Stories

Εμπαπέ: Επιστρέφει για να μείνει (;) στη Μαδρίτη - Πώς θα μεταμορφώσει τη Ρεάλ

Απόψε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», ο Κιλιάν Εμπαπέ θα αγωνιστεί ως αντίπαλος με την ομάδα της οποίας τη φανέλα λογικά θα φοράει σε λίγους μήνες.

Η αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Παρί Σεν Ζερμέν αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον από ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, αφού απόψε (22:00) στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» θα παλέψουν δύο από τις ισχυρότερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ευρώπης, για μια θέση στα προημιτελικά του Champions League. Η υπόθεση-πρόκριση ορθάνοιχτη, με τους Παριζιάνους όμως, να φτάνουν στην ισπανική πρωτεύουσα έχοντας μικρό προβάδισμα ενός γκολ, το οποίο αργά απόψε το βράδυ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό. Μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μεταξύ τους ματς στο «Παρκ Ντε Πρενς», ήταν ο Κιλιάν Εμπαπέ εκείνος που έκανε μία εκπληκτική ατομική ενέργεια, μπήκε στη μεγάλη περιοχή και πέρασε ανάμεσα σε Μιλιτάο και Βάσκεθ, πρόλαβε το τάκλιν του Βαλβέρδε και πλάσαρε ιδανικά τον Κουρτουά, χαρίζοντας στην Παρί μια νίκη η οποία μπορεί να αποδειχθεί από τις σημαντικότερες της ιστορίας της.



Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Εμπαπέ μας δείχνει πως διαθέτει... στόφα μεγάλου ποδοσφαιριστή, έχοντας «μιλήσει» σε πολλές παρόμοιες σημαντικές στιγμές. Τι κι αν είναι μόλις 23ών ετών; Έχει προλάβει ήδη να μας αποδείξει πως θα πρέπει να θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, έχοντας παρουσιάσει με συνέπεια το ταλέντο και τις αθλητικές του ικανότητες στο κορυφαίο επίπεδο, για αρκετό καιρό τώρα.

Εμπαπέ: Επιστρέφει για να μείνει (;) στη Μαδρίτη

Στην Παρί Σεν Ζερμέν από το καλοκαίρι του 2017, έχει στεφθεί τρεις φορές πρωταθλητής, άλλες πέντε κυπελλούχος, ενώ έφτασε και μέχρι τον τελικό του προπέρσινου Champions League. Είχε προλάβει να σηκώσει πρωτάθλημα και με τη Μονακό, στα 17 του, σε μια σεζόν που σκόραρε 26 γκολ σε 44 εμφανίσεις. Διεθνής 53 φορές με 24 γκολ στην εθνική ομάδα της Γαλλίας (έγινε ο νεαρότερος Γάλλος που φτάνει τις τόσες συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος), με την οποία σκαρφάλωσε και ως την κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το Μουντιάλ στη Ρωσία, πριν καν κλείσει τα 20 του. Πρώτος σκόρερ της γαλλικής Ligue 1 σε τρεις διαφορετικές σεζόν, ψηφισμένος ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της σε δύο, δύο χρονιές καλύτερος Γάλλος ποδοσφαιριστής του κόσμου, έχοντας κάνει δικά του και μπόλικα ατομικά βραβεία ακόμα. Ουσιαστικά, το μόνο που δεν έχει καταφέρει ακόμα είναι να σηκώσει την κούπα με τα «μεγάλα αυτιά». Έφτασε πολύ κοντά, άλλα έφυγε με το ασημένιο μετάλλιο και ηττημένος από την Μπάγερν στον τελικό της Λισσαβόνας το 2020. Δεν έχει κερδίσει και Χρυσή Μπάλα, αλλά έχει ακόμα καιρό μπροστά του.

Εμπαπέ: Επιστρέφει για να μείνει (;) στη Μαδρίτη

Τα δεδομένα είναι εκεί και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Ο Κιλιάν Εμπαπέ ανήκει ήδη στην ποδοσφαιρική «ελίτ», πριν καλά-καλά συμπληρώσει 23 χρόνια ζωής. Διαθέτει όλα τα σωματικά χαρακτηριστικά που ψάχνει κανείς σε έναν σύγχρονο ποδοσφαιριστή, συνδυάζοντάς τα ιδανικά με άψογη τεχνική κατάρτιση και ποδοσφαιρικό τσαγανό.



Το ερχόμενο καλοκαίρι, το πενταετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Παρί ολοκληρώνεται. Πέντε σεζόν στη γαλλική πρωτεύουσα, κατάφερε να κερδίσει τίτλους, να ξεχωρίσει μέσα σε έναν γαλαξία ποδοσφαιρικών αστέρων, να μεγαλώσει. Έχοντας αρνηθεί επανειλημμένα προτάσεις ανανέωσης που περιλάμβαναν απίστευτα πλουσιοπάροχες αποδοχές, από τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο της Παρί, είναι προφανές ότι έχει αποφασίσει πως το μέλλον του δεν βρίσκεται στην Πόλη του φωτός.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του; Κατά πάσα πιθανότητα, η ομάδα που θα πρέπει να αποκλείσει απόψε, αν θέλει να κρατήσει ζωντανό το όνειρο του να στέψει την Παρί Σεν Ζερμέν πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της και να φέρει ως ήρωας ένα Champions League στην πρωτεύουσα της χώρας του. Η λογική λέει πως δεν θα έχει άλλη ευκαιρία να το κάνει, αφού έχει... βουίξει ο τόπος πως από το ερχόμενο καλοκαίρι ο Εμπαπέ θα φοράει τα λευκά της «βασίλισσας». Πρόσφατα δημοσιεύματα στην Ισπανία μάλιστα, αναφέρουν πως ο Γάλλος έχει ήδη βάλει την υπογραφή του σε προσύμφωνο συνεργασίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Εμπαπέ: Επιστρέφει για να μείνει (;) στη Μαδρίτη

Οι «Μερένχες» τον ήθελαν από το 2017 και είχαν φτάσει πολύ κοντά στην απόκτησή του από τη Μονακό, όμως ο Ζιντάν, που ήταν τότε στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ, δεν του είχε εγγυηθεί θέση βασικού (βάζοντάς τον πίσω από Ρονάλντο, Μπενζεμά και Μπέιλ) και ο Εμπαπέ επέλεξε τελικά την Παρί. Δικαιώθηκε για την απόφαση που πήρε πέντε χρόνια πριν, όμως τώρα, όλα δείχνουν πως ψάχνει το «επόμενο βήμα». Η Ρεάλ έδειξε πόσο πολύ τον θέλει και το περασμένο καλοκαίρι, όταν πρόσφερε μέχρι και 200 εκατ. ευρώ για χάρη του στην Παρί, με τον Αλ Κελαϊφί να απαντά αρνητικά, ελπίζοντας να μην τον χάσει ως ελεύθερο δέκα μήνες αργότερα. Όπως όλα δείχνουν, ο Εμπαπέ θα καταλήξει τελικά στο «Μπερναμπέου», όχι ως αντίπαλος όπως απόψε, αλλά ως ένα ακόμα διαμάντι έτοιμο να μπει στο στέμμα της Βασίλισσας.

Εμπαπέ: Επιστρέφει για να μείνει (;) στη Μαδρίτη

Τα στοιχεία που έκαναν τον Εμπαπέ διακαή πόθο της Ρεάλ


Πλήρης σε πάρα πολλούς τομείς του παιχνιδιού του, ο Εμπαπέ έχει δείξει πως μπορεί με άνεση να ανταποκριθεί σε πολλές και διάφορες συνθήκες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ένας ολοκληρωμένος επιθετικός, χωρίς ούτε μία τρανταχτή αδυναμία, ικανός να τελειώσει οποιαδήποτε φάση με γκολ, ενώ είναι το ίδιο ικανός και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του (έχει συνολικά 173 γκολ και ασίστ, σε 172 εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει ως τώρα στην κορυφαία κατηγορία της Γαλλίας).

Πρώτα από όλα, ο Εμπαπέ αποτελεί ήδη έναν από τους καλύτερους σκόρερ, όντας τρίτος (με 19 γκολ) στη λίστα με τους ποδοσφαιριστές που έχουν τα περισσότερα γκολ στο Champions League, από το 2018 και έπειτα. Ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα του είναι και η ταχύτητα. Είναι ο παίκτης με τα περισσότερα σουτ σε κατάσταση αντεπίθεσης (15), στις τέσσερις πιο πρόσφατες σεζόν της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Μετά το πρώτο ματς κόντρα στη Ρεάλ, τρεις εβδομάδες πίσω, έγινε ο πρώτος Γάλλος ποδοσφαιριστής από το 2003, που έχει συμμετάσχει άμεσα σε γκολ (σκόραρε ή έβγαλε ασίστ) σε επτά συνεχόμενα παιχνίδια Champions League.



Πέρσι, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που καταφέρνει να ξεπεράσει τα 100 γκολ σε ένα από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σε τόσο μικρή ηλικία (22 ετών και 357 ημερών).



Τρομερός στο ένας εναντίον ενός, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προσπαθήσει να είναι εκείνος που θα... το πάρει πάνω του, για να προσπαθήσει να δημιουργήσει, κατεβαίνοντας «χαμηλά» στο γήπεδο για να πάρει μπάλα και να απειλήσει, είτε με κάποια ατομική ενέργεια, είτε με κάποια πάσα που θα «ξεκλειδώσει» την αντίπαλη άμυνα. Άνετος με την μπάλα και στα δύο του πόδια, αποτελεσματικός τόσο σε «κλειστούς χώρους», όσο και στο… ξέφωτο.

Εμπαπέ: Επιστρέφει για να μείνει (;) στη Μαδρίτη

Πώς θα… μεταμορφώσει τη Βασίλισσα


Με τον Μπενζεμά να είναι εδώ και καιρό ο βασικός επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και να διανύει το 34ο έτος της ηλικίας του, είναι προφανές ότι ο Εμπαπέ προορίζεται για αντικαταστάτης του συμπατριώτη του, ως η… αιχμή του δόρατος στους «μερένχες» του… μέλλοντος. Ωστόσο, ο Καρίμ συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του και να σκοράρει ακατάπαυστα (το συμβόλαιό του με τη Ρεάλ λήγει τον Ιούνιο του 2023), κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι δυο τους θα συνυπάρξουν στην ίδια ενδεκάδα. Σίγουρα κάτι που θα περιμένουν να δουν με ανυπομονησία οι φίλοι της «βασίλισσας», αφού οι δυο τους έχουν δείξει πως μπορούν να φτιάξουν πολύ ωραία πράγματα, από την συνεργασία τους στους «Τρικολόρ».

Με δεδομένο πως ο Κάρλο Αντσελότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το 4-3-3 ως βασικό του σχηματισμό, δεν αποκλείεται να βλέπουμε επιθετική τριάδα με Εμπαπέ δεξιά, Βινίσιους αριστερά και Μπενζεμά στην κορυφή. Τουλάχιστον ενδιαφέρον αυτός ο... συνδυασμός. Θα μπορούσε να διαλύσει την οποιαδήποτε άμυνα. Να θυμίσουμε πως με βάσει τα τωρινά δεδομένα, για τις παραπάνω θέσεις υπάρχουν στο ρόστερ της Ρέαλ και οι Ασένσιο, Ροντρίγκο, Ίσκο, Γιόβιτς, Μπέιλ και Αζάρ. Ωστόσο, με εξαίρεση τους δύο πρώτους που αγωνίζονται τακτικά και φαίνεται πως υπολογίζονται στα μελλοντικά πλάνα του Ιταλού τεχνικού, οι υπόλοιποι υπάρχει πιθανότητα να μην προλάβουν καν να αγωνιστούν ως συμπαίκτες με τον Εμπαπέ.

Εμπαπέ: Επιστρέφει για να μείνει (;) στη Μαδρίτη

Όπως και να χει, ο 23χρονος θα αποτελέσει το κύριο επιθετικό όπλο της «βασίλισσας» τα επόμενα πολλά χρόνια. Πλέον, έχοντας αποδείξει πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο κορυφαίο επίπεδο, πάει στη Ρεάλ για να ξεπεράσει τον εαυτό του. Με το που πατήσει το πόδι του στο γρασίδι του «Μπερναμπέου» και φορέσει τη λευκή φανέλα με το στέμμα, θα... ανοίξει μπροστά του η ευκαιρία να δείξει πως μπορεί να συνεχίσει να εντυπωσιάζει ως σούπερ σταρ, σε μία ομάδα που η τελειότητα δεν είναι προσδοκία, αλλά κάτι που απαιτείται. Τότε, ίσως να θεωρηθεί και Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x