Stories

Όταν το «Αστέρι» άγγιξε τα... αστέρια: 10 χρόνια από τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Ατρομήτου

Το sport-fm.gr θυμάται το 0-0 ανάμεσα σε Ατρόμητο και Αστέρα Τρίπολης πριν από μια δεκαετία, που είχε στερήσει στους Περιστεριώτες την παρουσία τους στα προκριματικά του Champions League.

Ατρόμητος: Όταν έχασε την έξοδο στο Champions League

Η σύγχρονη ιστορία του Ατρομήτου περιλαμβάνει μπόλικες μεγάλες βραδιές αλλά και αρκετά what ifs. Οι δύο συνεχόμενοι χαμένοι τελικοί Κυπέλλου με ΑΕΚ και Ολυμπιακό το 2011 και το 2012 αντίστοιχα, ή ο αποκλεισμός στα σημεία από την Άλκμααρ στα playoffs του Europa League το 2013 – αλλά κι εκείνος από τη Νιουκάστλ έναν χρόνο νωρίτερα.

Ένα άλλο μεγάλο what if, γεννήθηκε μία μέρα σαν κι αυτήν πριν από ακριβώς δέκα χρόνια. Τότε που οι Περιστεριώτες βρέθηκαν ένα γκολ μακριά από την πρώτη τους παρουσία σε προκριματικά Champions League αλλά δεν είδαν την μπάλα να μπαίνει ποτέ στα δίχτυα...

Η σεζόν 2012/13 ήταν ιδιαίτερη για τη Σούπερ Λίγκα. Μπορεί η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό να μην αποτελούσε και μεγάλη έκπληξη, ωστόσο τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ δεν περνούν απαρατήρητα. Μόλις έκτοι οι «πράσινοι», που πάσχιζαν να ισορροπήσουν στην εποχή μετά την πολυμετοχικότητα, την ώρα που ο «Δικέφαλος» ήταν αντιμέτωπος με τις πιο σκοτεινές ημέρες της ιστορίας του – υποβιβαζόμενος μαζί με την Κέρκυρα, προτού αναλάβει τις τύχες του ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Στα playoffs λοιπόν, έβρισκε κανείς εκτός του ΠΑΟΚ, για πρώτη φορά τον Αστέρα Τρίπολης, που είχε τερματίσει στην ιστορική 3η θέση –τη χρονιά που έφτασε και έως τον τελικό του Κυπέλλου- τον Ατρόμητο και τον απίθανο ΠΑΣ Γιάννινα, που θα έμπαινε επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του στην πεντάδα – αλλά θα έχανε το ευρωπαϊκό εισιτήριο στα χαρτιά.

Ατρόμητος: Όταν έχασε την έξοδο στο Champions League

Το παλιό format των playoffs έφερνε στο μίνι πρωτάθλημα τέσσερις ομάδες με βαθμούς που υπολογίζονταν βάσει της διαφοράς του 5ου από τους υπόλοιπους. Κάπως έτσι, ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα ξεκινούσε με τέσσερις, οι Αρκάδες με δύο και Περιστεριώτες-Ηπειρώτες από το μηδέν.

Ο ΠΑΟΚ είχε ασφαλώς τον πρώτο λόγο για να τερματίσει στην κορυφή και να πάρει το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, την ώρα που οι υπόλοιποι θα διεκδικούσαν θέσεις σε εκείνους του Europa. Ο τελευταίος θα ξεκινούσε από τον 2ο γύρο, ο προτελευταίος από το 3ο και ο δεύτερος των playoffs, θα έμπαινε σε εκείνα του ευρωπαϊκού θεσμού, θέλοντας μία μόλις πρόκριση για να βρεθεί σε όμιλο.

Η διαδικασία ξεκίνησε με εκπλήξεις, καθώς ΠΑΣ και Ατρόμητος επιβλήθηκαν αμφότεροι 2-1 του Αστέρα και του ΠΑΟΚ αντίστοιχα, εντός έδρας. Οι Γιαννιώτες συνέχισαν ακόμη πιο δυναμικά παίρνοντας τεράστιο διπλό (1-0) στην Τούμπα, με τους Αρκάδες από τη μεριά τους να κάνουν σεφτέ λυγίζοντας με 2-1 τον Ατρόμητο.

Οι Θεσσαλονικείς έφτασαν στην πρώτη τους νίκη την 3η αγωνιστική, περνώντας με 2-1 από την Τρίπολη, την ώρα που ΠΑΣ και Ατρόμητος έμεναν στο 1-1 στους Ζωσιμάδες.

Το 2-0 του Ατρομήτου επί του ΠΑΣ στο Περιστέρι του έδωσε μεγάλη ώθηση, με τον ΠΑΟΚ να νικά 1-0 τον Αστέρα για την 4η αγωνιστική και να θέλει νίκη επί της ομάδας του Γιώργου Παράσχου προκειμένου να ξεμπερδέψει με την πρωτιά.



Η 29η Μαΐου όμως θα έφερνε μια μεγάλη ανατροπή. Παρότι βρέθηκε να χάνει από γκολ του Σαλπιγγίδη στο 33’, ο φοβερός Ατρόμητος κατόρθωσε να ισοφαρίσει με τον Ναπολεόνι στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου (46’) και να φτάσει τελικά σε μία τεράστια νίκη με δεύτερο τέρμα του Ιταλού στο 90’!

Το 2-1 του Αστέρα επί του ΠΑΣ Γιάννινα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς οι τέσσερις ομάδες πήγαν στο φινάλε με απόσταση μόλις τριών βαθμών. Ατρόμητος και ΠΑΟΚ ισοβαθμούσαν στην κορυφή με δέκα πόντους (με τους Αθηναίους να υπερέχουν), ο Αστέρας ακολουθούσε με οκτώ και οι Ηπειρώτες ήταν τελευταίοι με επτά.

Στις 2 Ιουνίου, ο ΠΑΣ θα φιλοξενούσε τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Ατρόμητος τον Αστέρα. Με καλύτερο ή έστω ίδιο αποτέλεσμα με τους Θεσσαλονικείς, το Αστέρι θα έμπαινε στα προκριματικά του Champions League… Όλα αυτά σε μία σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα και που είχε ξεκινήσει με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο, συνεχίστηκε με τον Νίκο Αναστόπουλο και μπήκε στην τελική ευθεία με τον Γιώργο Παράσχο!

Οι Περιστεριώτες λοιπόν γέμισαν το γήπεδο και ετοιμάστηκαν για μια ιστορική βραδιά. Ποτέ ξανά δεν είχε τόσο κόσμο -ίσως και κοντά στους 10.000- η έδρα του Ατρομήτου. Φυσιολογικά μάλλον, οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο. Πολλές τελικές, μόνο πρόβλημα ο... Γιώργος Μπαντής, που βρισκόταν σε εξαιρετική βραδιά και εξουδετέρωνε κάθε κίνδυνο.

Ατρόμητος: Όταν έχασε την έξοδο στο Champions League

Λαζαρίδης, Ναπολεόνι, Ιγκλέσιας, Σουμπίνιο, Γκαρσία έφτασαν κοντά στο γκολ αλλά η μπάλα δεν κατέληγε ποτέ εκεί που έπρεπε, ενώ όταν ο Ουσέρο κρεμάστηκε από τα δοκάρι (!) και φάνηκε να βρίσκει την μπάλα με το χέρι –σε μία πολύ περίεργη φάση- ο Τάσος Κάκος δεν υπέδειξε πέναλτι.

Μπορεί το πρώτο μέρος λοιπόν να έληξε 0-0, ωστόσο την ίδια ώρα τα μαντάτα από τους Ζωσιμάδες ήταν καλά, καθώς ένα πέναλτι του Ντε Βινσέντι είχε βάλει μπροστά στο σκορ τον ΠΑΣ Γιάννινα ενάντια στον ΠΑΟΚ! Μια εξέλιξη πάντως που δεν είχε πανηγυριστεί ιδιαίτερα στο Περιστέρι. Η πίεση ήταν μεγάλη...

Ατρόμητος: Όταν έχασε την έξοδο στο Champions League

Όσο έμενε το 1-0 στην Ήπειρο, ο Ατρόμητος ήταν πρώτος ό,τι κι αν γινόταν. Παρ’ όλα αυτά, οι Περιστεριώτες μπήκαν στο γήπεδο μετά την ανάπαυλα με στόχο να κάνουν όπως και να ‘χει αυτό που έπρεπε και να μην κρέμονται από άλλους. Ο Μπαντής όμως, εκεί!

Σουμπίνιο και Ιγκλέσιας εξακολουθούσαν να βλέπουν τον Έλληνα γκολκίπερ να βγάζει τα πάντα, ενώ όταν η μπάλα κατέληξε επιτέλους στα δίχτυα στο 64ο λεπτό, ο Κάκος υπέδειξε επιθετικό φάουλ πάνω του και το 0-0 δεν άλλαξε.

Σιγά σιγά, το άγχος μεγάλωνε, καθώς η ανταπόκριση από τα Γιάννινα έφερνε άλλα νέα. Ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να γυρίσει το ματς με δύο γκολ μεταξύ 70’ και 74’, κάτι που σήμαινε πλέον πως ο Ατρόμητος έπρεπε να νικήσει προκειμένου να πάρει τη 2η θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

Ατρόμητος: Όταν έχασε την έξοδο στο Champions League

Η αποβολή του Σανκαρέ με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 78ο λεπτό επέτρεψε στους γηπεδούχους να εντείνουν την πίεσή τους. Η νύχτα είχε πέσει στο Περιστέρι, ο Αστέρας είχε μπει μέσα στο τέρμα του προσπαθώντας να κρατήσει το 0-0, ένα ανύπαρκτο οφσάιντ στο 86’ δεν επέτρεψε στον Ναπολεόνι να απειλήσει. Οι καθυστερήσεις βρήκαν όλο το... Περιστέρι στην επίθεση, στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων ήρθε και η μεγαλύτερη στιγμή του αγώνα. Μετά από αναμπουμπούλα σε εκτέλεση φάουλ, η μπάλα στρώθηκε στον Ιταλό κι εκείνος εκτέλεσε με όλη του τη δύναμη.

Ο Μπαντής εξουδετερώθηκε όμως ο Καλαντζής έβαλε την κόντρα πάνω στη γραμμή και το 1-0 δεν ήρθε ποτέ! Το 0-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα, με τον Ατρόμητο να τελειώνει το ματς με τελικές προσπάθειες 24-4 αλλά ούτε μία εκ των 24 να μην καταλήγει στο πλεκτό...

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες των γηπεδούχων με τα κεφάλια μέσα στις φανέλες τους. Πεσμένους στον αγωνιστικό χώρο, να μην μπορούν να πιστέψουν το μέγεθος της ευκαιρίας που είχαν χάσει. Οπαδοί, μεγάλοι και μικροί, έκλαιγαν στις κερκίδες...

Το 2-1 υπέρ του ΠΑΟΚ στους Ζωσιμάδες δεν είχε αλλάξει, με τους Θεσσαλονικείς να τερματίζουν στην κορυφή των playoffs με 13 βαθμούς, έναντι έντεκα του Ατρομήτου. Μόλις εννέα είχαν μαζέψει στο μίνι πρωτάθλημα οι παίκτες του Γ. Χ. Γεωργιάδη, την ώρα που εκείνοι του Παράσχου είχαν μαζέψει και τους έντεκα στα playoffs – έχοντας την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα.

Εντέλει, η ευκαιρία χάθηκε. Ο Ατρόμητος θα βρισκόταν στα playoffs του Europa League, εκεί όπου παρά την ήττα από την Άλκμααρ στον πρώτο αγώνα στο Περιστέρι, θα άγγιζε μια τεράστια ανατροπή στη ρεβάνς στην Ολλανδία, σε ένα ματς που ξεκίνησε Πέμπτη βράδυ αλλά τελείωσε... απόγευμα Παρασκευής! Μία ακόμη χαμένη ευκαιρία και εκεί, ωστόσο είναι ιστορία για άλλη μέρα...

Τα highlights του αγώνα



Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων

Ατρόμητος (Γ. Παράσχος): Ράντμαν, Σκόνδρας, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Γιαννούλης, Ιγκλέσιας, Μπρίτο (69' Καραγκούνης), Ουντότζι (84' Καραμάνος), Σουμπίνιο, Ναπολεόνι

Αστέρας Τρίπολης (Σ. Τσιώλης): Μπαντής, Τσαμπούρης, Ρούσσης, Σανκαρέ, Γιαλούσης, Ουσέρο, Άλβαρες (73' Λένσε), Κάφα (54' Καλαντζής), Ράγιος, Ντε Μπλάσις (65' Ναβάρο), Περόνε

Η βαθμολογία των playoffs
1.ΠΑΟΚ 13 (7-7)
2.Ατρόμητος 11 (8-5)
3.Αστέρας Τρίπολης 9 (6-7)
4.ΠΑΣ Γιάννινα 7 (6-8)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x