Stories

Ευρωλίγκα: Οι… δικοί μας άνθρωποι στο Final Four της Κολωνίας

Ελληνική ομάδα στο φετινό Final Four της Ευρωλίγκας δεν προκρίθηκε, αλλά η χώρα μας θα έχει… εκπροσώπους στην Κολωνία και από τους τέσσερις διεκδικητές.

Ευρωλίγκα: Οι… δικοί μας άνθρωποι στο Final 4 της Κολωνίας

Έπειτα από δύο χρόνια, η Ευρωλίγκα θα βγάλει ξανά πρωταθλητή. Η έξαρση του κορωνοϊού το 2020 διέκοψε κάθε αθλητική δραστηριότητα, βάζοντας αρκετά «λουκέτα», οπότε και η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση έπραξε κάτι ανάλογο. Συνεπώς στην περσινή σεζόν μπήκε μία… παύλα, αφού δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το Final Four ήταν προγραμματισμένο για την Κολωνία, η οποία έκανε… υπομονή έναν χρόνο και τώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τις τέσσερις φιναλίστ που θα παλέψουν για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, από τις 28 μέχρι τις 30 Μαΐου.

Δυστυχώς για το ελληνικό μπάσκετ, ομάδα από τη χώρα μας δεν προκρίθηκε στην τελική φάση. Η τελευταία συμμετοχή ήταν αυτή του Ολυμπιακού, στο Final Four της Κωνσταντινούπολης το 2017. Εκεί, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ηττηθεί στον τελικό από την οικοδέσποινα Φενέρμπαχτσε. Το φετινό… καρέ αποτελείται από τις Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αναντολού Εφές και Αρμάνι Μιλάνο.

Πάντως, παρά την απουσία ελληνικής ομάδας από ακόμη ένα Final Four, η χώρα μας θα έχει εκπροσώπηση στην Κολωνία. Γιατί, όπως λέει και ο λαός: «Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Έλληνα θα ανταμώσεις». Βέβαια, στη γερμανική πόλη δεν θα χρειαστεί να σηκώσει κάποιος… πέτρες, καθώς στις τέσσερις ομάδες που θα συμμετέχουν στην τελική φάση υπάρχει είτε Έλληνας, είτε παίκτης που έχει περάσει από τα μέρη μας…

Μπαρτσελόνα



Επτά χρόνια χωρίς Final Four ήταν πολλά για μία ομάδα με τόσο βαρύ όνομα, όπως είναι η Μπαρτσελόνα. Τελευταία παρουσία των Καταλανών στην τελική φάση της διοργάνωσης ήταν το 2014 στο Μιλάνο και η τελευταία κατάκτηση το 2010 στο Παρίσι, κόντρα στον Ολυμπιακό. Ένας από τους ηγέτες των «μπλαουγκράνα» φέτος είναι αναμφίβολα ο Νικ Καλάθης. Ύστερα από πέντε χρόνια στη δεύτερή του θητεία στον Παναθηναϊκό (2015-20), ο διεθνής γκαρντ άφησε το «τριφύλλι» και μετακόμισε στη Βαρκελώνη. Στην καριέρα του έχει πανηγυρίσει μία κατάκτηση Ευρωλίγκας στην πρώτη του παρουσία (2009-12) στους «πράσινους» το 2011 και έχει αγωνιστεί ακόμη στο Final Four του 2012 στην Κωνσταντινούπολη με το «τριφύλλι».

Ευρωλίγκα: Οι… δικοί μας άνθρωποι στο Final 4 της Κολωνίας

Όμως, εκτός από τον Καλάθη παιδί… δικό μας θεωρείται και ο προπονητής του στην Μπαρτσελόνα, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Αρκετά εύσημα πάνε και στον «Σάρας» για την επιστροφή της ομάδας σε Final Four και μάλιστα από την πρώτη του χρονιά στον πάγκο της. Ο Λιθουανός έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το τρόπαιο ως παίκτης και μία από αυτές ήταν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού το 2009 στο Βερολίνο. Επίσης, ήταν συμπαίκτης με τον Καλάθη και το 2012 στο Final Four της Πόλης.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας



Από τις πιο συνεπείς ομάδες με παρουσία στην τελική φάση είναι αναμφίβολα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυτή, θα είναι η ένατη σερί της συμμετοχή σε Final Four Ευρωλίγκας ή καλύτερα έβδομη συνεχόμενη με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της! Ο Έλληνας κόουτς βρίσκεται στο «τιμόνι» της από το 2014 και δεν έχει χάσει Final Four! Μάλιστα, έχει πανηγυρίσει και δύο κατακτήσεις, το 2016 στο Βερολίνο και το 2019 στη Βιτόρια, που ήταν και το τελευταίο που διεξήχθη, αφού το 2020 δεν έγινε! Στο σταφ μαζί του είναι ακόμη ο βοηθός του, Ανδρέας Πιστιόλης, αλλά και ο γυμναστής, Κώστας Χατζηχρήστος. Επίσης, συνοδοιπόρος από το 2014 με τον Δημήτρη Ιτούδη στο προπονητικό επιτελείο της «ομάδας του στρατού» είναι και ο Ντάριλ Μίντλετον. Ο παλαίμαχος ψηλός, ο οποίος αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 2000 μέχρι το 2005 και πανηγύρισε μαζί του την Ευρωλίγκα το 2002.

Ευρωλίγκα: Οι… δικοί μας άνθρωποι στο Final 4 της Κολωνίας

Από ‘κει και πέρα και στο ρόστερ της ΤΣΣΚΑ υπάρχει αρκετός κόσμος που αγωνίστηκε στα μέρη μας. Οι δύο γκαρντ Ντάνιελ Χάκετ (2015-17) και Γιάνις Στρέλνιεκς (2017-19) που στο παρελθόν αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό, όπως και φυσικά και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος άφησε ύστερα από μία πενταετία το λιμάνι (2015-20). Βέβαια, ο Σέρβος σέντερ στάθηκε πολύ άτυχος, καθώς ένας τραυματισμός στον ώμο τον έθεσε νοκ άουτ για όλη τη σεζόν, αλλά ακόμη και ο αντικαταστάτης του, Μάικλ Έρικ, έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα. Ο Νιγηριανός ψηλός έχει φορέσει τη φανέλα του Πανελευσινιακού (2014) και της ΑΕΚ (2016). Η ελληνική… λίστα της «ομάδας του στρατού» ενδεχομένως να ήταν μεγαλύτερη, λόγω Μάικ Τζέιμς, αλλά ο Αμερικανός και πρώην των Κολοσσού Ρόδου και Παναθηναϊκού τα έχει «σπάσει» με την ΤΣΣΚΑ και αγωνίζεται στο ΝΒΑ με τους Νετς, οπότε δεν θα είναι στην Κολωνία.

Αναντολού Εφές



Συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες στην Αναντολού Εφές το… ελληνικό στοιχείο δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά υπάρχει και εδώ. Φυσικά, ένας από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του Αταμάν δεν είναι άλλος από τον Μπράιαντ Ντάνστον. Έπειτα από μία διετία (2013-15) στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό, ο Αμερικανός σέντερ έχει… δέσει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και είναι έτοιμος για τη δεύτερή του συμμετοχή του σε Final Four με την τουρκική ομάδα. Πάντως, στο ελληνικό κοινό ο Ντάνστον είχε γίνει πρωτοεμφανιστεί τη σεζόν 2010/11, καθώς αγωνίστηκε στον Άρη. Ο άλλος «Έλληνας» της Εφές είναι ο Κρις Σίνγκλετον, ο οποίος για δύο χρόνια φόρεσε στο παρελθόν τη φανέλα του Παναθηναϊκού (2016-18).

Ευρωλίγκα: Οι… δικοί μας άνθρωποι στο Final 4 της Κολωνίας

Αρμάνι Μιλάνο



Στην ιταλική ομάδα υπάρχει κόσμος και… κοσμάκης από την Ελλάδα. Πριν αναφερθούμε στο ρόστερ, δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά στον γενικό κουμανταδόρο της Αρμάνι ή τον τζένεραλ μάνατζερ, όπως λέμε στη… διάλεκτο του μπάσκετ. Φυσικά, εκείνος είναι ο Χρήστος Σταυρόπουλος. Το 2019 και έπειτα από 19 χρόνια στον Ολυμπιακό, ο έμπειρος παράγοντας μετακόμισε στο Μιλάνο και φέτος κατάφερε να «χτίσει» ένα σύνολο και να πανηγυρίσει μαζί τους την πρόκριση σε Final Four μετά το 1992! Από ‘κει και πέρα, στο ρόστερ… Πρώτος απ’ όλους είναι φυσικά ο Κάιλ Χάινς. Για τον Αμερικανό είναι η ένατη σερί συμμετοχή στην τελική φάση της διοργάνωσης. Οι πρώτες δύο παρουσίες του σε Final Four, όπου μάλιστα συνδυάστηκαν και με κατάκτηση, ήταν το 2012 και το 2013 με τον Ολυμπιακό.

Ευρωλίγκα: Οι… δικοί μας άνθρωποι στο Final 4 της Κολωνίας

Μετά ακολουθεί, ο Βλάντιμιρ Μίτσοβ. Οι περισσότεροι ενδεχομένως να θυμούνται περισσότερο τον Σέρβο φόργουορντ με τη φανέλα των ΤΣΣΚΑ και Γαλατασαράι, αλλά το 2009 είχε αγωνιστεί στον Πανιώνιο. Από ‘κει και πέρα, πάμε στους δύο πρόσφατους της ελληνικής πραγματικότητας. Ο ένας είναι ο Κέβιν Πάντερ, ο οποίος το 2016/17 ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο Λαύριο, το 2018 αγωνίστηκε στην ΑΕΚ και το 2019 είχε ξεκινήσει τη σεζόν στον Ολυμπιακό. Ο άλλος είναι ο Ζακ ΛεΝτέι. Ο Αμερικανός είχε φορέσει τη φανέλα των «ερυθρόλευκων» του Πειραιά τη σεζόν 2018/19.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x