Stories

Ο Αραούχο έγινε επαναστάτης για τον ΑΕΚτζή των '00 και αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά του

Ο Σέρχιο Αραούχο φαίνεται πως δεν θα βρίσκεται στην ΑΕΚ και τη νέα σεζόν, βάζοντας τέλος σε μια εποχή που αγάπησε τον «δικέφαλο» όσο λίγοι και αγαπήθηκε από τον κόσμο της «Ένωσης» όσο ελάχιστοι…

Αραούχο: Έγινε επαναστάτης για τον ΑΕΚτζή των '00 και αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά

Ήταν 12 Μαρτίου του 2017, όταν η ΑΕΚ νικούσε με 3-0 τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και ένας Αργεντινός που είχε έρθει τον Ιανουάριο στην Ελλάδα ως δανεικός, έβαζε φαρδιά πλατιά το όνομά του για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο παιχνίδι, πετυχαίνοντας δύο υπέροχα γκολ.

Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, σε ένα από τα πολλά μεγάλα παιχνίδια, αφού ζούσε και ανέπνεε για να βγαίνει μπροστά και να παίρνει την υπόθεση πάνω του εκεί όπου η μπάλα είναι λίγο -έως πολύ- πιο βαριά, κάνοντας παράλληλα μικρούς και μεγάλους φίλους του «δικεφάλου» ευτυχισμένους, φορώντας το θρυλικό «11» στην πλάτη.

Λένε, πως αν είναι γραφτό για έναν άνθρωπο να βρει ένα μέρος που θα αγαπάει και θα τον αγαπάνε, αυτό θα γίνει ακόμα και μέσα από δύσκολες συνθήκες. Κάτι τέτοιο συνέβη και με την περίπτωση του Σέρχιο Αραούχο. Εκείνο το αλκοτέστ, το τρίτο κατά σειρά τον Ιανουάριο του 2017, στο οποίο πιάστηκε να είναι είναι πάνω από το όριο στην Ισπανία, έμελλε να δημιουργήσει μια σχέση αγάπης εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά που θα κρατάει για πάντα.

Αραούχο: Έγινε επαναστάτης για τον ΑΕΚτζή των '00 και αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά

Από το ξεκίνημα εκείνης της κοινής πορείας, φάνηκε πως υπήρχε κάτι διαφορετικό. Μια αύρα, που «ομόρφυνε» τη σεζόν της ΑΕΚ, η οποία ήταν η δεύτερή της μετά την επιστροφή από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Η «Ένωση» έψαχνε ένα σημείο αναφοράς και το βρήκε σε έναν παίκτη, που αναζητούσε ένα μέρος να τον εμπιστεύονται. Σε αυτό το πρώτο εξάμηνο ο Αραούχο πέτυχε εννέα γκολ σε 21 αναμετρήσεις, σημειώνοντας μάλιστα στο τελευταίο ματς της χρονιάς το πιο καθοριστικό τέρμα για την ομάδα του. Εκείνο, στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο για το 2-1 των «κιτρινόμαυρων», που ανέβηκαν στην κορυφή των playoffs και πήραν το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League μετά από πολλά χρόνια.



Το φινάλε του δανεισμού του ήταν στενάχωρο για τον κόσμο του συλλόγου. Το ερωτηματικό για το αν τον ξαναέβλεπαν με τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας, πιο μεγάλο από ποτέ. «Εδώ είναι το σπίτι του και οι άνθρωποι που με στήριξαν απλόχερα. Γι’ αυτό μια μέρα θα ξανασυναντηθούμε», έγραψε στην αποχαιρετιστήρια ανάρτησή του και όπως φάνηκε είχε δίκιο.

Το καλοκαίρι του 2017 οι φήμες για πιθανή επιστροφή του έδιναν και έπαιρναν. Το χέρι του μέσου ΑΕΚτζή (όπως και στις επόμενες επιστροφές του) ήταν μόνιμα πατημένο στο… refresh των αθλητικών σάιτ, περιμένοντας τα χαρμόσυνα νέα. Ο Αργεντινός πίεζε τη Λας Πάλμας να τον αφήσει να επιστρέψει στη χώρα μας, κάτι που εν τέλει έγινε πραγματικότητα στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Μια χρονιά-όνειρο, μια σεζόν ιστορική όπως αποδείχθηκε με τον «δικέφαλο» να επιστρέφει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά μετά 24 χρόνια και το μακρινό 1994. Ένας εκ των πρωταγωνιστών, φυσικά, ο Αραούχο. Ο «Τσίνο» όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι της ομάδας ήταν ο πρώτος σκόρερ της «Ένωσης» στο πρωτάθλημα με 11 πολύτιμα τέρματα.

Αραούχο: Έγινε επαναστάτης για τον ΑΕΚτζή των '00 και αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά

Το νέο γκολ-νίκης στη Νέα Σμύρνη, με το οποίο η ΑΕΚ «φώναξε» ότι είναι εδώ για τον τίτλο από την ασίστ-θυσία του Μάνταλου, που υπέστη ρήξη χιαστών, τα δύο με τον ΠΑΣ και το γκολ μαζί με την ασίστ στη Λιβαδειά κόντρα στην τοπική ομάδα ήταν αυτά που δεν προκάλεσαν τόσο μεγάλο κρότο, αλλά αποδείχθηκαν χρυσάφι.

Ο Αραούχο, ωστόσο, μιλούσε και στα ντέρμπι, κάτι που επαληθεύτηκε πολύ καλά εκείνη τη χρονιά. Ασίστ στην ανατροπή-έπος με τον Ολυμπιακό (3-2) στο ΟΑΚΑ, γκολ-αλήτεια που πέταξε εκτός τους «ερυθρόλευκους» από το Κύπελλο και ένα πανομοιότυπο κόντρα στον Παναθηναϊκό (δύο γκολ σε εκείνο το βράδυ του 3-0, όπου η «Ένωση» αγκάλιασε τον τίτλο). Τέρματα που για έναν φίλο της ΑΕΚ γεννημένο στα '00 είναι ιερά και θα του θυμίζουν πάντα υπέροχες στιγμές. Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε στην Ριζούπολη όπου ο Αραούχο σκόραρε με τον Απόλλωνα, πριν αρχίσει το ατελείωτο πάρτι στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας.



Το καλοκαίρι του 2018 ο Αραούχο επέστρεψε στη Λας Πάλμας, η οποία τον έδεσε -όχι για πολύ όπως αποδείχθηκε- στα Κανάρια Νησιά με πενταετές συμβόλαιο. Ο ιδιαίτερος και μερικές φορές ακόμη και προκλητικός στις δηλώσεις πρόεδρος Ισπανών, Μιγκέλ Άνχελ Ραμίρεθ, ανέφερε πως θέλει με τον Αργεντινό να επιστρέψει η ομάδα του στη μεγάλη κατηγορία, ενώ ισχυρίστηκε λίγους μήνες αργότερα πως η ρήτρα που έχει τοποθετήσει στον παίκτη αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ.

Η σεζόν 18/19 ήταν καταστροφική τόσο για τον Αραούχο που πέτυχε μόλις τέσσερα γκολ και η Λας Πάλμας τερμάτισε 12η, όσο και για την ΑΕΚ, η οποία είδε τον ΠΑΟΚ να κατακτά το νταμπλ. Έτσι, οι δυο πλευρές δεν άντεξαν για πολύ καιρό μακριά η μια από την άλλη, αφού στις 31 Ιανουαρίου του 2020 εκατοντάδες Ενωσίτες περίμεναν τον Αραούχο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τον τρίτο του δανεισμό.

Αραούχο: Έγινε επαναστάτης για τον ΑΕΚτζή των '00 και αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά

Μάλιστα, το πρώτο του εντός έδρας ματς συνδυάστηκε με τι άλλο, από ένα γκολ σε ντέρμπι. Ο Αργεντινός εκτέλεσε τον Παναθηναϊκό μόλις στο 8ο λεπτό, φίλησε το σήμα της ΑΕΚ και το ΟΑΚΑ σειόταν, με τον κόσμο να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του. Όμως, η αναποδιά του κορωνοϊού έβαλε φρένο στις αγωνιστικές υποχρεώσεις και με την επανέναρξη ο ρυθμός έλειπε από τον Αραούχο, που αποχώρησε πριν έρθει η οριστική επιστροφή στα κιτρινόμαυρα!

Η επόμενη σεζόν στη Λας Πάλμας εξελίχθηκε καλά για τον «Τσίνο». Σε 29 ματς σκόραρε 11 γκολ, όμως, το μυαλό του ήταν στην ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 2021 η «Ένωση» εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες με τη δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε στην ισπανική ομάδα και κατάφερε να τον κάνει δικό της με κανονική μεταγραφή. Αυτό που ήθελαν όσο τίποτα οι φίλοι της «Ένωσης» είχε γίνει πραγματικότητα. Στις 16 Ιουνίου ανακοινώθηκε με ένα ανατριχιαστικό βίντεο μέσα από την «Αγιά Σοφιά» που χτιζόταν, με τη συγκίνηση να είναι τεράστια.



Στην τελευταία χρονιά του συλλόγου μακριά από το σπίτι του, τη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Αραούχο πάλευε χωρίς καμία βοήθεια γύρω του. Ενδεικτική, δε, η ήττα στο ντέρμπι από τον Ολυμπιακό με 3-2 στο ΟΑΚΑ, όπου ο «Τσίνο» πέτυχε και τα δύο τέρματα της ομάδας του, προσπαθώντας να νικήσει τους Πειραιώτες… μόνος του. Η ΑΕΚ διένυε μια καταστροφική χρονιά ήταν εκτός Ευρώπης από τον Ιούλιο από τη Βελέζ και νοκ άουτ από τη διεκδίκηση του τίτλου πριν αλλάξει ο χρόνος.

Ο Αργεντινός, όμως, όντας διασωθέντας του ναυαγίου ήταν ο πρώτος σκόρερ με 12 τέρματα, ενώ η κίνηση ανθρωπιάς του στο Χαριλάου στις 2 Φεβρουαρίου του 2022 θα μνημονεύεται για πάντα. Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ, ο Αργεντινός σημείωσε ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ κόντρα στους «κίτρινους» και μπορεί οι σφυγμοί να ήταν στον...Θεό εκείνη τη στιγμή, αλλά κατάφερε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και να σχηματίσει με τα δάκτυλα των χεριών του το «Α» για τον αδικοχαμένο νέο.

Αραούχο: Έγινε επαναστάτης για τον ΑΕΚτζή των '00 και αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά

Η «Ένωση» άφησε πίσω της τη δύσκολη χρονιά και με την είσοδό στο νέο της παλάτι ο Αραούχο φόρεσε το περιβραχιόνιο και εκτοξεύτηκε υπό τις οδηγίες του αρχιτέκτονα του νταμπλ και συμπατριώτη του, Ματίας Αλμέιδα. Ο «Πελάδο» του έδωσε έναν νέο ρόλο πίσω από τον φορ και ο Αργεντινός ήταν ο ρυθμιστής μιας ΑΕΚ που δεν… πιανόταν. Βασικός εκφραστής της ασταμάτητης πίεσης από την πρώτη κιόλας… πάσα του αντίπαλου τερματοφύλακα, ο Αραούχο σκόραρε, δημιουργούσε, αλλά παράλληλα έκανε τάκλιν και αμέτρητες ανακτήσεις της μπάλας.



Σε 34 αναμετρήσεις μέτρησε επτά γκολ και εννέα ασίστ και μπορεί να έχασε το δεύτερο μισό των playoffs, όμως, είχε προλάβει να πετύχει το γκολ, με το οποίο η ΑΕΚ πίστεψε περισσότερο από ποτέ στην κατάκτηση του τίτλου. Ναι, αυτό στην Τούμπα με το απίθανο γυριστό από τη μαγική ασίστ του κολλητού του, Πέτρου Μάνταλου. Ήταν ο αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το πρώτο νταμπλ μετά από 45 χρόνια και η λατρεία του κόσμου για εκείνον αποτυπώθηκε στην αποθέωση που γνώρισε κατά την είσοδό του με τις πατερίτσες στην απονομή του τίτλου στην OPAP Arena.

Αραούχο: Έγινε επαναστάτης για τον ΑΕΚτζή των '00 και αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά δεν εξελίχθηκε έτσι και στη συνέχεια. Επέστρεψε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο και επιχείρησε να στείλει σχεδόν μόνος του την ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League. Στον απόηχο της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη από τους Κροάτες χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και τους Έλληνες συνεργούς τους, η «Ένωση» βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στη ρεβάνς, αλλά με γκολ του Αργεντινού και κερδισμένο πέναλτι ήρθε τόσο η πρόκριση, αλλά και -ακόμη- μια στιγμή από το μεγαλείο του ήθους που έχει Αραούχο. Μετά την επίτευξη του τέρματος σχημάτισε με τα χέρια του το «Μ» από το όνομα του Μιχάλη, υψώνοντας στον ουρανό και μια φανέλα της «Ένωσης» που τόσο λάτρευε ο αδικοχαμένος 29χρονος με το όνομά του.

Στη συνέχεια, όμως, οι τραυματισμοί δεν άφησαν τον Αραούχο να βρει ρυθμό, κάτι που επηρέασε και την αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ φέτος. Η τελευταία παράσταση ήρθε στο νικηφόρο ντέρμπι με 3-0 επί του Παναθηναϊκού, εκεί όπου ο Αραούχο θύμιζε τον περσινό του εαυτό και το τελικό αποτέλεσμα το αποδείκνυε απόλυτα.

Η λατρεία της «Ένωσης» για τον Αργεντινό ήταν τέτοια που του πρόσφερε μια εξαιρετική πρόταση ανανέωσης, την οποία ο 32χρονος όμως δεν δέχτηκε και όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει παρελθόν. Ένα τέλος, που θα ερχόταν κάποτε και θα ήταν σκληρό όπως και να συνέβαινε. Για τους μεγάλους σε ηλικία Ενωσίτες ο Αραούχο έμοιαζε με έναν νέο Ντέμη Νικολαϊδη.

Από την άλλη, για εκείνους που γεννήθηκαν στις αρχές των '00 και μεγάλωσαν με την ΑΕΚ να αντιμετωπίζει συνεχώς δυσκολίες, μετατράπηκε σε έναν επαναστάτη, που τους πρόσφερε χαμόγελα στις δύσκολες στιγμές και ήταν το αποκούμπι για λατρέψουν ακόμα περισσότερο την αγαπημένη τους ομάδα…

Αραούχο: Έγινε επαναστάτης για τον ΑΕΚτζή των '00 και αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x