Stories

Σέρχιο Αγουέρο: Ο Μr. Goal που συνδέθηκε με την γιγάντωση της Μάντσεστερ Σίτι

Ο εμβληματικός Αργεντινός επιθετικός αποχωρεί το καλοκαίρι από την Μάντσεστερ Σίτι μετά από 10 χρόνια, έχοντας καταφέρει χάρη στην ερωτική του σχέση με το γκολ να μπει στο πάνθεον του συλλόγου.

Αγουέρο: Ο επιθετικός-σύμβολο της γιγάντωσης της Σίτι

Το προσεχές καλοκαίρι ο Σέρχιο Αγουέρο αποχωρεί από την Μάντσεστερ Σίτι, όπως ανακοίνωσε η αγγλική ομάδα, έπειτα από δέκα χρόνια σπουδαίας καριέρας στην αγγλική ομάδα.

Ο 32χρονος πλέον Αργεντινός μετακόμισε στο Μάντσεστερ από την Ατλέτικο Μαδρίτης τον Ιούλιο του 2011 (έπειτα από τρία χρόνια ''αραβικής ιδιοκτησίας'' της) ως ένας ποδοσφαιριστής 22 ετών που ήδη είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με σκοπό να γίνει «μέλος μιας ομάδας που θα διεκδικεί κάθε χρόνο την κατάκτηση όλων των διοργανώσεων που συμμετέχει» και να συγκαταλεχθεί στα κορυφαία κλαμπ του πλανήτη.



Και το κατάφερε: Στα χρόνια της παρουσίας του εκεί, η Μάντσεστερ Σίτι γιγαντώθηκε, πέτυχε να γίνει ομάδα-μεγαθήριο και ο Αγουέρο να γίνει ο ποδοσφαιριστής που συνδέεται ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε με την γιγάντωσή της. Το συγκινητικό αντίο του αποδεικνύει τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν μεταξύ του Κουν και των «πολιτών», καθώς και το γεγονός πως κέρδισε με το σπαθί του, ή μάλλον με τα εκατοντάδες τέρματά του, μια θέση στο πάνθεον της ιστορίας της Σίτι.



Με τον Αργεντινό παρόντα, οι «citizens» προσέθεσαν στην τροπαιοθήκη τους 13 τίτλους, με τους τέσσερις εξ αυτών να αφορούν πρωταθλήματα της Premier League (2012, 2014, 2018, 2019). Την στιγμή που ο Αγουέρο έφτανε στο Μάντσεστερ από τη Μαδρίτη έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ, οι φίλοι του συλλόγου είχαν να πανηγυρίσουν πρωτάθλημα από το μακρινό 1968. Το προσεχές καλοκαίρι που θα αποχωρήσει, θα έχει ισοφαρίσει τον μέχρι τώρα ρέκορντμαν της Σίτι σε τίτλους Νταβίντ Σίλβα με 14, δεδομένου ότι το πρωτάθλημα θεωρείται ήδη «καπαρωμένο». Είναι αρκετά πιθανό να τον έχει ξεπεράσει κιόλας, αν η ομάδα του κατακτήσει ένα εκ των Λιγκ Καπ, Κύπελλο Αγγλίας ή Champions League, τα οποία διεκδικεί ακόμα.

Η στιγμή που το όνομα του σπουδαίου επιθετικού ξεκίνησε να συνδέεται άρρηκτα με τη νέα μεγάλη εποχή της Μάντσεστερ Σίτι ήρθε στο φινάλε της πρώτης του σεζόν: Την τελευταία αγωνιστική της Premier League 2011-12 η Σίτι υποδέχεται την ΚΠΡ και το 2-2 που υφίσταται μέχρι το 94' δίνει το πρωτάθλημα στην συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ. Τότε ο Αργεντινός σκοράρει και χαρίζει τον τίτλο στους «πολίτες» για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια.



Στη συνέχεια, τα κατορθώματα του Κουν σε ατομικό επίπεδο διαδέχονται το ένα το άλλο και οφείλονται στην «ερωτική» του σχέση με το γκολ. Η συχνότητα που βρίσκει δίχτυα καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στο Νησί είναι άκρως εντυπωσιακή, με 257 τέρματα σε 384 εμφανίσεις, ήτοι 0,66 γκολ /συμμετοχή. Η πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου του ανήκει ήδη από το Νοέμβριο του 2017.





Όπως του ανήκουν και μεγάλα ρεκόρ σε ολόκληρη την Premier League:
- 1ος ξένος σκόρερ στην ιστορία της (με 181 γκολ)
- 1ος σε χατ-τρικ στην ιστορία της (με 12)
- 4ος σκόρερ συνολικά στην ιστορία της

Στις δέκα σεζόν του στο κατά πολλούς κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο έπεσε μόλις τέσσερις φορές κάτω από τα 20 γκολ (συμπεριλαμβανομένης της φετινής που έχει σημειώσει μόλις ένα). Την περίοδο 2014-15 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 26 γκολ, ενώ την μικρότερη επίδοση την σημείωσε το 2012-13, όταν έβαλε… μόλις 12 γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα, επίδοση που για την συντριπτική πλειονότητα των ποδοσφαιριστών του πλανήτη αποτελεί όνειρο.

Στις 31 Ιουνίου το συμβόλαιο που υπέγραψε το 2018 λήγει και η Μάντσεστερ Σίτι ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεωθεί. Ο Κουν θα ψάξει για την επόμενη πρόκληση της καριέρας του σε κάποιο άλλο μεγάλο κλαμπ, με τις Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν να παρουσιάζονται ως τα φοβορί για την απόκτησή του. Μέχρι τότε ο εμβληματικός φορ θα κυνηγήσει να κατακτήσει με τους «πολίτες» το μοναδικό μεγάλο παράσημο που του λείπει, το Champions League. Και δίχως αυτό πάντως θα μείνει για πάντα στις συνειδήσεις όλων στο Μάντσεστερ ως η «μηχανή» των γκολ που συνέβαλε τα μέγιστα στην μετατροπή της Σίτι από μια μικρομεσαία ομάδα της Αγγλίας στο σημερινό μεγαθήριο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x