Stories

Nτιαντέ Σαμασέκου: Ο «κάτι σαν Καντέ», η Αυστρία και τα ινδάλματα πριν τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός απέκτησε ως δανεικό τον Ντιαντιέ Σαμασέκου από τη Χόφενχαϊμ προσθέτοντας στην ανασταλτική του γραμμή -έστω και προσωρινά- έναν άκρως εξελίξιμο χαφ.

Μπορεί ο Φρανσουά Μοντεστό να αποχώρησε από τον Ολυμπιακό, οι ποδοσφαιριστές, όμως, από την Αφρική εξακολουθούν να ντύνονται στα ερυθρόλευκα! Μέσα σε αυτούς και ο Ντιαντιέ Σαμασέκου, που ανακοινώθηκε με τη μορφή δανεισμού από τους πρωταθλητές Ελλάδας για να λύσει το πρόβλημα στο ανασταλτικό κομμάτι τους.

Ο 26χρονος μέσος από το Μάλι αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα «γρανάζια» στην ποδοσφαιρική μηχανή της Σάλτσμπουργκ για τρείς σεζόν, στη συνέχεια αποκτήθηκε από τη Χοφενχάιμ, όπου και ανήκει, και τώρα ήρθε η ώρα να αγωνιστεί, έστω και ως δανεικός, σε ένα κλαμπ, που γνωρίζει καλά τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται ταχύρρυθμα οι ποδοσφαιριστές.

Από το Μπαμάκο στην Αυστρία


Όντας γεννημένος τον Ιανουάριο του 1996 στο Μάλι, ο Σαμασέκου δεν είχε άλλη επιλογή από το να μετουσιώσει την αγάπη του για τη «στρογγυλή θεά» σε καταφύγιο επαγγελματικής αποκατάστασης. Το σωματότυπο και τα φυσικά του χαρακτηριστικά τον οδήγησαν στη Ρεάλ Μπαμάκο το 2013, όπου και αγωνίστηκε για δύο σεζόν.

Από εκεί τα «ραντάρ» ενός εκ των κορυφαίων γραφείων σκάουτινγκ τον εντόπισαν, στέλνοντάς τον κατευθείαν στην Αυστρία, για να δοκιμαστεί στη Σάλτσμπουργκ. Οι «ταύροι», ως ένα από τα πιο υποσχόμενα και οργανωμένα «εργοστάσια» παραγωγής παικτών, του έδωσαν την ευκαιρία, δανείζοντάς τον για μια σεζόν στην αυστριακή Λίφερινγκ, με την οποία κατέγραψε 26 συμμετοχές και είχε 2 ασίστ.

Αυτός είναι ο Ντιαντιέ Σαμασέκου

Με την επιστροφή του στη Σάλτσμπουργκ «καπάρωσε» και τη θέση του βασικού, καθώς η φόρμα και τα στοιχεία που παρουσίαζε στο χορτάρι ταίριαζαν με τη φιλοσοφία του συλλόγου. Προπονητής του, ένας παλιός γνώριμος του Ολυμπιακού. Ο Όσκαρ Γκαρθία, που τον καθιέρωσε στη βασική 11αδα.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2017 ήρθε στη ζωή της Σάλτσμπουργκ και συνεπώς του Σαμασέκου, ο σημερινός προπονητής της Λειψίας, Μάρκο Ρόζε.

Η συνεργασία τους ήταν κάτι παραπάνω από ονειρική, αφού υπό τις οδηγίες του Γερμανού προπονητή, ο νεαρός αμυντικός μέσος μετατράπηκε σε έναν «δρομέα» εντός γηπέδου. Ατελείωτα χιλιόμετρα, κλεψίματα μπάλας, πείσμα, 2 γκολ και 6 ασίστ, ήταν μερικά από τα στοιχεία, που εντόπισαν οι ιθύνοντες της Χοφενχάιμ το καλοκαίρι του 2019, «χτυπώντας» την πόρτα των πρωταθλητών Αυστρίας.

Η προσφορά δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητη, αφού τα 14 εκατ. ευρώ των «γκραϊχκάουερ» κάλυπταν και με το παραπάνω τις απαιτήσεις των Αυστριακών. Έτσι το «αντίο» επήλθε έπειτα από τρία χρόνια, 134 εμφανίσεις, 2 γκολ και 6 ασίστ. Μάλιστα, ο Σαμασέκου εκτός των προαναφερθέντων κατορθωμάτων του, συμπεριλήφθηκε στην ενδεκάδα των καλύτερων νέων παικτών που αγωνίστηκαν στο Champions League τη σεζόν 2017/18.


Οι παιδικοί «ήρωες» και η μοιραία σύγκριση με τον Καντέ


Ως Αφρικανός, ο Σαμασέκου δεν θα μπορούσε να μην έχει ινδάλματα από την συγκεκριμένη ήπειρο τα οποία διέγραψαν σημαντική πορεία στα γήπεδα της Ευρώπης. Μάλιστα, ο ίδιος σε συνέντευξή του στο «France Football» αποκάλυψε ότι ανά περιόδους τα σύμβολα θαυμασμού του άλλαζαν ανάλογα με την εποχή και καθόρισαν την προσωπική του εξέλιξη.

«Όταν ήμουν μικρός θαύμαζα τον Ετό, αργότερα τον Ροναλντίνιο και μετά τους Ινιέστα και Ρούνεϊ. Το μεγαλύτερο είδωλο μου όμως ήταν πάντοτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Όσον αφορά το Μάλι, όλοι μεγαλώσαμε με τον Σεϊντού Κεϊτά και τον Μοχαμαντού Ντιαρά», είχε πει. Ο Σαμασέκου μπορεί να είχε ως πρότυπα ποδοσφαιριστές επιθετικής φύσεως, όμως ο τρόπος παιχνιδιού του κατά πολλούς μοιάζει με εκείνον ενός άλλου «εργαλείου».

Αναχαίτιση επιθέσεων μετά από έξυπνες προβολές, γρήγορες πάσες, ενέργεια, ταχύτητα, ατελείωτο τρέξιμο και «γνώση» όλων των χώρων του γηπέδου, θα μπορούσαν να τον θέσουν -όσο «ιερόσυλο» και αν φαίνεται- ως αντικαταστάτη του Ενγκολό Καντέ, ο οποίος, άλλωστε, έχει και ρίζες από το Μάλι.


Οι παλαιοί γνώριμοι και οι συμπατριώτες που έπιασαν λιμάνι


Με την άφιξη του στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, ο Ντιαντιέ Σαμασέκου αναμένεται να βρει και δύο παλαιούς γνώριμους, με τους οποίους έχει υπάρξει συμπαίκτης κατά το παρελθόν.

Ενδεικτικά, ο Αφρικανός μέσος πρόκειται να τεθεί αντιμέτωπος με τον Τσίτσαν Στάνκοβιτς και τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς της ΑΕΚ με τους οποίους κατέγραψε κοινή θητεία στη Σάλτσμπουργκ και την Χοφενχάιμ αντίστοιχα.

Αντίθετα, έχασε την «ευκαιρία» να συνεργαστεί με τρεις συμπατριώτες του, που έχουν κατά το παρελθόν φορέσει τα ερυθρόλευκα. Ο λόγος για τον Ντρισά Ντιακιτέ, τον Σαμπού Γιαταμπαρέ και τον Αμπντουλαγέ Κεϊτά.

Τέλος, ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που θα συναντήσει στο Ρέντη και θα έχει καταγωγή από το Μάλι, είναι ο 19χρονος Ντιμπί Κεϊτά που ενσωματώθηκε στο ρόστερ των πρωταθλητών τον περασμένο Ιανουάριο μετά από θητεία στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x