Stories

Κόβει, ράβει και… δεν χάνει ματς: Ο βιονικός Τόνι Βιλένα ανεβάζει επίπεδο τα χαφ του Παναθηναϊκού!

Ο Τόνι Βιλένα πιάνει Αθήνα για χάρη του Παναθηναϊκού και το sport-fm.gr τσεκάρει στοιχεία από την καριέρα του Ολλανδού παιχταρά.

Βιλένα: Ο νέος χαφ του Παναθηναϊκού

Ολλανδία, Ρωσία, Ισπανία, Ιταλία και, πλέον, Ελλάδα!

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε μια σπουδαία μεταγραφή αποκτώντας τον Τόνι Βιλένα από την Εσπανιόλ, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να βλέπει μια άκρως ποιοτική επιλογή να προστίθεται στις λύσεις για τη μεσαία γραμμή του.

Έναν παίκτη που μπορεί να αγωνιστεί τόσο ως εξάρι, όσο και ως οκτάρι, με τη θέση που έχει παίξει περισσότερο στην πλούσια καριέρα του να είναι αυτή του κεντρικού χαφ. Ενδεικτικά, σε 410 συμμετοχές σε συλλογικό επίπεδο, έχει μετρήσει 63 γκολ και 44 ασίστ, έχοντας ρόλο τόσο στο ανασταλτικό κομμάτι, όσο και στην οργάνωση του παιχνιδιού στις ομάδες όπου έχει αγωνιστεί.

Μάλιστα, όταν ο Ολυμπιακός θα αντιμετώπιζε την Κράσνονταρ στα playoffs του Champions League το 2019, ο Πέδρο Μαρτίνς είχε... λοκάρει τον τότε ποδοσφαιριστή των Ρώσων ως έναν από αυτούς που θα έπρεπε να μπλοκάρει η άμυνά του.



Ρίχνοντας δε κανείς μια ματιά στο ενεργητικό του ποδοσφαιριστή, θα δει μόνο γεμάτες χρονιές. Από το 2012 έως το 2019, όταν και φορούσε τη φανέλα της Φέγενορντ, δεν έπεσε ποτέ κάτω από τις 31 συμμετοχές τη σεζόν.

Όταν εντέλει αποφάσισε να αφήσει την πατρίδα του το ’19 για να πάει στην ισχυρή τότε Κράσνονταρ, θα ακολουθούσαν 79 ματς σε ενάμιση χρόνο, προτού ο πόλεμος στην Ουκρανία τον οδηγήσει στην ιβηρική χερσόνησο. Η Εσπανιόλ είχε εκμεταλλευτεί τη δυσμένεια στην οποία είχαν πέσει οι ρωσικοί σύλλογοι ελέω της εισβολής στη γειτονική χώρα, αποκτώντας αρχικά ως δανεικό τον παίκτη και εν συνεχεία με αγορά, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ.

Οι Καταλανοί είχαν πειστεί από όσα είδαν στις 17 συμμετοχές του στο δεύτερο μισό της σεζόν 2021/22 στη La Liga, έτσι αποφάσισαν να τον εντάξουν μόνιμα στο ρόστερ τους το καλοκαίρι. «Απόφαση Ντιέγκο Μαρτίνεθ η μεταγραφή ή όχι του Βιλένα» έγραφαν τα καταλανικά Μέσα τότε.

Ο νυν τεχνικός του Ολυμπιακού είχε αναλάβει τους «περικίτος» και κρίνοντας από την απόφαση να αποκτηθεί τελικά ο παίκτης, θα νόμιζε κανείς πως ο Ολλανδός είχε μεγάλο μέλλον μπροστά του στο γαλάζια μεριά της Βαρκελώνης.



Παρ’ όλα αυτά, μέσα Αυγούστου, ο Βιλένα αποτελούσε παρελθόν! Στις 13 Ιουλίου είχε αγοραστεί από την Κράσνονταρ, στις 10 Αυγούστου πήγε δανεικός στην Ιταλία και στη Σαλερνιτάνα για το υπόλοιπο της σεζόν.

«Δεν είναι αθλητικό το ζήτημα, είναι διαφορετικό, θα δούμε τι θα γίνει όταν επιλυθεί» έλεγε ο Μαρτίνεθ δύο ημέρες προτού αποχωρήσει ο παίκτης. Ήδη από τα τέλη Ιουλίου είχαν προκύψει τα πρώτα ρεπορτάζ ότι ο Βιλένα δεν βρισκόταν, προς έκπληξη των Καταλανών, στα πλάνα του Ίβηρα. Κάπου εκεί λοιπόν ήρθε η Σαλερνιτάνα, με την οποία θα κατέγραφε, όπως συνήθιζε, μία ακόμη γεμάτη σεζόν.

Τέσσερα γκολ και μία ασίστ σε 33 αγώνες έγραψε το... κοντέρ, με τον ιταλικό σύλλογο πάντως να μην ενεργοποιεί την οψιόν 3,5 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό του. Έτσι, ο Βιλένα πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Καταλονία, όπου η υποβιβασμένη στη Β’ κατηγορία Εσπανιόλ ήταν ανοιχτή σε προτάσεις για αρκετούς ποδοσφαιριστές. Ένας εξ αυτών, και ο Βιλένα...

Βιλένα

Κάπως έτσι, ο Ολλανδός θα φτιάξει ξανά τις βαλίτσες του, θα πάρει μαζί του τη σύζυγό του, Λάνα, και τα δύο τους παιδάκια και θα έρθουν στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Θα μπορούσε να το έχει πράξει παλαιότερα, σε ένα από τα άλλα... φλερτ ελληνικών ομάδων, όπως του Ολυμπιακός και της ΑΕΚ; Πιο κοντά φαινόταν να είχαν φτάσει οι Πειραιώτες τον Ιούνιο του 2016. Ο Μάρκο Σίλβα ήθελε διακαώς τον 21χρονο τότε χαφ, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες από διάφορες χώρες. Ενδεικτικά, έναν χρόνο πριν, είχε φτάσει μια ανάσα από την απόκτησή του η Σαμπντόρια...

Κι ενώ το ’16 ήταν δεδομένο ότι θα αποχωρούσε, λόγω των υψηλών του απολαβών, υπήρξε η μεγάλη ανατροπή και Βιλένα είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του έως το 2018. Υπήρχε λόγος που δεν θέλησε να αφήσει την πατρίδα του τόσες φορές μέσα σε έναν χρόνο. Η μητέρα του, βλέπετε, είχε διαγνωστεί με σοβαρή ασθένεια τον Αύγουστο του 2015. Μπορεί η οικογένειά του να είχε διαψεύσει πως αυτός ήταν ο λόγος που δεν είχε φύγει για τη Γένοβα, ωστόσο προφανώς το θέμα υγείας της μητέρας του βρισκόταν στο μυαλό του.



Εντέλει, τον Οκτώβριο του 2016 η Τζανέτ Βιλένα έφυγε από τη ζωή, με τους οπαδούς της Φέγενορντ να επιφυλάσσουν συγκινητική υποδοχή στον γιο της στο «Ντε Κάιπ» λίγο καιρό αργότερα. «Μερικές φορές το σκέφτομαι και ακόμα δεν το συνειδητοποιώ» θα έλεγε δύο χρόνια αργότερα, όντας ανέκαθεν δεμένος με την οικογένειά του. Ο Αγκολέζος πατέρας του θεωρείται από τον ίδιο ως ο άνθρωπος που τον ώθησε να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο για να πετύχει. Για χρόνια ήταν και ο ατζέντης του, ωστόσο η συνεργασία τους σταμάτησε το 2019.

Κλείνοντας, μια... βούλα για το προαναφερθέν σπάνιο χαρακτηριστικό του Βιλένα να έχει φουλ γεμάτες χρονιές. Λογικό αν εμπιστευτούμε τα στατιστικά του Transfermarkt, σύμφωνα με το οποίο το μεγαλύτερο διάστημα που έχει λείψει στην καριέρα του λόγω τραυματισμού είναι 35 μέρες το καλοκαίρι του 2019! Από την πόρτα του ιατρείου του Παναθηναϊκού προβλέπεται να περάσει μονάχα για τα ιατρικά τεστ ο... βιονικός Ολλανδός!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x