Stories

Αγιούμπ Ελ Κααμπί: Ένας prolific στράικερ που πρόλαβε να κατακτήσει την κορυφή σε οκτώ ματς!

Η πιο value for money μεταγραφή του Ολυμπιακού το περασμένο καλοκαίρι ήταν αυτή του Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ο οποίος πρόλαβε σε οκτώ αγώνες να γίνει ο πρώτος σκόρερ του φετινού Conference League.

Αγιούμπ Ελ Κααμπί: Ένας prolific στράικερ που κατέκτησε την κορυφή σε οκτώ ματς

«Μπορείς να κάνεις λάθος για τη γυναίκα σου, αλλά όχι για τον επιθετικό σου ή τον τερματοφύλακά σου»… Αυτή η ατάκα ανήκει στον Πανταλέο Κορβίνο, έναν από τους πιο ξακουστούς αθλητικούς διευθυντές για τους «μυημένους» στα κατατόπια της Serie A. Και είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιληφθεί κανείς το ποδόσφαιρο και το πώς πρέπει να χτιστεί μια ομάδα.

Αυτή η φράση αξιοποιήθηκε στο έπακρο από τον Ολυμπιακό. Και τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνεται από τον μεταγραφικό σχεδιασμό των «ερυθρόλευκων», μιλώντας κυρίως για το θέμα του σέντερ φορ. Είναι πολλά τα παραδείγματα των πρόσφατων (και όχι μόνο) ετών όπου οι Πειραιώτες έχουν αποκτήσει κάποιον επιθετικό που κάνει τη διαφορά. Να θυμηθούμε παλιότερα τον Μήτρογλου; Ή πιο πρόσφατα τον Ελ Αραμπί, τον Μπακαμπού και… τελευταίο τον Ελ Κααμπί. Μάλλον είναι συνταγή της επιτυχίας το να έχει Βάσκο προπονητή ο Ολυμπιακός, αλλά και Μαροκινό επιθετικό.

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί, λοιπόν, είναι ο σέντερ φορ που στο… χωριό μου στο Μπέρμιγχαμ (σσ. όχι τυχαία αναφορά) τον αποκαλούμε «prolific» ή «finisher». Με λίγα λόγια ο ικανός στο σκοράρισμα στράικερ, ο επιθετικός με έφεση στο γκολ, ο «killer» που φορτώνει τα αντίπαλα δίχτυα. Ναι, ο Μαροκινός είναι ένας από αυτούς. Μπορεί να μη σου γεμίζει το μάτι, κοιτώντας πού έχει παίξει πριν φτιάξει τις βαλίτσες του για την Ελλάδα. Τελικά, όμως τα νούμερα που είχε στις περασμένες σεζόν, έδειχναν ότι πρόκειται για μια έξυπνη βόμβα και έναν ποδοσφαιριστή, η περίπτωση του οποίου είναι ο ορισμός της ατάκας «value for money». Το καλοκαίρι όταν ήρθε για να μπει στα παπούτσια του Μπακαμπού, λίγοι περίμεναν ότι όχι απλά θα τον ξεπεράσει, αλλά θα καταφέρει να σβήσει μια και καλή το… dvd με τα κατορθώματα του Κονγκολέζου.

Τα όσα έχει καταφέρει μέσα στο γήπεδο αυτό το τίμιο παλικαράκι, που μέχρι πριν καμιά δεκαετία έπαιζε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της πατρίδας του αλλά και σε πολύ μικρή ηλικία είχε ξεκινήσει να χρησιμοποιείται ως στόπερ, δεν θα τα πούμε εμείς. Τα λένε, απλά τα νούμερά του! Σε 49 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, ο Ελ Κααμπί έχει 32 γκολ και 3 ασίστ! Μιλάμε για συγκλονιστικό αριθμό…

Αγιούμπ Ελ Κααμπί: Ένας prolific στράικερ που κατέκτησε την κορυφή σε οκτώ ματς

Ακόμη πιο συγκλονιστικό, όμως, είναι το γεγονός πως θα πάρει το βραβείο του πρώτου σκόρερ στο Europa Conference League! Και αυτό, θα το καταφέρει σε μόλις 8 αγώνες! Ο τύπος αυτός που έχει σκοράρει τα 6 από τα 8 νοκ-άουτ παιχνίδια του Ολυμπιακού στη διοργάνωση, έχοντας συμμετοχή με ασίστ και σε άλλο ένα. Δεν βοήθησε τους Πειραιώτες δηλαδή να σκοράρουν στο μοναδικό παιχνίδι που δεν βρήκαν δίχτυα, αυτό της Κωνσταντινούπολης. Βέβαια, τη δουλίτσα του την έκανε, αφού έστω και με ένα πόδι λόγω τραυματισμού σκόραρε ένα από τα πέναλτι στη ρώσικη ρουλέτα που κατέληξαν υπέρ της ομάδας του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Θα φτάσουμε, όμως, και ως εκεί!

Η αρχή έγινε στο ντεμπούτο του πολύπειρου Βάσκου τεχνικού με τη Φερεντσβάρος στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για τη φάση των playoffs. Εκεί, όπου ο Ολυμπιακός έπεσε ως τρίτος από το Europa League στο Conference. To παιχνίδι ήταν δύσκολο ομολογουμένως, αλλά ο Ελ Κααμπί χρειάστηκε μία αδράνεια της αντίπαλης άμυνας για να μπει στα αντίπαλα δίχτυα με την μπάλα για το τελικό 1-0. Ο Μαροκινός ολοκλήρωσε τη δουλειά και κλείδωσε την πρόκριση στους «16» στη ρεβάνς της Βουδαπέστης, όταν ο ίδιος κέρδισε και εκτέλεσε το πέναλτι για το ντουμπλάρισμα στις νίκες με το ίδιο σκορ.





Ακολούθησε το εφιαλτικό πρώτο ματς με τη Μακάμπι, εκεί όπου μπορεί να βρήκε μία φορά δίχτυα με κεφαλιά, αλλά δεν έφτανε μιας και η ομάδα του ηττήθηκε με το βαρύ 4-1 και έδειξε να αποχαιρετά τη διοργάνωση. Φευ… Οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήταν διατεθειμένοι να τα παρατήσουν, ταξίδεψαν στο ουδέτερο γήπεδο της Μπάτσκα Τόπολα και διεκδίκησαν τις πιθανότητές τους. Εκεί, οι «ερυθρόλευκοι» τον χρειάζονταν όσο κανέναν άλλον και ο ίδιος τους αντάμειψε. Πρώτα όταν σκόραρε με κεφαλιά για το 3-0 και την ισοφάριση του σκορ του πρώτου αγώνα και στη συνέχεια πετυχαίνοντας αδιανόητο ανάποδο ψαλίδι για το 4-1 που έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί όπου ολοκληρώθηκε ο θρίαμβος του 6-1 και ήρθε η πρόκριση στα προημιτελικά.







«Είναι κάτι που το προσπαθώ, το δουλεύω και κάθε φορά που έχω την ευκαιρία να το κάνω μέσα στον αγώνα, δεν διστάζω. Αυτός είναι ο αγαπημένος μου τρόπος να σκοράρω, το έχω ξανακάνει και θα το ξανακάνω», είπε για το απίθανο ψαλιδάκι ο Μαροκινός με περίσσια αυτοπεποίθηση!

Στους «8» η συνεισφορά του σε γκολ ήταν μικρή. Μία ασίστ στον Τσικίνιο για το 3-0 (που έγινε 3-2 στη συνέχεια απέναντι στη Φενέρ), αλλά με τρομερή ενέργεια και μπόλικη «βρώμικη» δουλειά στον αγώνα. Όπως και στη ρεβάνς της Κωνσταντινούπολης, εκεί όπου τραυματίστηκε στην παράταση, κούτσαινε αλλά έμεινε στο ματς για να σκοράρει το πρώτο πέναλτι. Είπαμε, η αυτοπεποίθηση αυτού του παίκτη είναι στα ύψη.

Το καλό το κρατούσε για τα ημιτελικά. Δύο παιχνίδια πριν το όνειρο, ο Ελ Κααμπί φρόντισε να το κάνει πραγματικότητα. Σε ένα μπρα-ντε-φερ με τον πανάκριβο και ιδιαίτερα ταλαντούχο Όλι Γουότκινς νίκησε κατά κράτος, όπως έκανε συνολικά ο Ολυμπιακός και στις δύο αναμετρήσεις απέναντι στην πανίσχυρη, ζάπλουτη και τέταρτη της Premier League, Άστον Βίλα.

Το πρώτο ματς στο «Βίλα Παρκ» ήταν ένα ποδοσφαιρικό σεμινάριο που πρέπει να διδάσκεται σε μελλοντικούς επιθετικούς σε ακαδημίες ομάδων. Ήταν ο ορισμός του πώς να καταστρέψεις μια αντίπαλη άμυνα και να εκθέσεις ορισμένους στόπερ από το πάνω ράφι. Παίζοντας στο όριο, σκοράρει με άψογο πλασέ, έπειτα από εκπληκτικό τακουνάκι του Τσικίνιο, για το 1-0 που μετρά μέσω VAR. Λίγα λεπτά μετά, φεύγει ξανά στην πλάτη της άμυνας μετά από μαγική μπαλιά του Ποντένσε, παίρνει ένα πάρσιμο με το… κεφάλι και τελικά εκτελεί κάτω από το σώμα του αντίπαλου κίπερ. Για κερασάκι στην τούρτα, έχοντας απεριόριστη ψυχραιμία, σκοράρει με πέναλτι και ο Ολυμπιακός νικά με το εμφατικό 4-2 στην έδρα μιας ομάδας που είχαν περάσει μόλις 3 αντίπαλοι στο αγγλικό πρωτάθλημα και κανείς στην Ευρώπη!







Όσον αφορά τη ρεβάνς; Ο Ολυμπιακός είχε μεγάλο προβάδισμα για την πρόκριση, αλλά ακόμη δεν είχε κριθεί τίποτα. Συν ότι οι δυσκολίες μεγάλωναν ελέω και της επιστροφής του Ντίμπου Μαρτίνες κάτω από τα δοκάρια. Ναι και; Ο Κααμπί τον χαβά του! Μετατρέπει το πάρε-βάλε γύρισμα του Κίνι σε γκολ και οι Πειραιώτες αγκαλιάζουν τον τελικό. Ωστόσο, φροντίζει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην πρόκριση και να κλειδώσει τη δεύτερη νίκη με ένα γκολ που θύμισε τη φάση του Κόλο Μουανί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μόνο, που ο Μαροκινός είχε την ψυχραιμία να εκτελέσει με σωστό τρόπο τον Αργεντινό τερματοφύλακα για το 2-0.





Τα όσα κάνει ο 31χρονος είναι πράγματι εντυπωσιακά. Η συχνότητα με την οποία σκοράρει, η εκτελεστική του δεινότητα, αλλά και όλη η βρώμικη δουλειά του μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τον καθιστούν σε έναν από τους πιο φορμαρισμένους επιθετικούς αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη. Εκτός από τα γκολ του, ο Ελ Κααμπί έχει τακτική παιδεία και είναι ένας ποδοσφαιριστής που δίνει τα πάντα για την ομάδα του. Μέσα στις φάσεις, με τα «μπούνια» στις διεκδικήσεις, έντονο πρέσινγκ, λιγοστές επαφές με την μπάλα έξω από το «κουτί» αλλά ένα υπερπολύτιμο συνολικά κομμάτι στο παζλ που έχει δημιουργήσει ο Μεντιλίμπαρ.

Αν σκοράρει και στον τελικό; Πολύ πιθανό, αν αναλογιστεί κανείς τα νούμερά του στη σεζόν και στο Conference League. Άλλωστε η Φιορεντίνα θα του δώσει ευκαιρίες και ο ίδιος είναι ικανός να τις εκμεταλλευτεί και με το παραπάνω!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x