο, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η Δυτική Γερμανία, εμπνευσμένη από τον «καπετάνιο» της Φραντς Μπεκενμπάουερ, δεν παραιτήθηκε ποτέ. Αφότου ο σούπερ σταρ των Άγγλων, Μπόμπι Τσάρλτον, είχε αντικατασταθεί, προκειμένου να πάρει ανάσες για τον ημιτελικό με την Ιταλία, οι άντρες του Χέλμουτ Σον σκόραραν δύο φορές στα τελευταία 20 λεπτά, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Και εκεί ο Γκερντ Μίλερ ολοκλήρωσε την ανατροπή, σε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο για τους Γερμανούς!


1966: Αγγλία-Δυτική Γερμανία 4-2


Η έχθρα ανάμεσα σε Αγγλία και Γερμανία ξεκινάει, ουσιαστικά, με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, ωστόσο... φούντωσε μετά τον ιστορικό τελικό του 1966! H εθνική ομάδα της Αγγλίας έφτασε μέχρι το τέλος και κατέκτησε αυτό που μέχρι σήμερα αποτελεί το μοναδικό τρόπαιο στην ιστορία της: Το Παγκόσμιο Κύπελλο. Βέβαια, για να έρθει το τρόπαιο έπρεπε το ματς με τους Γερμανούς να εξελιχθεί σε θρίλερ. Ακόμα και σήμερα, άλλωστε, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν η μπάλα έχει περάσει, τελικά, όλη τη γραμμή στο περίφημο γκολ-φάντασμα των γηπεδούχων, με το οποίο πήραν προβάδισμα στο 11ο λεπτό της παράτασης. Η Δυτική Γερμανία προηγήθηκε με τον Χάλερ στο 12ο λεπτό, για να απαντήσει ο Χαρστ έξι λεπτά αργότερα. Η Αγγλία κατάφερε να πάρει προβάδισμα στο 78' με σκόρερ τον Πίτερς, αλλά λίγο πριν την εκπνοή των 90 λεπτών ο Βέμπερ ισοφαρίζει σε 2-2 και στέλνει τον τελικό στην παράταση. Είναι ο δεύτερος στην ιστορία των Μουντιάλ που θα κριθεί στο έξτρα ημίωρο. Εκεί, θα πετύχει ο Χαρστ στο 101' το γκολ που συζητιέται ακόμα και εννέα λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης θα «γράψει» το τελικό 4-2! Οι Άγγλοι θριαμβεύουν εντός έδρας και ο Τζοφ Χαρστ γίνεται ο πρώτος και ο μοναδικός μέχρι σήμερα ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει χατ τρικ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x