Stories

Από τον Μαύρο και τον Νικολούδη, στον Μπακασέτα και τον Μασούρα: Η πρωτιά... Νο6 για την Εθνική

Η κατάκτηση της κορυφής του ομίλου του Nations League από την Ελλάδα αποτέλεσε την έκτη στην ιστορικά της Εθνικής μας.

Το 3-1 ενάντια στη Βόρεια Ιρλανδία αποτέλεσε τον ιδανικό επίλογο στην πορεία της Ελλάδας στο Nations League της σεζόν 2022/23, με την Εθνική μας βέβαια να έχει εξασφαλισμένη την πρωτιά από τον Ιούνιο μετά το 4/4 στα πρώτα ματς.

Μία πρωτιά που αποτελεί την έκτη στην ιστορία της ομάδας σε ομίλους, με τις πέντε προηγούμενες περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί σε προκριματικά είτε Euro, είτε Παγκοσμίου Κυπέλλου – στις τελικές φάσεις των οποίων σημειώθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις

προκρίσεις, αλλά όχι μέσω της πρώτης θέσης.

Προκριματικά Euro 1980



Η Εθνική μας κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης στο Euro του 1980. Για να τα καταφέρει, έπρεπε πρώτα να βγει πρώτη σε όμιλο με Ουγγαρία, Σοβιετική Ένωση και Φινλανδία.

Με τις επιτυχίες -κυρίως- Παναθηναϊκού, ΑΕΚ αλλά και Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 η όρεξη είχε ανοίξει αλλά η διάκριση σε εθνικό επίπεδο δεν έδειχνε κοντά. Μια πεποίθηση που ενισχύθηκε όταν η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια ηττήθηκε 3-0 από τη Φινλανδία και 2-0 από τους Σοβιετικούς στα πρώτα ματς των προκριματικών.



Η δουλειά άλλαξε μετά το ιστορικό 8-1 επί των Φινλανδών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με το 4-1 επί των Μαγυάρων να ακολουθεί και να σκορπίζει ενθουσιασμό. Στα δύο τελευταία ματς, η «Γαλανόλευκη» πήρε ισοπαλία, 0-0, στη Βουδαπέστη και επιβλήθηκε 1-0 των Σοβιετικών με γκολ του Νικολούδη στη Λεωφόρο, κατακτώντας την πρώτη της κορυφή σε όμιλο και μαζί το εισιτήριο για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ιταλίας.

Εθνική: Η έκτη πρωτιά σε όμιλο

Με βαθμολογικό σύστημα 2-1-0, η Ελλάδα είχε τερματίσει πρώτη με επτά βαθμούς, στο +1 από Ουγγαρία και Φινλανδία.

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994



Ο 5ος όμιλος των προκριματικών της ευρωπαϊκής ζώνης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 είχε ξανά Ελλάδα, Ουγγαρία και Ρωσία, πλέον, αλλά και τον Αλκέτα Παναγούλια ξανά στον πάγκο της Εθνικής μας.

Η απόφαση για αποκλεισμό των Γιουγκοσλάβων λόγω του πολέμου επέτρεψε στην Ελλάδα να αποκτήσει μεγαλύτερες βλέψεις για πλασάρισμα στις δύο πρώτες θέσεις. Το ξεκίνημα ήταν εξαιρετικό. Δύο νίκες επί της Ισλανδίας, μία νίκη και μία ισοπαλία κόντρα στους Ούγγρους συν μία επιτυχία κόντρα στο Λουξεμβούργο έφεραν στη θέση του οδηγού την Εθνική, που πήρε εκτός έδρας ισοπαλία, 1-1, από τη Ρωσία δύο αγωνιστικές πριν το τέλος.



Η τριάρα στο Λουξεμβούργο και φυσικά το 1-0 επί των Ρώσων με γκολ του Μαχλά στο ΟΑΚΑ το 1993 έφεραν την Ελλάδα στην κορυφή με ρεκόρ 6-2-0 και 14 βαθμούς, δύο περισσότερους από τη Ρωσία.

Εθνική: Η έκτη πρωτιά σε όμιλο

Κάπως έτσι εξασφαλίστηκε και το πρώτο εισιτήριο για τελική φάση Μουντιάλ, που βέβαια εξελίχτηκε σε μία πολύ δύσκολη εμπειρία...

Προκριματικά Euro 2004


Ίσως τα πιο διάσημα, για την Ελλάδα, προκριματικά. Ποιος να το πίστευε μετά τις ήττες από Ισπανία και Ουκρανία το φθινόπωρο του 2002 ότι η Εθνική μας θα κατάφερνε να κάνει 6/6 και να περάσει ως πρώτη στα γήπεδα της Πορτογαλίας! Όσο για το τι ακολούθησε, ούτε λόγος...

Νικολαΐδης και Χαριστέας είχαν οδηγήσει στις νίκες ενάντια σε Αρμενία και Βόρεια Ιρλανδία, προτού σοβαρέψει το θέμα με το διπλό στην Ισπανία και το ζόρικο 1-0 επί των Ουκρανών.



Ο Βρύζας έδωσε το διπλό στο Γιερεβάν τον Σεπτέμβριο του 2003 και έναν μήνα αργότερα ήρθε το ιστορικό 1-0 επί των Βορειοϊρλανδών, που εξασφάλισε την πρωτιά και το εισιτήριο για την Πορτογαλία – με 18 βαθμούς έναντι 17 των Ισπανών, που πήγαν στα μπαράζ.

Εθνική: Η έκτη πρωτιά σε όμιλο

Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία...

Προκριματικά Euro 2008



Μπορεί μετά το έπος της Πορτογαλίας να ακολούθησε η αποτυχία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, όμως για το Ευρωπαϊκό του ’08 η Εθνική μας έκλεισε θέση μετά από έναν μαραθώνιο 12 αγωνιστικών.

Το 3/3 στο ξεκίνημα με νίκες ενάντια σε Μολδαβία, Νορβηγία και Βοσνία επισκιάστηκε μετά το βαρύ 4-1 από την Τουρκία την 24η Μαρτίου 2007.



Παρ’ όλα αυτά, ακολούθησε ένα ακόμα 3/3 ενάντια σε Μάλτα, Ουγγαρία και Μολδαβία, και το σπουδαίο 2-2 στη Νορβηγία, προτού έρθουν το 3-2 ενάντια στους Βόσνιους και το τεράστιο διπλό (1-0) επί της Τουρκίας με τέρμα του Αμανατίδη.

Εθνική: Η έκτη πρωτιά σε όμιλο

Το 5-0 ενάντια στη Μάλτα και το 2-1 στην Ουγγαρία απλά εκτόξευσαν την ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ στους... 31 βαθμούς, στο +7 από τους Τούρκους και με απολογισμό 10-1-1! Στα τελικά του Euro βέβαια, υπήρξε ανώμαλη προσγείωση...

Προκριματικά Euro 2012



Η πρόκριση στο Παγκόσμιου Κύπελλο του 2010 είχε έρθει μέσω της 2ης θέσης και playoffs, ωστόσο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του ’12, η Ελλάδα του Φερνάντο Σάντος είχε καθαρίσει ως πρώτη.

Ο όμιλος με Κροατία, Ισραήλ, Λετονία, Γεωργία και Μάλτα άφηνε υποσχέσεις, αν και το 1-1 με τη Γεωργία στην πρεμιέρα μείωσε κάπως τον ενθουσιασμό. Ακολούθησε παρ’ όλα αυτά το σημαντικό 0-0 στην Κροατία και εν συνεχεία ένα σερί πέντε νικών εις βάρος Λετονίας, Ισραήλ (δις) και Μάλτας (δις), προτού υποχρεώσει τη «Γαλανόλευκη» σε γκέλα η Λετονία (1-1).



Ωστόσο, το 2-0 ενάντια στους Κροάτες με τα γκολ Σαμαρά και Γκέκα στο «Γ. Καραϊσκάκης» τον Νοέμβριο του 2011 ανέβασε την Ελλάδα πρώτη και η ζόρικη ανατροπή επί των Γεωργιανών στην Τιφλίδα εξασφάλισε στην Εθνική μας την κορυφή με 24 βαθμούς και στο +2 από την Κροατία – με απολογισμό 7-3-0.

Εθνική: Η έκτη πρωτιά σε όμιλο

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x