Stories

Φόρεστ Γκριν: Η πιο φιλική προς το περιβάλλον ομάδα στον κόσμο

Η Φόρεστ Γκριν είναι μια ομάδα παράδειγμα προς μίμηση και το sportfm.gr εξηγεί τον λόγο.

Η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη όπως και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι κάποια από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ωστόσο ο περισσότερος κόσμος δεν δίνει την κατάλληλη προσοχή και σημασία που αρμόζει.

Τα τελευταία χρόνια, παρά τους διάφορους συναγερμούς που εξέφρασαν οι ειδικοί, δεν δημιουργήθηκε η παραμικρή αντίδραση για αυτά τα θέματα: αυτό σήμαινε ότι, επί του παρόντος, έχουμε φτάσει σε ένα πραγματικό «σημείο χωρίς επιστροφή».

Υπάρχουν πολλοί τομείς, ακόμη και πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, στους οποίους ο καθένας από εμάς, έστω και ελάχιστα, μπορεί να συμβάλλει με τον τρόπο του σε αυτή τη δύσκολη μάχη για τη νίκη. Αυτό έχει γίνει κατανοητό από πολλούς ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχουν καταφέρει να επιστήσουν την προσοχή στο οικολογικό ζήτημα στα πιο ανόμοια πεδία.

Ένα από αυτά είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, το αθλητικό, που με τη σειρά του χωρίζεται σε πολυάριθμες υποομάδες ισοδύναμες με τα εκατοντάδες αθλήματα που υπάρχουν στη σημερινή εποχή. Από τις διάφορες υποομάδες δεν θα μπορούσε να λείπει αυτή που συνδέεται με το ποδόσφαιρο, το λαοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις παγκοσμίως και στο ποδόσφαιρο υπάρχει μια ιστορία με έντονο πράσινο αντίκτυπο για μια ομάδα. Η Φόρεστ Γκριν που αγωνίζεται στην League Two, την τέταρτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Πάμε να αναφέρουμε τις νέες οικολογικές επιλογές, που επηρεάζουν διάφορους τομείς της ζωής των μελών της ομάδας Nailsworth, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.



Η ίδια η Φόρεστ Γκριν έχει λάβει σημαντική αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο λόγος; Οι τρόποι ζωής και οι ενάρετες συμπεριφορές στην καθημερινή ζωή που υιοθετήθηκαν για να προσπαθήσουν να κάνουν τον ρόλο τους στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Για το λόγο αυτό έχει γίνει μια πολύ διάσημη ποδοσφαιρική ομάδα παγκοσμίως. Όλα αυτά παρόλο που, από πλευράς τροπαίων, δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Φόρεστ Γκριν έχει προσχωρήσει, σε προσωπική βάση, στο Unfccc (Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή): το πρόγραμμα της σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, αυτή η ομάδα είναι η πρώτη που έχει λάβει την πιστοποίηση «ουδέτερου άνθρακα», αφού οι παίκτες της προπονούνται σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί μόνο ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και ακολουθούν vegan διατροφή.

Αυτή η πράσινη πλευρά προέρχεται από πολλούς αλληλένδετους παράγοντες που τώρα θα προσπαθήσουμε να σας περιγράψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένα οικολογικό γήπεδο




Ήδη το The New Lawn, που κατασκευάστηκε το 2006, θεωρείται πραγματικό οικολογικό γήπεδο καθώς το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται προέρχεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα που βρίσκεται στις στέγες της νότιας κερκίδας. Για αυτήν την ενεργειακή μετατροπή φροντίζει το Ecocity το οποίο ανήκει στον ίδιο τον πρόεδρο του συλλόγου: τον Ντέιλ Βινς.

Επιπλέον, ο αγωνιστικός χώρος γονιμοποιείται με φυσικά λιπάσματα και το γρασίδι κόβεται από ένα ρομπότ που κινείται χάρη στην ηλιακή ενέργεια. Το σύστημα άρδευσης λειτουργεί χάρη σε ένα σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων, που προορίζεται έτσι για άρδευση, το οποίο επιτρέπει τη χρήση της ελάχιστης δυνατής ποσότητας νερού.

Φόρεστ Γκριν: Η πιο φιλική προς το περιβάλλον ομάδα

Το στάδιο της Φόρεστ Γκριν είναι φυσικά εξοπλισμένο με επαναφορτίσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για να ενθαρρύνει τη χρήση αυτού του τύπου αυτοκινήτων και να κάνει τους οπαδούς της ομάδας πιο... βιώσιμους. Τέλος, για το μέλλον, ένα ακόμη έργο πράσινου είναι στα σκαριά που περιλαμβάνει την προσάρτηση ενός πάρκου στο «The New Lawn» με ένα πραγματικό φυσικό καταφύγιο και ένα περαιτέρω φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου σταδίου που ονομάζεται «Eco Park» (σχεδιασμένο από τη Zaha Hadid) εξ ολοκλήρου από ξύλο.

Μία ομάδα, ένας τρόπος ζωής


Η ίδια η ζωή των ποδοσφαιριστών της Φόρεστ Γκριν επιδιώκει να έχει ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όλα τα μέλη πρέπει να ακολουθούν μια vegan διατροφή: από αυτή την άποψη, το σήμα κατατεθέν έχει ήδη λάβει η Vegan Society, ένας παγκόσμιος οργανισμός που κάνει εκπαίδευση τροφίμων με αυτή την έννοια.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι, σύμφωνα με τις παραμέτρους του συλλόγου, που οδήγησαν στην εκπαίδευση των παικτών της ομάδας ώστε να γίνουν vegan: ο αντίκτυπος, από περιβαλλοντική άποψη, που έχει η κατανάλωση κρέατος στον πλανήτη αλλά την ευημερία των ίδιων των ζώων.

Όλα αυτά έφεραν και άλλα οφέλη, σύμφωνα και πάλι με ειδικούς του κλάδου. Μάλιστα, οι επιδόσεις των παικτών στο γήπεδο έχουν βελτιωθεί από τη στιγμή που αποφασίστηκε να εξαλειφθούν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης από τη διατροφή τους. Επιπλέον, ήταν δυνατό να ευαισθητοποιηθούν οι οπαδοί για μια πιο υγιεινή και βιώσιμη διατροφή μέσω πραγματικών περιπτέρων που τοποθετήθηκαν έξω από το στάδιο κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Παράλληλα, ήταν η πρώτη ομάδα που δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει τα κλασικά "υλικά" για να φτιάξει τις εμφανίσεις της. Ούτε βαμβάκι, ούτε φυσικά πολυεστέρα, αλλά... μπαμπού ήταν το προϊόν που επεξεργάστηκαν στη Φόρεστ Γκριν και έφτιαξαν την πιο οικολογική εμφάνιση ομάδας στον πλανήτη, διαφημίζοντάς την με την κατάλληλη καμπάνια.

Φόρεστ Γκριν: Η πιο φιλική προς το περιβάλλον ομάδα

Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και θα έπρεπε κι άλλοι σύλλογοι, αν είναι εφικτό, να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Γενικότερα, όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αναλογιστούν και να πράττουν ανάλογα, γιατί αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, η φύση δεν θα αργήσει να εκδικηθεί... κι άλλο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x