Stories

Η Φόστερ επέστρεψε μετά από 731 ημέρες στα γήπεδα: Είχε σπάσει σε 7 διαφορετικά σημεία τον λαιμό της

Η Ράιλι Φόστερ είχε σπάσει σε επτά διαφορετικά σημείο τον λαιμό της σε τροχαίο προ διετίας, οι γιατροί της είπαν πως δεν θα παίξει ξανά ποδόσφαιρο, αλλά η Καναδή επέστρεψε σήμερα στην ενεργό δράση.

Φόστερ:Στα γήπεδα μετά από 731 μέρες, είχε σπάσει τον λαιμό

Συγκινεί με τη δύναμη που έδειξε και την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε για να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους η Ράιλι Φόστερ.

Η 25χρονη κίπερ με καταγωγή από τον Καναδά είχε ένα τρομακτικό ατύχημα πριν από δύο χρόνια, όταν αγωνιζόταν στη Λίβερπουλ. Η Φόστερ είχε σπάσει σε 7 διαφορετικά σημεία τον λαιμό της, με την 23χρονη τότε να βλέπει τον θάνατο να είναι κοντά. Παρόλα αυτά, κατάφερε να βγει... νικήτρια, να επιζήσει, αλλά να ακούσει την ίδια ώρα και ορισμένα λόγια από τους γιατρούς που δεν θα της άφηναν πολλές ελπίδες: «Είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο να παίξεις ξανά ποδόσφαιρο».

Το συγκεκριμένο ατύχημα είχε έρθει κατά τη διάρκεια της διακοπής των πρωταθλημάτων λόγω των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων. Η Φόστερ είχε πρωταγωνιστήσει λίγες ημέρες νωρίτερα σε μια νίκη στα πέναλτι για τη Λίβερπουλ στο Women's League Cup.

Κάπως έτσι, παρέα με τέσσερις φίλους της είχε ταξιδέψει στην Φινλανδία, θέλοντας να κάνουν όλοι μαζί ένα road trip. Ωστόσο, ο καιρός στο Ελσίνκι καθώς οδηγούσαν άρχισε να χαλάει και το αμάξι ξέφυγε από την πορεία του. «Αναποδογυρίσαμε, ήταν σαν ένας χορός στον αέρα», αναφέρει.



Η Φόστερ πετάχτηκε από το παρμπρίζ αφού δυσλειτουργούσε η ζώνη ασφαλείας της και ένας από τους φίλους της τη βρήκε σε ένα χωράφι να ουρλιάζει και να κλαίει από τον πόνο. Η οροφή του αυτοκινήτου είχε γίνει… ένα με το αμάξι! «Στην πραγματικότητα το γεγονός ότι εκτινάχθηκα έσωσε τη ζωή μου γιατί αν ήμουν ακόμα στο αυτοκίνητο η οροφή θα είχε λιώσει το κεφάλι μου. Θα μπορούσε να μην επιζήσει κανείς από εκείνο το ατύχημα, αλλά το κάναμε και οι πέντε», τονίζει.

«Ο γιατρός είπε ότι δεν είχε δει ποτέ κάτι τόσο άσχημο»



Μεταφέρθηκε σε ένα τοπικό νοσοκομείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα για να λάβει επείγουσα θεραπεία στη σπονδυλική στήλη. Η Φόστερ ξύπνησε με κολάρο λαιμού με επτά κατάγματα στον λαιμό και τους σπονδύλους της, ενώ τραυμάτισε επίσης το ζυγωματικό, το γόνατο και τον πνεύμονά της.

«Όταν ήμουν στο ασθενοφόρο, δεν είχα ιδέα τι μου έλεγαν ή ποια ήταν τα τραύματά μου. Δεν ξέρω αν είχα ακριβώς τις αισθήσεις μου», λέει με νόημα για να περιγράψει την κατάστασή της.

Φόστερ:Στα γήπεδα μετά από 731 μέρες, είχε σπάσει τον λαιμό

Έπρεπε να περιμένει μια εβδομάδα για να μπορέσει να ταξιδέψει με ασφάλεια πίσω στο Λίβερπουλ. Εκεί, σε νεότερες εξετάσεις της ανακάλυψε ότι τα κατάγματα στον αυχένα κόντευαν να χτυπήσουν τις αρτηρίες της, κάτι που θα οδηγούσε σε εσωτερική αιμορραγία. Κάθε ξαφνική κίνηση θα την είχε παραλύσει!

«Ήταν καταστροφικό, ο γιατρός είπε ότι δεν είχε δει ποτέ κάτι τόσο άσχημο. Μου είπε πως δεδομένων των τραυματισμών που είχα, δεν έπρεπε να αναπνέω ή να μιλώ μόνη μου. Το ποδόσφαιρο εκείνη τη στιγμή δεν ήταν τίποτα, απλώς προσπαθούσα να παλέψω για να έχω μια ποιότητα ζωής σε αυτό το σημείο», υποστηρίζει.

«Έπρεπε να μάθω ξανά πώς να περπατάω»



Η απόφαση των γιατρών ήταν να της βάλουν «halo» στο λαιμό. Ήταν η πιο επικίνδυνη επιλογή -η εναλλακτική περιελάμβανε την πλήρη ακινητοποίηση του κεφαλιού της με την τοποθέτηση του από το πίσω μέρος του κρανίου μέχρι τους σπονδύλους της- αλλά θα έδινε στα οστά της την ευκαιρία να επουλωθούν και τη δυνατότητα πλήρους ανάρρωσης. «Ήταν σαν να είμαι παγιδευμένος σε ένα κλουβί», ανέφερε.



«Δεν είχα βιώσει ποτέ τέτοιο πόνο. Δεν μπορούσα να κουνήσω τα δάχτυλα των ποδιών μου ή να κάνω κάτι, οπότε έπρεπε να μάθω ξανά πώς να περπατάω - όχι επειδή είχα νευρολογικά προβλήματα, αλλά επειδή πονούσα τόσο», συνεχίζει.

Απλά πράγματα όπως το να πάει στην τουαλέτα, το ντους και ο ύπνος ήταν ένας αγώνας και η Φόστερ έπρεπε να βασιστεί στην αδερφή της για βοήθεια. Οι ψυχολογικές προκλήσεις ήταν ίσως πιο δύσκολες για την Καναδή, πάντως, μετά το ατύχημά της. «Το να με βλέπουν στα χειρότερα μου έτσι και να είμαι τόσο ευάλωτη, ήταν πραγματικά δύσκολο για τους ανθρώπους μου. Οι πρώτες δύο εβδομάδες ήταν πραγματικά σκοτεινές για μένα, δεν είχα ιδέα τι θα συνέβαινε, αλλά μετά ένιωσα απλά χαρούμενη που τελικά ήμουν ζωντανή. Επέζησα από κάτι που κανείς δεν θα το κατάφερνε, τα τραύματά μου και μόνο θα έπρεπε να με είχαν σκοτώσει. Είχα ένα αίσθημα ευφορίας που δεν μπορούσα να το εξηγήσω, αλλά και αυτό έφυγε. Έφτασα στο σημείο να είμαι απλώς θυμωμένη», εξηγεί.

«Θαύμα και μόνο που βρίσκομαι εδώ»



Τον περασμένο Ιανουάριο, η Φόστερ πήρε τα καλύτερα νέα που θα μπορούσε να ελπίζει: Τα οστά της είχαν σχεδόν πλήρως επουλωθεί και η τεράστια ζημιά που είχε υποστεί έχει σχεδόν αποκατασταθεί. Η τερματοφύλακας ήταν να αφαιρέσει το «halo» από τον λαιμό της και θα της τοποθετηθεί σκληρό κολάρο από την 1η Μαρτίου για έως και τρεις εβδομάδες, καθώς οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη την έκταση της βλάβης στον λαιμό της.



«Πέρασα το εύκολο κομμάτι της αναμονής και τώρα είναι το δύσκολο κομμάτι της πραγματικής φυσικής αποκατάστασης. Προσπαθώ να επιστρέψω στο ποδόσφαιρο σε ένα χρόνο που είναι τόσο συναρπαστικό, που ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήταν μια επιλογή», τονίζει, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της πως υπάρχει ελπίδα για επιστροφή.

Γνωρίζει, όμως, πως πρέπει να αναρρώσει. Διότι δεν θα είναι το ίδιο εύκολο, από τη στιγμή που είναι τερματοφύλακας, να βουτάει για να αποκρούσει μια μπάλα, να κάνει εξόδους και να πέφτει όπως θέλει. «Είναι θαύμα και μόνο που βρίσκομαι εδώ», εξηγεί.

Ενδιάμεσα, έχει βρεθεί σε αγώνες της Λίβερπουλ και με τη βοήθεια της οικογένειάς της και των συγγενών της βαδίζει στο χορτάρι του Άνφιλντ και αποθεώνεται από τον κόσμο, ζώντας πρωτόγνωρες στιγμές.



Επιστροφή στη δράση… 731 ημέρες μετά!



Η Ράιλι Φόστερ έψαχνε την ιδανική ομάδα για να κάνει τη μεγάλη επανεκκίνηση στην καριέρα της. Προφανώς, η Λίβερπουλ και η Premier League, το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο δεν προσφερόταν και δεν ήταν εύκολο για να αγωνιστεί ξανά μετά από δύο χρόνια.

Επέλεξε να κάνει ένα μακρινό ταξίδι, υπογράφοντας με την Γουέλινγκτον Φίνιξ, ομάδα της πρώτης κατηγορίας της Αυστραλίας! Και η σημερινή ημέρα, είναι μία από αυτές που θα θυμάται για πάντα στη ζωή της η 25χρονη Καναδή κίπερ.

Η 15η Οκτωβρίου του 2023 θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη της. Ήταν η πρεμιέρα του πρωταθλήματος Αυστραλίας, με την Ράιλι Φόστερ να παίρνει φανέλα και τα… γάντια βασικού! Η ομάδα της μπορεί να ηττήθηκε με 1-0 σκορ από τη Μέλμπουρν Σίτι, αλλά η ίδια έκανε τέσσερις επεμβάσεις και ορισμένες εξ αυτών σπουδαίες, δείχνοντας ότι είναι πιο δυνατή από ποτέ!



«Ποτέ μην τα παρατάς. Ποτέ μην κάνεις πίσω. ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ, ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ! Περήφανοι για την ομάδα και για τον αγώνα που κάναμε σήμερα, δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε, αλλά ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσουμε! Μείνετε μαζί μας, αυτή η ομάδα είναι κάτι το ιδιαίτερο», έγραψε. Ήταν το πρώτο της μήνυμα μετά το ντεμπούτο της στη νέα της ομάδα. Ήταν το πρώτο της μήνυμα μετά την επιστροφή της στα γήπεδα έπειτα από 731 ημέρες!

Και η ιστορία της είναι ένα τεράστιο παράδειγμα για όλους…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x