Stories

Ποτέ δεν θες αντίπαλο την Εθνική Ελλάδας σε… do or die αναμετρήσεις!

Η Εθνική είναι έτοιμη να δώσει το ματς της δεκαετίας στην Τιφλίδα κόντρα στη Γεωργία με στόχο την πρόκριση στο Euro και καλείται να ακολουθήσει την τακτική που τη «μεγάλωσε» την τελευταία 20ετία!

Εθνική Ελλάδας: Πάντα κερδίζει τα ματς οριακών καταστάσεων!

Το ρολόι μοιάζει να έχει κολλήσει. Οι ώρες δεν περνούν. Το ματς της «δεκαετίας» για την Εθνική ομάδα, όλο και... κοντοζυγώνει! Η «γαλανόλευκη» βρίσκεται στην Τιφλίδα, όπου απόψε θα αντιμετωπίσει τη Γεωργία στον μεγάλο τελικό, ελπίζοντας ότι θα φύγει με το εισιτήριο του Euro 2024 ανά χείρας!

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που εκατομμύρια Ελλήνων φιλάθλων είχαν «κολλήσει» μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης για να παρακολουθήσουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε μια μεγάλη διοργάνωση. Από το 2004 μέχρι και το 2014 η Εθνική ήταν συνεπέστατη στα «ραντεβού» της με τα μεγάλα τουρνουά, με μοναδική εξαίρεση το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006 στο οποίο η «λάμψη» της, τότε, πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν φώτισε τη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μια Ελλάδα που έστειλε «μήνυμα» στον Κβίσα Κβαρατσχέλια και την... παρέα του, με το 5-0 επί του Καζακστάν, πάει στην πρωτεύουσα της Γεωργίας και το «Μπόρις Παϊχάντζε» για να κάνει αυτό που με τόση μεγάλη επιτυχία έκανε στο παρελθόν!

Το sport-fm.gr γυρίζει πίσω τον χρόνο στέλνοντας προειδοποιητικές «βολές» προς πάσα κατεύθυνση και θέλει να υπενθυμίσει ότι η Εθνική Ελλάδας είναι η πλέον... ακατάλληλη αντίπαλος για κάθε ομάδα σε «do or die» αναμετρήσεις.

Η αποτυχία που την «ατσάλωσε»


Είχε περάσει ένας χρόνος και τέσσερις μήνες από την κατάκτηση του Euro της Πορτογαλίας και η Εθνική Ελλάδας, έδινε τη δική της «μάχη» για να βρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Η πορεία ωστόσο στα προκριματικά δεν ήταν η αναμενόμενη αφού σε έναν όμιλο με Ουκρανία, Τουρκία, Δανία, Αλβανία, Γεωργία και Καζακστάν το σύνολο του σπουδαίου Ότο Ρεχάγκελ δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση τερματίζοντας τέταρτη.

Μπορεί στη συγκεκριμένη διαδρομή η Εθνική να «πληγώθηκε» από τρεις ήττες, όμως αυτή που την πόνεσε περισσότερο ήταν εκείνη της 10ης αγωνιστικής. Υποδεχόμενη την Ουκρανία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», η Ελλάδα ήθελε τη νίκη για να εκμεταλλευτεί την ήττα της Δανίας στο Κίεβο τρεις αγωνιστικές νωρίτερα.

Ωστόσο ένας συνδυασμός «σατανικών» συμπτώσεων αλλά και ατυχίας, αποδείχτηκαν ως οι κομβικοί παράγοντες για να χάσει το ματς 1-0 με το γκολ του Χούσιν στο 82'.

Οι ελπίδες δεν είχαν εξανεμιστεί, όμως το συγκεκριμένο ματς έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πορεία των προκριματικών και δεδομένα θα μπορούσε να είχε αλλά τη μοίρα της Εθνικής.


Το εισιτήριο για Νότια Αφρική «σφραγίστηκε» στο Ντόνετσκ


Μετά την κακή της παρουσία στο Euro 2008 και την παράδοση των σκήπτρων στην Ισπανία, η Εθνική ομάδα κλήθηκε να βρεθεί για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο έπειτα από 16 χρόνια. Το αντιπρoσωπευτικό μας συγκρότημα πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία στα προκριματικά συνυπάρχοντας στον ίδιο όμιλο με Ελβετία, Λετονία, Ισραήλ, Λουξεμβούργο και Μολδαβία. Ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει την... απευθείας πτήση για τη Νότια Αφρική, αφού οι δυο ήττες από την Ελβετία την έφεραν στη δεύτερη θέση του γκρουπ με αποτέλεσμα να χρειαστεί η σκληρή δοκιμασία των μπαράζ!

Η αντίπαλος μόνο ως εύκολη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού στον δρόμο μας μπήκε η Ουκρανία. Με τον Ολεξέι Μιχαϊλιτσένκο στον πάγκο της και με τον σπουδαίο Άντρεϊ Σεφτσένκο να θέλει να βρεθεί στην τελευταία διοργάνωση της καριέρας του, η Εθνική «κόλλησε» στο 0-0 στο πρώτο ματς του ΟΑΚΑ και έτσι η ρεβάνς της «Ντόνμπας Αρίνα» πήρε χαρακτήρα «τελικού»!

Σε ένα παγερό βράδυ λοιπόν στο νεοσύστατο, τότε, γήπεδο της Σαχτάρ, η «γαλανόλευκη» ήταν άριστα παρατεταγμένη στον αγωνιστικό χώρο και με ένα γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 31' έπειτα από απίθανη κάθετη πάσα του Γιώργου Σαμαρά, έγινε η τελευταία ομάδα που πήρε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο.


H «ρουκέτα» του κάπτεν!


Τρέχουμε τον χρόνο και μεταφερόμαστε στο 2012! Γήπεδα Πολωνίας και Ουκρανίας, με την Εθνική ομάδα να βρίσκεται και πάλι εκεί!

Με τον Φερνάντο Σάντος πλέον στο «τιμόνι» η Ελλάδα έχει κληρωθεί στον όμιλο του Euro με την μια εκ των δυο, οικοδέσποινα, Πολωνία, την Τσεχία και τη Ρωσία. Το γκρουπ δεν θα έλεγε κανείς πως «απαγόρευε» να κάνουμε όνειρα, ωστόσο η μετάβαση στη νέα εποχή απαιτούσε προσοχή και ταπεινότητα.

Η πρεμιέρα βρήκε την Ελλάδα να αποσπά ένα σημαντικό βαθμό απέναντι στην Πολωνία με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να πετυχαίνει, ένα ακόμη, κρίσιμο γκολ ισοφαρίζοντας το τέρμα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Στη δεύτερη αγωνιστική, η Τσεχία πήρε την άτυπη «εκδίκηση» της από την Ελλάδα για τον αποκλεισμό στα ημιτελικά του Euro του 2004, αφού με δυο γρήγορα τέρματα πήρε προβάδισμα στο σκορ (2-0), με τον Φάνη Γκέκα στο 53' να μειώνει διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

Και η τελευταία «ζαριά» παίχτηκε στη Βαρσοβία. Αντίπαλος μας η ομάδα που έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στα δυο προηγούμενα Euro. H Ρωσία!

Τα πράγματα όμως κύλησαν πολύ διαφορετικά, αφού η «γαλανόλευκη» λυτρώθηκε από τον αρχηγό της! Τον σπουδαίο Γιώργο Καραγκούνη! Ο... κάπτεν της Εθνικής στην 120η συμμετοχή του με το εθνόσημο ήταν εκείνος που έδωσε τη λύση στην ομάδα, αφού με ένα υπέροχο γκολ στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου «τρύπησε» τον Mαλαφέεβ και έστειλε την Ελλάδα στους «8»!

Εκεί έμελλε να είναι και η τελευταία παρουσία της Ελλάδας σε προημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης, αφού «υποκλίθηκε» στη μετέπειτα φιναλίστ τουρνουά Γερμανία με σκορ 4-2.


Ο εκτελεστής Μήτρογλου τους... χόρεψε σάμπα!


To καλοκαίρι του 2014 όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης περίμενε με ανυπομονησία το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Το «τόπι» θα κυλούσε στη χώρα που το άθλημα μετατρέπεται σε τέχνη και οι Έλληνες φίλαθλοι ζούσαν και ανέπνεαν για να δουν εκεί και την Εθνική! Και αυτή δεν είχε σκοπό να τους χαλάσει το χατίρι!

Συμμετέχοντας σε έναν βατό όμιλο, η Εθνική «πλήρωσε» τη μοναδική κακή της βραδιά στα προκριματικά χάνοντας 3-1 στη Βοσνία με αποτέλεσμα να τερματίσει στη δεύτερη θέση και να αναζητήσει την πρόκριση σε μπαράζ με τη Ρουμανία.

Αλλά το πρόβλημα ήταν των Ρουμάνων! Και αυτό διότι στο πρώτο ματς η Ελλάδα αγωνίστηκε σε ένα «Γεώργιος Καραϊσκάκης» το οποίο... έβραζε και σε συνδυασμό με την εμπειρία της ήταν το απόλυτο φαβορί!

Ο αδιαμφισβήτητος MVP δεν ήταν άλλος από τον «καυτό», εκείνα τα χρόνια, Κώστα Μήτρογλου! Ο Έλληνας στράικερ, συνεχίζοντας την εξαιρετική σεζόν που διένυε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, πήρε από το χέρι την Ελλάδα και την έστειλε στη Βραζιλία! Πως; Με δυο γκολ στο πρώτο ματς στο οποίο η «γαλανόλευκη» επικράτησε 3-1 και με ένα ακόμη στο Βουκουρέστι σε αναμέτρηση που ολοκληρώθηκε ισόπαλη (1-1).

Ήταν ένα ακόμη ματς που η Ελλάδα έβγαλε τον «ατσάλινο» χαρακτήρα της και ο Μήτρογλου «καθάρισε» με το... φονικό του ένστικτο!




«Μια φάση, μια στιγμή, μια πρόκριση»


Βραζιλία λοιπόν και Παγκόσμιο Κύπελλο 20 χρόνια μετά την πρώτη παρουσία της Ελλάδας σε Μουντιάλ με την ανάγκη να ξορκιστούν οι «δαίμονες» του 1994 να είναι τεράστια.

Η πρεμιέρα στο «Μινεϊράο» ήταν εφιαλτική, αφού η Ελλάδα γνώρισε μια σχετικά... άνετη ήττα 3-0 από την Κολομβία του Χάμες Ροντρίγκες και ουσιαστικά « προσγειώθηκε» στην πραγματικότητα.

Στο δεύτερο ματς η Εθνική ομάδα έπρεπε, τουλάχιστον, να μην χάσει από την Ιαπωνία προκειμένου να έχει ελπίδες για την πρόκριση και να τις εξαντλήσει την τελευταία αγωνιστική με αντίπαλο την Ακτή Ελεφαντοστού. Παρά το... προχωρημένο της ώρα (01:00 π.μ) εκατομμύρια φίλαθλοι είδαν την ομάδα να μένει στο 0-0 με τους «σαμουράι» και να παραμένει στο «κόλπο».

Όλα πλέον θα παίζονταν στις 26 Ιουνίου και το «Εστάντιο Καστελάο» της Φορταλέζα! Η ώρα 23:00. Άπαντες «καρφωμένοι» στις τηλεοράσεις, τις γιγαντοοθόνες, τα ραδιόφωνα.

Το ματς ξεκινά με τους χειρότερους «οιωνούς», αφού πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ο Φερνάντο Σάντος καλείται να προχωρήσει σε δυο αναγκαστικές αλλαγές. Σάμαρης αντί Κονέ και Γλύκος αντί Καρνέζη.

Όμως όλα γύρισαν «τούμπα»! Το χρονόμετρο δείχνει το 42ο λεπτό με τους Ιβοριανούς να κυκλοφορούν την μπάλα. Μια στιγμή αδράνειας, η πίεση του Σάμαρη, πάσα στον Σαμαρά, ξανά πίσω στον Σάμαρη και 1-0 για το ελληνικό προβάδισμα με την αποστολή πλέον να γίνεται ευκολότερη.

Και όμως στο δεύτερο μέρος η Ελλάδα δεν «κάθισε». Ευκαιρίες με Χριστοδουλόπουλο, δοκάρια με Καραγκούνη, αλλά η μπάλα έμοιαζε... μαγεμένη και δεν έμπαινε! Ο «νόμος» του ποδοσφαίρου πρόδωσε την Ελλάδα, αφού στο 74' ο Μπονί με πλασέ εξ επαφής ισοφάρισε σε 1-1 δίνοντας μέχρι εκείνο το σημείο την πρόκριση στους Αφρικανούς.

Οι παίκτες του Σάντος δεν «μάσησαν» και στις καθυστερήσεις ήρθε το...δώρο. Ο Σαμαράς, βρίσκεται στο έδαφος μετά από διεκδίκηση της μπάλας με τον Σιό και ο διαιτητής υποδεικνύει ένα αυστηρό, αλλά καλοδεχούμενο πέναλτι για την Ελλάδα.

Ο άσος της Σέλτικ, έστησε την μπάλα, ο Μπαρί με τα mind games προσπάθησε να τον αποσυντονίσει, όμως με «ολύμπια» ψυχραιμία ο υψηλόσωμος επιθετικός έγραψε την τελευταία «γαλανόλευκη» εποποιία σε μεγάλη διοργάνωση.

Η πορεία της Εθνικής μπορεί να σταμάτησε πάνω στον αδιαπέραστο Κέιλορ Νάβας κόντρα στην Κόστα Ρίκα, αλλά σίγουρα το βράδυ εκείνο δεν θα ξεχαστεί ποτέ.



Από τότε μέχρι σήμερα, η Εθνική πέρασε από πολλά... μετερίζια, βίωσε αρκετές αποτυχίες και απόψε στην Τιφλίδα καλείται να αποδείξει τον λόγο για τον οποίο, καμία ομάδα δεν τη θέλει ως αντίπαλο σε ματς... οριακών καταστάσεων!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x