Stories

Όταν οι «αιώνιοι» της Ιταλίας, Βίρτους και Φορτιτούντο Μπολόνια, έπαιξαν στον τελικό των τελικών

Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, έγινε ο… τελικός των τελικών. Δύο «αιώνιων» αντιπάλων με γαλαξία αστέρων. Βίρτους-Φορτιτούντο και η Μπολόνια... στα δύο!

Ήταν 31 Μαΐου 1998, όταν Βίρτους και Φορτιτούντο Μπολόνια χώρισαν την πόλη στα δύο παίζοντας στον πέμπτο τελικό για το ιταλικό πρωτάθλημα. Κι αυτός έμελλε να μείνει στην ιστορία ως τελικός των τελικών.

Οι δύο ομάδες απαρτίζονταν από γαλαξία αστέρων. Για την Βίρτους, με τότε χορηγό την Kinder, ο 39χρονος και τότε ακόμη ανερχόμενος Έτορε Μεσίνα είχε στα χέρια του ένα ρόστερ με σταρ όπως οι Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Ράσο Νεστέροβιτς (αργότερα έπαιξε και στον Ολυμπιακό), Αντουάν Ριγκοντό, Ζόραν Σάβιτς (πρώην του ΠΑΟΚ), Ούγκο Σκονοκίνι (πρώην του Παναθηναϊκού), τους Ιταλούς διεθνείς Άμπιο, Μπινέλι, Φροζίνι και Κρίπα, αλλά και τον Βρετανό Στιβ Χάνσελ (μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, της Ολύμπια Λάρισας και του Κολοσσού).

Βίρτους-Φορτιτούντο: Ο τελικός των τελικών

Από την άλλη, η Φορτιτούντο ή Teamsystem τότε, είχε στον πάγκο τον δις πρωταθλητή Ευρώπης με Καντού και Ρόμα Βαλέριο Μπιανκίνι, δεν πήγαινε πίσω σε «οπλοστάσιο»: ο «μπομπέρ» Κάρλτον Μάιερς, ο μπροστά από την εποχή του Γκρεγκόρ Φούτσκα, ο θρύλος του ΝΒΑ Ντόμινικ Γουίλκινς και ο ασταμάτητος, προερχόμενος από Ευρωλίγκα και MVP στη Ρώμη, Ντέιβιντ Ρίβερς, που είχαν οδηγήσει λίγο καιρό πριν Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντίστοιχα στην πρώτη τους Ευρωλίγκα, πλαισιώνονταν από τον νατουραλιζέ Νταν Γκέι, τους Νταν Ο’ Σάλιβαν, Ρομπέρτο Κιάτζικ και Στεφάν Ατρόυια (που πέρασαν από την ΑΕΚ) και τους διεθνείς με την «σκουάντρα ατζούρα» Πάολο Μορέτι και Τζιάκομο Γκαλάντα.

Βίρτους-Φορτιτούντο: Ο τελικός των τελικών

Οι δύο ομάδες είχαν ήδη αναμετρηθεί εννιά φορές μέσα στη σεζόν. Και όλα τα παιχνίδια ήταν… φωτιά. Στις 23/11/1997 η Βίρτους είχε νικήσει 78-77 στην έδρα της για την 10η αγωνιστική με 26 πόντους του Ντανίλοβιτς, ενώ στις 15/3/1998, η Φορτιτούντο είχε απαντήσει με 71-69, με 22 πόντους του Ντομινίκ. Ενδιάμεσα, για τον τελικό του Final 4 Κυπέλλου στην… Μπολόνια, η Φορτιτούντο Μπολόνια κατέκτησε τον τίτλο με 73-64 με MVP τον Μάιερς. Στις 24 και 26 Μαρτίου, ωστόσο, η Βίρτους είχε «σκουπίσει» την συμπολίτισσά της στα προημιτελικά των playoffs της Ευρωλίγκας, 64-52 με 20 πόντους του Σκονοκίνι στο Game 1 και 56-58 στο Game 2 με 23 πόντους του Ντανίλοβιτς.

Βίρτους-Φορτιτούντο: Ο τελικός των τελικών

Η συνέχεια δόθηκε στους τελικούς, που εκτυλίχθηκαν σε ένα σενάριο γεμάτο ανατροπές. Η Βίρτους, που εντωμεταξύ είχε κατακτήσει την Ευρωλίγκα νικώντας στον τελικό της Βαρκελώνης την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη με 58-44, έφτασε στους τελικούς με πλεονέκτημα έδρας. Στον πρώτο τελικό, στις 17 Μαΐου, η Φορτιτούντο έκανε το break με 81-80, με δύο βολές του Ρίβερς στα 0,8’’ πριν το τέλος και 34 πόντους του Μάιερς. Η Βίρτους ανέκτησε το πλεονέκτημα, όταν επικράτησε 78-76 στο Game 2, στις 21 Μαΐου, με 30 πόντους του Ντανίλοβιτς. Νέο break έκανε η Φορτιτούντο στο Game 3, στις 24 Μαΐου, με 76-69 και τον Γουίλκινς να έχει 20 πόντους και 12 ριμπάουντ. Μια από τα ίδια, στις 28 Μαΐου, για την Βίρτους, που ισοφάρισε σε 2-2 με 59-57 με 17 πόντους του Ριγκοντό και άστοχο τρίποντο του Ντομινίκ στην εκπνοή.

Και φτάνουμε στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό, στις 31 Μαΐου, στο «Καζαλέκιο». Η Φορτιτούντο δείχνει να αγκαλιάζει τον τίτλο, όταν έξι λεπτά πριν το τέλος βρίσκεται στο +11. Η Βίρτους μειώνει στους τρεις, αλλά με 27’’ να απομένουν, ο Φούτσκα κερδίζει δύο βολές, αλλά ευστοχεί μόνο στην πρώτη για το 68-72. Ο πανούργος Ντανίλοβιτς, που ήταν… άφαντος σε όλο το ματς, εκμαιεύει το φάουλ του Γουίλκινς στην προσπάθεια για τρίποντο στο οποίο ευστοχεί (!) και με… σέρβικο-κρύο αίμα ισοφαρίσει, 72-72, στα 12’’. Ο Ρίβερς αναλαμβάνει την τελευταία επίθεση, αλλά μπερδεύεται και χάνει την μπάλα, ενώ στην τελευταία επίθεση ο Φούτσκα σώζει την Φορτιτούντο κόβοντας τον Άμπιο (που είχε 22 πόντους στον τελικό). Παράταση…



Μέχρι εκείνο το σημείο, το συνολικό σκορ πόντων στα δέκα ματς της σεζόν είναι 691-691! Ανατριχιαστικό και ενδεικτικό των λεπτών ισορροπιών. Όμως το φινάλε είναι ξεκάθαρο. Στο έξτρα πεντάλεπτο ο Ντανίλοβιτς το παίρνει προσωπικά. Σκοράρει, δημιουργεί και οδηγεί την Βίρτους στη νίκη με 86-77. Η Βίρτους κάνει ένα ιστορικό νταμπλ, με πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα, αφήνοντας την Φορτιτούντο στην άλλη… πλευρά της πόλης με τη «φτωχή» παρηγοριά του Κυπέλλου.

Δείτε εδώ όλο το ματς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x