Stories

Αποδομώντας το μυθικό ρεκόρ 100 πόντων του Τσάμπερλεϊν

Σαν σήμερα πριν 59 χρόνια ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν πέτυχε ένα μυθικό ρεκόρ. Πόσο όμως πραγματική αξία έχει;

Στις 2 Μαρτίου του 1962 ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν έκανε ένα μυθικό ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ. Οι 100 πόντοι που πέτυχε στη νίκη των Φιλαδέλφεια Γουόριορς επί των Νιου Γιορκ Νικς (169-147) αποτελούν επίδοση που δεν πρόκειται να ξεπεραστεί ποτέ, αφού ακόμη κι ο αείμνηστος Κόμπι δεν μπόρεσε να φτάσει πάνω από τους 81.

Κι όμως, το ρεκόρ του Τσάμπερλεϊν, που έφυγε από τη ζωή το 1999, έχει αποδομηθεί από πολλούς με διάφορους τρόπους. Ας δούμε μερικά από τα επιχειρήματα:

-Οι Γουόριορς έφτασαν στον αγώνα με το εντυπωσιακό ρεκόρ 46-29, ενώ οι Νικς ήταν τελευταίοι με 27-45 και παντελώς αδιάφοροι.

-Οι Νικς παρατάχθηκαν με πολλές απουσίες. Ο βασικός σέντερ τους, Φιλ Τζόρντον, απουσίαζε με επίσημη δικαιολογία πως ήταν άρρωστος, αλλά τις φήμες να λένε πως είχε… μεθύσει το προηγούμενο βράδυ.

-Ο αντικαταστάτης του, Φιλ Ίμχοφ, έπαιξε μόλις 20 λεπτά καθώς φορτώθηκε με φάουλ (ο Τσάμπερλεϊν εκτέλεσε 32 βολές) και οι Νικς επιστράτευσαν αρκετούς κοντούς που δεν μπορούσαν να κοιτάξουν στα μάτια των γίγαντα των 216 εκατοστών.

-Οι κακές γλώσσες λένε πως οι διαιτητές σφύριζαν πανεύκολα φάουλ υπέρ του Τσάμπερλεϊν και ήταν στο… κόλπο για να κάνει το ρεκόρ. Όταν ο Ίμχοφ φορτώθηκε το τρίτο του νωρίς στον αγώνα, γύρισε και είπε στον διαιτητή «Γιατί δεν του χαρίζετε από τώρα 100 πόντους να πάμε κι εμείς σπίτια μας;».

-Ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν είχε στον αγώνα 63 σουτ (36/63) και 32 βολές (28/32). Εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες μόλις 22 φορές υπήρχαν ματς με παίκτη που επιχειρεί πάνω από 40 σουτ και κανένας δεν έχει περισσότερα από τα 49 του Μάικλ Τζόρνταν το 1993. Ενδεικτικά, ο Κόμπι Μπράιαντ στο ματς που πέτυχε 81 πόντους είχε 46 σουτ (28/46), δηλαδή 17 λιγότερα από τον Τσάμπερλεϊν.

-Έπαιξε ρόλο και η τύχη… Ο Τσάμπερλεϊν που είχε ποσοστό καριέρας 51,1% στις βολές (και συχνά εκτελούσε με… κουτάλα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βελτιώσει τις επιδόσεις του από τη γραμμή), είχε 28/32 σε εκείνο το ματς. «Ο καθένας μπορεί να έχει μια τυχερή βραδιά», ανέφερε στη βιογραφία του γνωρίζοντας πως συμμάχησαν θεοί και δαίμονες για να γράψει ιστορία.

-Ο ίδιος ο θρύλος του ΝΒΑ παραδέχτηκε πως το ματς δεν ήταν… συνηθισμένο και πως οι συμπαίκτες του ήταν «μιλημένοι». «Πιστεύω πως πήρα υπερβολικά πολλά σουτ σε εκείνο το παιχνίδι, ειδικά στην τέταρτη περίοδο. Οι συμπαίκτες μου ήθελαν να κάνω το ρεκόρ και μου έδιναν την μπάλα ακόμη κι όταν ήταν τελείως ελεύθεροι», είχε ομολογήσει στη βιογραφία του.

-Το ματς εξελίχθηκε σε παρωδία στην τέταρτη περίοδο, καθώς οι Νικς έχοντας αντιληφθεί πως οι συμπαίκτες του Τσάμπερλεϊν ήταν στο κόλπο για να γίνει το ρεκόρ, έκαναν φάουλ σε όλους τους άλλους πλην του Γουίλτ (!) και πήγαιναν σε αργές επιθέσεις για να μην αφήσουν χρόνο στον αντίπαλο σέντερ. Δηλαδή έκαναν το εντελώς αντίθετο από ό,τι καλείται να κάνει μια ομάδα που κυνηγά στο σκορ.

-Οι Γουόριορς, από την πλευρά τους, έκαναν επίσης φάουλ στους Νικς για να σταματούν το χρονόμετρο και να έχουν έξτρα κατοχές προκειμένου να βοηθήσουν τον Τσάμπερλεϊν να κάνει το ρεκόρ. Μιλάμε για μπασκετική «παράνοια». «Το παιχνίδι ήταν φαρσοκωμωδία. Τους κάναμε φάουλ, μας έκαναν φάουλ», είχε δηλώσει ο προπονητής των Νικς, Έντι Ντόνοβαν.

-Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως ο Τσάμπερλεϊν είχε «αγκυροβολήσει» κάτω από το καλάθι και περίμενε τις ασίστ για να σκοράρει εύκολα, ακόμη και με πάσες ολόκληρου γηπέδου, για να μην προλάβουν να κάνουν φάουλ σε άλλον παίκτη οι Νικς.

-Ακόμη και το κοινό έπαιξε το ρόλο του. Με τον εκφωνητή του γηπέδου να ενημερώνει από μικροφώνου σε κάθε καλάθι του Τσάμπερλεϊν πως το μυθικό ρεκόρ πλησιάζει, ο κόσμος στις κερκίδες φώναζε «Δώστε τη στον Γουίλτ» σε όλη την τέταρτη περίοδο. Μάλιστα, λέγεται (αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί) πως το ματς δεν ολοκληρώθηκε κανονικά, αλλά 46’’ πριν το τέλος, καθώς μόλις έφτασε ο Τσάμπερλεϊν τους 100 πόντους, υπήρξε εισβολή των θεατών για να αποθεώσουν τον ήρωα της βραδιάς.

Αλήθειες ή ψέματα, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Δυστυχώς εικόνα από εκείνο το παιχνίδι δεν υπάρχει, παρά μόνο ηχητική περιγραφή της τέταρτης περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για ένα ιστορικό ρεκόρ που δεν πρόκειται ποτέ να καταρριφθεί.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x