Stories

«Προτιμώ να βλέπω τους οπαδούς στο γήπεδο, αλλά…»: Το περιβόητο μπλακ άουτ των 15:00 κινδυνεύει!

Το τηλεοπτικό δίκτυο DAZN σκοπεύει να αγοράσει τα δικαιώματα των κατηγοριών της EFL και να φέρει επανάσταση στο αγγλικό ποδόσφαιρο, βάζοντας τέλος στο... μπλακ άουτ των 15:00.

Αγγλία: Το μπλακ άουτ των 15:00 κινδυνεύει

Στην Ελλάδα, οι φίλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου έχουν συνδυάσει τα Σάββατα με φουλ δράση, η οποία εκκινεί με ένα ματς στις 14:30, κορυφώνεται με ακόμη περισσότερα στις 17:00 και ολοκληρώνεται στις 19:30 – αν και πλέον υπάρχουν και περιπτώσεις αγώνων που κάνουν σέντρα στις 21:45.

Όλα αυτά φυσικά σε ώρα Ελλάδας, καθώς στην Αγγλία πρέπει να πάτε δύο ώρες πίσω προκειμένου να έχετε τα σωστά νούμερα. Κι αν στη χώρα μας είμαστε συνηθισμένοι στο να έχουμε αρκετές επιλογές σε όλες τις ζώνες, εντός Ηνωμένου Βασιλείου τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά.

Βλέπετε, με τη μεγάλη προσέλευση στα γήπεδα να αποτελεί... ιερό δισκοπότηρο, οι αγώνες των 15:00 τα Σάββατα απαγορεύεται να μεταδίδονται τηλεοπτικά σε όλες τις κατηγορίες – Premier League, Championship, League One και League Two, με την Σκωτία να ακολουθεί κι αυτή (αν και περιλαμβάνει εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες).

Κάτι που έμεινε στην ιστορία ως το «μπλακ άουτ των 15:00», με αγώνες που διεξάγονται από τις 14:45 έως τις 17:15 να μην επιτρέπεται να μεταδοθούν στην τηλεόραση – κάτι βέβαια που δεν ισχύει για το ραδιόφωνο.



Το εν λόγω μέτρο γεννήθηκε τη δεκαετία του ’60, όταν ο τότε πρόεδρος της Μπέρνλι, Μπομπ Λορντ, είχε πείσει τους αντίστοιχους ισχυρούς άντρες των άλλων ομάδων της EFL να προχωρήσουν στην απαγόρευση των μεταδόσεων στα μεσημεριανά ματς, προκειμένου να μην επηρεαστούν οι πωλήσεις των εισιτηρίων.

Κάπως έτσι, οι σαββατιάτικοι αγώνες των 15:00 κόπηκαν... μαχαίρι, με τη μοναδική εξαίρεση να είναι ο τελικός του Κυπέλλου, αν και εκείνος του 2012 είχε διεξαχθεί αργότερα και όχι στην κλασική, προαναφερθείσα ώρα. Γίνεται έτσι χρήση του Άρθρου 48 της UEFA, που επιτρέπει στις ομοσπονδίες να «μπλοκάρουν» συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Τα χρόνια πέρασαν, η τεχνολογία προόδευσε και κάποιοι φανατικοί ποδοσφαιρόφιλοι προσέφυγαν σε ξένες υπηρεσίες προκειμένου να δύνανται να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα. Ειδάλλως, υπάρχει είτε η επιλογή του ραδιοφώνου, είτε της αγοράς εισιτηρίου...



Όσο για τη δύσκολη περίοδο του 2020 και του 2021, όταν ο κορωνοϊός άφησε τους οπαδούς μακριά από τα γήπεδα; Τότε είχαμε την ιστορική πρωτιά του Μπράιτον-Άρσεναλ της 20ής Ιουνίου 2020, που έγινε ο πρώτος αγώνας στην Premier League που παρότι διεξήχθη στις 15:00, Σάββατο, μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Τη σεζόν 2020/21, και οι 380 αγώνες της κατηγορίας ήταν τηλεοπτικοί, ωστόσο από τη σεζόν 2021/22, το μπλακ άουτ των 15:00 επέστρεψε...

Μπορεί όμως οι σύλλογοι της Premier League να λαμβάνουν ήδη υπέρογκα ποσά από τηλεοπτικά συμβόλαια και να μην... καίγονται να καταργηθεί ο εν λόγω θεσμός, ωστόσο στις τρεις κατηγορίες της EFL, η ανάγκη για αύξηση των εσόδων έφερε ήδη από το 2022 σκέψεις αλλαγής πλεύσης.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στην ιστορική πρόταση του τηλεοπτικού δικτύου DAZN. Ο αθλητικός κολοσσός, που ιδρύθηκε το 2015 στο Λονδίνο, κατέβαλλε πρόταση για τα δικαιώματα των τριών κατηγοριών κάτω από την Premier League από τη σεζόν 2024/25, στοχεύοντας στο να μεταδίδει ΟΛΑ τα ματς της Championship, της League One και της League Two – ήτοι 1.671 ματς σε ετήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των playoffs! Κι ενώ μέχρι φέτος μεταδίδονταν μόλις 138...

Αν τελεσφορήσει η συμφωνία, τότε θα δούμε το τέλος του μπλακ άουτ των 15:00, ώρα κατά την οποία διεξάγονται οι περισσότεροι αγώνες των λιγκών τα Σάββατα. Αντιλαμβάνεται κανείς, πως σε περίπτωση που γίνει αυτό, οι... καμπάνες ενδέχεται να ξεκινήσουν και για την Premier League, όπου 200 από τα 380 ματς της σεζόν μεταδίδονται στην τηλεόραση. Μέχρι πριν λίγους μήνες πάντως, οι αρμόδιοι ανέφεραν πως κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδιά τους.

Το DAZN ανταγωνίζονται το Sky Sports, που έχει τα δικαιώματα της EFL από το 2002 αλλά και το Viaplay, με τα πακέτα να είναι συνήθως τετραετή. Παρ’ όλα αυτά, οι φιλόδοξοι ιθύνοντες του πρώτου, στοχεύουν στην εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για μια πενταετία.



Αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι, το Sky Sports, πληρώνει 119 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο, ωστόσο η EFL ευελπιστεί πως η νέα συμφωνία, με τον οποιοδήποτε πάροχο, θα αποφέρει στη λίγκα πάνω από 200.

«Η αξία της συμφωνίας είναι σημαντική και δεν θέλουμε να βγούμε χαμένοι. Γενικά προτιμώ να βλέπω τους οπαδούς στο γήπεδο, όμως αν είναι να εξασφαλίσουμε επιπλέον τρία εκατομμύρια λίρες ή κάτι τέτοιο, τότε προφανώς πρέπει να το δούμε» ανέφερε στους Times ο πρόεδρος της Άκρινγκτον, Άντι Χολτ.

Πηγές δε, από το DAZN χαρακτηρίζουν ως «μεσαιωνικό» και «αναχρονιστικό» το μπλακ άουτ των 15:00, υποστηρίζοντας πως οδηγεί τους τηλεθεατές στο να ψάχνουν πειρατικά streams…

Με την ανακοίνωση για το ποιος θα αποκτήσει το τηλεοπτικό πακέτο που θα ξεκινά από τη σεζόν 2024/25 να πηγαίνει για το καλοκαίρι, οι επόμενοι μήνες προβλέπονται αρκετά... ζεστοί. Το μπλακ άουτ των 15:00 έχει υποστηρικτές αλλά και πολέμιους, ωστόσο από την στιγμή που στη μέση μπαίνει και το οικονομικό δέλεαρ, ενδέχεται να έχουμε σύντομα επανάσταση στο αγγλικό

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x